×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трите варианта на министър Ангелкова за „Слънчев бряг“ АД


Трите варианта на министър Ангелкова за „Слънчев бряг“ АД
Николина Ангелкова и изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров (горе) очакват парламентът да приеме новия законодателен пакет
23 Юни 2018, Неделя, 00:02 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Вероятността за ликвидация на дружеството, както иска Валери Симеонов, е малка


Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова са в концептуален спор по различни въпроси още в самото начало на сезона. На преден план са проблемите с високите нива на шума в курортите, с преместваемите обекти и с предоставянето на плажовете на частни стопани.

Под повърхността обаче остава още една конфликтна точка между двамата и това е съдбата на „Слънчев бряг” АД.
Според Валери Симеонов, дружеството, в което основният пакет акции е на държавата, трябва да се ликвидира, а инфраструктурата - да се прехвърли на Община Несебър. Вицепремиерът лансира тази идея миналата година.

След това и бургаски депутати повдигнаха въпроса за бъдещето на АД-то. Според народния представител от „БСП за България” Петър Кънев „Слънчев бряг” е „един от тия апендикси, които са абсолютно безсмислени и ненужни – това всички го знаем”.

Министър Николина Ангелкова миналата година заяви пред парламента, че до края на септември 2017 г. ще стане ясно какво ще се прави с дружеството след извършване на правен и финансов анализ.
След това обаче повече никой не повдигна темата на висок глас.


Плахи надежди за решение по казуса поражда новият пакет промени в Закона за туризма, които предлага министерството на Ангелкова. В него е заложена по-ясна регламентация и дефинировка на националните курорти и туристически комплекси.

Бургаският депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев се надява да бъде решен въпросът и със „Слънчев бряг” АД.

„Там знаете каква е колизията в момента – че данъците реално влизат в Община Несебър, а акционерното дружество в лицето на управлението няма възможност да се финансира поне от част от тези данъци и търси други възможности за финансиране, а реално това е един, бих казал, средно голям български град през лятото”, коментира Бойчев в парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм при последното изслушване на министър Ангелкова на блиц-контрол.

Бойчев попита дали се търси някаква възможност с промените в закона да се регламентира по някакъв начин финансирането на туристическите комплекси и по-конкретно на Слънчев бряг.

Очаквано въпросът бе повдигнат отново и от председателя на икономическата комисия Петър Кънев.


Димитър Бойчев (вляво) настоява да се намери по-добър начин за финансиране на дружеството, според Валери Симеонов и Петър Кънев (долу) то по-скоро следва да бъде ликвидирано

По информация на „Флагман” Валери Симеонов и екипът му продължават да работят в посока ликвидиране на „Слънчев бряг” и прехвърляне на активите му към Община Несебър.
Не така обаче мисли принципалът в лицето на министър Ангелкова. В туристическото ведомство смятат, че прехвърлянето към общината е много трудно заради множеството на брой акционери.
По неофициални данни частните притежатели на акции са стотици. Те в съвкупност съставят общ миноритарен дял от около 25%.

Според Николина Ангелкова новият пакет законодателни промени ще регулира със сигурност до голяма степен обществените отношения на територията на курорта.

Тя вижда три варианта за „Слънчев бряг” АД като по думите й – всичко е свързано с пари.
„Ако искаме държавата да предостави, образно казано, на общината  дружеството, тя е длъжна да плати акциите, номинала на частните акционери, което са милиони левове. И оттам нататък, съответно - на каква цена реши да го прехвърли на общината, ако това е решението, за да може общината да притежава инфраструктурата и да си изпълнява дейностите. Това е единият вариант”, заяви министър Ангелкова пред депутатите в ресорната комисия. Това обаче не изглежда много вероятно да се случи на този етап.

Другият вариант според министърката пак минава неминуемо през одобрение на частните акционери. Той е свързан със запазване на положението, което е в момента. Но и с даване на някаква по-конкретна дефиниция по отношение на курортите.
„Това, което ние на този етап сме направили за това какво може да се извършва на територията на националните курорти”,
обяснява Николина Ангелкова.

И третият вариант, разбира се, който юридически е възможен и който, подчертавам, не е обсъждан, за да не се създават спекулации предвид и медиите, е държавният дял да се продаде. Това са трите варианта, които съответно юридически са възможни и е правен анализ. И това е следствие отново на приватизационните процеси в годините назад. Така че или държавата трябва да извади едни доста милиони, защото трябва да ви кажа, че акциите на „Слънчев бряг” АД на борсата миналата година бяха на първо място. Така че хич не са евтини. Или съответно да направим обратния процес. Това е, което юридически на този етап е възможно”, заключава Николина Ангелкова.

Изводът е, че радикална промяна на ситуацията около „Слънчев бряг” АД не се очертава въпреки настояванията на Валери Симеонов и бургаските депутати.
Новият законодателен пакет на туристическото министерство вероятно няма да даде очакваните решения, което може да стане повод за пореден сблъсък между вицепремиера и министърката.

В категории: Несебър , Политика


Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
12
Коментара по темата
12.
Има и други 3 варианта
24.06.2018 22:50:04
0
1
В един от трите варианта на Слънчев бряг за Ангелкова, тя е бивш министър
11.
Fatih terim
24.06.2018 16:39:48
0
2
Az si ora slanchogleda v Tankovo i neme interesuva za golite v Slanchaka A na nas mestnite ni pisna от СлиВеН ЯмБол и прочие само такива се срещат на Сланчака за това сме това положение
10.
Бургазлия
24.06.2018 15:34:49
1
7
Юристите и държавата да намерят начин да закрият АД-то , което вечв 20 години съсипва комплекса. Миноритарните собственици не получават никакви дивиденти , няма и да получават докато има АД . Подкрепяме Валери за прехвърляне активитв на комплекса на Община Несебър, има добри юристи , които да решат казуса , само без намесата на Ангелкова, тя не е компетентна и обслужва нечии интереси, не мисли за развитието на комплекса
9.
Толя до 8
24.06.2018 13:37:16
0
8
Само ,че има една приказка ,че една птичка пролет не прави!Или в случая ти и аз сме прогледнали ,но стадото стой и ни се смее ,защото не е свикнало да се отклонява от общото мислене,което му е наложено.Аз се радвам ,че се отличавам и че мога да различавам кое е добро и кое не.Все някога ще ми потрябва.А тези слепци нека продължават да живеят в заблуда .
8.
Запознат до 7
24.06.2018 13:31:52
0
8
Ами и аз това казвам.Иначе всеки голям го вади и пише в несвяст а не виждат очиизвадното.Така сме били и продължаваме да бъдем АЛЧНИ ПРОСТИ ОВЦЕ.Ама прост народ лесно се управлява.
7.
до 5
24.06.2018 11:24:48
0
17
Ти да не мислиш ,че овцете ще се събудят сега.ТОЛКОВА ГОДИНИ СПЯТ И БЛЕЯТ .Такива са българите ,прости ,алчни и завистливи.Не си заслужават територията.Съжалявам ,че дядо ми е пролял кръв ,за свободата им.
6.
Бизнесмен
24.06.2018 11:18:53
0
20
Видимо Сл.Бряг Ад вече 20г.смуче пари,а резултати няма.За тези години се смениха много директори,много се говореше,но по български само се краде и лъже.От 20г.въпросното дружество обслужва шепа крадци,които не милеят за туризма и са оставили нещата на самотек.От както пък Герб са на власт,нещата са още по-зле,вижте инфраструктурата(осветление,пътища,тротоари),сергии по главната,а около главната битак,плажовете са изключително и само на мутри.Некадърната Ангелкова освен да прибира некой лев рушвет и да лъже за статистиките всякака година,да ходи на скъпи екскурзии и да говори глупости за пазари като Индия,Китай и тн.,нищо не прави.В тази държава няма национална политика за развитието на туризма ни,има само хитреци и далавераджии,които с поведението си досъсипват отрасъла.Нищо Бойко ще довърши скъпата си магистрала за Гърция,та да може всички баровци да си ходят на Бело море и да си купуват къщи за по милион евра,а ние ще приемаме усраните пияндурници за по 20евра на ден ол инклузив и ще викаме че сме големи разбирачи.Смях в залата.
5.
Запознат
24.06.2018 10:44:13
8
14
Добре де защо не помислите малко.Защо Валери зимата мълча като пу.ка а сега вири нос?Защото не взе концесията на плажа ,не взе нищо и сега всеки му е незаконе и шумен.Защо го защитавате всички са един дол дренки.Който и да отиде в парламента започва да лапа(къде пи.ки къде да ближе ду.ета)така че огледайте се малко като овце сме българите.Всички лаят ама никой нищо не прави,затова 500 год са ни клали и еб.ли защото сме тъпи и прости и мълчим.
4.
Милена
24.06.2018 10:23:27
3
3
Бойчев-колизия,хаха
3.
Юсен
24.06.2018 10:13:59
2
23
Мутрите никога ама Никога няма да изпуснат Сл.бряг ! И плажовете разбира се ! Освен ако не дойде някой с мустачки....
2.
Часовникар
24.06.2018 10:08:23
6
30
Тоя травестит Ангелова здраво брани мутрите. Трудно ще му е на Валери.
1.
Ликвидация
24.06.2018 10:07:18
4
8
за WC Премиера и всичко ще е ок!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори