×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Край на шуробаджанащината в университетите, професор ще се става само с точки


Край на шуробаджанащината в университетите, професор ще се става само с точки
Законът за развитие на академичния състав започна да се гледа от депутати. Целта му професорите да пишат повече научен труд
15 Март 2018, Четвъртък, 18:17 ч.
Автор: Антония Чорева, снимка: Архив

Заварените професори остават с титлите, но ако не работят, им се отнемат права


Проф. Станислав Станилов е депутат от групата на Обединени патриоти в Народното събрание. 

Роден e през 1943 година в Габрово. През 1961 година завършва средното си образование в Априловската гимназия в родния си град, а в 1968 година се дипломира във Великотърновския университет, специалност История. През 1976 година защитава дисертация на тема „За етническия състав на населението в Долнодунавския басейн от края на VI до края на IX в. (по археологически данни)“.

От 1977 година е научен сътрудник, а от 1987 - старши научен сътрудник. От 1986 до 1990 година е агент на Държавна сигурност.

През 2005 година професор Станилов е избран за депутат в 40-ото народно събрание от Коалиция „Атака“. На 13 ноември 2007 година е избран за заместник-председател на Парламентарната група на Атака.



- Проф. Станилов, може ли да ни кажете какво ще промени новият Закон за развитие на академичния състав, който предстои пред парламента и ще имаме ли квалифицирани професори в България?

- Старият закон, който е правен от бившия министър на образованието Сергей Игнатов, беше направен по англосаксонската система. Според него цялата процедура за избор на професори и свързани с тях казуси беше в ръцете на университетите. Те решаваха кой да бъде професор и кой не и най-важното, че нямаше орган за апелация, тоест място, където да се оплачеш от несправедливи решение или за плагиатство. Това го контролираше съдът. Което изобщо в света никъде не се случва – съдът не може да казва кой учен и кой не е. Кой е учен казват учените. В англосаксонската система има етични комисии, които имат послената дума – те са нещо като съд. При нас отиваш в съда и се получаваха всякакви парадокси.

С новия Закон за развитие на академичната дейност това се променя и системата се сменя – става германско-руска. На първо място се създава Етична академическа комисия към министъра на образованието. Тя ще има 5-членен състав, начело с председател и всеки отделен случай ще се разглежда от един голям съществуващ регистър на всички хабилитирани учени в България. Именно тя ще се произнася кой ще е професор и при различни казуси.

Тази комисия ще работи с по-малко бюрокрация, повечето документи ще са в електронен вариант…
На второ място законът залага ред и правила за борбата с плагиатството. Борбата с нея е и в международен план -  в момента има един ректор на Машинно-електрическия университет във Варна, който е преписал от малките докторати на 2-3-ма свои докторанти и станал голям доктор.
Тези казуси също ще се решават от тази комисия.

- А променят ли сее критериите кой да стане професор в България?

- Разработена е точкова система за минимални национални критерии. За да станеш професор, ти трябват еди колко си точки, за да станеш доцент – други и по тези точки ще се решава кой каква титла ще има. Ако някой няма необходимия брой точки, няма право да участва в конкурса, тъй като няма да бъде допуснат.

Досегашният закон нямаше такива изисквания – получаваше се, че човек с няколко статии, го избират за професор, в университета се самоизбират, разпореждат се. Сега много важно обстоятелство е, че всички тези хора, които по стария закон са избрани за професори, трябва да подадат декларация и да отговарят на минималните национални критерии. Ако не отговарят на тях, не им се отнемат длъжностите и степените, продължават да получават същите заплати и лекциите, но нямат право да ръководят докторанти.

- Тоест, заварените професори, си остават такива. Няма да им се отнемат титлите, няма да има проверки, санкции при неспазване на критериите?

- При същата система румънците им отнеха веднага званията. Но при нас няма да им се отнемат. Но когато не отговаряш на изискванията, нямаш право да участваш в научни журита, които присъждат звания. Като започнеш да пише книги и статии и изпълниш минималните и държавни изисквания, можеш да станеш професор с пълноправни права.

- А точките на професорите от какво ще се формират?

- Влизат всички критерии – научни трудове и преподавателска дейност. Има и специални изисквания за спортните, художествените университети. А минималните държавни изисквания са разделени по статии, студиа, монография, как се оценяват колективните монографии. Вместо труд ще носи определени точки.

- Очаква ли се новият закон да редуцира броя на бъдещите професори в България?

- Очаква се да намалее притокът на професори във Вузовете, който те си присъждат и се избират помежду си – „аз на мене, ти на тебе“. Шуробаджанащина пълна.

- Има ли фрапиращи случаи на професори, които са получили звания, по незаконен така да се каже начин, или по-скоро незаслужен?

- Разказах един много особен случай в комисията. Колега беше намерил един надпис на полето, който някой с острие с латински букви беше издълбал някакъв текст. Той е археолог, но сбъркал и започнал да го чете, както се чете стар надпис. А той всъщност един турчин си издълбал името. Аз го разказах като елементарна липса на база, защото има един критерий, в който се казва, че като плагиатство не може да използваш изкривена основа. Базата данни трябва да бъде валидна, а не да бъде фалшива.

- Кое е най-големият недостатък на българските професори?

- Че нямат достатъчно качествена продукция за професори. Ние сме на последно място в Европа по брой научни изследователи на глава от населението. Не сме назад, а сме 100 години назад. Професорите м трябва да вършат повече изследователска работа, защото те сега само четат лекции в университетите. По международните критерии само Софийският университет и още няколко университета имат сериозен научен принос. Всичко останало е само мъгла.

- Коя е основата на закона за академичната дейност?

- Това че връща държавата да контролира този процес, защото тя дава пари за заплати на професори, за обучения на студенти, за издания и прочие.

- Каква е средната заплата на един професор?

- Зависи. В БАН са най-ниски, базовата ми заплата преди да се пенсионирам беше 840 лв. един прогимназиален учител взема 950 лв.
Това е само в България. В Софийския университет също са ниски заплатите. В УНСС вземат двойно, може и тройно по-високи от БАН. 

В категории: Политика


3
Коментара по темата
3.
qqqqqq
20.03.2018 17:39:58
0
1
Тръгнал университетите да рови, а шуробаджинащината в държавната администрация и общините ОП подържате повече и от герб.
2.
hahaha
19.03.2018 19:02:35
1
2
В Бургас няма нито университети нито професори.
Това което се нарича университет е една сбирщина от специалности и пенкилер преподаватели, на кило доценти и професори самозванци. Да не пропуснем и гастролиращите светила от Варна и София дошли да отбият номера за някой лев. Да сте чули някой с диплом от Бургаски университет да е постигнал нещо през последните десет години.
1.
бургазлия
15.03.2018 21:55:26
3
5
И ко ша стане сега в Бургас, като им приберат фалшивите професорски дипломи - ще затварят ( май те вече сами се затвориха..??) бургаските ПУЦ-ове т.е. измислени Университети...Ами като се четат едни и същи лекции по 50 години и магистърските програми повтарят бакалавърските ( щото "професорите" това си знаят !!!) ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА !!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори