×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Уволняват социални служители заради насилието над деца с увреждания в Габрово (ВИДЕО)


Уволняват социални служители заради насилието над деца с увреждания в Габрово (ВИДЕО)
Маринела Лазарова обясни, че през декември е изпратила сигнал до омбудсмана за насилето над деца, а на 11 януари официално е сигнализирала прокуратурата
23 Януари 2018, Вторник, 14:06 ч.

Подавани са сигнали срещу побойничките, а никой не знаел

Две служителки от Центъра за настаняване от семеен тип в Габрово ще бъдат уволнени, каза пред камерата на бТВ ръководителят на „Хризантема“ Маринела Лазарова.
В социалните мрежи бяха разпространени видеозаписи с насилие над деца с увреждания в центъра. Записите са направени от социален работник по различно време между 2016 и 2017 г., но излизат наяве едва сега заради... междуличностен конфликт.


От обясненията на работника, ръководителя на центъра, кмета и социално подпомагане става ясно, че за насилието са подавани сигнали и все пак никой отговорен не е знаел за него. Наказани също още няма.
В дома живеят седем деца и трима младежи с увреждания.
Шанай Мустафа, която е част от неправителствена организация и самата е майка на дете с увреждане, разказа пред камерата на бТВ, че при посещение в центъра с лекар е видяла дете с луксация и церебрална парализа, чийто крак бил „вързан за врата с колан“. По думите ѝ медицинскиат преглед е показал, че голяма част от децата имат нужда от операция, но такава още не е направена. „Децата имат потенциал, но не получават адекватна медицинска грижа. При деца с увреждания грижата се състои в това да получават адекватна терапия. Мисля, че тези записи не показват всичко, което се случва“, каза още тя.
Според Йорданка Милчева – социалния работник, който е направил записите, клиповете са малка част от случващото се. В предаването „Тази сутрин“ тя обясни, че ги е направила, за да послужат за доказателство пред компетентните органи.
Милчева посочи, че е показала клипа на ръководителя на центъра Маринела Лазарова, която от своя страна е поискала среща с Даниела Василева – директор дирекция „Образование и социални дейности“, която през 2014 – 2015 г. е била ръководител на проекта, по който е започнала услугата. На срещата Лазарова показала на Василева нагледно за какво става въпрос. „През времето до 2016 г. винаги е била информирана за каквито и да е нередности в центъра, не са били вземани абсолютно никакво мерки. От 2015 до 2017 г. отговорно мога да кажа, че Даниела Василева не е идвала в центъра на посещение да види как вървят нещата“, каза Милчева.
Тя самата не работи в центъра от два месеца. Посочи обаче, че не всички служители се държали зле с децата.
Маринела Лазарова обясни, че през декември е изпратила сигнал до омбудсмана, а на 11 януари официално е сигнализирала прокуратурата.
Когато видяла първия запис, го показала на Василева и нямало абсолютно никаква реакция, тя дори не дошла на обикновен разговор със служителите. „В момента удобната позиция е да казва, че не е знаела, но не е така“, заяви Лазарова. Тя предположи, че Василева не е предавала нагоре по веригата тези сигнали.
Кметът на Габрово Таня Христова заяви, че е „потресена и шокирана от това, което се е случвало в центъра“ и че е „недопустимо, неразбираемо и неоправдаемо поведението, което екипът и ръководителят на центъра са си позволили да проявяват“. По думите ѝ тя разбрала за насилието на 15 януари, когато, при поискани от нейна страна обяснения по повод междуличностния конфликт, получила отговорите на Лазарова.
В информацията се съдържаше материал със сигнал за проявено насилие. Още същия ден изпратих сигнала на прокуратурата и Държавната агенция за закрила на детето. До тогава до мен не е достигал сигнал за насилие, а само за междуличностните конфликти, заяви Христова.
От Даниела Василева получила обяснение, че не е получавала сигнали нито устно, нито официално.
Кметът се закани да е безкомпромисна към всеки, проявил грубо отношение към децата или укрил информация.  Самата тя била влизала в центъра и виждала добро отношение към децата.
Директорът на Териториална дирекция за социално подпомагане Радостина Братованова посочи, че децата са буфер в междуличностен конфликт, а децата са буфер в него.
Управителката на заведението много добре познава Закона за закрила на детето и знае, че е длъжна незабавно да сезира компетентните органи, ако разбере за упражнено насилие върху дете или за дете в риск.
Братованова попита Лазарова защо не е сезирала Отдела за закрила на детето.
„Сметнах, че г-жа Василева, знаейки това и не предприемайки никакви мерки, общо взето е искала потулване на случая. Тогава работодател на всички нас беше кметът на общината и тя е представител на доставчика на социалната услуга в онзи период – до април 2017 г.“, отговори Лазарова. Тя самата отрече да е имала интерес от потулване.
„При всички случаи имам вина, може би, че съм се предоверила на прекия си ръководител, на когото съм докладвала, пак казвам“, заяви ръководителката на центъра
Тя посочи още, че от двете служителки, които се виждат на кадрите, едната е в болничен от април и ще бъде уволнена, когато се върне на работа, а втората ще бъде уволнена в сряда.


В категории: Животът


Батето се оказа пророк
Батето се оказа пророк 06/05/2024, Понеделник 14:00 0
1
Коментара по темата
1.
азззз
23.01.2018 11:59:14
0
2
ако кажа коментара за тези изроди рискувам да ме блокират затова ще замълча
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Идва краят на Капките, призна продуцентът Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", лаконичен бе държавният глава  Батето се оказа пророк Батето се оказа пророк Секретарката на Иван Славков проговори 13 години след смъртта му След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности В детството си Дебора Иванова била убедена, че по някакъв начин има силата да предизвиква предстоящите събития само с мисълта си и поради тази причина дълго време била измъчвана от непоносимо чувство за вина Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Днес официално бе открит и сезонът на остров „Света Анастасия“ Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия
Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение  Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Режисьорът извади някои пикантерии от кухнята на попфолка в подкаста „При Тото“ Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Най-колоритният арбитър в предаването, Димитър Ковачев – Фънки , прибира по 6 бона на лайф Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбас и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори