×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Криптовалутите - новият Клондайк


09 Февруари 2018, Петък, 19:31 ч.
Източник: capital.bg

Все повече хора в България копаят и търгуват с Bitcoin, Ethereum и др.


Румен чува за Bitcoin миналата пролет, когато цената на дигиталната валута рязко минава 1000 долара. Но информацията не остава задълго в съзнанието му, макар да се занимава професионално с информационни технологии. Като много други и той първоначално смята, че това е поредният балон или пирамида, която ще завърши с шумно фиаско и много загубени пари. Въпреки това през есента на 2017 г. Румен започва да се терзае от мисълта, че е сгрешил в преценката си. Bitcoin вече струва около 5000 долара и неколцина негови приятели са си купили от дигиталната валута, хвалейки се всеки ден каква доходност имат. Когато в началото на декември криптовалутите регистрират двуцифрени ръстове на всеки 24 часа, Румен се предава. Балон или не, някакви хора правят пари в него, а той има достатъчно начални познания.

Инвестира част от спестяванията си - 2000 евро - в Bitcoin. Радостта му обаче е кратка, защото само след седмица пазарът се обръща и той така и не излиза на печалба. Това обаче не го отказва, дори напротив. Румен влага още толкова пари във видеокарти и започва добив на Ethereum в дома си в столичния квартал "Манастирски ливади". И от тази "сделка" все още е на загуба, но е убеден, че не е сгрешил, като се е впуснал в това начинание.

Въпреки драстичните спадове в последните седмици, има все повече хора като Румен, които отделят време и средства в акумулирането на дигитални монети, очаквайки те да струват цяло състояние след години, месеци или дори дни. Дали чрез инвестиции или чрез собствен добив, тези ентусиасти, спекуланти, вярващи, комарджии, финансисти пренасочват част от доходите и спестяванията си към такива активи. Има обяви за продажба на автомобили, имоти и дори цял завод срещу криптовалути. В мазета, гаражи, общежития и апартаменти жужат "копачки" на криптовалути. За търговията или за техниката за добив вече се говори не само сред "посветените" приятели, но и в офисите, по опашките в магазините и пред заведенията за хранене, в автобуса, дори в училищните дворове.

Започнал като хоби или временна мания, интересът към криптовалутите придобива неочаквани размери. Брокери например отчитат повишен интерес към индустриални площи и халета край големите градове, стига да са снабдени с мощност от поне 100 киловата. Има групи хора, които се обединяват, за да преговарят с малки ВЕЦ-ове, от които да взимат ток. Хора, които никога не са играли на борсата или на валутните пазари, внезапно се научават да следят пазара на крипто и да четат за него, самообучавайки се на финансова грамотност. Програмисти и абсолютни начинаещи ходят на роящите се курсове за "умни договори" и блокчейн. Новият Клондайк е отворил широко вратите си.

По следите на новата треска

Хакерите са винаги готови


Истерията и ентусиазмът на начинаиещите инвеститори в криптовалута са истинска благодат за хакерите. На теория заради блокчейн технологията цифровите монети не могат да бъдат фалшифицирани, принудително отнети или заличени. Но въпреки това постоянно ставаме свидетели на хакерски атаки срещу борси и отделни потребители, които най-често приключват с откраднати големи суми. В действителност проблемът не е в самите дигитални валути, а в начина им на съхраняване. И тъй като повечето играчи в бранша са новаци по отношение на финансите и интернет сигурността, повечето от тях стават лесна жертва на хакерите.

За последните години хакери са откраднали биткойн и етериум на стойност над 1.2 млрд. долара, изчислява Лекс Соколин, глобален директор по финтех технологиите в Autonomous Research LLP. А предвид скока в цените на криптовалутите в края на 2017 г., стойността им в днешни пари е много по-голяма. Отделно са атаките срещу други монети, като NEM например. Неотдавна една от най-големите японски борси допусна да бъдат откраднати количества от тази валута, равняващи се на над 530 млн. долара. Точно затова експертите препоръчват винаги да се прилага най-високото ниво на защита, а монетите да се съхраняват на устройства, които нямат достъп до интернет.

Засега влизането през тези врати е все още по-сложно, но се улеснява непрекъснато. Българските банки избирателно спират и пускат пари, насочени към криптовалута, казват от платформи като crypto.bg, които искат да създадат peer-to-peer приложение за превод на средства, с което да осъществяват дейността си. Най-очевидната причина за блокирането от страна на банките е анонимността на криптовалутите. Има регистриран случай, при който пари, източвани чрез скимиране на платежни карти, се прехвърлят към български платформи за криптовалута. Преводът става чрез онлайн банкиране на трето лице, безработен гражданин от малцинствата например, на името на когото е открита банкова сметка. След като веднъж сделката е приключена и измамниците получат биткойн в портфейла си, парите не могат да бъдат проследени, а банката продължава да носи отговорност за източените средства.

Веднъж влезли на този пазар - през популярни валути като биткойн или етериум, мнозина обръщат поглед към новите токени. Набраните средства чрез ICO (initial coin offering - вижте определението в обяснението на съседната страница) отчитат изключително висок ръст. Ако през 2015 г. по този начин са били акумулирани едва 14 млн. долара, през 2016 г. сумата нараства до 222 млн. долара. Само през първата половина на миналата година ICO акумулираха 1.3 млрд. долара, а данните на tokendata.io за цялата 2017-а сочат 5.1 млрд. долара, при това като се броят само проекти, събрали над 1 млн. долара. С хилядите по-малки сумата набъбва до 6.8 млрд. долара (по изследване на Smith+Crown).

Балон? Разбира се

"Много хора са въвлечени в тази мания и ми се струва, че цялото това нещо ще се сгромоляса. Кога точно ще стане е трудно да се каже, но при балон исторически цената в началото стремително расте като парабола, в даден момент настъпва пик, след което следва голяма разпродажба", казва Иван Марчев, който е инвестиционен стратег в Navellier & Associates и следи криптопазарите отдавна.

Никой, дори най-ентусиазираните привърженици на технологията не се съмняват, че случващото се в последните месеци е точно това. Балонът се наду бързо от надеждите на милиони хора, които вкараха в него парите си, за да ги удвоят или утроят. Най-шумно рекламираните разпродажби на нови койни от края на миналата година свършваха за секунди и приличаха на опашките пред соцмагазините навремето. Мнозина не са спели по цели нощи, за да хванат "промоцията".

Туитът на някоя валута, която обяви, че технологията й е получила нов партньор, води до моментално изстрелване нагоре на борсовата й котировка, което може да се измерва в десетки проценти, но понякога и в пъти. Съобщение на стената в Reddit (предпочитаното място за информация на този пазар) може да вдигне или срине някоя валута. Дори статуси на известни личности предизвикват трусове при дигиталните валути. Постът на Джордан Белфорт, бившият брокер, вдъхновил филма "Вълка от Уолстрийт", от 30 януари, в който той призова хората да продават криптоактивите си, за да избегнат предстоящите загуби, е само един от примерите.
Технологията преди всичко

Децентрализираната база данни (блокчейн) има голям потенциал и би могла да се приложи почти навсякъде. Очаква се тази технология да окаже въздействие върху цифровите услуги и да промени изоснови бизнес моделите в широк кръг от области, като например здравеопазването, застраховането, финансите, енергетиката, логистиката, управлението на правата върху интелектуалната собственост или публичните услуги. Неотдавна например най-голямата компания за контейнерни превози – датската A.P. Moller-Maersk, обяви, че обединява усилия с технологичния гигант IBM, за да създадат блокчейн платформа, която да ускори многократно търговията и да спести милиарди долари. Големи търговци като Walmart също работят върху проекти за организиране на веригите за доставки чрез блокчейн.

Енергетиката също може да спечели от това. В нюйоркския квартал Бруклин вече функционира микромрежа, в рамките на която домакинства, оборудвани със съответните инсталации, могат да продават и купуват електроенергия от фотоволтаици помежду си. За сделките се използва блокчейн платформата Ethereum, която буквално изключва необходимостта от дистрибутиране и разпределение. Германската технологична компания Ponton също демонстрира през ноември миналата година търговия на електроенергия в Белгия през своята блокчейн платформа Enerchain. RWE, Total и Engie пък обявиха, че ще работят заедно по разработването на пилотен проект за двустранна търговия в реален мащаб.

В американския щат Колорадо пък вече официално разглеждат възможностите за използването на блокчейн технологията като средство за защита на личните данни от кибератаки. Правителството на Канада също обяви, че проучва използването на блокчейн технологията за подобряване на прозрачността в областта на държавните субсидии и финансиране. Други страни, като Индия, Съединените щати и Австралия, обявиха пилотни проекти, насочени към съчетаването на блокчейн технологията със съществуващата инфраструктура.

Това е пазар на слуховете, надеждата и страха. Такъв впрочем е всеки пазар. Различното на този, е че за разлика от останалите не е доказал своята устойчивост, а амплитудите тук са огромни. Според Иван Марчев, тъй като биткойн не създава никаква печалба и продажби (освен за тези, които спекулират с него), няма да може да се задържи дълго дори и на по-ниско ниво, а веднъж тръгне ли от там надолу, няма да спре. Това не значи задължително, че сривът на биткойна ще доведе до изтегляне на парите от криптопазарите обаче. През януари мобилната платформа за обработка на данни Stripe, чиято пазарна оценка е 9 млрд. долара, обяви, че официално приключва с Bitcoin. През следващите три месеца клиентите й ще бъдат насърчавани да мигрират от плащанията с Bitcoin и след това тази дигитална валута вече няма да бъде приемана. Решението е знаково, тъй като през 2015 г. именно Stripe предприе решителната крачка и интегрира Bitcoin в дейността си. "Нашата надежда бе, че Bitcoin може да се превърне в универсален децентрализиран метод за онлайн транзакции и да помогне на клиентите", се казва в съобщение на компанията. Причината за разочарованието им от "валутата на бъдещето" са високите такси и бавните потвърждения на транзакциите, които правят невъзможно практическото й използване.

Други валути обещават повече бъдеще и по-ниски такси (виж гайда), което може да значи, че падането на "криптозвездата" ще доведе до възход на други.

Държавни квоти за копане

Все по-масовият добив на дигитални валути буквално вгорчава живота на гейминг индустрията. Необходимите за компютърните игри видеокарти изведнъж се оказаха дефицитна стока с космическа цена, тъй като хиляди хора ги използват за майнинг на Еthereum и други подобни на него валути. Колкото и парадоксално да звучи, поне засега производителите на видеокарти също не са доволни от експлодиралия интерес към продуктите им. Един от основните производители Nvidia например поиска от търговците на дребно да предприемат мерки, с които да гарантират, че видеокартите ще попаднат и в ръцете на геймърите, а не само в ръцете на миньорите. Идеята е да се ограничи броят на картите, които могат да се поръчат наведнъж до две или максимум три, тъй като сега се правят заявки за стотици такива устройства.

Производителите на видеокарти не могат да задоволят нуждите на пазара, тъй като натоварване има и при компаниите за чипове, които са залети с поръчки от производителите като Bitmain, които правят ASIC машини за добив на Bitcoin, Litecoin и DASH. Един от индикаторите за това доколко даден пазар е обзет от манията, казва партньорът в "Алфа финанс" Иван Ненков, е дали има квота за такива устройства от основния доставчик - Китай. България например още няма и внася през прекупвачи.

По всичко личи, че се създава цяла нова индустрия, която да захранва потребностите на миньорите на криптовалути. Техноличният гигант Samsung обяви неотдавна, че започна да произвежда специализиран хардуер за добив на Bitcoin и други криптовалути. Говорителят на компанията заяви пред местни медии, че за начало хардуерът ще се доставя на партньори в Китай, които извършват масов добив на дигитални валути.

Лудост или ударът на живота?

Тази нова лудост не стихва дори на фона на голямото обезценяване на дигиталните валути през последните седмици. Все още сме в цикъла на балона, където мнозина се надяват, че по-евтините валути ще привлекат нови инвеститори и цените ще подскочат нагоре. Това е кратка фаза, предшестваща истинския срив, но дали ще се стигне до нея, не е ясно, предвид срива и на борсите тези дни.

Съществува обаче и виждането, че тези инвестиции не са само спекула, а дълготраен актив. "Bitcoin може да се разглежда като недвижима собственост в интернет. Той стои във веригата (блокчейн) и не може да бъде изтрит или променен. И на практика в бъдеще върху него ще може да се построи всичко - акции, облигации, сделки, договори и какво ли още не", смята Любомир Станков, който от години се занимава с криптовалути и дори е основал агенция за недвижими имоти, която използва такива - "Bitcoin Bulgaria Real Estate". Такива като него вярват, че държавите ще се опитат да създадат свои собствени дигитални валути, но проектите им няма да са успешни. "Това е все едно да правиш собствен интернет", казва Станков. Иван Ненков също смята, че инвестициите в такъв тип валути са дългосрочни и желаещите да играят с тях трябва да си изберат основен койн, към който да се връщат, когато направят печалби.

За разлика от недвижимия имот обаче, виртуалната валута има едно огромно неудобство - стойността й може да изчезне буквално за нощ. Всяка такава валута е подкрепена единствено от вярата на ползвателите й, че тя има бъдеща стойност. Затова и страховете на същите тези ползватели (засега само инвеститори) успяват за часове да изтрият десетки проценти от цената.

"За" или "против"

Голямата несигурност, липсата на ясна отговорност и невъзможността за контрол са в основата на критичните коментари по адрес на дигиталните валути, които правят финансовите експерти през последните месеци. Властите в редица държави работят все по-активно за въвеждането на регулации, а на места се чуват и искания за забрани. Китай е може би най-горещият пример. Тамошните управници са решили кардинално да прекратят търговията с криптовалути като ограничат достъпа до всички сайтове (включително чуждестранни), които предлагат такава. Едни от най-големите банки в света ЈРМоrgаn Сhаѕе, Ваnk оf Аmеrіса, Сіtіgrоuр и Llоуdѕ Ваnkіng Grоuр обявиха, че забраняват закупуването на каквито и да било криптовалути чрез издадените от тях кредитни карти. В тази линия се включи и социалната мрежа Facebook, която обяви, че ще спре разпространението на реклами, промотиращи криптовалутите или търговията с тях.

По време на световния икономически форум в Давос в края на януари главният изпълнителен директор на UBS Аксел Вебер например заяви, че хората, които не разбират напълно тези продукти, трябва да бъдат защитени от подобни инвестиции, тъй като при евентуални щети в бъдеще, вината отново ще бъде хвърлена върху финансовата институция, която е продала подобен продукт на свой клиент. Милиардерът Уорън Бъфет пък е категоричен, че не би инвестирал в криптовалути въпреки големите възможности за печалби.

Консултантите от Ernst & Young също изказаха своите подозрения към този сегмент и по-конкретно за първичното предлагане на монети (ICO). Според тях съществува сериозен риск от киберпрестъпления, тъй като към момента тази дейност не подлежи на никакви регулации. В тази връзка председателят на американската комисия по ценните книжа и борсите Джей Клейтън съобщи, че в комисията са получили подобни "смущаващи" доказателства.

Все по-сигурно изглежда, че темата за налагането на глобални регулации върху дигиталните валути и ICO ще бъде сред основните на предстоящата среща на Г20 в Аржентина по-късно през тази година.

Вярващите в бъдещето на дигиталните валути обаче не се притесняват от изявления. Тези хора виждат в криптопарите ново глобално средство за разплащания и взаимодействие и игнорират всички предупреждения за опасностите, свързани с тях. Те виждат децентрализираната блокчейн технология като древногръцка хидра - отрязването на главата й не води до смърт, а до появата на две нови. За разлика от всички останали системи при тази няма институция, ръководител или група от хора, чието премахване да я унищожи.

Легендарният предприемач от Силициевата долина Тим Дрейпър например смята, че само след няколко години плащането на хамбургер или кафе с криптовалути ще е нещо нормално за целия свят. Той е на мнение, че за криптовалутите предстоят още много върхове и спадове, но с времето те ще променят световния и финансовия пазар.

Иван Ненков вижда и друг позитивен факт - в една държава, където финансовото обучение е на много ниско ниво, самообучението на мнозина в логиката на финансовите пазари сега е актив само по себе си. "Те се учат, не ги е страх, както при валутните пазари, където смятат, че са изостанали много. И виждат как работи пазарът в чист вид - търсенето среща предлагането", казва той.

Бъдещето, но не през розови очила

Тази година се очаква да бъде решаваща за дигиталните валути. От една страна, може би ще станем свидетели на въвеждането на глобални регулации върху тях, а от друга - някои проекти може да докажат, че наистина са успешни.

Румен засега не мисли да се отказва от домашната си мина за Ethereum, нито да продава биткойните си. "Не си на загуба, докато не продадеш на загуба", казва той. Според него, а и според много други криптоентусиасти, спекулата, на която станахме свидетели през декември 2017 г., няма да се повтори и пазарът ще се нормализира. Ако обаче ги няма безразсъдното влагане на средства и бързите печалби, ще ги има ли въобще криптовалутите? Ще има ли кой да ги копае, ако няма кой да ги купува? Оправдани ли ще са разходите за добив при ниските цени на монетите? Категорични отговори на тези въпроси няма. А Румен е категоричен, че докато може да си го позволи, ще продължи да се занимава с дигитални валути, независимо дали печели или губи към дадения момент.

В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
4
Коментара по темата
4.
*********
30.12.2023 13:13:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
3.
*********
17.09.2022 16:05:20
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
2.
Коджаберекет ефенди
09.02.2018 17:43:51
0
1
Делян Добрев ГЕРБ е вътре с190 МИЛИОНА лева от спад на Биткойни ГЕРБдепутата е имал 310 МИЛИОНА лева ( джобни на тъщата и голямата рода)с които купул 24000 брлоя БИТКОЙНИ за 1 ден e бил с 50 МИЛИОНА напред сега е с 190 Милиона назад
1.
Regards
09.02.2018 17:25:43
1
8
Някой прочете ли това до края? Много дълга статия, аз през живота си толкова не съм чел
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори