×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Балон ли е биткойнът и докъде ще скача цената


Балон ли е биткойнът и докъде ще скача цената
Както с всяка нова технология, напълно е възможно пазарът да е надценил първата в света криптовалута
28 Декември 2017, Четвъртък, 03:11 ч.
Източник: capital.bg

Схемата на търсенето на по-големия наивник е опасна


Много от нас имат поне по един приятел, купил биткойн преди няколко години, който през ден с блеснал поглед ни осведомява за текущата цена. В последната година криптовалутата поскъпна над 16 пъти. Зашеметяващата траектория пусна от бутилката един стар дух, който от време на време обикаля по света, кара хората да забравят всякакъв здрав разум и дави наивниците в море от сълзи. Духът на лесното забогатяване.

Мнозинство ранни биткойн инвеститори са инженери, добре запознати с блокчейн, инвестирали с вяра, че тази технология ще промени света до неузнаваемост. Някои от тях днес са милионери, други съжаляват, че не са купили повече. Всички са доволни, че са се оказали прави. Откакто съществуват пари, съществуват и балони. Откакто съществуват балони, човечеството се затруднява да ги разпознае, преди да са се спукали.

Технологията е едно, балонът е друго

Почти всички финансови катастрофи от последния век идват в резултат на масова заблуда, че "този път е различно" и съответно прегряване на пазара. В края на 90-те масовият оптимизъм, че интернет завинаги ще промени човечеството, доведе до дотком балона. Между март 2000 и септември 2002 г. индексът NASDAQ загуби почти 80% от стойността си и чак през 2016 г. се върна на нивата от преди краха. Интернет действително промени света завинаги, но това по никакъв начин не предотврати спукването на балона. По времето на дотком манията пазарът нямаше достатъчно информация, за да оцени реалната икономическа стойност на интернет. Спекулативната еуфория доведе до мащабно надценяване.

Голяма част от колективната слепота при надуването на един балон се дължи на факта, че съществуват съвсем логични аргументи в полза на инвестицията. Ранните биткойн инвеститори придават голяма тежест на теорията, че блокчейн е революция. Технологията безспорно осигурява сигурност, анонимност и известна свобода от държавен произвол. Когато става дума за финансов балон обаче, качествата на самата инвестиция нямат голямо значение. Връзката между икономическата логика и цената на инструмента е прекъсната поради наличието на голям брой търсачи на лесни пари. Тъй като, фундаментално погледнато, лесни пари няма как да има за всички, когато емоцията надделее над разума, се стига до катастрофи.

Теорията за по-големия наивник

Основната функция на финансовите пазари е да осигуряват място за среща на купувачи и продавачи. Текущата цена на даден инструмент се определя от наличието на търсене и предлагане и от сключващите се сделки. Участниците правят сделки с различни мотиви, грубо категоризирани в два типа: фундаментални и спекулативни. Фундаментална причина цената на пшеницата да падне е една добра реколта. Цената на акциите на голяма компания като "Форд" например може да нарасне, пак ако пазарът има обосновано очакване, че печалбите ще се покачват. Фундаменталният компонент в образуването на цената често идва чрез действията на информирани играчи на борсата (банки, големи фондове, професионални инвеститори).

Ако голям борсов играч например е направил подробен анализ на пазара на автомобили и производството на "Форд" и е заключил, че в следващите години компанията ще увеличава печалбите си, той ще започне да купува нейни акции и по този начин цената ще се повиши. Така поне отчасти промяната на цената е резултат на реален трансфер на информация от борсовия играч към пазара. Колкото повече "информирани" участници има на даден пазар, толкова по-достоверна е текущата пазарна цена. До някаква степен ранните инвеститори в биткойн са изиграли подобна роля. В началото за виртуалните валути се мислеше като за средства за обмяна (откъдето идва и името) и съществуваше силен аргумент, че една криптирана, сигурна и неподвластна на инфлация или държавен контрол валута може да улесни много сделки (някои от които законни) и това да доведе до реален икономически резултат.

Спекулативният компонент в ценообразуването е по-сложен, главно движен от играчи, които търсят временни възможности за печалба, без да имат допълнителна информация за продукта. Въпреки донякъде лошото си име спекулантите играят ценна роля на пазара, тъй като често осигуряват ликвидност. Проблемът настъпва, когато те доминират. Огромна част от днешните купувачи на биткойн не търгуват в резултат на реален анализ на икономическата стойност на криптоинструмента. Те купуват, защото смятат, че цената ще продължи да се покачва със същата безумна скорост и ще намерят купувач на много по-висока цена (теория за по-големия наивник).

Не е невъзможно "справедливата" цена на биткойн да е в пъти по-висока от сегашната стойност. Никой разумен инвеститор обаче няма начин да провери тази хипотеза, наблюдавайки пазара през 2017-а, тъй като той е доминиран от неинформирани купувачи и следователно не дава достоверни данни. Сегашната ирационалност означава, че купуването на биткойн е предимно хазартен ход. Това ще продължи поне до момента, в който цената рязко падне, прахът се уталожи и информираните участници отново поемат водеща роля на пазара.

Какви са опасностите

На първо място, както с всяка нова технология, е напълно възможно пазарът да я е надценил. Подобно на надценения интернет през 1999 г. биткойн няма вътрешна стойност (за разлика от пшеницата), той трудно може да бъде и истинска валута поради крайната си нестабилност. (Кой би правил сериозни сделки при наличието на инфлационна или дефлационна спирала?) Подобно на златото той е пристан за спестяване за хора, които не вярват на централните банки и се страхуват от инфлация. В хилядолетната си история като ценен метал златото е минало през множество катаклизми, няма причина да очакваме, че виртуалният му еквивалент е застрахован.

Вторият голям риск е изобилието на краткосрочни спекуланти. При първия спад на цената много от тях ще започнат да продават, за да си подсигурят печалбата. Това може да доведе до спираловидно и ускоряващо се падане на цената. Еуфорията може много бързо да премине в паника. Нещо повече - самата технология поставя лимит на обема транзакции. Ако цената потъва и голям брой участници решат да продават, е възможно да се стигне до огромни проблеми с ликвидността. При негативен сценарий може да се окаже невъзможно да ограничите загубите си.

Накрая, в ерата на масово недоверие към властите липсата на регулации привлича много хора, но тя носи големи рискове от измами. Наскоро мой познат ми каза, че неговият "биткойн брокер" му е гарантирал 1000% възвращаемост на инвестициите през 2018 г., ако той му намери нови клиенти. Подобни пирамидални схеми се разпространяват с голяма скорост и рано или късно ще доведат до големи загуби. Нещо повече - сред изобилието на ICO започват да се промъкват все повече "койни" на компании без бизнес план и без реален шанс за печалба. Престъпните схеми ще повлияят на цената и на напълно законните койн инструменти.

Митът за лесните пари

Лесните пари са един от най-устойчивите митове в историята на човечеството. Балоните се надуват и се пукат средно веднъж на десетилетие и по нищо не личи, че успяваме да си научим урока. Биткойн манията обаче развява няколко големи червени флага, с които разумният инвеститор трябва да се съобрази. Когато голям брой хора купуват нещо, което не разбират, само защото се надяват да намерят "по-голям наивник", комуто да продадат, парите ви са в опасност. Когато голям брой хора твърдят, че "този път е различно", парите ви са в опасност. Когато някой ви обещае, че дадена инвестиция ще ви донесе печалба с абсолютна сигурност, попаднали сте на измамник.

Когато видите иначе разумни хора да поемат несъразмерни рискове, и вашите пари са в опасност. Няма случай в историята на човечеството, при който голям брой хора да забогатеят бързо без труд. Ако нямате никаква експертна информация за криптовалутите, вероятността да се окажете "по-големият наивник" е голяма. Затова и съветът към хората, които сега чуват за биткойн и искат да се включат, е: недейте. Рискът не си струва.

В категории: Бизнес


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
*********
29.12.2017 10:50:30
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
До 7
29.12.2017 09:53:46
0
0
Ами те са балъци, защото са се качили последни на кораба, за разлика от тези, които са купували на $1-$1000 :)
7.
До 5
28.12.2017 22:25:00
2
2
Тези които са си купили биткойните на цена 18 000 долара ,а сега цената е 13 000долара,те какви са ,и те ли ще спечелят милиони от този биткойн или ще пият една студена вода
6.
Бил Гейтс
28.12.2017 20:20:41
0
5
А колко кораба влизат на Бургаското пристанище и кой е виновен че е толкова неразвито?
5.
До 2
28.12.2017 20:14:32
2
5
Дали? Доста хора "нахрани" биткойна и вече са милионери :) Явно си кон с капаци.
4.
opa
28.12.2017 20:14:18
0
1
1ⁿ*-
3.
висок
28.12.2017 20:09:28
2
0
Бах мързел.....точно койна ще те храни! Та повечето актини на ЧПФ в момента са в койни!!!! Нали един ден ще чакаш пенсия от там?
2.
Ебах мързела
28.12.2017 19:41:45
2
7
Флагман пишете за глупости!!!
Мислете!!! Биткой не е проблем на Бургас!!!
Пишете за бизнеса и подобренията в Бургас!!!
Пишете и искайте отговорност!!!!
Привличайте инвеститори и богати хора в града.
Майната му на биткойн той няма да ни храни утре.
1.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
28.12.2017 19:39:57
2
6
Ние ударихме 3 милиарда от биткойни пък гласуващите овце да му мислят.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори