×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доклад от САЩ громи България: Зависима съдебна система, медии под натиск, корупция на всички нива...


22 Април 2018, Неделя, 23:39 ч.
Автор: в. Сега



Зависима съдебна система, медии под натиск, корупция на всички равнища на управлението, тежки условия в затворите и арестите, трафик на хора и насилие срещу малцинствата - такава мрачна картина описва за България годишният доклад за 2017 г. на Бюрото за демокрацията, човешките права и труда към Държавния департамент на САЩ. Мерките, предприети от българските власти, са недостатъчни, а безнаказаността при нарушенията на човешките права остава реален проблем, констатира докладът.

Правителството разполага със законови възможности да преследва проявите на корупция, но не ги прилага ефективно, което създава усещането, че държавни служители на всички равнища участват в корупционни практики безнаказано, пише в документа. Става дума за подкупи, конфликт на интереси, злоупотреби, нагласени обществени поръчки, търговия с влияние. Докладът цитира български неправителствени организации, според които лошите резултати в борбата с корупцията се дължат на институционални слабости и неадекватната работа на прокуратурата. Като пример за политическа корупция се посочва случаят с бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, нашумял покрай "Суджукгейт".

Доверието в правосъдната система остава "изключително ниско" заради усещането, че магистратите са податливи на политически натиск, изтъкват авторите на доклада. Те цитират критиките, че прехвърлянето на корупционните дела в Специализирания наказателен съд го превръща в извънреден трибунал, което противоречи на конституцията. Припомнят се твърденията на шефа на бюрото за контрол над СРС Бойко Рашков за незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти, целящи тяхното сплашване и изнудване.

Медийният плурализъм е определен като "сериозно увреден" заради корпоративен и политически натиск, съчетан с нарастващата и все по-непрозрачна концентрация на собствеността върху медиите и разпространителските мрежи. Като негативен фактор се сочи и разпределението на държавни средства от страна на правителството в подкрепа на определени медии. Напомня се и оценката на международния Индекс за медийна устойчивост, според който опитите на политици и олигарси да използват медиите, за да упражняват влияние, да манипулират общественото мнение и да рушат репутацията на своите опоненти, са основна заплаха за доверието в журналистиката. Докладът посочва конкретни примери - пресата срещу "Икономедия", "ЦУМ гейт", разкрит от издателя на "Сега" Сашо Дончев, натискът върху сатиричния вестник "Прас прес".

Условията в затворите остават сурови - насилие срещу съкилийници, пренаселване, корупция сред служителите, неадекватни жилищни, санитарни и медицински помещения. Подобрение в сравнение с предните години не се наблюдава.


НАСИЛИЕ

Споменават се и заключенията на Комитета срещу мъченията към ООН, според които 1/3 от задържаните в полицейските участъци са били подлагани на физическо насилие, чиято бруталност може да се окачестви като мъчение. Подобни случаи сред задържаните роми надхвърляли двойно инцидентите с етнически българи. Виновните полицаи най-често оставали ненаказани.



9
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
9
Коментара по темата
9.
*********
23.04.2018 01:57:15
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
*********
23.04.2018 01:53:35
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
М да...
22.04.2018 22:43:35
0
7
Не само президентът е видял истинското лице на "успешните" управляващи! И в Америка виждат какво се случва тук! Очаквам цвъко да се "изкаже" по въпроса ...с просташко, в негов стил, опровержение...
6.
дядоДобри
22.04.2018 22:26:37
0
8
То ние истината си я знаем. Нали в тая истина живеем, няма какво да ни отварят очите американците.
Интересното е друго, как утре ще се изтъпанят 5 министъра начело с Барон Борисов и ще заявят, как американския доклад е силнопозитивен, описва тяхното управление като успешно и има малки но пзитивни критики, които ГЕРБ приема с признателност!
Някой да желае да се хванем на бас, че ще чием това?
5.
демократ
22.04.2018 21:59:00
0
5
Туй, за ЕвропредЦедателят не мое да е верно ! Просто сега Той е много зает със Западният Балкан и затова. Като дебелият гълъб на мира кацне у дома всичко пак ще стане за пример ! И онази вечер на вечерята, Маджо му казал, "всичко ти е супер". И Брендо може да потвърди. И в еврозоната ни викат и Шенген са разтворили за нас.... п.п. Отказа да изгоним руски дипломати и изведнъж щатите прогледнаха за режима у нас. Демокрация ко да праим. Ще издържим и 12-тата Му поредна костинбродска победа
4.
Румяна
22.04.2018 21:55:56
1
12
Най-после някой да ни го каже право в очите.Така е,но ние сами се докарахме до това дередже и сами сме си виновни ,защото сме послушни,търпим и сме мазохисти.
3.
Сия
22.04.2018 21:30:41
0
12
Ееее развалиха хвалбите на ГЕРБ, които управляват страната вече 10 години и всеки ден облъчват по телевизията колко много са направили, каква стабилност, какъв напредък, за всичко друго им е виновен президента...Кой ги избира такива некадърници крадливи и лъжливи. Дааа вярно е за 80 %!!!
2.
българин
22.04.2018 20:53:45
1
12
Абе те откога тръбят, ЧЕ ЦАРЯТ( ПАДИШАХА ) е ГОЛ, ама кой да ги чуе....???
1.
Ми вие що биете негрите
22.04.2018 20:50:06
1
7
Никой не бие циганите, те се бият помежду си и обвиняват други като изтрезнрят
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори