×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще изградим система за наблюдения на язовирите и деретата, за да предотвратим нови бедствия


Ще изградим система за наблюдения на язовирите и деретата, за да предотвратим нови бедствия
Жельо Вардунски заложи на дисциплиниран и реалистичен бюджет. Камено няма дългове, кредити или лизинги
25 Януари 2018, Четвъртък, 14:05 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Имаме уверенията, че през април ще започне ремонтът на Околовръстното шосе и ще реши огромен проблем


Жельо Вардунски е кмет на Община Камено първи мандат. В третата година от управлението е време за равносметка. Вардунски наложи строга финансова дисциплина. Общината няма кредити, лизинги или забавени плащания. През следващите 12 месеца ще бъдат отдели сериозен ресурс, за да се обнови облика на общинския център – ще ремонтира градският площад, улици в Камено, стадионът и много обществени сгради. Няма да бъдат забравени и селата, за където са заложени не малко средства за инфраструктура, а в Константиново и Русокастро ще се подмени водопроводната мрежа.

-Г-н Вардунски, днес приехте дисциплиниран и реалистичен бюджет, както сам го определихте (ВИЖТЕ ТУК). Какви ще бъдат акцентите в Капиталовата програма от 1,9 млн.лева?

-Бюджетът ни е изпълним и реалистичен. В Капиталовата програма сме заложили проекти, които ще променят облика на Общината и ще решат няколко големи проблема. Смятаме да построим ново крило на детската градина в Черни връх, защото децата се увеличават, което е отлична новина. Сериозно ще наблегнем и на инфраструктурата. Ще довършим Културния дом в Камено, предвиждаме и основна реконструкция на площада с дарение от „Лукойл Нефтохим Бургас”, ще ремонтираме и доста общински сгради, както пътища в общинския център и водопроводната мрежа в Константиново и Русокастро.

-Колко средства ще инвестирате в ремонта на площада? Това е емблемата на вашия град, а действително не е поставена и плочка от социализма.

-Ще ремонтираме площада за 220 хил.лева, това са средства, които са ни дарени от „Лукойл Нефтохим Бургас”. Опитахме се да намерим финансиране по Оперативната програма „Развитие на селските райони”(ОПРСР), но не успяхме да спечелим проекта, защото бяха въведени рестриктивни мерки – дават се бонуси на общини от Северна България и това ни изтика много назад. Лично за мен това не е правилно. Вярно, че на колегите в този край на България не е леко, но и при нас положението не е много добро. Необходими ни са средства за инфраструктура, развитие на културата и историческите паметници, защото иначе ще загинем и малките населени места, ще се обезлюдят.

-Кога ще започне ремонтът на околовръстното шосе? Поръчката тръгна през септември, а след това бе прекратена по технически причини.

- Имам уверение, че април ще започнат ремонтни дейности. Надявам се това да се случи, за да се разреши един огромен проблем за Камено.

-Предвидили ли сте средства в бюджета за крепостта Русокастро?

-Предвидени са  40 хил.лева за разкопки и 36 хил.лева за проектиране. С това продължаваме нашата политика. За съжаление не може на този етап да отделим по-сериозна сума, но ако това се беше правило по-рано, целият регион около Русокастро щеше да се развие. Безспорно имаме безценно богатство, но никой не му е обръщал внимание с години. Там ще е необходимо да се инвестират и много средства, за да се оправят пътищата и привлекат туристи.

-А ще ви отпусне ли държавата пари за тези пътища, защото е ясно, че със собствени средства трудно ще успеете?

-Държавната ни субсидия за капиталови разходи е 346 хил.лева, ще ги използваме за четвъртокласната пътна мрежа, както и улиците в селата.

-В третата година на мандата направихте ли си анализ, какво успяхте и какво не успяхте да свършите?

-Много неща има, които трябва да свършим. Но лично аз съм най-доволен, че се преборихме с тежкото бедствие в селата. Преди Коледа хората се върнаха в къщите си, ремонтирахме улици, мостове, създадохме условия за сравнително нормален живот.

-Получихте ли средствата от фонд „Солидарност” за справяне със щетите от бедствието?

-Досега сме получили 1,2 млн.лева. Там имам големи притеснения, защото сме извършвали ремонтни дейности за 2,2 млн.лева, а и оттук нататък ще са ни необходими още средства, защото досега извършвахме аварийно възстановителни дейности – мостовете в Черни връх, Полски извор са временни, улиците са посипани с чакъл, трябва да се асфалтират.

-Смятате ли да приложите в Община Камено системата, която кметът на Бургас Димитър Николов направи – да постави датчици и постоянно наблюдение на язовирите, за да се предотвратят големи бедствия?

-Да, разбира се. Вече работим в тази посока. По ТГС изготвяме за внедряване на тази система. Искам да обърна особено внимание за деретата в Полски извор, Ливада, Черни връх, ако имахме подобна система може би нямаше да има жертви. За нас подобна система е много важна и ще я направим.

-Казахте, че през тази година ще използвате 350 хил.лева остатък от предходния бюджет. Как се събра тази сума?

-Събрахме я с ефективно управление. Като станах кмет за горивата в общинското БКС давахме 180 хил.лева на година, а в момента са 100 хил.лева при подобрена работа. Въведох джипиес на камионите, машините работят много по-сериозно, а разходите за издръжка паднаха значително. Знаете, че миналата година леко вдигнахме данъците, заложихме и резерв, защото отчисленията за депото се вдигат. Реалният ни излишък е в дейност "Чистота" около 350 хил.лева, които ще бъдат използвани за закупуването на два товарни автомобила за нуждите на БКС. Единият искаме да е мултифункционален – с гребло за почистване, кран, а другият да е чист самосвал.

В категории: Камено


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
sda
30.01.2018 08:45:20
0
2
Aлo, "жypнaлиcтитe" ? Или cyтpин ĸaтo cтaнeтe, пийнeтe pИĸийĸaтa и ce зaчyдитe ĸaĸвa глyпocт дa cътвopитe, нямa знaчeниe
2.
Kuku
26.01.2018 14:17:28
3
1
Мда, с това посипване на улиците в Черни връх мога да изпратя снимки да видите резултата към днешна дата.
1.
Пю
25.01.2018 23:13:46
2
0
Браво ,ако направите околовръстното ще сте новия премиер
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? B Πpимopcĸo и Coзoпoл cpeднитe цeни зa нaeм нa ĸвapтиpa тoвa лятo дocтигaт $62 (112 лeвa) Откриха останки в село Дебелт Откриха останки в село Дебелт Вероятно приживе човекът е страдал от гигантизъм или друго рядко заболяване Чудо в Странджа! От икона в с. Бродилово тече миро Чудо в Странджа! От икона в с. Бродилово тече миро На същия този ден се видя, че старата аязма се е напълнила с лековита вода, след като повече от 20 години беше пресъхнала
Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори