×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Директорът на Зонта интернешънъл: В Истанбулската конвенция не става дума за трети пол, а за борба срешу насилието над жени


Директорът на Зонта интернешънъл: В Истанбулската конвенция не става дума за трети пол, а за борба срешу насилието над жени
Яна Янева-Генчева, директор на Зонта интернешнъл в България, Румъния и Македония
05 Януари 2018, Петък, 15:11 ч.
Автор: Флагман.бг

В нито един свой текст Конвенцията не предписва и не може да задължи ратифициралите я държави да въведат такива понятия – „трети пол“, „нов пол“ и т.н., в правните си системи



Ратифицирането на Истанбулската конвенция от правителството взриви българското общество.
Основните притеснения идват от чл.3, ал. в, в която е посочено, че: “пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете”.

Мнозина смятат тази формулировка за неприемлива, защото полът е БИОЛОГИЧНА категория, която се основава на биологични белези и характеристики, а не на “социално изградени роли”. Конвенцията би била един прекрасен документ, ако тази алинея не съществуваше.

Опасенията са, че това ново дефиниране на понятието ще позволи на всеки индивид, който пожелае, да променя субективно пола си в зависимост от “социална роля”, която той смята, че играе в обществото.

Противниците на Истанбулската конвенция цитират примери, че там, където тя вече е ратифицирана, мъже започват да се обявяват за жени, настояват да ползват женски тоалетни, да участват в състезания за жени и т.н. Така за “домашно насилие" се приеме отказът на родителите да наричат дъщеря си “синко” или обратно, ако детето смята, че “социалната му роля” не отговаря на биологичната.

Конвенцията, разбира се, има и своите защитници. В едно демократично общество всяко мнение има право на трибуна и затова днес публикуваме становището на Яна Янева-Генчева, Директор на клубовете на Зонта  Интернешънъл в България, Румъния и Македония.

Ето позицията без редакторска намеса:

Становище относно ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – т.нар. Истанбулска конвенция.

По твърденията за противоречие на ИК с Конституцията на Република България /“трети пол“/:
Истанбулската конвенция по никакъв начин не противоречи на българската Конституция. В нея изобщо не става дума за трети пол, така че всякакви твърдения, че се прави индиректен опит чрез ратификация на ИК да се легитимира понятие „трети пол“ са напълно неверни.

В нито един свой текст Конвенцията не предписва и не може да задължи ратифициралите я държави да въведат такива понятия – „трети пол“, „нов пол“ и т.н., в правните си системи.

Конвенцията ясно разграничава лицата от мъжки и женски пол, така щото основната и функция е всеобхватна закрила на жените - пълнолетни или непълнолетни, от различни видове насилие, включително психологично насилие, което се дължи единствено на пола им. Конвенцията, в своя чл. 38,  изрично криминализира ужасяващата традиция на женското гениталното осакатяване, във всичките му форми.

По въпросите за гей-браковете:

Конвенцията не третира гей-браковете, нито се занимава с еднополови отношения. Думата брак се споменава единствено и само при забраната на насилствените/принудителни бракове – предвижда се защита на жертвите на такъв брак.

По въпросите за училищното образование, религиозното възпитание и други:

Конвенцията не предвижда учениците да се запознават с понятие като „хомосексуализъм“, нито с каквито и да е понятия от такъв характер – как точно държавите ще възпитават своите млади граждани в ненасилие и уважение към лицата от другия пол, е въпрос на вътрешна преценка на държавите.

Конвенцията не забранява възпитанието на децата ни като православни християни, мюсюлмани, католици, юдеи или каквито и да  е – тя не третира въпроси от религиозен характер. 

Забраненото традиционно е забраната на насилието като метод за разрешаване на конфликт, забраната  за генитално осакатяване и забраната за ранните бракове – явления, които някои етноси се опитват да обяснят като своя традиция, като културна особеност. Тези традиции ИК забранява.
Какво всъщност е Истанбулската конвенция?

Най-важната цел на ИК е да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие.

Конвенцията формулира кои точно са видовете насилие, основано на пола на жената, и изисква от държавите, които са се присъединили, да криминализират такива деяния, както и да създадат някои условия и механизми, които да предотвратяват такива актове, и да подпомагат жертвите им.

Практически това означава, да се създадат механизми за отчитане на домашното насилие, както и да се изготви официална статистика за жертвите, да се създадат центрове, където жените - жертви на домашно насилие да могат да бъдат приютявани, за осигуряването на тяхната помощ, за тяхната защита.

Защото домашното насилие и насилието над жени и деца не е семеен въпрос. То е обществен въпрос, въпрос на човешко достойнство, който ние трябва да разрешим.

Ето защо призоваваме българското общество да се вслуша в разума си, да се запознае с текстовете, ако има добрата воля, и да не става заложник на твърдения, които могат да се обяснят единствено с невежество и демагогия.

Призоваваме и българските народни представители да ратифицират Истанбулската конвенция, за да може възможно най-скоро да се пристъпи към изграждане на всички необходими механизми за борба с насилието.
     
Яна Янева-Генчева, Директор на клубовете на Зонта Интернешънъл в България, Румъния и         Македония/

В категории: Политика , Животът


14
Коментара
Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
14
Коментара по темата
14.
advokat Lutov
06.01.2018 13:07:22
0
1
Добре е че сте публикували и юридическо мнение. Трети и четвърти пол има само във филмите и в главите на хора с психични отклонения.
13.
гражданин
06.01.2018 09:55:52
0
4
Прости управници просто народ пак не сме разбрали за какво става въпрос и ги представяме нещата така както ни утърва и най вече трябва да има интрига
12.
*********
06.01.2018 00:22:50
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
11.
Славчо и немия
05.01.2018 21:40:12
0
3
Hubavica hubaba mucunka sladuranka
10.
ШУРОБАДЖАНАЦИ ЕООД-Герб
05.01.2018 21:33:50
0
10
Таз пък от ЗОНТА как може да лъже в ерата на Интернет няма скрити неща вече не 1982 хората са наясно с лъжите и манипулациите. Иначе как да си обясним ДНЕС навръх ХРИСТИЯНСКИЯ празник БОГОявление 5 януари СТРАНАТА среща на високо ниво вСофия наБОЙКО Борисов и Ирландския ПРЕМИЕР ЛЕО ВАРДАРКАР който е от ИНДИЙски произход ГЕЙ и висшепоставен член на ЛГБТ обществото дощъл със специална задача вСофия да УБЕДИ БГ Правителство илично БОЙКО да РАТИФИЦИРА Истанбулската Конвекция за ТРЕТИЯ ПОЛ
9.
Наблюдател
05.01.2018 21:33:08
0
7
То и сега има закон за защита от домашно насилие в който е обърната доказателствената тежест в полза на ищеца - т.е. ищцата твърди че е пострадала от домашно насилие и го доказва с една голословна декларация. Ответникът е виновен до доказване на противното. Този глепав и сбъркан закон явно също е преписван от либералните демократи на запад.
8.
Darln
05.01.2018 21:29:23
0
6
Абе Янева-Генчева напиши един анонимен коментар в твоя полза / платена реклама/ щото всичко което прочетеш като коментар ще те усмива и теб и конвенцията и всички алчни кучки дето за парите на сорос са готови да се надупят и пред цяла България да си заврът един прът в .... . Тъй и не се хватахте някъде на работа къде в метълургията къде в минната промишленост в корабостроенето а пак с лесно с алчност да забогатееш.
7.
Тотйу
05.01.2018 21:07:43
0
8
А бе, прочетете ли засукана фирма и Интернешънъл трябва да почне да ви мига лампичката, че се готви някаква шашкъния.Ами като "нищо не значело...", като "не сме длъжни...", като "нищо не произлиза..." защо ни ги пробутвате тогава тези конвенции и защо куп държави са отказали ратификация? Или това за домашното насилие е само сиренцето в капана.
6.
6 l.p.
05.01.2018 20:59:12
0
4
Изсирали , исках да кажа, ам ас нали е smart тъпия телефон
5.
5 l.p.
05.01.2018 20:55:45
0
4
Само Зонта не се бяха изстинали по темата!
4.
Хаха
05.01.2018 20:39:17
1
11
Това "Зонта клуб" е сборище на стари и празни несайдисани лелички взели се насериозно....
3.
Kuskus
05.01.2018 20:26:37
0
8
И не става ясно как Манго ако му се прииска да надере Манговица,как аджеба Истанбулската конвенция ще отърве последната от кютека?
2.
?
05.01.2018 20:25:45
0
0
как му е заглавието?
1.
Burgaski
05.01.2018 20:23:11
0
2
ima edin gej v pravitelstvoto s bradi4ka toi e tretopolov i trqbva da otide v Istanbul da go razrabotqt
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата
Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Хороскоп за деня – 19 април 2024, петък Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори