×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Решенията на комисията за преместваеми обекти в Бургас трябва да бъдат обявени за нищожни, ако съдът се произнесе в наша полза


Решенията на комисията за преместваеми обекти в Бургас трябва да бъдат обявени за нищожни, ако съдът се произнесе в наша полза
Комисията за преместваемите обекти се политизира и обективността изчезна, смята Николай Димитров
Тема в развитие
виж още
скрий
06 Юли 2018, Петък, 15:06 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимка: Архив на Флагман

Очакваме решение до месец по делото за отмяна на промените в Наредбата, каза Николай Димитров

Промяната на Наредбата за преместваеми обекти в Община Бургас разбуни духовете преди няколко месеца.

Още в края на миналата година председателят на Общинския съвет Костантин Луков предложи няколко промени в наредбата, които впоследствие оттегли с уговорката, че ще се изслуша и визията на дребните търговци. Те от своя страна се обединиха около 15 точки, които според тях, щяха да въведат ясни регламенти в този сектор. Предложенията обаче бяха претупани, смачкани, а за сметка на това набързо гласувани тези на колегата на Луков - Димитринка Буланова.

Напрежението ескалира на 27 март т.г., когато 30-ина търговци бяха дошли на заседанието на Общинския съвет (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ), а след него съзряха користни цели с промяната на Наредбата.

Според Веселин Стоянов, зам.-председател на "Сдружението за защита на малкия и средния бизнес в Бургас" "зетят на председателя на Общинския съвет Костантин Луков искал бизнеса им". "Промените се направиха, за да се политизира комисията и общинските съветници да решават кой ще вземе павлионите", изрази съмненията си тогава Стоянов. Минути по-късно Луков му отговори, че няма зет, че това е фалшива новина и призова търговците да покажат документи, ако имат. 

Веселин Стоянов отговори на провокацията и час по-късно отново бе в залата на Общинския съвет. Пристигна с папка документи, от която ставаше ясно, че визираният от него зет е Християн Русев, който не е женен за дъщерята на Луков Михаела, но е признат за баща на детето й. Стоянов показа тръжна документация как "Фратели 88" ЕООД, еднолична собственост на Русев, участва на търгове на територията на ТД "Освобождение" и ТД "Приморие". Според него това е индикация, че фирмата на Християн Русев има сериозни апетити в този сектор.

Още тогава търговците се заканиха да атакуват промените в Наредбата и го сториха. Делото тръгна на първа инстанция - АДмС Бургас, решение ще има до месец. По тази тема потърсихме Николай Димитров, председател на "Асоциацията за защита на малкия и среден бизнес".


-Г-н Димитров, какви са мотивите Ви, за да искате отмяна на решението на Общинския съвет за промяната на Наредбата за преместваеми обекти? 

-Това е първото заседание, дадоха ход на делото в Административния съд в Бургас(АДмС Бургас) по оспорването на новоприетите два текста, които ОбС прие на мартенската сесия и те са касаеха две неща. Първо състава на Комисията по чл.6, ал.1 за преместваеми обекти, чийто състав се измени от 6 общински съветници и 5 от общинска администрация, на 8 общински съветници и 3 от общинска администрация. Това стана по тяхно предложение на групата на ГЕРБ, които получиха пет от осемте квоти.  Да ви припомня, че ние многократно внасяхме до Общинския съвет и до групите общински съветници, както и общинска администрация нашите предложения - общо 15 на брой, които касаеха не само състава на Комисията, но реда за издаване на обекти. Предложихме как да се процедира, ако има повече желаещи фирми за една позиция, да има равнопоставеност и някакви какви критерии. Всичките ни предложения ги игнорираха.

- Как си го обяснявате ?

-Мога само да гадая какви са причините, имам своите съмнения. Впечатление направи, че нашите предложения бяха скрити, изобщо не достигнаха до голяма част от съветниците. Сякаш няКОЙ не искаше да ги покаже. А те бяха разумни и аргументирани и със сигурност щяха да получат подкрепата на мислещите общински съветници. Конкретно за делото нашите мотиви, с които го жалим, е, че по този начин  се политизира Комисията, която разпределя местата за преместваеми обекти и се нарушава равнопоставеността. Т.е. тази Комисия, в този състав, няма възможност за алтернатива за друго мнение, освен за мнението на една политическа група. Другият ни мотив е, че Комисията изцяло политизирайки се няма сигурност, няма възможност за обективност. Съдът изслуша нашите мотиви , прие ги, но отсрещната страна – адвокатът, който представляваше ОбС Бургас, нямаше никакви мотиви или доводи. Т.е. -  те нито оспориха, нито представиха някакви мотиви, с които да бъдат или съгласни, или несъгласни с нашата жалба.

-Още на сесията преди 4 месеца се създаде усещането, че сякаш промените се правят, за да облагодетелстват някого. Вие и вашите колеги го казахте в прав текст. На същото мнение ли сте сега?

-Казахме го, защото виждахме начинът, по който се игнорират нашите предложения, налага се еднолично друга позиция и не се изтъкват никакви мотиви, за да се защити предложението. Когато се променя някакъв подзаконов нормативен акт, към предложенията за променя на текст или за нов текст, по закон това става с някакви мотиви. Спомняте си, че такива нямаше на заседанието на ОбС. И пред съда не представиха мотиви защо са го направили. Въз основа на нашата жалба и възражения, те не казаха: „ние смятаме, че търговците не са прави за това и онова“, те просто нямаха никакви мотиви, макар да са длъжни по закон.

Нашите притеснения бяха, че Комисията се подмени и това, което ние предложихме е 6 общински съветници да си остане, като има квоти и да има общински съветници от всяка една политическа група, не приеха това предложение и сега в Комисията в момента общинските съветници са 8 на брой, като 5 са от една политическа група. Ние твърдим , че общинската комисия се политизира, което е най-голямото притеснение на всички търговци. По този начин начин няма да има възможност да се чуе нещо различно, да има някаква алтернатива или мнение за дадено решение.

-Какво се случи с обектите, които вече са разпределени до момента, ако съдът отмени двата текста?

-Според нашите юристи би следвало решенията на тази комисия да бъда приети за нищожни. Аз не се наемам да твърдя обаче какво ще отсъди съдът. В крайна сметка той решава на база на фактите и на закона. До един месец съдът ще излезе с решение и ще видим.

-Ще търсят ли диалог дребните търговци с администрацията  за кардинално решение на този проблем, за да не остава обществото с мнение, че се вършат мръсни сделки?

-Ние многократно сме заявявали, дори вчера на заседанието посочих, че по всяко едно време сме отворени за разговор с администрацията  и сме протегнали ръка от над 10 години. В такава ситуация би трябвало да бъдат чути браншовите организации, защото това  е правилник и наредба, която засяга тях. Ние сме тези, които работим на терен и знаем къде са слаби моменти. Само за последната половин година съм внесъл над 9 различни предложения от името на двете сдружения, който отлежават в стаята на Комисията за преместваеми обекти, както и в стаята на общинския съвет. Но както винаги, винаги е било така последните 15 години. Това се повтаря, дежа вю, налагат еднолично това, което искат те.

В категории: Политика


17
Коментара
Флагман.БГ Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция 18/04/2024, Четвъртък 11:40 0
17
Коментара по темата
17.
До 11
07.07.2018 21:18:04
0
5
Ти си точно селски “тарикат”!! Поне като ЛЪЖЕШ си направи труда да си по убедителен лайньо!! На Никито можеш само федерка да му направиш,щото неговите неща си вървят,и то Не заради общината,а въпреки общината.И когато плюете да знаете че това е мерило че човека дразни щото на Лукчо и компания Не им стават нещата,нали Кристияне-зет на Луков?
16.
Кърнака
07.07.2018 13:56:12
5
1
Дай дрогата ве кофа. Ща иба и бизнесмена
15.
Обективно
07.07.2018 13:41:10
3
5
Не е честно спрямо другите участници в бизнеса да се раздават пожизнено апетитните места(придобити чрез политическо влияние)на едни и същи герои.Прав ли съм?
14.
До 5
07.07.2018 13:37:13
0
3
И после кво?
13.
???????
07.07.2018 10:51:53
0
1
Ако Николай Димитров него д... то тогава пак ще го д... защото ще чака чак до 2020 година.
12.
*********
07.07.2018 09:10:33
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
Селски тарикат
07.07.2018 09:08:04
2
5
Ало защитника в кавички на дребния бизнес защо не кажеш че не ти дадоха на последното заседание сладоледа в Славейков и държиш 7 обекта в цял Бургас и и плажа на Крайморие искаш да лапаш още.
10.
Хахах
07.07.2018 08:15:22
2
3
Гаден матрял. Общината да ви вземе всички
9.
До 8
06.07.2018 22:23:14
0
10
Кви актове бе папагал?! Това е терор на “държавата” спрямо гражданите и!! Има ли в цял свят такава РЕПРЕСИЯ срещу работещите хора? Това е Геноцид над работещите граждани за да могат шепа бандити да си живеят в охолство.
8.
Ако Драгнева го поеме делото
06.07.2018 22:04:45
2
1
Смятайте го за решено, преди да е докладвано дори! Както актовете на НАП!!!
7.
Оху
06.07.2018 22:03:49
1
6
Това са няколко хиляди бургазлии и техните семейства. Община Бургас събира около 3 милиона от наеми и такси всяка година.Нима тези хора нямат права !?!
6.
Батко
06.07.2018 20:55:06
1
11
Какво очаквате от такива съветници,които през живота си нищо не са създали или работили,освен службичка по шуробаджанашка линия! Да не говорим за некомпетентност и простащина каквато в изобилие имат.
5.
garibaldi
06.07.2018 19:41:56
1
9
Ами ... ?!
Кво значи ?!
Майната на Цялата администратция !
Пречат на бизнеса !
Цялата хайка - Бойко , Цацаров . Цветанов и сие Пречат за развитието на БГ.... !
Линч за Бьлгоро-убииците !
Що толкова ве е страх , ве ?!
Народе ?!
Полицайте са слуги на заплата !
Нека им натьртим канчетата !
Те са безмозьчни !
Всеки полицай опьлчел се срещу народа си - е предател !!!
Хайде да ги мачкаме !!!
4.
Имайте търпение да края на 2020г.
06.07.2018 19:12:43
0
6
Решенията на съда нямат обратна сила, те важат за напред от влизането в сила на окончателният акт. А делото още е на ниво Адм.съд-Бургас и какъвто и да е съдебния акт, той ще бъде жален пред ВАС. А там делата от 2017г. (каквото е висящото на БАВР с което АСБ отмени Наредба 10 за преместваеми обекти и реклама Община Несебър) са насрочени за м.март 2019г. Друго дело на БАВР (по което АСБ отмени целия раздел 6 от Наредбата за местните такси на Община Бургас, касаещ таксите за Реклама) от м.май 2018г. по касационна жалба на Общ.съвет-Бургас до ВАС е насрочено за м.Февруари 2020г. Ерго, до средата на 2020г. наредбите макар и отменени от АСБ, са си в сила и се прилагат !!! Тоест , Комисията по чл.56 ЗУТ ще си работи (в промененият състав от 8 гербера) през първата и втора година от 4-тия мандат на кмета Николов.
3.
*********
06.07.2018 18:49:08
8
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Стойчо
06.07.2018 18:10:31
2
17
Що така бе господа съветници?!! Успокойте се малко и не се превъзбуждайте,и тоя Лукчо що така се е надъхал? Оставете хората да изкарват пари за семействата си,стига сте ги тормозили.
1.
Asas
06.07.2018 17:46:21
2
17
Това са няколко хиляди бургазлии и техните семейства. Община Бургас събира около 3 милиона от наеми и такси всяка година.Нима тези хора нямат права !?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" Даваме възможност на българите, за които консервативните ценности са приоритет, да бъдат представлявани в Народното събрание и за нас ПП"Възраждане" не може да е партньор, те са против всичко, което ние подкрепяме Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Съдебната реформа и промените в Конституцията били "провал" Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори