×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо „Прощално” на Вапцаров е чалга хит с нацепена батка и защо не бива да ни смущава


Защо „Прощално” на Вапцаров е чалга хит с нацепена батка и защо не бива да ни смущава
Възродихме поезията по уродливия начин на XXI век – с порно ефекти и ориенталски ритми, защото това ни идва отвътре, пък и се търси
30 Май 2018, Сряда, 19:39 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Утре ще има гавра с някоя епопея на Ботев или Вазов - чалгата е в нас и ние сме в нея, понеже това е днешна България, но не на всички ни


Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя –
вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам –
ще те целуна и ще си отида.


Не, това не е онова стихотворение на Никола Вапцаров, посветено на „жена ми”, с което се прощава с нея. Интимният диалог, който води авторът със съпругата си, е една от запомнящите се и въздействащи творби на българския поет, но не и тук, не и сега.

И ако за някого до вчера това стихотворение беше олицетворение на смъртта и безсмъртието на баладичното, то днес е най-коментираният чалга хит.

Песента се казва „Табу”, певицата - Антонина. Може би за първи път я чувате. Всъщност не, тя има и още едно парче, което носи името „Шматка”, няма да казваме какво се пее в него..защото е ясно. Или поне се надяваме да е.

Темата е друга. Защо това изпълнение, ако може да бъде изобщо наречено така, ни смути. Помните ли последната фраза от кървавото писмо на Левски: „Времето е в нас и ние сме във времето”. За XXI век може би е по-подходящо тя да се измени и да бъде „Чалгата е в нас и ние сме във нея”. Това е.

Съдим певицата, че рецитира стихове на Вапцаров на фона на ориенталски ритми, съдим я, че онзи „прощалник” в клипа е нацепена батка, съдим я, че е превърнала онази съкровено-героична интимност между автора и любимата му в порнографски действия, разголено дупе и силиконови цици, в еротично облизване на пръсти, докато тя „пее” любовната изповед на българския поет.

Чалгата не е модерна от вчера, от миналата година или от миналия век.

Нима не помним началото на турбофолка през 90-те години, когато "Само да те гепна, дънките шти цепна", "Камъните падат, падат от небето", „О, тигре, тигре” или пък „Я, елате, пиленца при батко” бяха песните, които звучаха от всеки прозорец, от всяка кола, от всяка кръчма и дискотека? С чалга сме закърмени, поне нашето поколение, това от последното десетилетие на миналия век. Чалгата е в нас и ние сме в нея.  И това е факт, много преди тази Антонина да запее Вапцаров.

Утре друга някоя като Антония ще пропее епопея на Ботев или Вазов. Това ще стане и не бива да ни смущава, впрочем показно - в търсене на авторски права и призиви институциите да се самосезират. Защото е факт, че децата ни  учат песните на Цеца в учебниците, а тя гордо отсича:”Поласкана съм, но имам и по-хубави песни”…

Тзи Антонина си направи истински черен, но успешен пиар и тези, които не я бяха чували, сега много добре знаят коя е, а и чуха класическия текст  на Вапцаров, изтръгнат от дълбините на изстрадалата му в затвора душа. В часовете по литература едва ли щяха да се сетят да го прочетат, но като пуснат Ю туб – със сигурност ще преповторят.

През 2015 година една хип-хоп банда, наречена „Проект Зората” записа рап парче с текст от друго стихотворение на Никола Вапцаров – „Песен за човека”. Да, там се пее рап, да, там няма интимност, порно, голата…Ама защо не беше проблем, че се посяга на българската поезия, защо не беше проблем, че са осквернени слова, дамгосали сърцето на поета, който „попаднал в затвора и станал човек”. Тогава не беше проблем, сега, когато е чалга песен е.

Отговорът го намерихте, нали?

Не можем да се преборим с чалга манталитета, който е пуснал  дълбоки корени и отдавна е преминал границата между еротиката и порнографията.  Не можем и сигурно никога няма да успеем да се откъснем от този „феномен”, който взриви и музикалния и социалния свят на българина,  някак си гротескно отразяващ възходи и падения, емоции, лутане, любовни трепети, съдба... Затова колкото и да ни се иска изразът шедьовър „Когато се наситя да те гледам – ще те целуна и ще си отида” да  откъснем от чалгата, това няма да стане, защото тя е в нас и ние сме в нея….от десетилетия.

И така. Заредете салфетки, ръцете горе - да сочат тавана. И да живеят министърът на културата, министърът на образованието и на кючека!





В категории: Лайфстайл


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
18
Коментара по темата
18.
do 8
03.06.2018 21:20:11
0
2
Пацул родоотстъпнически и дупедавец американски. Какво трябваше да прочетем в линка, който си дал и с какво той компрометира големия Никола Вапцаров, че не разбрах. Или четеш нещата с мозъка си деградирал от предателства и донесения в миналото. Ей такива, като теб са разстрелвали без съд и присъди. В какво предателство обвиняваш Вапцаров ? Разстрелян в идеалите си в началото на 40-те...Виновен ли е за днешното падение на България, чиито политици днес паднаха по-ниско от блатните комари, отивайки в редичка да искат прошка от Путин за спрения поток и АЕЦ. Политици, които подобно на теб се обърнаха срещу интересите за да гледат далеч на Запад, загърбвайки близкия си изток. Мен ме беше срам да гледам, как наш Боко иска прошка от Путин, а оня гледа в тавана. Това е днешната истина, докато хора като Вапцаров борили се за идеали ( много преди пошлостта на комунизма да избие за 45 години) са умирали разстреляни...Знаеш ли Юде, какъв отзвук е имал в Европа разстрела на Вапцаров ???Царска България е била пред абдикация искана от великите сили. Впрочем разстрелващите са били 5-ма, а само два куршума попадат, но за съжаление фатално в тялото на Вапцаров. По-късно и трима от тях признават, че до последно не са знаели, кой разстрелват. Разпознават го впоследствие и умишлено стрелят край него. Много факти оспорват разстрела му, а тези чиято карма е обвързана с това абсурдно смъртно наказание и до ден днешен оправдават постъпката си чрез такива, като теб.
17.
do 13
03.06.2018 21:01:47
1
3
Ти наред ли си ??? Значи викаш да прочета някой си Марин Георгиев и неговия "Третия разстрел", че видиш ли да разберем, колко струвал Вапцаров...Ей, папури с памуци вместо мозък. Вапцаров струва много повече от всички нас. Колко трябва да си силен за да напишеш "Прощално" в нощта на предизвестената си смърт. Учил съм във ВВМУ Н. Вапцаров, зная що за човек е бил, знаят и всичките ни курсанти прославили и преплавали света навред. В качеството си на какъв този си някой си безсмисленик Марин някой си ще квалифицира Вапцаров и ще ни дава наклон на възприятията. Та утре един такъв и на Ботев и Левски ще посегне. Трябва ли да приемаме всеки трабадур за съдник и познавач на доказали се личности и съдби. А постави нежното си съществуване на "плакатния" Вапцаров и напиши такова стихотворение в пълната яснота и съзнание, че след часове насилствено ще умреш, ще умреш млад, с млада жена и чакаща те майка. Отиди в къщата му в Банско, гледай видеото с майка му и ще избиеш всичките ти набити изкуствени презумпции за истинския човек Вапцаров...Иначе ще останеш в заблудата си, изкована от шепа некадърни и низши слуги на "новите капиталисти", които днес не само зачеркват сакрални за България имена, но служат на чуждите интереси, като се опитват да ни обезличават като нация. Такива папури като теб, които поддават от раз са разстройство за нашата Държава и по-добре да си изливате набитата "истина" в тоалетната, вместо да я пръскате навсякъде. Какъв е този Марин Георгиев, кой го познава ? Какво е постигнал, какво е сътворил, къде е учил ? Морската душа на Вапцаров казва всичко. Такава душа не е плакатна, тя е свободна, волна и не се страхува да напусне тленната си обвивка и материалното пред което този си някой Марин Георгиев е поддал за да пише глупостите си против Вапцаров. Срамота, срами се.
16.
Аз
31.05.2018 10:48:39
0
4
Таз ще я еба и душа едновременно, кучето убито
15.
Свещеник
31.05.2018 10:28:18
0
2
Селяне,прозд народ.Дървен кръст купих изгорихте го,златен кръст купих откраднахте го....а сега на литургия х,я ми ще да циливатеее
14.
правоговор
31.05.2018 10:20:55
1
4
Целта е постигната. Станах известна.Аз съм прост или проста и вие сте прости.Сега можем-е,да отидем-е,да поиграем-е я мачле ,я кьочек.
13.
до Кидерова
31.05.2018 10:11:46
0
2
Ти да видиш!? Ами кажете де Флагман , в който работитеq в цялта тая чалгатека? Ето само 2 от заглавията от днес:
Парадокс! Гери-Никол се фука с чанта „Гучи“ за 1200 лева и с китайски ботуши за 20 лева!
Ивана съжали, че намали пищния си бюст! Ще се бръкне с много пари за нови силиконови гърди! и т.н.
А безумните руски лъжи от рода на -Руският Rolls-Royce ще се продава и в чужбина.

Така че, както казва един истински поет и истински българин, стига с този "Смешен плач".

По отношение на терориста и национален предател Вапцаров , известен повече с плакатната си поезия, е хубаво да се прочете книгата на Марин Георгиев "Третият разстрел".
И да се престане също със "смешния плач" за него.
12.
a3
31.05.2018 09:11:57
0
3
"Чалгата не е модерна от вчера, от миналата година или от миналия век."
------------------
Викаш, чалгата е била модерна още преди миналия век? Може би е модерна от времето на Цар Самуил?
11.
Аз
31.05.2018 09:00:28
1
2
Не всички в България са закърени с чалга...автора да не поставя всички българи под общ знаменател.......и да си навре статията там където. .....той си знае а и всички се сещаме....
10.
До 9
31.05.2018 00:07:18
5
5
за тия примерните, дето не слушат чалга, много истории знам. И като никога не се чували за поп-фолк и не “закърмени”( тоест бумът на тази музика е когато сте родени) знаете ли кой е Вапцаров, кога и защо е умрял или като тая пача дето по нова вика, че бил написал стихотворението по време на разстрела... айде стига се изхвърляхте...
9.
До автора
30.05.2018 23:48:41
5
15
"С чалга сме закърмени, поне нашето поколение, това от последното десетилетие на миналия век".....

Ще те разочаровам, но не всички от "вашето поколение" са закърмени с чалга. Има и стойностни хора в тази държава
8.
ПОЗОР!
30.05.2018 22:59:55
2
9
АНТИБЪЛГАРИН, ТЕРОРИСТ, КОМУНИСТ, МАКЕДОНИСТ
http://policefiles.archives.bg/dosieta/2013-01-21-13-41-03

Това е полицейското досие на националния предател Никола Вапцаров. В него са само факти.

ЧЕТЕТЕ И СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ САМО НА ОЧИТЕ И РАЗУМА СИ!
7.
binko
30.05.2018 21:54:08
2
6
нашата култура роди.Най после грозно и уродливо същество плод на доста усилия на няколко правителства.Чалга самосъзнание коренящо се в младите хора.Хора на които разчитаме да са новият свеж въздух в политика,икономика,здравеопазване....едва ли....та те са закърмени с тази чалга.Чалгата скъпи съграждани вече стана манталитет.Начин на узразяване начин на мислене.Нацепени батки,леки момичета крадливи управници,корумпирани лекари и полицаи.Това е техния плод .Едно атрофирало уродливо същество което те създадоха.Добре дошли в страната на абсурдите.Да ви е честито
6.
бинко
30.05.2018 21:44:27
2
12
Моля тези които не танцуват пияни под звуците на чалга да излязат......нима забравихте....че половината от учениците бъркат букви.Другите не збаят кога е пълен и кога кратук член...що е подлог.Нима забравихте учебниците които подменят историята забравихте че млади хора умират че съдебната ни система не струва .Не знаете че за грабеж дават домашен арест а за убийство 3 години че бабите по селата са пропищели че абитуриентите ни са на 20г а изглеждат на 40 с коефициент на интелигентност под средния..Нека тази песен е поздрав към министъра на културата...култура която той забрави...култура която принизи и се изгаври.Нека песента е червена сирена която ще свири докато не променим системата и чалга държавата в която живеем .Защото по умнните вече избягаха от нея.Останаха тези които я забравиха
5.
Толя
30.05.2018 21:28:22
1
20
Това е гавра с Н.Й.Вапцаров.Не можахте ли да си измислите ваш текст .Това си е жива подигравка.
4.
Георги
30.05.2018 21:23:29
2
11
Тази песен изобщо не е хит , тя дори не пее в песента , а само рецитира стихове от стихотворението ''Прощално'' на великия Вапцаров ! Тази жена е за затвора кой го позволи това нещо срамота ! Тази песен трябва да бъде свалена моментално ! Повръща ми се от тази ужас !!!
3.
Георги
30.05.2018 21:22:00
2
7
Тази песен изобщо не е хит , тя дори не пее в песента , а само рецитира стихове от стихотворението ''Прощално'' на великия Вапцаров ! Тази жена е за затвора кой го позволи това нещо срамота ! Тази песен трябва да бъде свалена моментално ! Повръща ми се от тази ужас !!!
2.
patriot
30.05.2018 21:20:58
2
11
Тази песен изобщо не е хит , тя дори не пее в песента , а само рецитира стихове от стихотворението ''Прощално'' на великия Вапцаров ! Тази жена е за затвора кой го позволи това нещо срамота ! Тази песен трябва да бъде свалена моментално ! Повръща ми се от тази ужас !!!
1.
София
30.05.2018 21:15:27
5
18
Моля, авторът да не обобщава. Моля да не ме поставя до себе си. Моля - ние не сме от всички. Моля, има и други. Моля, ние не слушаме чалга, защото родителите ни не слушаха сръбско и Хисарска поп, който и да е той. Моля, ние не живеем във вашата чалга история. Имаме си наша България. И си я обимаме и уважаваме. Вас - не. Ама никак.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата
Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори