×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Триумфът на Валери Симеонов за парк "Пирин" след битката му със "зелените" в Бахрейн


Триумфът на Валери Симеонов за парк "Пирин" след битката му със "зелените" в Бахрейн
Валери Симеонов, Мирослав Калугеров (вдясно) и Марияна Николова дадоха пресконференция веднага след като кацнаха в София
29 Юни 2018, Петък, 06:24 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Вицепремиерът свика извънредна пресконференция, за да обясни как са убедили ЮНЕСКО да не спира решението на правителството за застрояване


Вицепремиерът Валери Симеонов триумфира в ЮНЕСКО след битката му с екологични организации по отношение застрояването в природен парк „Пирин”. Той свика извънредна пресконференция в Министерския съвет, за да обяви какво и как е постигнато на форума в Бахрейн тази седмица, веднага след кацането в София.

Симеонов обясни, че постигнал това трудно и след една година борба. ЮНЕСКО е променил значително първоначалното проекторешение, което е щяло да забрани изпълнението на решението на българския Министерски съвет от 29 декември 2017 г., с което се извърши промяна на действащия план за управление на „Пирин”. И с което се даде възможност за изграждане на нови ски съоръжения и инфраструктура, свързана със ски зона Банско, обяви днес вицепремиерът.

Лично моя кауза, с която съм се ангажирал и по тази причина сметнах, че е необходимо и аз да присъствам на сесията на ЮНЕСКО заедно с делегацията на Министерството на околната среда и водите, за да защитим позицията на България, която беше изцяло предадена. Какво означава това? На 42-та сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, която продължава и в момента да се провежда, беше подготвено решение с много крайно ограничителни, да не кажа драконовски мерки спрямо България по отношение развитието на ски туризма, основно в природен парк „Пирин”. Когато потеглихме натам, просто направихме нашата програма, така че да се опитаме да запознаем максимален брой делегации с истинското състояние, с истинското положение…”, коментира Валери Симеонов. 

Според него делегатите били заблудени от зелените неправителствени организации в България.
„В състава на делегацията искам да подчертая изключително сериозния принос на г-н Мирослав Калугеров (до мене), както и на г-жа Цветелина Иванова от Министерството на околната среда и водите, без които нашата мисия би била абсурдна, не невъзможна - абсурдна, немислима. Както и много сериозната помощ, която ни оказа г-н Атанас Младенов – заместник постоянен представител в ЮНЕСКО, всъщност заместник-посланикът ни в Париж, както и на началника на моя кабинет Марияна Николова. В този, бих казал, скромен състав ние се нагърбихме със задачата да осведомим членките на Комитета за световно наследство, да ги информираме за ситуацията", заяви вицепремиерът.

Симеонов обясни, че са се постарали да изкарват делегати от залата за преговори. Това било сложна задача, защото там се работело плътно от 9 до 18 ч. за разлика от българското Народно събрание.
Успяхме още първия ден да проведем разговори с едни от най-сериозните членове, от които зависят решенията – това са Китай, Бразилия, Куба, Испания. Втория ден проведохме срещи с Азербайджан, Унгария, Индонезия, Тунис и най-вече с IUCN – това е органът, който консултира ЮНЕСКО. Всъщност това е Международният съюз за защита на природата – консултативен орган не само към ЮНЕСКО, но и към Европейската комисия и към други институции”, обясни Валери Симеонов.

Той изреди четиримата представители на IUCN, с които са провели важни преговори. „Това всъщност бяха и хората, които стояха зад първото решение на ЮНЕСКО, което беше подготвено, с което щяха да ни отрежат главата”, каза още вицепремиерът.

През третия ден се провели разговори с ред други държави.
„И в крайна сметка, в края на третия ден успяхме да съберем 11 подписа в подкрепа на променените членове и клаузи от първоначалното решение. При 21 члена 11 подписа бяха достатъчно, за да се очаква безметежно развитие на нещата, но беше изключително високо напрежението и в четвъртия ден – четвъртък, вчера, когато буквално до 4 часа, докато не беше произнесено решението от трибуната, никой не знаеше какъв ще бъде резултатът, тъй като, както знаете, бих казал, нихилистичните представители на нихилистичните зелени организации също не стояха със скръстени ръце. Провеждаха също разговори и се опитваха да въведат в заблуждение представителите на същите тези делегации, с които ние водихме разговори. В крайна сметка решение беше гласувано с 21 гласа „за”. Имаше само едно изказване с известни резерви – това беше от представителите на Уганда, но в крайна сметка и Уганда, заедно с всички останали членове на комитета гласуваха „за”. С други думи ние постигнахме едно единодушно решение”, разказа Валери Симеонов.

Той изреди „най-важните пунктове” от взетото решение.
Премахнато е разпореждането на ЮНЕСКО към България да не изпълнява решението на Министерския съвет от 29 декември 2017 г., с което бе променен планът за управление и което разрешава изграждането на нови съоръжения на територията на ски зона Банско.

Препоръчва се обаче българското правителство да се въздържа от други действия в тази посока, докато не излезе решение на Върховния административен съд, с което да се постанови доколко е законосъобразно искането за екооценка на новия план за управление.
Валери Симеонов попита какви ще са аргументите на протестиращите оттук нататък.

Също така успяхме да постигнем да не се извършва цялостна екологична оценка на обекта (природен парк „Пирин”) и в стария и в новия план на управление, а да се извършват само оценка на устройствените планове. С други думи, ако живот и здраве концесионерът все още не се е отказал и е решил да прави втори лифт на Банско, този втори лифт ще бъде подложен на екологична оценка, както се изисква от законите на държавата и както се изисква и от препоръките на ЮНЕСКО, но само на самия лифт, а не на цялата планина, както искаха да ни набутат. Защото много добре знаете стратегията на „зелените” каква е – да те набутат да правиш една огромна, мащабна оценка, която те да обжалват в стотици нейни пунктове. Ето това вече няма как да стане. Ще се извършва екологична оценка само на конкретните съоръжения, защото така изискват българските закони, такова е и решението, което донесохме от Бахрейн”, заяви още вицепремиерът и лидер на партия НФСБ.

Валери Симеонов настоява да се назначи постоянен представител в ЮНЕСКО, за да защитава интересите на държавата и да не се стига до такива ситуации, свързани с „манипулациите на зелените”.

„Доволен съм от свършената работа – кой както и да я оценя, за мен оценката е много добра, защото си тръгнахме оттам с коренно променени клаузи от подготвеното решение и си тръгнахме оттам с приятели. Оказа се, че всички хора, когато им се обясни, разбират”, добави вицепремиерът.

Представителят на МОСВ Мирослав Калугеров по време на брифинга се обърна към Валери Симеонов: „Наистина без Вашето участие на тази сесия може би нямаше да стигнем до този благополучен за държавата край”.

Според Калугеров решението на българското правителство за застрояване в Пирин е изцяло законосъобразно и обезсилването му от ЮНЕСКО, както е било планирано, било „абсолютно недопустимо”.
Скоро и Върховният административен съд щял да потвърди това.


„Флагман” зададе въпрос по отношение скорошното решение на прокуратурата да поиска реакция от страна на правителството заради нарушенията на концесионера „Юлен”, който е превзел над 65 хектара над разрешеното в ски-зоната.
Мирослав Калугеров заяви, че тази тема не е обсъждана на форума в Бахрейн.


Валери Симеонов каза от своя страна: „Първо, трябва да се приеме решение на Министерския съвет за анекс към концесионния договор с концесионера. Такова решение сега вече може да бъде прието, защото с това решение ще се отстранят тези неточности, тези груби грешки в първоначално сключения договор от 2001 г. Става въпрос за технически грешки в договора, подчерта вицепремиерът. Разбрахте ли? Това казва прокуратурата – да се отстранят тези грешки.”



В категории: Бизнес , Политика


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
14
Коментара по темата
14.
гражданин
30.06.2018 18:21:09
0
0
Евала Валери,издигна ми се в очите. Всички псевдоеколози да правят като ватъра начело с гнусаря Белев !
13.
Че какво
29.06.2018 18:38:49
0
2
като е ЮНЕСКО?И там чиновниците могат да бъдат купени! Ако им обещаят 10 години беплатни курорти два пъти в годината на Банско и са готови!
12.
До 11
29.06.2018 15:40:14
2
3
Ама тя къщата на Пода наистина май била шибалник.
11.
Най сетне
29.06.2018 15:00:04
3
10
Зеления октопод победен. Зелените, усвоили 5 милиарда, познайте как, си изпуснаха нервите. Страх ги е зелените, че няма да има милиони да броим врабчета, делфини, костенурки, лалугери и прочие . Да броим патки, йордеци и корморани. Че в къщичката-шибалник на Пода, ще свърши уискито и леда. Зелените рекетьори са стреснати!
10.
Aphex
29.06.2018 14:42:12
2
3
Георгиус , обади ли се от Кипър да ви честити триумфа?
9.
ееее
29.06.2018 14:26:23
1
6
много жалка картинка сме България, много много много ...
8.
Валерко голям боклук си
29.06.2018 14:18:56
5
10
Извадиха ти керливите ризи чф спиш в най скъпия хотел в Бахрейн и се "наведе" на олигарсите -протижета на ДС сега да си събират пари и да си строят лифта защото като гледам държавата ще им го строй с пари на данъкоплатеца а майките протестират в дъжда пред парламента и никой не ги чува
7.
n
29.06.2018 13:58:12
4
11
Надявам се да си понесе отговорността като изсекат гората и почне да ги влачи водата Банско и околностите.
6.
тая мърша
29.06.2018 13:41:12
6
9
само за пачки мисли, ДЕНМ
5.
нагли мърши
29.06.2018 13:15:10
8
21
Потрошихте една сурия държавни пари , за да отидеш да лобираш за частна фирма да си направи лифт ли ве ? Чак такъв помияр е нямало досега .
4.
Луда раЛта
29.06.2018 13:03:00
5
11
Браво... ще има пачка
3.
Revo breg
29.06.2018 12:54:57
6
17
От политическо самоубийство към затвор и после още нещо пътят е тьй кратък.
2.
Пипи Чорапчето
29.06.2018 12:52:58
10
19
Трябваше да те е срам вместо да триумфираш!
1.
aphex
29.06.2018 12:42:00
2
23
Страните, поискали промяна на текста за Пирин, са Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори