×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как държавните „облекчения” за бизнеса блокираха вписванията в Търговския регистър


Как държавните „облекчения” за бизнеса блокираха вписванията в Търговския регистър
Гръмките заявки за борба с административната тежест не се връзват с реалността, посочи депутатът Николай Тишев и раздразни министър Цачева
11 Май 2018, Петък, 16:34 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимки: Авторът

Министър Цачева се оплака от неадекватни законови поправки, приети въпреки становище на администрацията


Николай Тишев разкритикува остро управляващите заради проблеми с вписванията в Търговския регистър. Бургаският депутат от „БСП за България” зададе въпрос на парламентарния контрол към правосъдния министър Цецка Цачева.

Тишев обясни, че по закон търговците са длъжни да обявяват годишни отчети. От няколко месеца обаче настанал проблем заради изменения в правилата.
Промените във фирмите не се обявявали в Търговския регистър, макар че отчетите били подавани навреме.
Хора, имащи бизнес, се оплакали на депутата и от парадоксални казуси – стари декларации се обработвали само ако бъдат подадени нови такива.


Според Тишев имало случаи, при които обявяването на отчетите се забавя с повече от година. „Така отчети, приети през 2017 г., за дейността на едно дружество, която е извършвана през 2016 г., се обявяват едва през 2018 г”, заяви депутатът от Бургас.
Съществени данни като смяна на адреса на фирмата, продажба на дялове и т.н., не се публикували повече от месец. Има многобройни хипотези, свързани със значителни потенциални вреди и пропуснати ползи в резултат на несвоевременната и забавена обработка и изписване в Търговския регистър, посочи още Николай Тишев.

И даде пример: „Търговци алармират, че заявления, подадени в периода 15 март – 15 април, за вписване на промени, не са обработени и понастоящем, като практически дейността на Търговския регистър е блокирана”.
Той попита Цецка Цачева колко са необработените заявления извън законовия срок, не намира ли тя това за недопустимо и какви мерки смята да предприеме.

Министърката призна, че проблем има, но той вече бил в процес на разрешаване.

Тя получила стотици подобни сигнали от края на март до момента.
Заявленията за първоначална регистрация на търговци обаче се вписвали още на следващия ден.

Иначе причината за забавянето на другите вписвания били приети промени в Закона за счетоводството със сила от 1 януари 2018 г. Според тях за дружествата, които не са извършвали търговска дейност, вече се подава декларация. Това предложение постъпило от народни представители между първо и второ четене в пленарна зала, без да е съгласувано с Министерство на правосъдието.
„Обратно, изрично Агенцията по вписване е реагирала, че няма техническа и физическа възможност тези декларации за нулеви дейности през предходна година да бъдат обработвани в същите кратки срокове, които и без това натоварват Агенцията по вписвания”,
добави Цецка Цачева.

Тя подчерта, че регистрите са полезни за гражданите, но трябва да се имат предвид възможностите на администрацията.
Освен това от 1 януари още един регистър преминал към Агенцията по вписвания.

Софтуерът също не позволявал адекватна обработка в контекста на последните промени в правилата.

Проблемът бил идентифициран и работели по него. Въведено е извънредно работно време, включително и в почивните дни, за да се навакса струпването с хиляди на заявленията.
„Към днешната дата вече се обработват заявленията от 26 април и съм убедена, че през следващата седмица ще влезнем в редовен график”,
гарантира Цачева.

Междувременно в Министерския съвет била приета промяна в съответния устройствен правилник, свързана с увеличение на броя на служителите в агенцията, включително на тези, занимаващи се с процеса на вписванията.

Цачева създала и работна група за промяна на съответна наредба във връзка с нормативни промени в последните месеци, касаещи регистрацията на търговци и на юридически лица с нестопанска цел.
Единият от изводите бил, че за да се облекчи работата, е необходима промяна в законите, за да се използва проектът за „единна входна точка” на Националния статистически институт.
В работната група обаче имало и други мнения - че проблемите могат да се разрешат само с изменения на подзаконови актове.


Цачева се съгласи с Тишев, че е много важно информацията за промените във фирмите да се публикува своевременно.

Николай Тишев репликира министърката: „Понякога оставам с усещането, че живеем в паралелни реалности. От една страна, както и в отговора на предния въпрос, Вие заявихте, че правителството и управляващите предприемат мерки за намаляване на административната тежест, а сега от отговора Ви излиза, че причините да бъде блокиран Търговският регистър и съответно обработката на заявленията е следствие на законодателни промени, които мнозинството е приело, както и структурни промени в министерството, които също са следствие от действия, приети от мнозинството. Т.е. от една страна, гръмко заявяваме, че борим административната тежест върху граждани и фирми, от друга страна, бизнесът на практика е поставен пред пълна фактическа невъзможност да обслужва търговските си нужди чрез вписване в агенцията.”

Депутатът попита някой ще поеме ли отговорност за забавянето на вписванията с месеци и дали ще бъдат компенсирани фирмите, които са основни данъкоплатци на държавата.

Цецка Цачева бе видимо недоволна от чутата критика.
„По въпроса за паралелната държава аз нямам компетентността и експертизата, която притежавате вие и вашата парламентарна група”, заяде се тя.

Останалите реплики на Тишев пък категорично не отговаряли на истината.
„Няма забавяне повече от един месец. Освен това за обезщетения на бизнеса и дума не може да става, защото фактите, които се включват като обстоятелства, които трябва да се регистрират – държи се сметка за тях”, обясни министърката. Тя припомни, че питането на Тишев е едно от стотиците, които е получила и че за разрешаването на проблема се работи.

Министърката обеща продължаване на политиката по въвеждане на електронни услуги, които предотвратявали корупцията и били в полза на гражданите.
Страховете и внушенията, които били направени, били некоректни, защото хората отчитали постигнатите резултати във вече реализираните електронни услуги.
Проектите на правителството в тази посока пък били изключително амбициозни.

В категории: Бизнес , Политика


5
Коментара по темата
5.
Али Баба
12.05.2018 09:31:32
1
3
Вярно е, че се бавят, няма спор, вярно е и обаче, че носи вреди на фирмите, които имат кредити, възнамеряват, които имат чужди партньори, не е само до отговорност и глоби. Още по вярно е, че административната тежест е голяма. За да освободят НАП, натовариха ТР. А защо декларациите на ФЛ само по електронен път, ами има земеделски производители и животновъди, които не са и чували за интернет, а това е възможно само ако имаш електронен подпис. Защо трябва да плащат на счетоводител или адвокат с електронен подпис, като имат две графи да попълнят, защо да не ги пускат по пощата. Това никъде го няма. А защо за да подадеш ГДД в НАП трябва да си подал по електронен път в Статистиката всички отчети, иначе не може, и същите тези отчети отново в ТР. Ами защо да не може бъде само на едно място? Може би за да ни е трудно? Май цялата работа е, за да ни е трудно и ...гадно
4.
Смях
12.05.2018 08:29:28
1
5
Заявленията за първоначална регистрация на търговци обаче се вписвали още на следващия ден.
Смях и лъжи във същият период си регистрирах фирма и чаках 4 седмици заради проблема в нормални дни се прави за 3 дни
3.
nedevbs
12.05.2018 08:17:46
1
8
Заявлението за първоначално вписване, лъжкиню Цецке, също чакат вече повече от месец.Голяма, ама много голяма некадърница излезе.
2.
Боко Борисов
12.05.2018 08:12:17
11
5
Николйчо Тишев пак се изказа неподготвен. Колкото и да се напъваш никой няма да те забележи, особено като си некомпетентен. Изискването е отчета да се подаде за публикуване в определен срок, после фирмата не носи отговорност. Егати смешният шеф на пристанище, който нищо не знае......
1.
Това ще е нов вид схема
11.05.2018 21:19:10
2
14
за измами ,под предлога натовареност ,недоискусурено и.т.н.Филмите на ужасите в България продължават ,а краят им не се вижда.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори