×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Страничен поглед: ИПИ препоръчва Варна и Бургас да се слеят в Черноморски район


Страничен поглед: ИПИ препоръчва Варна и Бургас да се слеят в Черноморски район
Вариантът, предложен от ИПИ, подкрепя Николай Нанков в сблъсъка му с бургаските политици
07 Юни 2018, Петък, 00:05 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Анализът е в подкрепа на варианта, предпочитан от регионалния министър Николай Нанков


Бургас получи удар в каузата си да не се слива с област Варна във връзка с плановете за ново райониране на страната.
Според Института за пазарна икономика (ИПИ) морските области следва да бъдат обединени.
Това се посочва в анализ на неправителствената организация, озаглавен „Регионални профили, препоръки за развитие – 2018”.


Припомняме, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предлага три варианта за бъдещото деление, което е свързано с условията за финансиране от Европейския съюз. Промените се очаква да важат за следващия програмен период – след 2020 г.

Едната от опциите предвижда областите Бургас и Варна да бъдат в един общ район, наричан Черноморски. Регионалният министър Николай Нанков е привърженик именно на този вариант.
Бургаските депутати и местната градска управа обаче са категорично несъгласни с това. Те дори предизвикаха среща в парламента с Нанков, на която присъства и кметът Димитър Николов. Въпросът обаче остава висящ.
Притеснението на бургаските политици е, че областта им ще бъде административно „под шапката” на Варна.

Важен е и страничният поглед по казуса. Този на ИПИ не е в подкрепа на Бургас.
В анализа си институтът предлага четири района – Западен, Дунавски, Тракийско-Родопски и Черноморски.
„Новото деление трябва да се съобрази най-вече с две обстоятелства: • обективния критерий за населението на един район (минимум 600 000 и максимум 3 млн. души) • необходимостта от задържане на БВП на глава от населението на района, включващ столицата под 75% от средноевропейския. Вариантът, предложен от ИПИ, за разделяне на страната на четири района (Западен, Дунавски, Тракийско-Родопски и Черноморски), означава, че те ще запазят населението си в заложените от Евростат граници (600 хил. – 3 млн. души) поне до 2050 г. Всички 4 региона ще запазят статута си на слабо развити и съответно - достъпа си до основната част от кохезионните средства”, аргументират се от ИПИ.

Любопитно е, че вариантът на ИПИ за Черноморски район се различава от този, предложен от МРРБ.
Ведомството на Николай Нанков предвижда в този район да са включени шест области – Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Ямбол и Сливен.
Според приложената графика в анализа на ИПИ обаче последните две области са изпратени в Тракийско-Родопския регион.



Темата с районирането все пак не е засегната в дълбочина в анализа на неправителствената организация.

От ИПИ предлагат и окрупняване на общините и намаляване на броя им с една трета. Това ще позволи ефективното им самоуправление и демографска устойчивост в дългосрочен план, считат от института.

В категории: Бургас , Политика


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
11
Коментара по темата
11.
Разделени и завладяни
08.06.2018 13:03:48
0
2
Черноморския район трябва да се отделим от България и да станем офшорна зона. Това ще има повече смисъл и начини за печалба.
10.
Кую
08.06.2018 11:32:16
0
1
Никой не казва за истинската цел на това начинание.Някой да се досеща?
9.
9
08.06.2018 11:13:15
0
3
До8,: Бъди сигурен, че чиновниците няма да намалеят.
8.
Дааа
08.06.2018 10:42:54
2
5
Аз съм бургазлия, но съм за Черноморския район с център Варна. Дали варненски или бургаски чиновници ще крадят парите е все тая. Бургас няма как да западне повече от сегашното положение. Така че спокойно. Важното е да се съкратят колкото се може повече държавни служители. Държавата плаща 10 милиарда годишно за чиновници и чиновнически офиси. Това е безумие, защото тези пари могат да отидат за здраве, пенсии, социални помощи, бизнес. Сега тия пари отиват за мерцедеси, вилички в чужбина, чанти и обувки за по няколко хилядарки, скъпарски вносни храни и така нататък. Тпябва да се работи и по привличането на заможни чужденци от размирни райони, които да се настанят трайно тук и да си харчат парите
7.
Време беше!
08.06.2018 10:10:07
6
6
Какви са тези 26 окръга, при население по-малко от половин Москва? Голяма шумотевица ще вдигне администрацията, особено Бургаската :) Нормално е Варна да е център, какво искате Варна да е пристанище на Шумен ли? Така поне батките ще бъдат притеснени от Варненското МВР, където нямат приятели и роднини!
6.
Екип от хрантутници
08.06.2018 09:48:25
1
9
До кога питам ще хрантутиме всякакви екипи,експерти,комисии ивсякакви м.рши на хранилка?До кога раздутата администрация ще гълта млрд.лева,а за здраве и пътища няма??Видяхме ги смешниците от МВР с бюджет 1.3млрд.лв.,не можаха да хванат Пелов,които им е бил пред носа.Преди дни четох,че самият министър на МВР не знае колко души работят във ведомството му,Е това драги ако не е подигравка и некомпетентост здраве му кажи.
5.
васко
08.06.2018 09:27:29
2
14
Защо да е удар за Бургас. Така да бъде районирането но с център Бургас. Не по презумция да ни втълпяват, че Варна трябва да е център.
4.
чгйчгамгйчгйчгйчгйчгйцгъм
08.06.2018 09:26:56
4
6
ПЛАНЪТ НА ЧИФУТИТЕ ОТ ИЗРАЕЛ Е ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ НА БЪЛГАРИЯ И КРИМ ДО 4 ГОДИНИ ДА СТАНЕ НОВИЯ ИЗРАЕЛ , СЕГАШНИЯ ИЗРАЕЛ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК СЕ ЗАКРИВА И ВСИЧКИ ЧИФУТИ СЕ МЕСТЯТ ТУК И В КРИМ С ПАРИТЕ И ЯДРЕНИТЕ СИ ОРЪЖИЯ, ЗАПОВЕД ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ Е ИЗДАДЕНА ОТ РОТШИЛД , ЗАТОВА ТУК СЕ НАЛИВАТ БЕЗБРОЙ ЕВРОФОНДОВЕ И ЧАСТНИ ЕВРЕЙСКИ ФОНДОВЕ КАТО ,, ДЖЕМЕНИ, , А В КРИМ СЕ СТРОЯТ ГИГАНТСКИ МОСТОВЕ И НОВИ ЛЕТИЩА .....ЗА НОВАТА ЧИФУТСКА ДЪРЖАВА ...НОВ ИЗРАЕЛ. ...В ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ НА БЪЛГАРИЯ И КРИМ. ...ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ БУЛГАРИСТАН НА АМУДЖИТЕ ОТ ВИСОКАТА ПОРТА В ИСТАНБУЛ. ....ЗАТОВА НЕ СЕ УЧУДВАЙТЕ НА СТРАННИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ШУМЕН КАБЕЛАРОВ ДА УНИЩОЖИ ТУРИЗМА ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ...ЗА ДА ГО ЛАПНАТ ЧИФУТИТЕ ...БЕЗ ПАРИ. ....В ТАЗИ ПОСОКА РАБОТИ И ПАРТИЯ ГРОБ НА НЕЗАКОННИЯ СИН НА ТОДОР ЖИВКОВ, С МАЙКА ЕВРЕЙКА. ..........ГОТВЕТЕ СЕ ЗА НОВО РОБСТВО , НА ЧИФУТИ , АМУДЖИ И МАСОНИ И РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ. ...
3.
Хаха
08.06.2018 09:22:34
1
7
Извадили Ямбол и Сливен от Черноморския район. Основен отрасъл в този район е туризма,а туризъм без собствено производство на храни-плодове,зеленчуци и др.,с които се изхранват туристите, е неефективна,измислена икономика,без реална принадена стойност. Точно в Сливен и Ямбол има такова производство на сел.стопанска продукция,но те ги отделят от туристическия район и ги пращат при Пловдив ,Смолян и т.н.
2.
Бургазлия
08.06.2018 09:01:27
6
18
Няма да дадем Бургас на Варна ! Няма ! Да си го набият в главите Мушмороците в София и Варна ! Гладна кокошка просо сънува !
1.
$
08.06.2018 08:59:40
2
8
Институт с една дузина екип....
Това не е сериозно...!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори