×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Политическата 2017 година – затишие пред буря


Политическата 2017 година – затишие пред буря
По всичко изглежда, че Димитър Николов ще се кандидатира за нов мандат, а причината са два големи проекта, които ще променят бизнес климата в града
31 Декември 2017, Неделя, 07:21 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Двама от кметовете дадоха заявка за нов мандат, БСП се размърда, но лансира стари кадри, което предвещава провал

Затишие пред буря. По този знак премина политическата 2017 година в Бургаска област. В последните 12 месеца сякаш всички бяха притихнали, а стратезите чертаеха планове за местния вот след две години. Пластовете се наместиха, след като ГЕРБ успя да си върне региона, спечелвайки по убедителен начин парламентарните избори през март.

Липсваше сериозен политически скандал, който да отекне през цялата година или да се превърне във водеща национална тема, както например бе със „Суджукгейт” в Добрич и „Кумгейт” в Хасково.

Изключение са червените препирни при реденето на листите за парламентарните избори в началото на годината, когато Атанас Зафиров – острие на Българската социалистическа партия в 43-ото Народно събрание изненадващо изпадна от всички избираеми позиции, а след това бе и оттеглен от бургаската листа. В крайна сметка партията му се реваншира и осигури място в Изпълнителното бюро, а днес той е един от най-верните на лидера Корнелия Нинова.

Другото изключение е (не)изненадващото разцепване на групата на ГЕРБ в Средец(второ поред след това в миналия мандат, б.а.) и традиционните борби на върха в БСП, където през тази година си избраха нов общински лидер – младият Живко Господинов и нов областен – добре познатият Стойко Танков.


Живко Господинов спечели вътрешните избори за общински лидер на БСП в Бургас в конкуренцията на Йордан Георгиев

Промените в БСП размърдаха леко партията и тя даде заявка за спечелване на „половината кметове” на местните избори през 2019 година, което може и да се случи, но само ако социалистите издигнат достойни конкуренти на настоящите управници, а не лансират кадри като Стефан Бонев, Никодим Стоянов и Андрей Андреев, каквато заявка от партията вече направиха.

През тази година някои двама от кметовете побързаха да обявят, че ще се кандидатират за нов мандат. Георги Лапчев в Царево не скри амбициите си да участва на вота през 2019 година, а за същото намекна и кметът на Несебър Николай Димитров, който отчете с въздействащ филм свършената работа през последните 10 години и даде заявка, че има още доста проекти, които трябва да реализира.


Николай Димитров, кмет на Несебър, започна преобразяването на градския център и даде заявка за нов мандат

Макар и публично да не го е коментирал нито веднъж, по всичко изглежда, че за четвърти мандат ще се бори и кметът на Бургас Димитър Николов. От години Николов се спряга за всеки вакантен пост в държавата – от еврокомисар  през премиер до кандидат-президент. Но до този момент той отхвърля всички предложения. Очертава се така да е и занапред. В края на 2017 година всички сигнали показват, че Димитър Николов ще се кандидатира за нов мандат и ако го направи, е ясно, че ще спечели.

Основната причина поради, която кметът ще поиска доверието на бургазлии за следващите четири години, са два амбициозни проекта, които, ако бъдат реализирани, ще променят сериозно икономическия климат в града.

Първият е предстоящото привличане на стратегически инвеститор за Индустриалната зона в Равнец. Ще се търси компания, която да открие производство с висока добавена стойност и осигури много нови и високоплатени работни места. Подобен процес отнема време и хоризонтът му е поне 5 години.

Другият проект, който се превръща в основна цел на Димитър Николов е тихата революция, която екипът му прави в образованието. Публична тайна е, че до този момент в Бургас не е стъпил голям инвеститор, защото няма кадри – студентите не са толкова, колкото бизнесът би искал, а голяма част от учениците напускат града след завършването на средното си образование. Мнозина се връщат, но все пак се отваря огромна дупка, която няма как да не се отрази осезаемо на пазара на труда, а оттам и на интереса на международните компании. Именно в тази насока работи Николов, а обръщането на парадигмата – към специализираното средно образование може да се окаже ключът на успеха. В тази посока следващата учебна година в Бургас ще се открие първото в страната училище по иновации, а ако платформата проработи ще е основа за цялостната промяна на образователния сектор в страната. Но за да се случи това, е нужно време, защото инвестициите в образованието се изплащат и виждат най-бавно.

Всъщност колкото и да се опитват да го скрият дори и политическите опоненти на ГЕРБ се надяват Николов да се кандидатира, защото ако се оттегли участието на вота през 2019 година за тях ще е много задължаващо, защото нито една партия няма готов достоен кандидат.

В политическите среди се спрягат се имената на зам.-министъра Жечо Станков(ако Димитър Николов се оттегли, б.а.), депутата Николай Тишев, областния управител Вълчо Чолаков и общинския съветник от НФСБ Ивайло Вагенщайн, но на този етап те трудно ще обединят около себе си сериозна подкрепа, която да им гарантира изборна победа.

В региона ситуацията не изглежда много по-различна. Опозицията по места изглежда се умори да бъде опозиция и реши да осребри временната си подкрепа към властта. Това не е нова тенденция и се забелязва във втори пореден мандат. Със сигурност ситуацията ще се промени още през втората половина на 2018 година, когато ръкавицата ще бъде хвърлена и започне изборната битка.

Но до този момент не се очертава кметовете да имат сериозни опоненти. Изключение е Царево, където усилено се работи върху утвърждаването на името на Станислав Добрев. В Созопол, Средец, Айтос, Поморие, Малко Търново и Камено управниците изглеждат без алтернатива, засега.

В Приморско се наблюдават странни процеси, след като и вторият зам.-кмет Захарина Неделчева напусна общината. Някой разчетоха оставката й като партиен ход, тъй като Неделчева е и лидер на ГЕРБ в Приморско, но други са категорични, че доверието към Димитър Германов си е същото и мотивите за напускането на Неделчева са изцяло лични.

В Карнобат кметът Георги Димитров дава противоречиви сигнали дали ще се кандидатира за нов мандат. Към тази дата е по-вероятно да го направи и то като независим, което ще го противопостави срещу зам.-областният управител и местен лидер на ГЕРБ Владимир Крумов и депутатът от БСП Тодор Байчев, който в последната година се утвърди като един от най-активните народни избраници от региона. Ако трябва да използваме спортния жаргон: Димитров веднъж е печелил този мач и трябва да се случи нещо много сериозно, за да не го направи за втори път. Ако Димитров, се оттегли то ще е за да подкрепи ексдепутата Стефан Кенов, а не Владимир Крумов, както се смяташе преди две години.

В Руен и Сунгурларе ДПС укрепи позициите си след моментния пробив на Марешки през 2016 г., и ДОСТ през март т.г. и партията усилено работи за местните избори. Впечатление направи, че Движението стопли отношенията си с екскмета на Сунгурларе Георги Кенов, настоящ общински съветник и нищо чудно той отново да бъде кандидатът им за кмет.



В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
Арена Арменец
31.12.2017 20:52:54
1
5
Кмета показва на Изток с ръка на Бойко къде са намира КИТАЙ от там идват керваните с камили с Китайско карго и чували с йоаните -инвестициите
14.
*********
31.12.2017 19:20:43
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
13.
Gocho
31.12.2017 17:55:15
0
2
Аз ще ви стана кмет !
Като се вьрна от Вануату !
... някой друг пьт !
12.
*********
31.12.2017 17:23:53
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
Аз казах
31.12.2017 16:09:59
3
0
КМЕТ трябва да е длъжност която да се назначава от партията на власт , а не изборна длъжнос . ТОВА Е НАЙ ПРАВИЛНОТО
10.
Васил Левски говори
31.12.2017 16:00:50
0
5
Аз предлагам Васил Левски говори за кмет ! Ми к,во - евроатлантически ориентиран, мечтател за силна и стабилна България, няма кинти и е принуден да работи като трол за жълти стотинки, вече всички го познаваме/не само в психодиспансера/, ще докара милиардни инвестиции от биткойни.... Сигурно и му се краде... Абе, наше момче отвсякъде :)
9.
Орг
31.12.2017 15:16:15
1
3
Кмета и да е в час, ако някои от ресорните отговорници в екипа или по важните институции-образование, здравеопазване.....не са в час, какво става...Бизнеса не върви, къде са кадрите за бизнеса, ето идва януари пак измислени професионални паралелки, къде е далновидността на директори , на началник...или само да приберем деца и със стандарта да си осигурим заплатките, бонусчетата от проектите и до там. Жалко!!!
8.
Васил Левски говори
31.12.2017 14:38:37
8
3
Задължение на Бургас е да осигури кмет като кметовете на Сингапур и Хонг Конг. Ако някой предложи Тишев говньенцето на комунизма аз ще отида сам да го удуша пред камерите защото той ще убие и ограби града. Никога!!!!
Трябват ни световни личности за кмет не някакви говненца.
7.
Вечно прецакани
31.12.2017 14:29:49
0
3
Братя мои за всичко сте прави. Но да попитам: Кой избира и кой търпи всичките изедници които съсипват държава и народ? - Самите ние!
Е тогава кво да ревем!
Както е казано: На такъв г.з,такъв х.й!
6.
Вечно прецакани
31.12.2017 14:29:49
0
4
Братя мои за всичко сте прави. Но да попитам: Кой избира и кой търпи всичките изедници които съсипват държава и народ? - Самите ние!
Е тогава кво да ревем!
Както е казано: На такъв г.з,такъв х.й!
5.
....
31.12.2017 13:59:07
0
13
Животът е песен, България е рай, българската мечта-да си пожарникар, футболист, полицай, митничар. Български ценности-море в Гърция, кола втора ръка от Италия, да не си плащаш поне един данък, да прибираш общинското каче за смет вътре в двора, и да го надпишеш с черна боя, с твоето име, да вариш ракия "тайно", когато целия град прави същото, да направиш дъщеря си на фолкзвезда за първия учебен ден във пети клас..... и много други
4.
Gerb Over !!!
31.12.2017 13:58:03
2
10
Мразя герб !!!
3.
Публик Сикрет
31.12.2017 13:56:33
2
9
Тайна е това че бизнеса не идва, защото не иска да дойде. Не са виновни нито кадрите. С това смешно заплащане какви кадри да дойдат. Програмисти от Хиндустан?
2.
Славчо Жеков Ярето
31.12.2017 13:37:49
1
9
Тази година я запомних със Суджуците и Откриване на Нов от Бургашкия, Кенеф=Булгаристан!
1.
рибар
31.12.2017 13:15:33
0
2
За Поморие е спорно
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори