×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Когато имаше доброволни отряди, в кварталите цареше ред


Спомени от соца: Когато имаше доброволни отряди, в кварталите цареше ред
Отрядниците – има ги във всеки квартал, във всяко село
01 Юни 2018, Събота, 00:03 ч.

Хората с червени ленти наблюдаваха криминално проявените, търговските и питейните заведения


Доброволните отряди на трудещите – хората с червени ленти, се са създадени на 9. III.1960 г., когато се дава живот на една непозната досега форма на непосредствена борба на самите граждани с нарушителите на обществения ред – пише сп. „Общество и право” през 1987 г., цитирано от retro.bg

Ето какво разказва статията за прословутите доброволни отряди:

„Днес присъствието на доброволните отряди в нашето всекидневие е утвърдено и привично. Във всеки квартал хората с червени ленти отделят от свободното си време, за да се поддържа спокойствието по улиците и парковете, по време на манифестации или големи спортни събития.

С какви нарушения на обществения ред се сблъскват отрядниците? Има ли достатъчно кандидати за отрядници? Тези въпроси изпълват мислите ни, докато се придвижваме към Щаба на доброволните отряди в квартал „Бенковски“ на столицата.

Първият ни въпрос към Милка Денкова - командир на отряда, не я изненадва. Питаме я откъде идват основните им грижи.

- От 1979 г. насам населението се увеличи значително. Дойдоха различни хора… Не искам да кажа, че кореняците са по-добри от новодошлите, но когато човек живее дълго време на едно място, когато тук са живели и родителите, и дедите му, той повече внимава да не посрами името на рода си, отколкото пришълецът, заселил се отскоро.

Свечерява се, наближава часът, в който днешният наряд ще започне своята обиколка. Влизат и излизат хора, през отворените врати се чуват гласове. В едно от затишията при нас идва един от отрядниците - Асен Пеев. Има малко напрегнат вид и ние го питаме какво го тревожи.

- Есенни проблеми - отговаря той. - По това време се грижим за опазването на царевицата и фуража. Преди два часа по сигнал на наш отрядник беше направена проверка на една ськварталка и в двора й беше намерена 250 килограма открадната царевица. Това е третият подобен случай през сезона.

При нас влиза и заместник-командирът на отряда Александър Петров, вече инструктирал и изпратил днешния наряд:

- По време на жътвата следяхме уплътняването на каросериите, да не изтича житото от колите. За да не изчезва част от зърното в нечии частни складове, въведохме система, която да не допуска отклоняване на камионите от курса. Успяхме да опазим и сеното, и сламата от кражби - една от мерките беше да се проверяват багажниците на леките автомобили, които се движат през нощта. Когато отрядникът е дежурил нощем, на следващия ден е освободен от работа. Само за месец юли във връзка с жътвата наряд са дали 60 отрядници.

В блока зад супермаркета живее Георги Георгиев. Той има грижата да предпазва не особено добросъвестните граждани от изкушения. Цялата задна част на магазина, където стои амбалажът и откъдето може да се направи опит за влизане, е пред очите му. И други отрядници са ангажирани по този начин.

Дейността на ДОТ включва наблюдение на търговските и питейните заведения, на стопанския двор и на други „привлекателни“ обекти, проверки по магистралите. Но особено важна част от работата е надзорът над криминално проявените от квартала.

Отрядниците – има ги във всеки квартал, във всяко село.  Отминаваме ги с припряността на безгрижието, когато забързани към домовете си, ги зърнем пътьом или от трамвая. На манифестации и при интересни мачове те отново са сред нас част от общото настроение и едновременно респектиращи със своето присъствие.

В категории: Ретро Флагман


8
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
8
Коментара по темата
8.
Пламен
02.06.2018 17:02:11
0
3
Не мога да проумея как още се намират хора да хвалят комунистическа България.Един строй,който избива цялата си интелигенция и буржоазия,който насилствено заграбва имуществото,животните на хората,постигнали всичко с много труд,един строй който е убил в буквалния смисъл десетки хиляди дръзнали да кажат нещо срещу него,един строй превърнал хората в послушно и малоумно стадо,което се задоволява с трохичките от масата не може да бъде строй.И не се бъркайте да сравнявате България преди и сега.Българив и сега е зле,но поради това,че всички блага бяха заграбени от Долни комунисти и техните изчадия.България,ако след 1944 беше останала капиталистическа страна,сега щеше да бъде Истински Рай.А сега трябва да измрем всички,които сме имали и косвен допир до комунизма и чак тогава да се промени иначе хубавата ни страна към добро.
7.
До 3 и 4
02.06.2018 12:44:38
4
7
Вероятно са ви късали крачолите навремето и затова ви е яд. То коментара на № 5 ви го казва.
6.
комунистически безродник
02.06.2018 12:41:08
0
5
По времето, когато вилнеещата диващина беше легализирана чрез закон или накратко казано СОЦ-а, основата на терористичната власт бе от т.нар. "отрядници" и отиваше нагоре - МВР, подразделения на БКП, Дръжавна сигурност и нагоре...
Колко беше голям страхът ще онагледя с една случка.
В нашия квартал сред отрядниците имаше един по-изявен негодник, който обичаше да наранява хората и да се фука със значката си на отрядник. Да поясня за по-младите, че по него време в града имаше много селянчета, които учеха някъде и имаха квартири под наем, по разни мази и тавани. Пак тогава, на младежите, които са избягали от къщи поради някаква си причина им казваха "партизани". Та седим си ние в кварталното кафе и там идва едно момиче, което на външен вид се вписваше в определението "партизанка". Негодникът-отрядник (и комунист) за да демонстрира колко е велик и недосегаем, отива при момичето, показва значката си на отрядник и казва - "Идваш с мен!". Това бе достатъчно по него време, няма кой, няма как или защо. Хората си знаеха урока - или ще стане по-лошо. И представителят на властта - отрядник заведе момичето в близката квартира на един съученик, наби я (явно така се възбуждаше) и я изнасили - ей така, по комунистически.
Всички, които бяха в кафето знаеха какво ще стане, то си и стана - после негодникът се хвалеше как я бил, как плачела и пр. Но никой не се опита да му попречи или да отиде в МВР и да разкаже за случилото се. Защо ли?
Отговор А: Защото българите сме негодници и поощряваме престъпниците и мародерите.
Отговор Б: Българите не обичат престъпниците и мародерите, но са знаели че цялата власт е престъпна. Че по този начин е била изнасилена от комунистите цяла България и, че при опит да попречат на негодника или отидат в МВР, ще си навлекат големи неприятности. Може да ги изкарат "врагове", "злостни клеветници" и "слуги на Запада" и пр. И че вероятността да им дойдат среднощни гости от МВР (а оттам в Белене) става голяма.
Вие избирате...
5.
Толя
02.06.2018 12:36:52
5
12
Какви системи ,какъв страх бе човек.Имаше си ред и ненормалните ги изолирваха.Едно време лудите бяха прибрани ,а сега работят по Институциите.Тогава се правеше естествен подбор .Който е калпав и тъп е ненужен.Който е много прост няма работа в големия град и на центъра.И хората живееха спокойно,а сега всеки тъпънар мнение и мозък имал.Ще го търсите бай Тошо ,ама няма да го намерите!
4.
Ирод
02.06.2018 11:58:25
1
6
Доброволните отряди бяха почти на 100% поле за изява на комплексирани мижитурки. Имаш зъб на комшията, понеже ти направил забележка, че надуваш сръбско посред нощ - винаги може да го "наредиш" за нещо. Яд те е на младежите, че са млади и се забавляват - мачкай!
Може и да е имало нормални хора, но са били пренебрежително малка част от общата маса изроди...
Както става във всяка система, основана на страх, а не на саморегулация.
3.
Георги Димитров - дамаджаната
02.06.2018 11:57:45
4
9
Тия т.нар. "отрядници" си бяха най-обикновени доносници и мародери. Някой от тях бяха с комунистическа отрова в главите. Други просто по душа си бяха мръсници. От тая душеща из кварталите долнопробна измет тръгваха доносите, които преминаваха през МВР и подразделенията на комунистическата партия (Гадски комитет на БКП, Окръжен комитет на БКП), и завършваха с арести на "неблагонадеждни" елементи", които бяха разпределяни по канцлагери като Белене или тоя до Ловеч със звучното име "Слънчев бряг". Там постъпваха с тях по комунистически - убиваха ги с тояги и след това даваха труповете им на прасетата. Вината им беше, че едни носеха дънки, други - панталони с тесни или широки крачоли (според модата), дълги коси (настригваха човека на място), бради (настригваха човека на място), къси поли и пр. През 70-те години на миналия век (видял съм с очите си - не чул) правеха хайки от двама отрядника и един милиционер (да ги пази), които спираха минаващите по главната улица младежи. Отрядниците мереха с линийка крачолите на панталоните и ги разпаряха, когато решат. На момичетата с къси поли не разпаряха, а слагаха някакви големи печати по бедрата им. Така вървеше навремето социалистическа България към светлото бъдеще, което така и не дойде. Но, гробовете и разрухата си останаха. Останаха и Белене и кариерата до Ловеч със стърчащите зловещи кръстове, в памет на жертвите. Всичко това първоначално тръгваше от "отрядниците" и заради някаква безумна утопия се превръщаше в месомелачка за българи.
2.
ФЛАГМАН
02.06.2018 09:45:05
0
10
Отиващ в забвение,с жълти,копирани статий.
Всяка събота"спомени от соца",с психично болният си антисоциален трол!!!
1.
xxx
02.06.2018 08:42:42
0
14
Тази претоплена манджа от преди 1-2 седмици пак ли ще я сервирате? Да не сте изпаднали в творчески запек?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори