×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ретро: Данък за бардак в Бургас - 200 лева на месец, за проститутка - 10 лева


Ретро: Данък за бардак в Бургас - 200 лева на месец, за проститутка - 10 лева
Днешната улица "Фердинандова" е била улицата на тайните, а красиви файтони разхождали богатите мъже
24 Януари 2018, Сряда, 22:40 ч.
Автор: Флагман.бг

В началото на 20-ти век проституцията била законна, дори Общината облагала с данък бардаците

Знаете ли, че в Бургас в края на 19-ти и началото на 20-ти век е имало "уличка на тайните". Там, където нежни дами предлагат ласки на самотни пътуващи търговци. Тази улица тогава е била в края на града, имало е ханове, заведения и магазини. Публикуваме изключително интересния труд на Гергана Костова от "Старият Бургас".

Всеки град си има своите тайни, които се предават от ухо на ухо, но никога не се обсъждат на висок глас. Така е и с първите публични домове в Бургас от началото на 20 век. За тази част от историята на тогава много бързо проспериращия град можем да съдим най-вече от градските легенди. Ето какво разказват те:

Още в края на 19 век необходимостта от публични домове в Бургас била вече належаща. Като всеки уважаващ себе си пристанищен град, и в нашия услугите на жриците на любовта били не просто скрито желание, а една много, както бихме казали днес, перспективна ниша.

Това разбирали и общинарите, които сметнали, че ще е най-добре да легализират и регламентират дейността на такива заведения. Първата стъпка към реализирането на идеята било да определят такса, която трябвало да плащат съдържателите и работещите там. 200 лева на месец и 10 лева от всяка книжка на жрица на любовта осигурявали спокойствие, полицейски надзор и лекарски контрол. 

Най-подходящата част на града за такъв тип дейност се оказал районът около Търговската улица, известна днес като „Фердинандова”.

Тя хем била близо до пристанището, откъдето идвала основната клиентела, хем лабиринтът на тесните улички около нея осигурявал необходимото уединение. 

Хората, които се занимавали с този бизнес в началото на века, били много предприемчиви и „отворени”. В паметта на града е останало името на бай Алекси и неговият прекрасен файтон.

Алекси дошъл от Сливен като младеж с известна сума пари и се заселил в нашия град с твърдото намерение да не остане просто поредния негов жител. И смело се отправил към своето бъдеще. То минавало през женитба с по-зрялата от него съдържателка на първия публичен дом в Бургас. Най-популярната история за този колоритен образ от миналото на града ни е свързана с неговия файтон и княз Фердинанд. При посещението на княза в проспериращ Бургас общинската управа помолила Алекси да предостави разкошното си возило за височайшия гост. Но опитните коне се отправили към скритите улички около „Фердинандова”. За реакцията на Фердинанд градските хроникьори мълчат.

Внасянето на едно абсолютно нововъведение в града обаче ще остане най- знаменателното дело на бай Алекси. Първото публично прожектиране на кинематографски филми в света се случва на 28 декември 1895 година. Само 17 години по-късно – през 1912-та благодарение на вече видния бургазлия кинематографът идва и в Бургас. Така е създадено първото кино в града – „Борислав”. В него освен филми, са представяни и част от най-популярните имена по онова време – оперетните актриси Мими Балканска и Тинка Краева, актьорът Кръстьо Сарафов.

Друг известен дом на жриците на любовта от миналото на Бургас се е намирал в къща срещу Гаровия площад. Там слуховете разказват, че всяка стая е криела различно изкушение. В номер едно моряците от далечни страни са откривали черноока гъркиня, рускиня със златни коси е очаквала посетителите във втората стая, а сред другите дами са били червенокоса туркиня и мургава татарка. 

Истина или не, това са историите, стигнали до нас, около забулените в тайни публични домове в Бургас от началото на 20 век.

В категории: Ретро Флагман


5
Коментара
Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
5
Коментара по темата
5.
Запознат
25.01.2018 10:11:52
0
2
Публичен дом в Бургас е имало в началото на ул. "Александровска" срещу бившия ресторант "Морски вълни". Казвал се е "Торино". По-късно там се помещаваше старото военно окръжие, а от долу имаше магазин за риба. Правеше впечатление, че стаите са малки и разположени от двете страни на коридора, но изглежда сградата е била проектирана за нуждите на публичен дом. Сега там има някакви офиси, включително градската (или областна) организация на ДПС.
4.
Д
25.01.2018 02:18:02
7
9
По глупава статия, егати провинциобаналния сайт.
Тъпаци. Хората гладни ходят още.
Няма бизнес вие с порно пипате.
3.
Андрей Бубка
24.01.2018 22:49:34
2
5
Эдно време шибахме яко в Интрига а у...Дребнея една зима беше издухал към 10 бона да черпи .. аз един път замалко да не го дигна ... от Камено имаше една .. огън
2.
Чайка
24.01.2018 22:08:55
9
19
Град със затихващи функции и без граждани. Икономика без ръст и журналистика гледаща в собствения си пъп.
1.
теМа
24.01.2018 21:56:19
4
11
УУУУУУ, големи теми са развивали!!!Сигурно после са се явявали на мат(д)ури?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата
Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Хороскоп за деня – 19 април 2024, петък Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори