×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Туристи бродят из горите край Малко Търново заради магически ритуали (ВИДЕО)


Туристи бродят из горите край Малко Търново заради магически ритуали (ВИДЕО)
Ритуалът, който се показва по време на възстановката, е възлияние – изливане на течности в чест на боговете, което е характерно за всички древни религиозни обреди
15 Юни 2018, Петък, 03:11 ч.

Горан Стефанов и Виктория организират възстановки на Мишкова нива, разказват за змейове и самодиви

Тракийското светилище Мишкова нива край Малко Търново привлича туристи с възстановки на древни ритуали. Пред камерата на БНТ Горан Стефанов и Виктория, които организират възстановки от миналата година в култовия мегалитен комплекс, разказаха легенди за змейове и самодиви. Местните хора вярват, че тези мистични създания бродят из Странджа.
Древното тракийско селище не е сред най-лесните за намиране места, но пък продължава да е толкова мистично. То е открито преди повече от 100 години от Карел и Херман Шкорпил.
Светилището на Мишкова нива се предполага, че е създадено през 3-5 век преди Христа. За него се носят легенди и хипотези. Една от тях е, че е построено в чест на Бога на Слънцето Аполон.
Ритуалът, който се показва по време на възстановката, е възлияние – изливане на течности в чест на боговете, което е характерно за всички древни религиозни обреди.
„За да могат тези течности да достигнат до самото Слънце, е трябвало то да слезе на Земята по някакъв начин. За целта древните са палили огън, а той се е възприемал като проекция на Слънцето и в него са поднасяли даровете, както и са възливали течностите – вино, вода, мед и мляко“, заяви Горан.
Интересът на туристите към това място и към Странджа все повече се засилва, добавя той.
„Не случайно Странджа е определяна като една от най-мистичните планини. Това се дължи на нейното географско разположение, както и на нейната историческа съдба. Много дълго време тук е била граничната зона. Затова тя остава тайнствена и непозната за голяма част от масовия туризъм“, обяснява Стефанов.
Странджанци вярват, че по тези земи живеят змейове и самодиви.
„Света Марина, която е много почитана от местното население, в много от преданията се свързва със змея. Има дори една много стара странджанска песен, в която се пее за Марина и змея Периан. Това е единственото известно змейско име в България“, добавя Виктория.
Невероятни са и легендите за самодивите, които обсебвали любимите си мъже и ги измъчвали с прищевките си.
„Странджа е една дива и мистична планина. Тя те прегръща и спечелва още от пръв поглед. Не случайно проф. Александър Фол я нарича планината на вечното завръщане, защото който дойде тук, неминуемо се завръща“, каза още Виктория.


В категории: Малко Търново


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
9
Коментара по темата
9.
жць
17.06.2018 12:43:16
1
0
Здравейте кръчмарю Крушкув,денем сега по обед едно кавенце мое ли да спретнем? И вчера затова подучух една свежа клиентка преди малко идва щастлива, пък и аз като не ползвам феисбуци и тв-та не се сещам за повода, я питам "Какво става, да не те женим втори път!?"
А тя - Неее, ще хойкам с приятелки цял месец, и разказва следния уж актуален виц:
Мъж казва на жена си:
- Жена, довечера може да се разходиш с приятелки, има мач
- Aуу, че готино, а кога да се прибера ?
- Ми след 15-ти юли .https://www.youtube.com/watch?v=lgHGU8gqz9U
8.
малката джулка
17.06.2018 10:25:19
0
1
Страаашна информация... и в пряк и преносен смисъл!Слава на Интернета и на мобилните телефони!
7.
ц ц
15.06.2018 18:23:02
1
0
крушков ти си партиен предател
6.
крушкув
15.06.2018 10:53:55
0
2
България 51ви щат!Ще можем гордо да носим шапки с надпис Trump!Когато визникне проблем в Юрпистан или друга световна кочина ,която посещаваме да си харчим доларите,ще крещим "Аз съм американски гражданин"!"God Bless America"!А най-хубавото е ,че ще караме наши коли с надпис "Маде ин ЮС"!А не Юрпистанските тириластници и трошляци!И ще сме горди с Лейди Гага ,а не Азис!Бог да пази Америка и нейния велик президент.
5.
Виктор
15.06.2018 10:52:57
2
0
Диавола си знае работата скоро щте погалне циялото Малко Търново
4.
Тони
15.06.2018 10:49:08
1
1
Този Горан не е ли един гей с опашка
3.
До 1
15.06.2018 10:46:34
3
1
Ами избиагали са защтото Кмета нищо не прави а само си прави кинти .Там върви контрабандата на животни и превоз на мигранти с това се занимават
2.
Малката тераса
15.06.2018 10:18:08
1
7
По-точно статията би требвало да носи заглавие -цигани бродят из Странджа и носят резачки,режът трупи,берат гъби и билки,плащат ток и вода,редовни и винаги първи с остъпка си плащат данаците и осигуровките и още много такива ритуали.
1.
RE-1
15.06.2018 08:38:01
4
5
Нима е толкова великолепно ?
И защо почти всички са избягали от там ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори