×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца! Когато магазините бяха празни, а хладилниците - пълни


Спомени от соца! Когато магазините бяха празни, а хладилниците - пълни
Тогава всичко изгуби истинската си стойност - и хората, и стоките
03 Юни 2018, Понеделник, 00:01 ч.
Източник: retro.bg

Държавният капитализъм – малки заплати плюс евтиния


Празни магазини - дело държавно, пълни хладилници - дело народно, лично! Във времето на соца Негово величество хладилникът изпълняваше важна роля. Пълно негово Величество - мир в дома и тишина в страната! Това чудо се захранваше благодарение на личната инициатива, находчивост, труд и упоритост на соцчовека, когото комунистическите пропагандатори наричаха “малкия човек”. Имашe т.нар. ”почин”, ”самозадоволяване”. Онези, останалите по селата, крепяха ТКЗС-то и покрай него обработваха личното, а добитото отиваше за младите, ”отървали се” в градовете, за да понапълнят хладилника. Социалистическата държава предоставяше за обработка и ползване парцели от крайградските землища, където хората уплътняваха свободното си време в отглеждане на плодове и зеленчуци за т.нар. ”чушкопек” и огнището пред блока.

Но личната инициатива се разгръщаше с пълна сила във вилните зони. Парцели от 500 кв.м, които с готовност се предоставяха на желаещите. Там те упражняваха земеделие, градинарство, лозарство и бяха удовлетворени от сътворените благини - пълен хладилник.

Компартията, която се бореше срещу Капитализма, когато го победи, сложи ръка на Капитала и започна да се разпорежда с него по комунистически! Извърши национализация и колективизация на селското стопанство, пролетализира населението, превръщайки го в наемно-надничарско съсловие.

Държавният капитализъм приложи поголовна експлоатация, като труда заплащаше евтино и цените съответно определяше централно - ниски. Така всичко изгуби истинската си стойност - и хората, и стоките... Малки заплати плюс евтиния.

Докато строителството все пак създаде доста полезни и важни неща за България, то комунистическата пропаганда, с нейното двуличие да хвали т.нар. соцдействителност и да хули т.нар. ”гнил капитализъм”, претърпя пълен провал.

Сега все още се напъва все така двулично да изопачава днешната действителност и да събужда носталгия по доброто минало. Онова мило соцвреме, когато компартията биеше тъпана и водеше хорото, а народът, без да слуша музиката, играеше своята игра.

А морето! Всички ходехме на море! Да, и ние, учителите!

Сега младите ходят, и то по много морета... А ние - не!

В категории: Ретро Флагман


27
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
27
Коментара по темата
27.
Ангел Петров
02.05.2023 14:47:57
0
1
Тогава празни, а сега пълни със скъпи л@йна.
26.
SS
05.06.2018 09:50:27
0
0
...KOI SA JENI , SVATBA CHA IMA LI ???
25.
Кънчо
04.06.2018 23:21:05
0
1
Не се кахъри за глупости,мойто момче.Важното е да се разбирате с мъжа ти.Много сте сладки!
24.
Ругачеффф
04.06.2018 22:25:31
1
1
Кънчу пидиразино, само чурки са ти в главата ве мистрийьо тъпа. Кат не си намеря приятелка, жина ти ши гу лапка ве, ДОТ-аджийска фуражка клюмнала.Та е'ва и ербапа нак'ензан, уцапа кълките веднага. Хуесос сука. Пошел нахуй отсюда!!!
23.
Кънчо
04.06.2018 20:46:04
2
2
Намери си приятелка,моето момче!Знам,че ти става чурката като пишеш глупости по форумите,но това е временно.Накрая да не закараш на татко си ЗЕТ!!!
22.
Ругачеффф
04.06.2018 20:33:30
1
2
Аиде ма жина, оставай данни тука, фейсбуци или тилифон да дойда да ти дам малкото ми 22 см бебенце да го разплачеш ма, ми'ндил и да ти забия една бутилка от плиска за розовото фатмашко дуп'енце. Фуражко, седна тука да ма заплашваш ли ве )))))) хахахаххахахахахаххахахахахахаххахахахаххахахахахха, ти да не си помисли, че си в Доброволните отряди ве, мъз'га... та'ева и тъпия милиционер...
21.
Кънчо до 20
04.06.2018 20:22:41
2
2
Ами има интернет ве напушен ДРИСЛЬО,понапъни си малкото гладко мозъче и прочети туй онуй!!!И плюй през рамо да не срещнеш девойката за която споменаваш в краткото си есе,че ще разбереш защо плачкат бебенцата като се начуркат....
20.
Ругачеффф
04.06.2018 17:08:44
1
2
Кънчо, заспала пиз'да, кажи ве девойко, на кой пазар са продава коняка Плиска, кажи ве гего )))))) на кой световен пазар мам'ито ти тъп'анарско? Соца свърши минцифайка, лапай бах'ура и пий златен дъждец и си мисли за плиската ))))) мухахахамухахахахахахмухахахамухахахха
19.
Кънчо до 18
04.06.2018 15:36:02
2
1
Разбрахме,че ти е много весело,Дрисльо! Само не разбрахме кое толкова развесели малкото ти недоразвито мозъче-името на двата български продукта (най-вероятно) или това,че са се продавали(единият и до ден днешен) по половината световен пазар???Голям смях пада,а?
18.
До 15ти
04.06.2018 13:03:11
8
3
Не вярвам да си прост или пък шизофреник,нееееее!
Чичо,за психото си бе,прост конунист!
Хахаааа
Коняка Плиска и т.н.
Мноо си прост бееее г-н ”българско кисело мляко”
Хахааааа
17.
Ругачеффф
04.06.2018 12:25:18
6
3
Соцът свърши фат'маци и ОФ-бун'аци. Пийти "Курвоазие" и "Хенеси" сейчас, че "Плиска" щото е много убава фалира ))))) Органопелептични деб'или и текезесари!!! Свърши, нема веке соц и бае Тудореску. Пуснети си Металиката и куфейти на "The Memory Remains" ))))) и се запивайти с непофторимуту киселу мляку ))))))))
16.
Ругачеффф
04.06.2018 12:17:50
7
3
До 15,

чуек тебе сериозно та хапи щуреца ве!!! Коняк "Плиска" ))))) мухахахаххахахахахахахахаххахахахахахаххаххаха
15.
До 11
04.06.2018 11:54:37
5
13
Ааааа ха ха ха ха !
В тази наша стара "кочинка" обаче , имаше 1000 пъти повече ред от днес , моето момче ! И щом като сме изнасяли само за соца и СССР , интересно тогава КАК ТАКА целият свят знаеше за неповторимото Българско кисело мляко , за неповторимите ни луканки и Странджанско дядо ! Ами за алкохолните напитки нещо да кажеш ? На теб известно ли ти е , че екип от международни специалисти ( далеч не само от соца) , бяха признали , че Българският коняк Плиска превъзхожда по всички органолептични показатели популярните в цял свят Френски "Курвазие " и "Наполеон ; а единственото нещо по което Българският продук отстъпва - това е дизайна на бутилката ? А за Българските червени вина случайно да си чувал С КАКВО уважение и респект се отнасят на запад ? И това съвсем случайно е създадено тъкмо по времето на "кочинката" за която ти явно САМО СИ ЧЕЛ ! Аз, за разлика от теб , моето момченце - СЪМ ЖИВЯЛ И РАБОТИЛ по това време ! И повярвай ми - ако тогава тръгнеше нанякъде с автомобил - БЪЛГАРИЯ ПРИЛИЧАШЕ НА РАЙСКА ГРАДИНА , в сравнение с това което е днес. А "кочинката" приятелче , за съжаление май е само в твоята главица !!!
14.
баба Мара от пазара
04.06.2018 11:46:21
8
6
Е, другари комунистически престъпници - славни времена бяха, нали? Вилнеехте безнаказано и живеехте на гърба на хората. И бяхте млади. Сега всичко свърши - стари сте, болни сте, а децата ви избягаха в лошия Запад. И наближава денят, когато ще се облещите към тавана, а няма да има кой да ви затвори очите. Нали?
Хвалещите комунизма 1-2 тролове (с множество профили) са от хората, които са се облагодетелствали от хорската мъка по време но комунистическия режим. Сега са в старческа деменция - затова повтарят до втръсване все едни и същи глупости - и скоро ще им дойде времето да извършат единствената джентълменска постъпка в живота си. Тогава в пъкъла ще се съберат отново с правешкия цървул Т. Живков и той ще им провежда ежедневно строева подготовка, ще ги храни с руски черен като кирпич хляб, ще ги пои с одеколон "Тройной" и ще им дава да замезват с шишарки.
13.
До 11
04.06.2018 11:41:59
2
6
Не е така, но да приемем, че си прав. Обаче през комунизма болните и смъртните случаи бяха 100 пъти по-малко. Продължителността на живота тогава беше около 85 години, а сега е 65 години. Млад човек да е болен от диабет, да получи инфаркт или нещо подобно се приемаше като фантастика. Сега е пълно с болни и умрели млади хора, а тогава млад човек можеше да умре само при инцидент. В момента в БГ има 2 милиона инвалида и полуинвалида. Така бе предпочитам онова време, в което бягаш здрав и усмихват със скъсаните си обувки, отколкото днешното, в което има дарителски кампании за болни деца, некролози на всяко дърво с умрели млади и прочие. Дори тогава хората караха скапани Москвичи, но ставаха 100 пъти по-малко катастрофи
12.
До 11
04.06.2018 11:41:23
1
6
Не е така, но да приемем, че си прав. Обаче през комунизма болните и смъртните случаи бяха 100 пъти по-малко. Продължителността на живота тогава беше около 85 години, а сега е 65 години. Млад човек да е болен от диабет, да получи инфаркт или нещо подобно се приемаше като фантастика. Сега е пълно с болни и умрели млади хора, а тогава млад човек можеше да умре само при инцидент. В момента в БГ има 2 милиона инвалида и полуинвалида. Така бе предпочитам онова време, в което бягаш здрав и усмихват със скъсаните си обувки, отколкото днешното, в което има дарителски кампании за болни деца, некролози на всяко дърво с умрели млади и прочие. Дори тогава хората караха скапани Москвичи, но ставаха 100 пъти по-малко катастрофи
11.
До 4
04.06.2018 11:32:33
7
5
ИСТИНАТА ЗА ИЗДИГНАТИЯ ОТ ТЕБ В КУЛТ БДС Е, ЧЕ ИЗНОСЪТ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ БЕШЕ ОГРАНИЧЕН ДО СОЦ БЛОКА И НАЙ ВЕЧЕ ДО СССР! ПО СЪЩОТО МИЛО ЗА ТЕБ ВРЕМЕ СЕ ПОЛЗВАХА ПЕСТИЦИДИ В ОБИЛНИ КОЛИЧЕСТВА ОТ СПЕЦИАЛНО ПОСТРОЕНИЯ ЗАВОД ЗА ИЗКУСТВЕНИ ТОРОВЕ! ИМАШЕ И МАРГАРИН! ИМАШЕ И КОНСЕРВАНТИ И КРЕНВИРШИ ОТ СУБПРОДУКТИ! СТРУВАШЕ НИ СЕ ЧЕ БЕШЕ ИСТИНСКО ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕХМЕ ЩО Е ИСТНСКИ ХРАНИТЕЛЕН БЪЛВОЧ! ВЕЧЕ ЗНАЕМ И СИ ИСКАМЕ ПАК КОЧИНКАТА! ЗАЩОТО СИ Е НАША КОЧИНА!
10.
Axaxa
04.06.2018 10:47:24
5
14
Аман от платените жалки тролчета !!!! Комунизма не беше хубав, но сравнение със сегашната демокрация е РАЙ!!!
9.
Кънчо до 8
04.06.2018 10:31:03
2
9
По същата логика като твоята-ти ходил ли си в крайните квартали и гетата на Ню Йорк?
8.
Aphex
04.06.2018 09:52:08
6
10
Всички гледам много превъзнасяте Китай! Вие ходили ли сте в Китай? В Китай работят робски труд . Градовете се задушават в смог- хората не излизат без маски. В крайните квартали на Пекин , хората мръзнат щото им е спрян газа , за да не се замърсява толкова столицата. Или си мислите , че всички в Китай са цъфнали и вързали?
7.
agent 007
04.06.2018 09:40:25
4
12
До всички Капиталисти- Кауфланда и Лидълъ са отворени, Метрото 24 non stop - отивайте да пазарите на воля !
само ,че нямате парички и да имате ще ви лашнап по пързалката с боклуци с ГМО-та на безбожна цена!
Истината е ,че и комунистите и сегашните капиталисти нанасят вреди на обществото !!!!!!!!!!!
Бъдещето е на смесената система като в Китай държавно за важните неща , капитализъм за алчните но под контрол и ограничения !
6.
Евгений
04.06.2018 09:33:36
3
8
Народния Социализъм беше едно , а БОЛШЕВИШКИЯ друго. Болшевиките свалиха Живков и унищожиха национал-социализма.Като си направиха свой фирми и за 2 години опразниха магазините и сринаха българския лев със спекула.Счекула защото директорите на предприятията имаха свой фирми и задължаваха всичко да минава през техните фирми а от там навън за износ.Така Болшевизма унищожи не само социалната държава но и зараждането на частния бизнес със мутрокрацията.
5.
гъс...то
04.06.2018 09:28:34
1
8
Ара да сме тъпи толкова, ама на снимката хич не си личи магазина да е празен ха ха. Поне да бяхте сложили друга.
4.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
04.06.2018 09:17:33
7
22
Омръзна да слушам глупостите на хора , които НИКОГА не са живяли при социализма , ама иначе "знаят" .
При социализма , уважаеми , за Ваше сведение имаше едно нещо , което се казваше БДС. ( Български Държавен Стандарт ) ! Този БДС се спазваше , и тъкмо затова тогава храните бяха ИСТИНСКИ ! Бирата и киселото мляко вкисваха за 3-4 дни , защото в тях имаше ЖИВА ЗАКВАСКА И ЖИВИ ДРОЖДИ ! За ГМО никой не беше и чувал , а вкусът от "онова" време съвсем неслучайно вече МАСОВО се експлоатира в днешните ТиВи реклами ! Да ме прощавате , ама в популярната навремето Тощова "кучешка радост" ( третокачествен соц.колбас ) , имаше повече месо отколкото в днешните уж маркови луканки !!! Този БДС , за голямо съжаление вече не съществува ! Щото ако случайно бъде въведен отново , това означава ВСИЧКИТЕ чужди хранителни вериги да фалират ! Щото в тях няма НИТО ЕДНА хранителна стока която би издържавла омразния комунистически БДС !
Така , че - яжте си демоктичните боклуци , но НЕ СМЕЙТЕ ДА ПЛЮЕТЕ по ИСТИНСКИТЕ неща от нашето минало !!!
3.
Ко?
04.06.2018 08:28:48
8
14
Капиталистическа Гърция, не е ли във фалит? Социалистически Китай, не е ли топ икономика в света?”Това, че така нареченият гнил капитализъм”, претърпя пълен провал. Означава, че управниците му са били некадърни.
2.
до дъртия комундел
04.06.2018 08:09:37
19
14
Дърт руски минетчия,отивай в сибир,боклук безроден!
1.
друго мнение
04.06.2018 07:47:35
22
29
Стига сте промивали мозъците на младите! Магазините не бяха празни - имаше всичко и то качествено и хляб и сирене и кашкавал и колбаси и масло и мляко и чисти зеленчуци и плодове , наши български и т.н. Сега с какво са пълни магазините - с вредни за хората храни. Е имало сега банани, киви и тем подобни. Но можем и без тях стига да има нашите хубави ябълки, круши, праскови, кайсии.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори