×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Будапеща: Сорос направлявал нелегалната миграция


22 Януари 2018, Понеделник, 13:51 ч.

Унгарският премиер Виктор Орбан твърди, че милиардерът иска да унищожи християнската култура, насърчавайки притока на мигранти


Любимият враг на унгарския премиер Орбан се казва Джордж Сорос. Орбан твърди, че американският милиардер иска да унищожи християнската култура, насърчавайки притока на мигранти. И затова готви нов закон.

През миналата година Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“ в продължение на месеци разясняваха, че имало някакъв „План Сорос“ за нашествието на милиони мигранти. Това стана повод те да поведат мръсна кампания с лъжи и изопачени цитати на американския милиардер срещу неговите уж разрушителни намерения. Сега унгарското правителство прави още една стъпка в тази посока. То смята да гласува т.нар. закон "Стоп Сорос" - намерение, оповестено от вътрешния министър Шандор Пинтер.

Нови наказателни мерки

Пакетът с мерки на правителството е насочен главно срещу дейността на неправителствените организации (НПО) – едни от последните, които все още си позволяват да подлагат на критика и контрол властите в Унгария. Законът съдържа три основни момента:


- Неправителствени организации, които под някаква форма „съдействат на нелегалната миграция" трябва да се регистрират в съда и редовно да представят детайлирани отчети за дейността си.

- Неправителствени организации, които получават повече от половината от своите приходи от чужбина и имат нещо общо с "нелегалната миграция" вече ще плащат наказателен данък от 25 процента върху доходите си от чужбина.

- На унгарските граждани, които бъдат заподозрени в „насърчаване на нелегалната миграция", може да бъде забранен достъпът до осемкилометровата зона край външната граница на Шенген. Властите ще могат да забраняват и на чуждестранни граждани, заподозрени в същото, да влизат в Унгария.

Повечето критици казват, че ако парламентът гласува закона, Унгария ще се отдалечи още повече от основните европейски ценности и ще се доближи до Русия по отношение на репресиите срещу всички критици на властта.

"Съмнявам се, че тези правила отговарят на конституцията и на европейските договори. Неправителствените организации трябва да функционират свободно в една правова държава. Но данъците са толкова високи, че функционирането им ще бъде застрашено", казва за ДВ политологът Атила Тибор Наги.

Искат да заглушат критичните гласове

"Ясно е, че правителството се опитва за пореден път да заглуши гласа на критиката – което навярно няма да му се удаде", казва Мате Сабо - директор на Унгарския съюз за граждански свободи. Той обяснява също, че по всяка вероятност не съществува правно основание, въз основа на което приходите от чужбина да се облагат със специални данъци.

Проектът "Стоп Сорос" на първо време изпълнява ролята на пиар, защото на 8 април в Унгария предстоят парламентарни избори. Резултатите от допитванията не оставят съмнение, че партията „Фидес“ на премиера Виктор Орбан ще спечели изборите. Включително и поради това, че избирателният закон е скроен според желанието на управляващата партия. Затова критичните наблюдатели и голям брой юристи казват, че макар изборите в Унгария да са свободни, те се провеждат в нечестни условия.

Независимо от това не е ясно дали Орбан ще успее отново да събере мнозинство от две трети. Затова много наблюдатели смятат, че със закона "Стоп Сорос" премиерът Орбан иска да създаде максимална поляризация в обществото и по този начин да мобилизира своите привърженици.

Сходство със ситуцията в Русия

Всъщност управляващите в момента се намират в твърде неудобна позиция. Един държавен секретар от външното министерство наскоро неволно се разприказва и призна, че правителството "тайно" е приело 1 300 бежанци – с други думи малко над яростно отхвърляната квота от 1 294 души, която би се полагала на Унгария. С оглед на тази пикантна подробност опозицията бомбардира управляващите с питания за уж огромната опасност от нахлуване на мигранти.

Виктор Орбан навярно все пак ще прокара новия рестриктивен закон, още повече, че той няма да е първият срещу НПО. През миналата година те бяха задължени да се регистрират като „финансирани от чужбина“, ако приходите им надвишават определена граница. Този закон силно напомня на руския еквивалент, приет през 2012 година, според който НПО бяха категоризирани като "чуждестранни агенти".

Унгарският седмичник "hvg" писа наскоро, че законът "Стоп Сорос" засега е само предизборна маневра. Но ако тя донесе успех на изборите на 8 април, властите ще могат необезпокоявано от обществото „да продължат в същата посока".

Унгария

В категории: Политика


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
baihui
23.01.2018 09:50:41
0
0
Този евреин е бил 10-11 годишен когато хитлеристите нахлуват в Унгария и им показвал къде живеят заможните евреи!
3.
до 2
22.01.2018 23:25:44
0
1
Защото е евреин!
2.
dsadsa
22.01.2018 18:03:07
0
1
Защо иска да унищожи християнската вяра?
1.
Типична соросоидна статия
22.01.2018 16:34:32
0
3
За съжаление у нас соросоидите вилнеят безнаказано
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Вижте какви са цените на борсите Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Отчетени са средни месечни температури между 12 и 18 градуса Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо
Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори