×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Запада отвръща на удара с Крим, но 4 години по-късно


Запада отвръща на удара с Крим, но 4 години по-късно
Вместо да спорим дали това е Студена война, по-добре да работим по издигането на преграда между противопоставящите се страни
17 Март 2018, Събота, 15:00 ч.
Източник: dnevnik.bg

Самите англичани се изненадваха от заеманите публично позиции по скандала в Созлзбъри, всяка следваща се оказваше по-остра от очакваната


За да оправдае бавното създаване на антихитлеровата коалиция, Джордж. Ф. Кенан разсъждава, че това било поради демократичността: демокрациите бавно си изработвали позиции за нови явления, но веднъж като ги изработят, пипат точно и тежко. В момента сме изненадани от сякаш свръхреакцията на Запада по повод един опит за убийство в Солзбъри. Изнанадата изчезва, ако видим това като забавена реакция на руската анексия на Крим. Само че вместо да ни се струва свръхреакция, ще я оценим тогава като недостатъчна, пише Деян Кюранов в Dnevnik.bg

Реакцията на Запада носи всички белези на импровизацията. Като начало, самите англичани изглежда се изненадваха от заеманите публично позиции, като всяка следваща се оказваше по-остра от очакваната – примерно, Великобритения изгони наведнъж 23-ма руски дипломати за шпионаж. Първият кръг приключи на 14 т.м., два дена след първоначалното обвинение на Русия от Тереза Мей, когато в Съвета за сигурност всички съюзници на Англия препотвърдиха това обвинение и солидарността си с нея; а френският представител загатна за следваща витка на ескалацията с думите си, че Франция ще подкрепи Англия "при всякакви обстоятелства".

Ето какво последва от страна на Запада (не претендирам за изчерпателност):

15.03
- В британския Парламент водачът на Партията на труда Корбин, без да се отказва от призива си за диалог с Русия, заяви три дни преди Путиновите избори, че лейбъристите "разбира се не са поддръжници на Путиновия режим, на неговия консервативен авторитаризъм, злоупотреба с човшките права и икономическа корупция".

- САЩ обвиниха Русия, че е проникнала в компютърното управление на американски и европейски системи за производство и разпределение на електроенергия.

- Президентът на Полша Дуда обяви, че ще има изменения в стратегията на националната отбрана на Полша вследствие "непредсказуемостта на руската политика".

- Президентът на Франция Макрон отказа да посети руския щанд на парижкия панаир на книгата.



16.03
- Министърът на външните работи на Великобритания Джонсън заяви, че има "изключитилно голяма вероятност", лично Путин да е заповядал "разпръскване на нервнопаралитичен препарат по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за пръв път от Втората световна война насам."

- Същият ден, същият министър не подаде ръка на посланика на Русия във Великобритания Яковенко при служебна среща.

- Германия съобщи, че възстановява контраразузнаването си, което практически не функционира след края на Студената война.



17.03
- Министър-председателят на Украйна Гройсман обяви, че Украйна ще прекрати програмата за икономическо сътрудничество с Русия, договорена за периода 2011-2020 г.

От страна на Русия:

Първоначално имаше ирония и подигравки в отговор на британските обвинения.

После в Съвета за сигурност руският представител отхвърли всички обвинения, като държа съзнателно грубиянски език (на два пъти каза, че британците "мъкнат" – а не "поставят", примерно - този проблем в Съвета).

Накрая и Русия обяви, че ще изгони и тя 23-ма британски дипломати – без обвинения към тях, просто в числено равен отговор; както и че закрива Британския съвет (Британският културен институт) в Русия, "във връзка с нерегулираността(?) на неговата дейност".


Очевидно е, че руските действия са по-слаби от действията на Запада и са именно ре-акции на Западните инициативи. Интуицията ми е, че засега Русия се опитва да намалява напрежението. Защото Русия, независимо от това, дали фактически е извършителят, обективно спечели от самото покушение: пред руснаците и пред целия свят държавата показа сила. Това окрилява руския избирател, а на ония, другите – "Треперете, милорди!" Но от нечаканите Западни действия Русия вече загуби и – поне до определена точка - ще продължава само да губи без да има адекватни отговори, така че сигурно ще гледа да съкрати загубите.


Не по-малко очевидно е, че действията на Запада засега са некоординирани. За действия от такъв тип – политически мигновени, остри, рискови – е неподготвено не само общественото мнение, но комай и самите правителства. Това е нова ситуация за тези екипи, избрани във властта, за да решават на първо място партийни и икономически проблеми чрез предпазливи стъпки с чиновнически характер. Това обяснява пасивната им поза отпреди 4 години, когато предадоха Украйна. Нали можеха още тогава, примерно, да реагират като сега? Но тъкмо защото тогава не направиха нищо - предполагам, че си правят поправителен. Наистина, по-добре късно, отколкото никога.


Новата ситуация е, че Русия днес вече не се чувства безнаказан злосторник. Необходимо е, обаче, импровизациите да отстъпят място на координация на ролите на демокрациите, на средствата и степента на наказанията. Засега - Западът се раздвижи, но не пипа нито премерено тежко, нито точно.

Най-важното, обаче, предстои: да бъде построена преградата между двете противостоящи страни, която взаимно да ги пази от война. През Студената война тя постепенно бе издигната. Сега я няма, както я няма Берлинската стена. И вместо да спорим това Студена война ли е или обратно, по-добре да работим за издигане на такава преграда. От нея всички имаме нужда.

В категории: Политика


13
Коментара
Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
13
Коментара по темата
13.
Нещо сигурно
18.03.2018 12:29:29
0
0
Въпросът за Крим е между Русия и Украйна.
Няма нищо общо запаът, извън намеренията му да заграби Русия.
Това е като в семейството - никой няма право да се бърка.
Нека не се опитват разни келешчета да ми обясняват - Крим е стратегически обект.
Четете история и не мислете, че като ви плащат за определени тези, сте прави, умни и начетени.
12.
Въх!
18.03.2018 10:13:01
3
1
Имат си достатъчно територии руслямистите - да си стоят там! Никакви визи и допускане на путниските орки в белите държави.
11.
nedevbs
18.03.2018 08:57:38
0
0
И как сия представя автора на статията тази преграда.От всичко казано, единственият извод е, че следва война и автора е счита за неизбежна.
10.
U
18.03.2018 08:08:47
1
3
От къде идва,тая цялата злоба и омраза,към Братятя Освободители?Това са промитите еврогейски мозъци на шепа българи.Пък за еврогейска Европа,още и държи влага,от Париж 1814 г и Берлин 1945г.
9.
Дааааа
17.03.2018 21:56:33
6
13
Ще им пръднете на оная работа на руснаците и на Путина .Пука им на тях че запада щял да направи еди какво си .Запада лая като кученце зад ограда ,като му отвориш вратата и види мечка се насира .
8.
*********
17.03.2018 21:52:24
3
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
Минчев
17.03.2018 21:35:58
4
16
Днес "Флагман" на Катето Касабова/Валери Симеонов-първи русофоб на Републиката/ се скъса да публикува соросоидно -грантаджийски статийки,според инструкцията ,спусната от англо-саксонските господари!
6.
ss
17.03.2018 20:15:21
4
11
Ето какво последва от страна на Запада (не претендирам за изчерпателност): Абе боклук , та ти даже не можеш да претендираш , че си човешко същество , до сега и аз не споделях принципите на "НАРОДНИЯ СЪД" , но уви , хората упражнили това правосъдие са били мноооооого прави , и ти ще се запознаеш скоро със сапунисаното въже . ( сапуна ще бъде само от хуманност)
5.
*********
17.03.2018 20:12:11
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
*********
17.03.2018 19:16:00
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Жоро Лукъса
17.03.2018 18:51:27
3
18
Статия написана от Деян Кюранов ,член на управителния съвет и програмен директор на Центъра за либерални стратегии- главното българско think tank на фондацията на Сорос - Отворено общество!Браво и мерси!Ама имаме имунитет против вашите и на чичко Дьорд Шорош истерии.Та по логиката на сериала следващата статия трябва да се казва: Завръщането на джедаите!Кои точно,ще видим.
2.
дядо
17.03.2018 18:41:03
3
19
Все едно аз да наложа санкции,на братя Диневи...
1.
Аз
17.03.2018 18:33:43
8
22
ТЪПИ ЕВРО ДЖЕНДЪРИ,ПРОДАЖНИ ПОДЛОГИ.ПУТИН ЩЕ ВИ СМАЖЕ.....СЕГС ДТЕ МНОГО ОТВОРЕНИ,ЗАЩОТО ВЕЧЕ Е ТОПЛО....АМА КАТО ДОЙДЕ ЗИМА СЕ НАСИРАТЕ,ДА НЕ БИ ГОСПОДАРЯ ДА ВРЪТНЕ КРАНЧЕТО....КОПРЛЕТА МРЪСНИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори