×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

40 украинци се борят за 1 работно място в България


03 Февруари 2018, Събота, 17:52 ч.

Единствено Валери Симеонов прави енергични усилия да облекчи вноса, но има пасивна и активна съпротива от всички останали, казаха работодатели


Бизнесът пожела облекчение при наемането на работна ръка от чужбина. От работодателските организации поискаха да имат право да наемат повече работници от други държави. Ще доведе ли това до дъмпинг на пазара на труда и заливането му с по-нископлатени кадри? В студиото на „Здравей, България” по въпроса говориха председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Васил Велев отрече твърденията, че бизнесът иска да внесе в страната нископлатени кадри от чужбина, с което да принуди и местните да работят за по-малко пари. „Оценката в средносрочен план на Института за устойчиво икономическо развитие е от порядъка на потребност от 500,000 работници и служители”, каза той. „Тази потребност няма да се реализира за месец или седмица, а в средносрочен план в близките няколко години”, заяви той.

„Те са нужни, защото тяхната липса задържа икономическия растеж. В момента най-острият проблем е недостигът на човешки ресурси. Той изпревари корупцията, административните прегради и по острота излиза във всички анкети. Това е в оценката на чуждите инвеститори и на международните институции”, добави председателят на АИКБ. Васил Велев каза, че има недостиг не само на високо квалифицирани служители, но и на работници във всички сектори. „Няма как да продължим и особено да ускорим икономическия растеж, ако всяка година пазарът на труда напускат приблизително два пъти повече души, отколкото се вливат”, каза той. Велев добави, че идеята на АИКБ е да се „внесат” преди всичко представители на българските общности в Украйна, Молдова и Македония.

Според президентът на КНСБ Пламен Димитров, основната причина за проблема с кадрите са ниските доходи. Той заяви, че двете спогодби с Украйна и Молдова за регулация на българите работещи там и гражданите на тези страни, работещи у нас, се провалят. „Към момента имаме единствената възможност да регулираме спогодба с Армения”, добави той. „Дефицитният пазар на труда е факт от няколко години”, каза той, „имаме разлика в оценката на причината”. „Аз съм дълбок песимист, че ако акцентираме на виетнамските инженери или заварчици, ще запълним дупката в нашия пазар”, подчерта той. Той изрази съмнение, че украинските и други сезонни работници, които са били в България миналата година, ще дойдат отново. „Пазарът на труда не е отворен”, каза от своя страна Велев, давайки пример, че за да замине за Полша на един украинец му трябват „няколко дни и 35 евро”, докато за България 300 евро и няколко месеца.

„Единствено Валери Симеонов прави енергични усилия да облекчи вноса, но има пасивна и активна съпротива от всички останали”, добави председателят на АИКБ. Той припомни фактът, че безработицата е под санитарния минимум и добави, че „няма хора, които да искат да работят и да не могат да си намерят работа”. Според него, ако в България имаше достатъчно квалифицирани кадри, бизнесът нямаше да иска да внася украинци и молдовци. Той очерта виждането си, че вносът няма да повлияе негативно на заплатите, а дори може да се окаже положителен, тъй като ще спомогне за разширяването на бизнес дейностите. Той добави, че има по 40 кандидати за едно работно място от Украйна и Молдова. Пламен Димитров не се съгласи и каза, че вносът на работници не е затруднен. „Ако искаме да върнем българите единственото решение е увеличение на доходите”, каза той.

В категории: Политика


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
До #13
05.02.2018 01:19:22
0
0
Колегата с # 12 е искал да каже, че с тези 3*150€,спокойно ще изкараш месеца, ама като живееш при мама и тати!
13.
обратен ефект..
04.02.2018 16:49:52
0
1
...ПЪРВО -имай уважение към сънародниците си и в Българските сайтове си служи с БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА.ВТОРО - необходим минимум за ПРЕЖИВЯВНЕ в България :квартира + режийни разходи (ток ,вода,телевизия,интернет,телефон) = 500лв,дневни(храна,битови за ежедневието, транспорт) = 400лв.ТОТАЛ = 900лв МИНИМУМ (калкулацията е за един човек) И ЗАБЕЛЕЖИ в нея липсва перо за СОЦИАЛЕН ЖИВОТ(спорт, културни развлечения срещи с други хора).РЕАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА в Бг =800лв до 1000лв.ТРЕТО- въпрос :откъде ще му остане тази разлика от150€ ,че да я изпрати на семейството си ???И ПОСЛЕДНО ,МАЙ ТИ ПИШЕШ ПО ИНЕРЦИЯ ,а относно тези хора ,които според теб се натискат да бачкат у нас понеже 500€ им се виждат "огромна сума" то знай ,че и техните сметки ще излязат криви и щом осъзнаят ,че работят само за да работят много бързо ще СВИЯТ ЗНАМЕНАТА.
12.
Do 10
04.02.2018 12:14:31
1
0
Abe aver pishesh tapotii po inerciq Prosto ei taka Tezi hora se natiskat da bachkat v bg zashtoto srednata zaplata v Ukraina e 150€ ako e specialist v Bg shte pecheli tri pati poveche S tezi pari spokoino shte iskara skromno meseca kakto e sviknal I shte ima daje da isprashta I na semeistvoto si edna suma ravna na ukrainskata sredna zaplata S edna duma tochno tova koeto pravqt I nashite gyrbetchii v Zapadna Evropa
11.
бай Ставри
04.02.2018 11:52:33
0
4
Някой трябва да принуди алчните работодатели най-после да започнат да дават що-годе нормални заплати. Иначе и малкото останали тук ще избягат и държавата и нацията са чао завинаги. Изкуственото държане на ниски заплати е чиста проба национална измяна.
10.
обратен ефект..
04.02.2018 00:20:52
0
5
...криви ще им излязат сметките на нашите чорбоджии.Тези хипотетични чужди работници,като видят,че с МИЖАВИТЕ ЗАПЛАТИ в Бг не може да се живее,много бързо ще издухат към държавите с адекватно заплащане на труда .
9.
това е
03.02.2018 20:39:37
0
11
Вижте колко инженери излизат всяка година от университетите в България. Над 10 000. Вие търсите по 1000-2000 на година. Къде отиват останалите 8000-9000? Напускат държавата заради обидните възнаграждения. Там се крият проблемите. Не искате да плащате достойни заплати. Не ми приказвайте глупости, че печалбите ви са равни на полезен растеж. Инвестиции и потребление, това е ключ към растеж. В момента в България потреблението е подтискано от алчни мизантропи като Велев и Домусчиев, а инвестиции няма защото кой инвеститор ще инвестира и ще дойде да се конкурира в държава където управляващите помагат само на онзи който им плаща най-много.
8.
неолиберализъм
03.02.2018 20:28:21
0
8
Истината е, че работодателите вече няма да могат да третират работниците, като боклуци. Искат да увеличат конкуренцията между работниците, защото иначе трябва да започнат да заплащат справедливи заплати. Вижте как така наречените народни представители угаждат на тези олигарси. Това се наричало демокрация.
7.
trsw
03.02.2018 20:06:38
1
1
Турците от ДПС не искат украинци !
6.
112
03.02.2018 19:24:03
0
1
Флагман пак се издъни с информацията. Истинската цифра е 41 украинеца,не 40. хаха
5.
Елена
03.02.2018 18:12:00
0
11
Не украинци,не китайци,ами вече и циганите не искат да работят за 500лева.Нашите „бизнесмени” трябва да се научат да уважават труда нахората,които им вадят парите.В противен случай,ще си камариерстват,ще си висят в магазините по 12 часа на ден,ще си мият чиниите по заведенията си!Докато тук в България парите нямат нищо общо с работата така ще бъде.ЕКСПЛОАТАТОРИ
4.
Тъпчо
03.02.2018 17:35:21
0
4
Защо пък да не си внесем китайци.Със сигурност ще работят за никакви пари и така всички псевдо чорбаджии ще са доволни че няма да се налага да дават на българите нормални заплати.А китайци мнооого даже и ще останат.
3.
Mda
03.02.2018 16:30:17
0
7
Ще намерите по 500.лв ентусиасти,ха ;) В Европа,тук good bay.
2.
Учуден
03.02.2018 16:14:52
1
9
Ами те тез украинци къде са? От две години слушаме как пристигали,как вече работили в курортите ни. После по комунизма имало пропаганда. Сега каквито лъжи се разтягат,и комунистическата пропаганда ”пасти да яде” Че и къде пак изкарвате Вальо Винкела-законотворец спасител! Те едни украинци работиха тука на времето.Като охранители,пък после продаваха сладолед,и накрая опраскаха Луканов! Хахаха.Размечтали се бг бизнесмените-крадци и дребни стиснати души,някой да дойде да им работи без пари,защото тукашните избягаха навън.Хахахаа. Някой ден,но не сега!
1.
*********
03.02.2018 16:08:49
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Д-р Красен Генев разработваше щадяща методика за хемодиализа  Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано „Радвам се, че има и такива деца“, каза тяхна съседка, която е очарована от акцията им Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Наскоро водещата беше гост в епизод №1000 на култовата тв рубрика и отново тръгнаха коментариите дали блондинката няма да се завърне в Нова телевизия Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Той не намери мъжкото в себе си, за да им го каже в очите, бясна е звездата от първия сезон Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Скокът е пет пъти  Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Апаши разбили апартамента на 85-годишната певица и свили всичките ѝ ценности Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Изместиха ме, детронираха ме,  Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България 11000 души изгледаха на живо финала на шоуто за имитации, милиони бяха пред малките екрани  Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Каквото и да кажа – хората ще си вадят изводи, но не ми е повлияла, кълне се Алек
Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори