×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заплатите са икономика, а пенсиите са политика


Заплатите са икономика, а пенсиите са политика
Средни възнаграждения от 1500 лева след 4 г. са реални, ако запазим този темп на растеж, казва Десислава Николова
05 Май 2018, Събота, 18:33 ч.
Източник: standartnews.com

По неравенство в доходите изоставаме много от нивата в ЕС


- Госпожо Николова, доколко е възможно за 4 години средната работна заплата у нас да стане 1500 лв.?
- Като се вземат предвид тенденциите от последните години, 1500 лева средна работна заплата е напълно възможно да се постигне за срок от 4 години. Условието е икономиката да расте с приличен темп от няколко процента през следващите години. 2016 г. приключи с 900 и нещо лева средна работна заплата. Ако предвидим тя да расте с 10% на година, сметките излизат. Въпросът е дали този икономически растеж с 3,5%, който имахме през миналата година, ще се запази. Все пак и от ГЕРБ, които залагат 1500 лв. средна заплата в предизборната си програма, са условни в тези обещания, казвайки, че икономиката трябва да продължи да расте със сходни темпове.

- Доколко икономическият растеж у нас в голяма степен ще зависи от ситуацията в Европейския съюз като цяло?
- Това, което се вижда през последните 2-3 години, е, че България много близко следва  икономическия цикъл на останалата част от ЕС.

С други думи, ако няма сериозен обрат и шок в икономиката на съюза и на еврозоната, няма причина ние да не продължим да растем с такъв темп. Разбира се, има и вътрешни ограничения, вътрешни рискови фактори. Например, ако имаме нова политическа криза като тази преди 2 години, т.е. дълъг период на липса на редовно правителство, смяна на поредни кабинети, предсрочни избори, тогава очевидно ще имаме негативен ефект върху инвестициите, съответно ще има и забавяне на икономическия растеж. Но ако тези темпове се запазят, няма проблем заплатите да  продължат да растат. Особено като се отчита фактът, че в момента сме в една ситуация на все по-остър недостиг на кадри.

Това означава, че най-вероятно фирмите във все повече отрасли ще се съревновават още по-интензивно за тези качествени хора, които са на пазара на труда. В това съревнование може да се очаква резултатът да бъде и по-високи заплати. Защото и в момента в някои отрасли шансът да привлечеш квалифицирани кадри е като ги откраднеш от друга фирма, както в IT сектора, примерно. Там свободната работна ръка реално е близка до нулата, като се изключат неколкостотин студенти, които завършват всяка година. Тази надпревара вече тече и в още няколко сектора като аутсорсинга и някои бизнес услуги в големите градове.

В ръста на заплатите няма нищо лошо, защото това е част от процеса на догонване на средноевропейския стандарт на живот. Ако нашата икономика расте с по-висок темп от средния за ЕС, което се случва през последните две-три години, съответно и заплатите ще се вдигат с по-голям процент спрямо останалите страни в съюза.

- А как стоят нещата с пенсиите, където също върви надпревара между партиите с колко могат да ги вдигнат?
- За съжаление пенсиите в България са изцяло политическо решение. Там вече въпросът е много по-различен. Пенсиите могат да бъдат направени точно толкова, колкото съответното правителство на власт реши. Там разходопокривната система е банкрутирала, т.е. тя има огромен дефицит от около 50%. В момента половината от пенсиите идват от другите данъци, т.е. там няма такава зависимост от приходите от осигуровки.
С други думи, за разлика от заплатите, пенсиите не са обвързани с цялостното икономическо състояние. Разбира се, ако икономиката върви добре, особено ако светлата й част се разраства, това означава и повече приходи в НОИ. Като цяло обаче връзката между приходите и нивата на пенсиите не е толкова пряка. Така че партиите могат да си обявяват всякаква минимална, максимална или средна пенсия. За съжаление така тази сфера ще е  изцяло в полето на действие на политиците и ще бъде техен лост за влияние. Затова и конкуренцията кой ще обещае най-много е най-силна.

- Според проучване на КНСБ обаче всеки втори пенсионер живее в мизерия, а 2250 лв. са нужни на 4-членно семейство, за да води нормален живот. Как бихте коментирали тези данни?
- Методологията на КНСБ не е международно призната. Има официална статистика и методология на Евростат, която се използва и от националната статистика за оценка на това колко са бедните хора в една страна. Предпочитам да гледам нея и мисля, че тя е много по-меродавна. Според нея бедните в България са 20 процента. Това са относително бедни, т.е. те са доста по-бедни от средните доходи в едно общество. Тук не говорим за абсолютна бедност, каквато има в Африка, хора, които имат под 1 долар на ден. Тук говорим за хора, чийто доход е под 60% от т.нар. медианен доход. Иначе броят на българите с материални лишения също рязко спада през последната година, което се дължи и на променения начин, по който се провеждат анкетите в България на Евростат. Там са добавили и едни контролни въпроси - например, ако човек си ходи на вилата през лятото, това вече се брои за почивка.

Иначе е безспорен факт, че в българското общество има много голямо неравенство. В това отношение ние сме четвърти в Европа заедно с Гърция, Румъния и балтийските страни.

Проблемът е, че докато едни региони се развиват и доходите на жителите им растат с относително висок темп, други като цяло почти не помръдват. Пенсионерите за съжаление са във втората група. Т.е. те са големият контингент при бедните, при хората с материални лишения.

Съответно пенсионерите са много податливи на такъв тип политически заигравания.

- Защо се получи тази ножица в доходите на българи и румънци. Заплатите в северната ни съседка растат с 13% на година и доходите им вече са с 40 на сто по-високи от нашите?
- През последните няколко години Румъния ни превъзхожда в темпа на икономически растеж, а това се отразява и на заплатите. Нашият растеж на заплатите е около 7% през  миналата година при ръст на икономиката от 3,5%. В Румъния при 6% икономически растеж грубо има и съответно 10% ръст на заплати.

Румънците вече се дават като успешен пример за цяла Европа, включително и заради много по-декларираната и успешна борба с корупцията, което води и до привличането на много повече инвестиции от нас в последните години. Допреди кризата беше обратното. Те обаче бързо успяха да дръпнат.

- Родните работодатели настояха да бъде въведено еврото още преди българското председателство на Съвета на ЕС. Възможно ли е това?
- Не, няма как да стане. И формално, и процедурно няма как да се случи. Ние трябва да имаме поне две години в т. нар. чакалня за еврото, както е известен валутно-курсовият обменен механизъм тт (ERM II). Дори и да си останем с валутния борд, ние трябва да престоим две години вътре. Решението да влезеш в "чакалнята" всъщност няма ясен критерий. Затова то е по-скоро политическо, а към момента няма знак, че еврозоната иска да се разраства към България или някъде другаде. Това няма да се случи не само до българското председателство през 2018 г, но и още поне 2-4 години напред. Не мисля, че това скоро ще влезе в дневния ред на ЕС.

Може да се получи като с Шенген. По същия начин безкрайно да ни отлагат, включително и заради това, че имаме много дъски за дялане, меко казано, в съдебната реформа, корупцията и защитата на границите.

Снимка: regal.bg

В категории: Бизнес


1
Коментара
Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
1
Коментара по темата
1.
Петър
09.05.2018 07:38:18
0
0
Как даден човек работил 40 години, и осигуряван на МРЗ, ще получи увеличение на вноските си?!
"С други думи, за разлика от заплатите, пенсиите не са обвързани с цялостното икономическо състояние."!?
Ами, ако няма растеж от който да дойде увеличението на пенсиите? На преден план, или протести, или увеличаване на данъчната тежест, или кредити за поколенията!?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала  Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Последователите на двойката изглеждат доволни от подобен “отчет” и въпреки че в центъра на събитията най-често е нежната половинка, все пак и Петко съумява да се появи в някой кадър Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Имунизираните много леко болестта, уверява главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков След 30 минути ще има нова регистрация Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Не се разбрахме и по отношение на политиката, приоритетите и кадровото обезпечаване на представителството в изборите, каза Костадин Паскалев Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Кворумът се провяла, Росен Желязков ще спаси поста си  Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон"
Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори