×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Комисията по досиетата остава, може да стане Институт по национална памет след 5 г.


Комисията по досиетата остава, може да стане Институт по национална памет след 5 г.
Депутатът Красимир Янков предложи органът да се закрие, за да се разграничат лицата, служили на страната от тези, които са доносничили за лична облага
03 Април 2018, Вторник, 09:09 ч.
Автор: Антония Чорева, снимка: Архив

Три часа разисквания какво са дали или навредеили досиетата на националната ни сигурност

За и против дали да се закрие Комисията по досиетата обсъждаха депутати и експерти повече от три часа на кръгла маса за бъдещето на комисията.

След разискванията стана ясно, че управляващите няма да приемат предложението на БСП комисията да бъде закрита и парламентарното мнозинство ще направи всичко, което е нужно, работата й да продължи. 

Управляващата партия ГЕРБ от името на Цветан Цветанов обяви, че комисията трябва да продължи дейността си, но допусна, както и в началото на дискусията, че в по-далечен срок тя може да прерасне в Институт за национална памет.

Предстои ГЕРБ да обсъди промени в състава на Комисията по досиетата, като ще бъдат заети само двете овакантени в момента места – на единия член, който се е пенсионирал и другия, който е станал зам.-министър на отбраната. Ще име промени и в дейността й.

А срокът, който Цветанов вижда комисията да прерасне в Институт за национална памет, е 4-5 години.

В разискванията на експерти и депутати не се открои точна идея какво ще е бъдещето на този орган. Имаше гласова за, имаше против закриването й.

Депутатът от БСП Красимир Янков от името на опозицията изрази категоричното мнение, че комисията трябва да бъде закрита и дейността й да се прехвърли в Институт за национална памет.

„С мотива, че разглеждането на системата, функционираща до 1989 г., е т.нар. декомунизация ние разградихме елементи от националната сигурност на самата държава. Всички правителства имаха основна задача демонтажа на предишната система и в много по-малка степен визия за управление на националната сигурност. Не бяха разделени досиетата, а бяха осветени без значение от характера на дъжността, както и физическия живот на много хора. И хората, изпълняващи важни функции, бяха поставени наравно с откровените доносници.
Това беше изгодно за всички – както на бившите, така и на бъдещите партньори, но нанесе непоправими щети.
Време е да затворим тази страница и да направим трансформация и да направим Институт за национална памет и сегашната комисия да се закрие, дори с оглед на членството на страната ни в НАТО и ЕС.
Целта е ясна - да се разграничат лицата, служили на страната от тези, които са доносничили за лична облага. Време е да се обсъди наново и да се заложи времеви срок кога може да се намери политически консенсус, не да затворим страницата с документи архиви, а да дадем начин да са достъпни по нов начин. Този институт трябва да осъществява дейността си в 3 основни направления при гарантиране на интересите на трети лица - проверка за служба на ДС по искане на лица, посочени от закона и само със съгласие на проверяваното лице, а не както досега обявяване по списък, достъпът до архивите да е само в ръцете на историци и изследователи“, обясни мотивите си депутат от БСП.

От своя страна Цветан Цветанов Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на комисията по вътрешна сигурност посочи, че днешният дебат повтаря разделението в обществото по тази тема.

„Мога да заява категорично становището на ГЕРБ – комисията няма да бъде закрита, защото не е дошло времето да бъде закрита. Успяхме да разширим обхвата на проверяваните лица, защото знанието и информамцията, която трябва да се даде на обществото, е на първо място ангажимент на всеки един политик. Уважавам г-н Янков, но съм убеден, че демократичността ще надделее и предстои да има дебат, за да може комисията да продължи своята дейност. ГЕРБ разчита и на подкрепа от другите партии за продължаване на дейността на комисията. Може би във времето трябва да се помисли как да се превърне в иснтитут, но сега имаме нужда от дейността й“, отсече Цветанов.

Журналистът и преподавател в Софийския университет Георги Лозанов изрази също мнение за бъдещето на комисията, което не беше едностранно – той е за съществуването на комисията, но смята, че е добре да се направи сериозна законова ревизия, така че да се обезпечат новите потребности на обществото, а именно да се гледа на всяко досие по отделно и от морална гледна точка и преценка. „А информацията, която излиза на базата на този закон не е достатъчна за тази оценка. Законът трябва да разшири не само обхвата на лицата, но и начина, по който те се представят. Има различни съдби, профили, които трябва да получат по-голяма релефност преди обявяването на тази информация. Комисията да има по-голяма възможност за решения по съвест, а не по закон и да се превърне в един институт на паметта“, каза Лозанов.

Доц. Лъчезар Стоянов попита защо не се публикуват досиетата на починали хора, а отговорът на шефа на комисията Евтим Костадинов, че причината е, че няма как да се защитят.
„Защо трябва да се защитават?“, попита той и даде пример как в практиката в английските архиви е всички документи да са публчини по принцип след 30 г., а само някои имат тематика и срок, в който ше бъдат разкрити.

Писателят Димитър Бочев от своя страна коментира, че всеки опит да се постави под съмнение работата на Комисията по досиетата е опит да се обезсмисли младата ни демокрация.
„На българина по съзнание му липсва съзнание за историчност. Ставаме свидетели на една пълзяща раставрация на комунизма. Изживяването на болка предполага тази конфорнтация, а човек е така устроен, че на неговата природа е присъщо заобикалянето на болката, отколкото конфронтацията“, каза Бочев.

В заключение Цветан Цветанов гарантира, че ГЕРБ ще отхвърли законопроекта на БСП за закриване на комисията.

В категории: Политика


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори