×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Вероятността за предсрочни избори намалява, правителството е добро, но администрациите са тромави и доста плесенясали


20 Март 2018, Вторник, 18:25 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът

Много често, след като се постави задача, тя се забавя, тихо буксува и спира, а ти си мислиш, че нещата вървят, недоволен е вицепремиерът

Валери Симеонов е на 62 г. Лидер на партия „Национален фронт за спасение на България“, а от май 2017 г. е заместник министър-председател в кабинета „Борисов 3“. Съпредседател е на коалицията „Обединени патриоти“, в която влизат НФСБ, ВМРО и „Атака“.


- Г-н Симеонов, Вие имахте позиция за Крим, но от друга страна Таско Ерменков обяви, че сега на президентските избори 90% там са гласували за Путин, което явно според него доказва, че анексията е законна и правомерна. Как гледате на една такава позиция?
- Аз лично не приемам такъв висок резултат за Крим. Някак си не го приемам за достоверен. Таско може да си вярва, че всичко е наред, аз обаче не вярвам. Защото искам да припомня как бяха направени предните избори, когато беше анексиран Крим. Урните бяха на улиците, ходеха едни хора със зелени униформи без пагони и без отличителни знаци. Провеждаха се без избирателни списъци, така, както се провеждаха и въпросните допитвания в Донбас, в Луганск, Донецк. Това беше не пародия, а подигравка въобще с каквито и да било избори. Така че не мога да се произнеса за Крим така категорично като Таско Ерменков. Напротив – запазвам си своите резерви по отношение на демократичността на тези избори в Крим специално и този резултат – 90%. Още повече че миналата седмица имахме среща с председателя на Меджлиса на кримските татари, от който научих неща, които няма как да са в подкрепа на тази теза за 90% подкрепа.

- А като цяло как гледате на изборите в Русия? Бихте ли поздравили Путин за резултата му, както направи Бойко Борисов тази сутрин?
- Това е въпрос, който трябва да вкара разделение в позицията на правителството.

- Щом не искате, може да не отговорите.
- Министър-председателят на България е в правото си да води една политика, която би създала някаква перспектива за страната най-вече от гледна точка на икономиката, което не означава, че моето мнение съвпада с неговото.

- А случая "Сергей Скрипал" наблюдавате ли го?
- Да, следя общата информация, която върви по сайтове и телевизии.

- Бихте ли се изказал в подкрепа на една или друга страна в случая?
- Не, не мога да се изкажа в подкрепа на никого. Още повече че след като разследването не е приключило, да се дават присъди, не ми се струва много разумно. Може да е отровен, може и да не е отровен, но мисля, че трябва  да има доказателство за всяко обвинение. И в случая става въпрос за една нова световна конфронтация, която няма как да одобряваме. Това е едно противопоставяне на голяма част от западните държави на Русия с тези преки обвинения. Аз не оправдавам Русия, ако са организирали и извършили това покушение, но няма факти, няма данни. Последните седмици показаха и в България как очевидни „истини“ се превръщаха в лъжи. Някои разследвания се обърнаха на 180 градуса, както е случаят с д-р Димитров от Пловдив. Така че не би трябвало да се взимат прибързани решения, особено когато са свързани с такива сериозни обвинения. Което, разбира се, от друга страна не намалява съмненията към Русия, защото все пак да не забравяме случая Литвиненко... Както и Ходорковски, масовото допингиране на Олимпийските игри, анексирането на украински територии... Всичко това не говори в полза на съобразяването на Русия с международни стандарти и правила. Сложен е въпросът.

- Ако се върнем в България – в коалицията „Обединени патриоти“ стабилизираха ли се нещата?
- Мисля, че по-скоро да. Истината е, че не съм говорил с никой. Доколкото знам, Сидеров е бил на наблюдение на изборите в Русия. С Каракачанов не съм се виждал. Тепърва предстои да имаме срещи, разговори, Политически съвет, заседание на група. Няма нещо ново, което да ви кажа, спрямо миналата седмица например.

- По план следващите избори са европейските през 2019 г. В какъв формат ще се яви НФСБ на тях?
- Още не мога да кажа, рано е.

- Предвид обстоятелствата през последните месеци вероятността за предсрочни парламентарни избори дали се увеличава?
- Не, не виждам сериозни основания за предсрочни избори. По-скоро с оглед добрите резултати мисля, че намалява вероятността за предсрочни избори.

- Добрите резултати на правителството ли имате предвид?
- Говоря като цяло – най-вече добрите резултати в икономиката, липсата на безработица, неистовото търсене на работна ръка, което няма как да не доведе до повишаване на заплатите и това вече е факт. И редица други въпроси, които до момента не са били поставяни на дневен ред и които вече намират своето решение. Мисля, че правителството върши добра работа и в това отношение намирам, че е доста по-ефективно от предните управления на ГЕРБ, колкото и нескромно да звучи.

- Наскоро беше избран председател на новия антикорупционен орган, който и вашите депутати подкрепиха. Това обаче е човекът, който се е занимавал със случая „Мишо Бирата“. Може ли този човек да е независим?
- Доколкото знам, не се е занимавал – поне така заяви той. И мисля, че това беше публикувано.

- Бил е наблюдаващ прокурор по делото срещу Ваньо Танов.
- Не знам, честно казано не съм дълбал по личността на... Пламен Георгиев, нали така беше? Не мога да се произнеса. Но като цяло за всеки може да се намери някакъв упрек, но ако не се намери, може да се измисли. Не мисля, че ние трябва да ставаме проводници на всякакви слухове и упреци. В края на краищата в неговата дейност аз нямам информация за някакви пропуски или провали. А за „Мишо Бирата“ знам, че той се произнесе – някъде видях интервю - че той не се е занимавал с този случай. След като той твърди, аз съм склонен да вярвам по-скоро на него, отколкото на някой си безименен автор, драскач или не знам си какъв. Времето ще покаже дали се справя с работата си. Ако не се справя, ще бъде сменен. Какъв е проблемът, не мога да разбера.

- Не знам как ще бъде сменен – това е проблемът. И как се преценя дали се справя с работата си.
- Ще бъде сменен, както е избран. Как. С решение на Народното събрание, как може да бъде сменен. Както всеки друг шеф на комисия, на агенция и прочее.

- Волен Сидеров наскоро предложи да си размените постовете – той да е министър, а Вие – председател на парламентарната група. Това сериозно ли е?
- В по-късно интервю той си оттегли думите. Не би трябвало да се обръща толкова внимание на всички изказвания на всеки един човек. Трябва да се гледат действията.

- При какви условия НФСБ би преминала в опозиция?
- Естествено, че при условие че не се изпълнява програмата. Последователна партия с принципи и с програма няма как да я накараш да остане в управление или да подкрепя управление, което не изпълнява тази програма. Толкова е ясно и елементарно, че просто няма как. В никой случай не сме вкопчени във властта хора и най-малко може някой да упрекне НФСБ или мен в някакви облаги от властта. Не най-малко, никой не може да го направи това нещо. Никой! Защото няма никакво основание и няма факти за това. И ако забелязвате, никой не упреква Симеонов или НФСБ, или даже „Обединени патриоти“ в ползването на някакви облаги от властта. Напротив – „облагите“ са изключително тежко психическо напрежение, неудовлетворение от бавното темпо на промените, които възнамеряваме да правим.

- Държавната машина е „тежка“, това ли казвате?
- Тежка е и мудна и работи с изключително сериозна съпротива на администрацията. За съжаление, вече на десетия месец го установявам. Оказа се, че за да се реализира някаква поставена задача, за съжаление трябва да се намеси някой от по-високо ниво – в случая вицепремиер ли ще бъде, кой ще е и трябва да си прогониш въпроса до последното звено, докато не стане. Аз за себе си съм си направил извода, че не трябва да се доверявам на администрацията, след като съм формулирал задачата. Трябва да се проследи нейното изпълнение. Много често тя се забавя, тихо забуксува, спира и ти си мислиш, че нещата вървят, а то не е така.

- Кадрови промени в кабинета очаквате ли някакви?
- Засега не. Даже мисля, че министрите си вършат работата. Някои от тях са вече втори и трети мандат. Колегите са добри, гонят си работата. По-скоро администрациите са тежки, тромави и доста „плесенясали“, бих казал, надолу.

- Това как може да се промени според Вас?
- Ами как... Трудно може да се промени. С повече активност, с повече енергия. Ако трябва, някъде и с кадрови промени. Винаги има една съпротива на чиновника, когато го накараш да направи нещо, което е по-различно от ограничения набор от дейности, които той извършва до настоящия момент. Ако трябва да го накараш нещо друго да направи, той започва пасивно да се съпротивлява.

В категории: Политика


6
Коментара по темата
6.
Farut
21.03.2018 12:41:20
1
1
Vremeto ti svar6va vai vai
5.
давай ВАЛЕРИ НАРОДА Е С ТЕБ
21.03.2018 11:08:46
1
3
Давай разгони им фамилията на тези корумпирани държавни чиновници!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4.
..
20.03.2018 21:45:23
0
12
Валерииии нали щеше да поставиш въпроса за тракийските имоти на бежанците пред Ердоган !
Ердоган идва във Варна на гости при тебе и Бойко, чакаме те да си изпълниш обещанията . Недей да предаваш тракийските бежанци и българските национални интереси, непредавай народа и България- .Бъди мъж ,не жена пред Ердоган
3.
Тоа
20.03.2018 21:35:47
1
15
Валери Симеонов ако е мъж да се изправи срещу Ердоган на 26 март във Варна а не на безпомощната бабичка на която живота и е минало в ТКЗС то. АКО МУ СТИСКА ДЕ
2.
*********
20.03.2018 21:20:37
1
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
agent 007
20.03.2018 21:03:38
2
21
Валериии защо излъга избирателите си , нали обеща да спреш битовата престъпност и корупцията ?
Като взе властта и те хвана амнезията хахахахахха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва делото срещу лекаря, който застреля Жоро Плъха Започва делото срещу лекаря, който застреля Жоро Плъха

Д-р Иван Димитров може да получи до 5 години лишаване от свобода

Осем прекрасни села в Странджа планина, които задължително трябва да посетите Осем прекрасни села в Странджа планина, които задължително трябва да посетите

Флората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, сред които най-популярна е странджанската зеленика

Американка показа какво е да ровиш в каца с кисело зеле под знамето на ЕС Американка показа какво е да ровиш в каца с кисело зеле под знамето на ЕС

Филмчето е за град Алтимир и показва нагледно как живее средностатистическият българин сега

Издирван от полицията мъж планувал атентати в България, арестуваха го Издирван от полицията мъж планувал атентати в България, арестуваха го

Екстремистът е задържан при случайна проверка на автомобил

Вертолет, дрон и полицаи обхождат всеки сантиметър в с. Равнец, за да намерят малкия Юлиян Вертолет, дрон и полицаи обхождат всеки сантиметър в с. Равнец, за да намерят малкия Юлиян

Няма и следа от 2-годишното момче

Вицепремиерът Марияна Николова: България има много потенциал за развитие на инвестиции Вицепремиерът Марияна Николова: България има много потенциал за развитие на инвестиции

Вицепремиерът подчерта, че правителството работи за привличането на чуждестранни инвеститори

Следователката от ДАНС лъсна по дупе Следователката от ДАНС лъсна по дупе

Да се събличам гола изобщо не ме притеснява. Имала съм предложения от различни списания, но там не ми е интересно, споделя актрисата от "Дяволското гърло"

Дарина Павлова на екскурзия в Милано с Марта Вачкова и Владо Пенев Дарина Павлова на екскурзия в Милано с Марта Вачкова и Владо Пенев

Дарина и Марта се познават от студентските си години и оттогава продължават да поддържат връзка

Ботев освободи Трите Хикса. Ще се върне ли треньорът в бургаския футбол? Ботев освободи Трите Хикса. Ще се върне ли треньорът в бургаския футбол?

Цветанов бе при канарчетата от 2014 година

Илиана Раева празнува 56-я си рожден ден на брега на морето Илиана Раева празнува 56-я си рожден ден на брега на морето

Раева завърза мартеничката си на едно от цъфналите дървета в Морската градина

Задържаха трети заподозрян за стрелбата в Утрехт Задържаха трети заподозрян за стрелбата в Утрехт

В памет на загиналите, знамената в Холандия днес ще са свалени наполовина

Мистерия: Уфолог открива постройки на Луната и доказва, че е извънземна база Мистерия: Уфолог открива постройки на Луната и доказва, че е извънземна база

Скот Уоринг настоява за независимо проучване без намесата на космическите агенции, за да се открие истината

Facebook - следващата мощна централна банка? Facebook - следващата мощна централна банка?

Ако пусне дигитални пари, социалната мрежа ще затвори кръга на предлагане и ще направи Visa и Mastercard излишни

Ето го новото попълнение на  Victorias Secret Ето го новото попълнение на  Victorias Secret

Барбара Палвин е новата моделка на Victoria

Извънредно! Стрелба в трамвай в Холандия, има ранени Извънредно! Стрелба в трамвай в Холандия, има ранени

Холандската полиция предполага, че нападението е терористичен акт

Експерт: Терористът Брентън Тарант не е единак, има риск от вампирясване на студената война Експерт: Терористът Брентън Тарант не е единак, има риск от вампирясване на студената война

Има сили, които се стремят да отприщят процеса на симетрична на ислямската радикализация, предупреди Христо Смоленов
 

Руски учени създават машина на времето Руски учени създават машина на времето

Изследователи от Московския физико-технологичен институт успели да върнат времето назад

След ужаса в Нова Зеландия, нападнаха и джамия в Лондон След ужаса в Нова Зеландия, нападнаха и джамия в Лондон

Случайни минувачи са успели да заснемат инцидента

Рекорд! Хванаха 1 тон марихуана на сръбската граница, петима са закопчани Рекорд! Хванаха 1 тон марихуана на сръбската граница, петима са закопчани

Дрогата пътувала транзит към България в два камиона

Louis Vuitton пусна чанта във формата на яйце Louis Vuitton пусна чанта във формата на яйце

Какво мислите, харесва ли ви моделът?

Сергей Станишев, евродепутат Сергей Станишев, евродепутат Политиката не е като в автобуса - да отстъпиш място на майка с дете Виц на деня Виц на деня - Знаеш ли кои са най-използваните уреди в един фитнес?
- Не.
- Кантар и огледало.
Виц на деня Виц на деня Мацка споделя:
- Гинеколологът ми ме последва в Инстаграм. Наистина не знам какво повече иска да види...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Отивам да върша глупости! Ако ме няма дълго време...успял съм!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter