×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бедни ли са българските депутати?


18 Май 2018, Петък, 11:28 ч.
Източник: Epicenter.bg

С допълнителните плащания реалните заплати на народните представители стават 2-3 пъти по-големи от основната им заплата

Темата за депутатските заплати в България напоследък отново се завъртя. Което ни предизвика да се запитаме - много или малко взимат нашите депутати, как се определят възнагражденията им и такъв ли е моделът в другите европейски държави.

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание "Народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор съобразно данни на Националния статистически институт. Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие."

Това обаче е само основната заплата. Отделно, допълнителни средства, в размер на две трети от основното месечно възнаграждение, се предоставят на народните представители за "сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им райони" (чл. 5). Тъй като тези пари са безотчетни, те биха могли да се насочват към партийните каси или да се използват за (неофициално) увеличение на месечното възнаграждение.

Народните представители получават и "допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - 1 на сто за всяка прослужена година, за научна степен "доктор" - 10 на сто, за "доктор на науките" - 15 на сто от основното месечно възнаграждение и 10% - за участие в комисия. С всички тези допълнителни плащания реалните заплати на депутатите стават 2-3 пъти по-големи от основната им заплата.

Голяма полемика предизвика предложението на БСП да се промени сегашната практика за редовна актуализация на основната депутатска заплата, която е "вързана" за заплатите в публичния сектор. Средната брутна заплати в обществения сектор за декември 2017 г. е 1180 лева по данни на НСИ, от което следва базовото възнаграждение на народния представител да е 3540 лева. В същото време максималният осигурителен доход остава непроменен на 2600 лева. Този таван просто трябва да изчезне или да се вдигне постепенно, за да отчита повишението на заплатите, следващи динамиката на икономиката.

Дали депутатските заплати са прекалено високи или не, е въпрос на гледна точка. Сравнения със заплащането в частния сектор са невъзможни поради естеството и спецификата на парламентарната работа. Но това, което можем да направим, е да разгледаме най-честите практики при определяне на заплатите в други европейски страни.


Механизми за определяне на основната заплата

Повечето законодателства са обвързали заплатите на депутатите си с тези в публичния сектор - по един или друг начин. Изключение е само Словакия, която определя възнаграждението на депутатите на "3 пъти средната месечна заплата на работник в националната икономика" - т.е. взимат се предвид доходите в частния сектор.

Някои от страните са въвели система на обвързване на заплатите на депутатите с други заплати в икономиката. Срещат се например варианти, при които депутатското възнаграждение се определя спрямо референтна заплата, която обикновено е на висш държавен служител. След това тази заплата се умножава с коефициент за различните постове в държавната администрация и за депутатите. Често е и обвързването на възнагражденията (и бонусите) на депутатите със средната заплата в публичния сектор чрез определени множители. Италия е избрала заплатата на председателя на Касационния съд за таван, а Холандия - заплатата на министър. Член на Бундестага в Германия пък "получава месечно възнаграждение, базирано на месечния доход на съдия във върховния федерален съд".

Индексацията на заплатите спрямо инфлацията или с друг коефициент на корекция също е често срещана практика. Членовете на долната камара във Великобритания например получават заплати, коригирани на 1 април всяка година спрямо темпа на нарастване на средните заплати в публичния сектор. В Австрия Сметната палата годишно изчислява "коефициент на корекция", свързан с инфлацията, при определянето на тавана на заплатите.

Използването на експертни (независими) комитети за определянето на заплатите за конкретни позиции в публичния сектор можем да срещнем например във Великобритания и Швеция. Решенията за размера на заплатите често се правят от съвети на експерти и се базират на сравнения с подобни позиции и задължения в частния сектор.

В много страни (Хърватска, Финландия, България) присъстват и процентни бонуси за години прослужен стаж. Допълнителни разходи за транспорт, жилища и други нужди са предвидени във всички страни, които успяхме да прегледаме. Срещат се и финансови стимули за депутатите да присъстват редовно в пленарните зали - под формата на удръжка от заплатата при отсъствие.

Кой определя депутатските заплати?

Очертават се четири метода за определяне на възнагражденията на народните представители и това са: независими органи, парламентарни органи, частично решение на депутатите и изцяло депутатско решение.

Оказва се, че в повечето случаи - 17 от 27-те страни на ЕС (без Хърватска, която не е включена в изследването), депутатите имат правомощието да решават какви да са заплатите им, което не означава, че нямат никакви ограничения. В 10 от тях законодателите взимат предвид някакъв законово заложен механизъм (например референтна заплата на висш държавен служител, коефициент на корекция спрямо инфлацията или някакво друго правило, заложено в конституцията). Т.е. в този случай те нямат възможност за субективни преценки и решения, а просто прилагат този механизъм.

В Белгия, Италия, Испания и Словения съществува орган, съставен от представители на няколко парламентарни партии, които определят заплатите за всички депутати (включително и себе си), като, разбира се, взимат предвид определени критерии и регулации. В някои страни като Литва, Латвия ,Кипър, Португалия депутатите имат по-големи правомощия сами да определят заплатите си.

Можем да отделим от последната група страни тези, които използват независими комитети или органи без присъствието на депутати в състава за определянето на депутатските възнаграждения. Към тях спадат Швеция, Великобритания, Ирландия и Малта, макар че всяка страна си има своите особености.

В сравнителен план основните заплати на българските депутати са едни от най-ниските в Европейския съюз и това е нормално заради стандарта на живот, който до голяма степен е определящ за размера на възнагражденията. Едно проучване определя последния метод - на независими комисии като най-ефективен от гледна точка на взимане на решения след задълбочен анализ, взимащ предвид фактори (като стандарт на живот, брой на населението в страната, БВП на глава от населението и др.), определящи до голяма степен размера на заплатите. Друго изследване пък обръща внимание на необходимостта да се вземат предвид спецификите в отделните страни за определяне на оптималния вариант на механизмите за определяне на депутатските заплати.

За депутатските заплати в България

Въпросът за депутатските заплати освен с обективни икономически показатели е обвързан и с престижа на позицията и мотивацията на законотворците. Важно е да се отбележи, че логиката зад високите заплати на депутатите е да се осигури изпълнение на задълженията им и равен достъп на хората, които представляват независимо от финансовото им състояние. Както в страните с най-високи възнаграждения за депутатите, така и в тези на дъното на класацията преобладава и разбирането, че заплатите на депутатите служат, за да осигурят определено ниво на независимост и да пазят депутатите от "изкушения", макар че темата за корупцията и качеството на законите далеч не се свежда само до това.

Две съображения се открояват глобално при политическия дебат дали и каква регулация трябва да определя възнагражденията на народните представители. От една страна, такава регулация трябва да ограничи ненужните разходи (особено в периоди на криза). От друга, тя трябва да гарантира интереса към тази позиция и атрактивността й сред висококвалифицирани и мотивирани кандидати (мениджъри, иноватори, хора с умения и знания да получават толкова или повече в частния сектор). Качеството на законите ще се повиши чрез по-добри механизми за отчетност и надзор, по-високо ниво на включване и ангажираност на гражданите в процеса и много други необходими условия. Депутатските заплати и задаването на правилен механизъм за определянето им са част от тези стимули, но те не са единствен и определено не са водещ.
Весела Кръстанова, Институт за пазарна икономика

В категории: Политика


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
До Апелативна специализирана прокуратура
19.05.2018 09:43:31
0
0
ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ....

Нашата "ШЕФКА" на РП-Айтос ,която се казва прокурор МИЛЕНА СТОЙЧЕВА -ГЕНЧЕВА "ОБИЧА" да прикрива ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ С НАСЛЕДСТВЕНИ ИМОТИ при скандално изестният и недосегаем айтоски нотариус БИСЕР ДЕМИРЕВ 324 .....които се правят със ФАЛШИВИ
СКИЦИ
ДАНЪЧНИ ОЦЕНКИ
НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ
УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА НАСЛЕДНИЦИ като това на * ТОДОР КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ * със което ЗАБЛУЖДАВАТ жалбоподателите ,че СИЙКА ВЪЛКОВА ТЕНЕВА е СЪПРУГАТА И ПРЯКА НАСЛЕДНИЧКА НА ТОДОР КОСТАДИНОВ ТОДОРОЕВ
КАСАЕЩИ НЕУЗАКОНЕНА И НЕЗАКОННА КЪЩА КОЯТО СЕ ПРИДОБИВА ОТ 6 НАСЛЕДНИКА .....А НЕ ОТ ЗАКОННИТЕ 5 НАСЛЕДНИКА
11.
Обикновен човек
19.05.2018 07:57:41
0
0
Разликата накрая е в цената на дървения сандък
10.
bai kosta
19.05.2018 01:24:49
0
0
Питате бедни ли са,направо живи да ги оплачеш.
9.
еми
18.05.2018 23:43:40
0
0
пълни шпинги са
8.
К.И
18.05.2018 13:49:03
0
1
Аз предлагам поне веднъж някой депутат да се престраши и да вземе заплата от 550лв. например....а да види тогава ,как се живее с тези мизерни пари? Моята заплата сигурно е сумата джобни за деца им.Бедните сме ние,но както се казва „Сития на гладния,не вярва!”
7.
Дурхан и Несрин
18.05.2018 13:15:36
0
0
Кой ние ли сме бедни ХА Ха Ха
6.
Ne SA NAQDAHA
18.05.2018 09:41:02
0
3
NE SA NAKRADAHA.......vsqka sedmiza po4naha DA SI GI UVELI4AVAT....Bezpodobna NAGLOST E TOVA....a tiq s 200lv. pensii DA MRAT...ZA UTEHA DA SIMISLQT 4E NQKAKAV NARODEN SUD GI E OSUDIL....
5.
Epicenter.bg
18.05.2018 09:40:04
1
1
Вземете си напишете ваши статии.
4.
#
18.05.2018 09:31:38
0
3
kato ima budali taka 6te e
3.
4
18.05.2018 09:20:40
0
3
много по бедни от бисер демирев
2.
идиоти
18.05.2018 09:11:12
0
8
защо дразните хората, бе, олигофрени? ама и тоя заспал народ.....всеки народ заслужава управниците си.
1.
dsadas
18.05.2018 09:06:12
0
2
Ама моля ви се
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори