×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман! Знаете ли коя е майката на един велик учен от Бургас, асистент и приятел на Айнщайн (СНИМКИ)


Само във Флагман! Знаете ли коя е майката на един велик учен от Бургас, асистент и приятел на Айнщайн (СНИМКИ)
Зъболекарски стол от края на 19. век, Славка Зайкова е първата жена зъболекар у нас
12 Април 2018, Петък, 00:04 ч.
Автор: Митко ИВАНОВ, снимки: Личен архив

Тя завършва дентална медицина в Прага в началото на XX век, което я превръща в първата жена с такава специалност в България!

През 1901 г. се ражда световен капацитет на теоретичната физика, асистент и приятел на Айнщайн - Рашко Зайков в Бургас. Безкрайно интересни са перипетиите в живота му, както и висотата на научните му постижения. И това е оценено в България (частично), но най-вече по света от светила на човешкия ум като Макс Борн, Макс Планк, от председателя на Римската академия на науките проф. Тулио Леви Чивита и най-вече от Алберт Айнщайн.

Ние обаче ще се опитаме да „прочетем“ неговия славен живот през погледа на една щастлива майка (ВИЖ ТУК анонсът ни за новата рубрика в Ретро Бургас). Славка Зайкова е потомка на стара възрожденска фамилия от Копривщица. Омъжва се веднага след завършване на престижната Държавна девическа гимназия – Пловдив, около 1899 г. Съпругът й Гавраил пък е учил лесоинженерство в Полша, а при завръщането си в родината става първият български инженер – лесовъд. Най-вероятно веднага след това семейството се заселва в Бургас – тук вече е омъжена сестрата на Славка.


Зъболекарски инструмент от края на 19. век

Още първият ден на белия свят на първородния син Рашко (роден през 1901 г.) е белязан с любопитен куриоз – според регистъра на новородените на тази дата в Бургас – 10. 12. 1901 г. се е родила... Рашка Гавраилова [Зайкова]!


Детайл от Регистър на Община Бургас, 1901 г. Публикува се за първи път.

Едва ли обаче двамата родители са подозирали, че първородният им син е надарен с такива умствени способности. Един ден, докато се разхожда с бебето си в градската градина (първообраза на Булеварда, днешната Морска градина), към Славка се приближава мъж с широкопола шапка и моли да пипне главата на детето. Оказва се, че е италиански учен, който измерва с педя черепа на малкия Рашко (според тогавашните модни научни теории) и с уважение заявява: "Госпожо, Вие сте майка на гений!" Тази история беше разказана пред нас от неговата дъщеря Виолета Рашкова Зайкова.


Градската градина около 1902 г.


Проф. Рашко Зайков с дъщеря си Виолета и проф. Никола Калицин през 1955 г.

Семейството остава в Бургас поне 8 г. Виолета е категорична, че дядо й Рашко е учил първо отделение в гръцко училище в града.

Още през 1906 г. Гръцкото училище в Бургас е отнето от българите, в отговор на насилията на гръцките андарти в Македония. Следователно Рашко е учил или в гръцката забавачница, каквато е съществувала в Бургас, или в училище „Хан Крум“, както е прекръстено гръцкото училище след отнемането му от българите.


Бившето Гръцко училище в Бургас (в дясно) и Гръцката църква през 1908 г. Снимка на Л. Юруков. Публикува се за първи път.

Скоро се ражда и вторият им син. Съпругът, широко скроен за епохата мъж, се обръща към Славка с въпрос:

„Коя своя мечта не успя да осъществиш?“

„Да уча висше образование!“ – е отговорът.

И Гавраил пуска младата си съпруга в чужбина през 1907 г. Тя учи дентална медицина в Прага (в началото на XX век), което я превръща в първата жена с такава специалност в България! (само 3-4 г. преди това друг известен бургазлия демонстрира на града и на България същата „широка кройка“ и пуска съпругата си Жени Божилова-Патева да учи сама в Западна Европа; за Жени Патева и съпруга й ще разкажем в друг наш очерк).

Работата на Гавраил принуждава семейството да се мести от град на град и така много от седемте деца са родени на различни места. На 14-годишна възраст Рашко (вероятно семейството вече живее в София) изпраща документите си във военен колеж в Австро-Унгария, където е единственият кандидат – дете на цивилни родители. Въпреки това Зайков не само е приет в колежа, но получава и специална стипендия. В края на първата учебна година посланикът на Австро-Унгария изпраща файтон, който да доведе г-жа Зайкова в посолството. Славка е силно притеснена докато разбира, че височайшата покана е за да бъде поздравена за отличния успех на сина й!

Военният режим в колежа обаче не допада на младежа и той се връща в къщи, преди да започне втората учебна година. След няколко години заминава като студент за Германия.

През 1925 г. и 1926 г. Славка отново има поводи за гордост. Рашко вече чете лекции в Роберт Колеж в Цариград. Айнщайн, силно впечатлен от младежа, му издейства тригодишна стажантска стипендия от Хумболтовата фондация - първата такава стипендия, дадена на българин. Геният на относителността не пропуска да поздрави в писмата си майката на българина, комуто предвещава бляскава научна кариера. Славка научава, че заварената дъщеря на Айнщайн - Марго се увлича по българската бродерия и двете разменят поредица писма и схеми за модели.

Сестрите на Р. Зайков си спомнят, че майка им е ходела с писмата на великия учен в чантата си, когато й се налагало да тропа на различни врати, за да доказва, че синът й е оценен от най-големите умове на планетата...

Кореспонденцията между Айнщайн и Зайков прекъсва в годините на Втората световна война. Запалителна бомба уцелва при бомбардировка къщата на българския физик през 1943 г. Под развалините остават и писмата на Айнщайн.

За съжаление гордата майка е била свидетел, че синът й упорито е издирван и "викан за справка" от съветското командване в София (поради научната му кариера в Германия). Веднъж престоял в ареста три денонощия, а после упорито отказвал да каже на близките си за какво са го разпитвали. Новата власт отказва на дъщеря му

Виолета (внучка на Славка) да учи в английската гимназия. Интересна е и историята със забавения му избор за професор поради активна съпротива на някои среди от БАН. За
щастие в деня на едно от заседанията се връща от Италия акад. Н. Бонев, който казва:

"На аерогарата в Рим ме изпрати председателят на Римската академия на науките проф. Тулио Леви Чивита. Той ме попита какво е станало с Рашко Зайков, един много способен български физик, с който си кореспондирал, но от 1944 г. няма никакви известия. Помоли ме, ако Зайков е жив, да предам искрените му почитания, ако е починал - да предам съболезнования на близките му".

Славка си отива от този свят през 1965 г., а проф. Рашо Зайков – през 1982 г.


Проф. Рашо Зайков

(ползвани са откъси от изследването „Приносът на проф. Рашко Зайков за развитието на теоретичната физика в България“ от Милен Замфиров и Петър Гецов, както и спомени на дъщеря му Виолета Рашкова Зайкова и на племенницата му Атанаска Лингурска, за което им благодарим!)


Шарж на Зайков от неизвестен художник

В категории: Ретро Флагман


2
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
2
Коментара по темата
2.
*********
11.03.2023 14:44:04
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
1.
Петров
13.04.2018 22:42:42
4
1
Този Митко художник ли е, историк ли е, или самодеец пенкелер. Горката група на бургаските художници, щом този им е шеф.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори