×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българите са доминиращият фактор на пазара на ваканционни имоти по Черноморието, ето къде са най-изгодни цените


Българите са доминиращият фактор на пазара на ваканционни имоти по Черноморието, ето къде са най-изгодни цените
Цените на ваканционните имоти запазват нивата си от 2016 година
29 Април 2018, Неделя, 18:37 ч.
Източник: Вестник "Капитал"

Израелци проявяват все по-сериозен интерес към покупката на имот в България

Приливната вълна на пазара на морски ваканционни имоти постепенно се завръща. След като в продължение на две-три години секторът страдаше от безветрието, последвало изтеглянето на руските купувачи, през последните месеци сделките бавно се активизират. Засега раздвижването се усеща доста по-осезаемо на юг, отколкото на север, но прогнозите на различни представители на сектора показват, че място за оптимизъм има.

Новото е, че доминиращото присъствие на българските купувачи, наблюдавано след изтеглянето на британци и руснаци, които до неотдавна движеха пазара, все повече се превръща в устойчива тенденция, а не просто в ефект от намаляването на чуждестранния интерес.

Идва ли краят на свободното падане

От началото на века развитието на имотния пазар по Черноморието е изключително динамично – след първоначалния период на бурно строителство дойде световната икономическа криза, която охлади интереса на британските купувачи към българското море. Те бяха бързо заменени от руснаците, но наложените на Москва санкции в края на 2014 г. заради конфликта с Украйна забавиха осезаемо руската икономика и обезцениха рублата. С това от местния пазар на ваканционни имоти се оттеглиха и руснаците, за които животът в България рязко се оскъпи и те започнаха да продават. Така на фона на набраната инерция в строителството по оценки на различни представители на сектора в следващите две години – 2015 и 2016, продажбите на ваканционни имоти по морето са се свили с между 15 и 25%.

За периода областите Варна и Бургас остават шампиони по брой на въведените в експлоатация жилищни сгради, което се запазва като тренд и през 2017 г., сочат данните на статистиката. Разбира се, не всички от тях са ваканционни имоти, разположени в близост до брега. Наблюденията на представителите на пазара обаче подсказват, че и в този сегмент активността постепенно се завръща.

"Обемът на продажбите през 2017 г. бележи ръст от 20% спрямо предходните две години. Това ни дава увереност за устойчивост и спокойствие, че пазарът се възстановява", казва търговският директор на инвестиционната компания Green Life Development&Resorts Екатерина Желяпова.

Тенденцията обаче не е еднозначна. От агенция "Бългериън пропъртис" например сочат, че докато постепенният подем на пазара е довел до 20% ръст на продажбите в района на Слънчев бряг, то на юг от Бургас, в дестинации като Созопол и Лозенец, сделките са се задържали на нивата си от 2016 г.

В северната част на страната и пазарната температура все още е доста по-ниска. "В района на Шабла и Каварна от няколко години няма никакви сделки, малкото сключени са единствено в района на Балчик", казва Наталия Барбарошие, брокер в отдела "Банки и ключови клиенти" на агенция "Явлена".

Според колегата й Галин Гаврилов, мениджър в "Адрес недвижими имоти", липсата на пазар на ваканционни имоти на север през последните пет години е довела до изтегляне на инвеститорите. "Интерес към жилища с ваканционно предназначение, макар и твърде незначителен, все още има от българи, но само при сделки до 400 евро за кв.м, което е под себестойността на завършен и обзаведен имот. Апартаменти на тази цена се предлагат в районите на Бяла, Каварна и Шабла", посочва той.

Купувачи от близо и далеч

Ако допреди година българските купувачи все още не успяваха да компенсират отлива на руснаците, то сега вече ролята им е доминираща. "Във високия сегмент това са състоятелни българи, търсещи имот за почивка. Средната класа също си купуват имот за почивка и за инвестиция", посочва Полина Стойкова.

Сходни са и наблюденията на Green Life, които също виждат българските домакинства със средни към високи доходи като съществен двигател на пазара. "През изминалата година процентът на българите, сключили сделка за ваканционен имот, значително се приближава до този на клиентите от Русия. Българските купувачи вече представляват 35%, а делът на руските граждани е 36%. Затова можем да твърдим, че местният пазар вече е устойчив, а не временно активизиран за сметка на руския", изтъква Екатерина Желяпова.

"Сега основните купувачи на имоти край Варна са българи от София и Пловдив. Те търсят жилища, подходящи за лятна почивка в рамките на 30-40 хил. евро", отбелязва и Ивета Андреева, главен брокер в агенцията за недвижими имоти "Мирела".

По изчисления на "Бългериън пропъртис" пък в първите месеци 50% от сделките са били от българи, в сравнение с 35-40% от запитванията в началото на 2017 г. Очакванията са делът на местните купувачи да расте. Интерес има и зад граница, отново, както допреди няколко години, основно от страна на руснаци, макар и не в мащабите отпреди санкциите. "Англичани, белгийци, французи, германци, израелци купуваха активно през 2015-2016 г. както ново строителство, така и имоти на вторичен пазар, които се предлагат напълно обзаведени и готови за ползване и чиито цени станаха доста изгодни", казват още от агенцията.

"На пазара на ваканционни имоти се появи и нов тип клиенти – от Израел. През 2017 г. делът им е малко над 10%", по наблюденията на Green Life. "Има индикации и за американци, които проявяват интерес към Слънчев бряг, което доведе и до класиране на най-големия ни морски курорт сред топ 10 на най-изгодните морски курорти на американския имотен портал Realtor.com", допълват от "Бългериън пропъртис".

Ценови застой

И докато интересът на купувачите към пазара постепенно се възражда, продавачите все още са сравнително предпазливи – офертните цени, които се понижиха покрай проблемите от последните години, засега остават стабилни.

"Като цяло цените в морските курорти са без съществени изменения от 2016 г. насам", посочват от "Бългериън пропъртис". По техни данни средните нива, при които се сключват сделки в момента, са 500 - 530 евро за кв.м, докато през 2014 и 2015 г. са били от порядъка на 600 евро за кв.м.



"През 2017 г. цените на ваканционните имоти се задържаха почти без изменения спрямо предходната въпреки нарастващото търсене и покупките още на етап на зелено. През този сезон ръстът е умерен в рамките на 10-15%", отчитат и от Green Life. От компанията посочват, че към момента апартаментите с една спалня в Созопол например се продават срещу 50 - 60 хил. евро, а в градчета като Поморие могат да се купят на цени от 30 - 40 хил. евро.

Наблюденията на "Бългериън пропъртис" показват, че това са и най-предпочитаните от купувачите предложения на пазара. "Предимно се търсят апартаменти с една или две спални с обща площ 50 - 80 кв.м", коментира Елена Макреева, регионален мениджър за морските курорти в агенцията. По думите й най-висок е интересът към имоти в населени места като Несебър и Слънчев бряг, които дават опция за целогодишно живеене. В курортния комплекс цените на имотите до 600 м от брега започват от 300 - 350 евро за кв.м – стойности, при които през 2014-2015 г. се продаваха жилищата във ваканционните комплекси на 2 - 6 км от морето. За елитните имоти в луксозни комплекси продажните цени варират в диапазона 800 - 1400 евро/кв.м. "За по-луксозни имоти клиентите се насочват към Свети Влас или Лозенец", допълва Макреева.

"За хората, които имат възможност да купуват сега с цел инвестиция, ситуацията е много благоприятна", отбелязва Ивета Андреева от "Мирела". По думите й последните продажби на агенцията на имоти край Варна са били на двустайни и тристайни апартаменти на цени между 34 и 50 хил. евро, а малко по на север – в Бяла, цените са още по-ниски, между 28 и 35 хил. евро.

Статистиката на специализирания сайт imot.bg показва, че в по-голямата си част средните офертни цени на имотите по морето са сходни или малко по-ниски спрямо тези преди 10 години (виж таблицата). Предвид замръзването на пазара през последните години е вероятно сега сделките все още да се сключват с отстъпки. Освен това от зоните с най-много оферти се вижда, че отсъстват най-южните и северните части на крайбрежието.

Какво предстои

Според представителите на сектора наближаването на летния сезон вече се усеща и по линия на раздвижване от страна на купувачите. "Очакваме 2018-а да бъде разнообразна – както по отношение на контингента на купувачи и продавачи, така и относно бюджетите", казва Полина Стойкова.

Прогнозата на Green Life също е оптимистична. "Очакваме тази година активността отново да бъде висока и сделките с ваканционни имоти да се увеличат с около 10%", посочва Екатерина Желяпова.

*Публикацията е на вестник Капитал, а заглавието на Флагман.бг

В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
4
Коментара по темата
4.
miko
30.04.2018 11:36:54
0
4
Трябва да си психично болен, за да си купуваш апартаменти по нашето черноморие, че и да плащаш такса поддръжка.
Нормален човек само с парите от такса поддръжка, ще си почива всяка година по две седмици на различно място!
3.
*********
29.04.2018 23:22:55
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
СВОБОДА ЗА ДЕСИ И БИЛЯНА
29.04.2018 21:35:47
9
0
„СВОБОДА ЗА ДЕСИ И БИЛЯНА“,
#FREEDOMforDESIandBILIANA

ДА ПОМОГНЕМ ЗА ПЛАЩАНЕТО НА СЪДЕБНИТЕ РАЗХОДИ И ЕВЕНТУАЛНА ГАРАНЦИЯ НА ДЕСИ И БИЛЯНА!

МОЖЕТЕ ДАРИТЕ В СЛЕДНАТА ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА:

„БАНКА ДСК“ ЕАД
IBAN BG37STSA93000025253277
BIK STSABGSF
Любка Кирилова Иванчева
1.
Комлука
29.04.2018 21:35:22
1
14
Само Малумници купуват вече на Лайноморието
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Има и бус на криминалистите  Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров
Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори