×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Големият проблем в България е корупцията и срастването на мафията с властта


Големият проблем в България е корупцията и срастването на мафията с властта
Няма гаранции за българите, че могат да разчитат на прокуратурата да защитава правата на хората, а не интересите на мафията и олигархията, смята Владимир Левчев
26 Декември 2017, Сряда, 00:01 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: "Фейсбук"

Не виждам основания за страх от диктатура, все пак не сме в окаяното положение на Русия, казва интелектуалецът


Владимир Левчев е български поет, писател, журналист, политик, активист на „Екогласност“ и преподавател в Американския университет в Благоевград. Син е на поета Любомир Левчев.
Завършил е Английската гимназия в София (1976) и изкуствознание във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ (1982). Редактор в издателство „Народна култура“ (1982-1989), издател на нелегално отпечатваното преди 10 ноември 1989 г. независимо списание за литература и публицистика „Глас“, зам.-главен редактор на „Литературен вестник“ (1991-1994).  През 1994 г. заминава за САЩ с Фулбрайтова стипендия. Докато се установи като преподавател, работи като хлебар и пощальон. През 1996 г. завършва MFA програма по Творческо писане. Между 1996 и 2007 г. преподава литература и писане в University of Maryland (Балтимор), Montgomery College, George Washington University и American University (Вашингтон), американска литература в гимназия в предградие на Вашингтон, както и български език в подготвителен център към Държавния департамент. От есента на 2007 г. преподава литература и писане в Американския университет в Благоевград.



- Г-н Левчев, каква бе за Вас 2017 г. от гледна точка на обществено-политическите събития в България?
- Това, което определи обществено-политическия климат и в България, както и в света, през изминалата година, не се случи в България. У нас нещата са в затишие (надявам се да не е затишие пред буря) и изглеждат общо взето добре. Имаме икономически растеж, макар и да продължаваме да сме на опашката на Европейския съюз. Корупцията продължава да бъде големият нерешен проблем, но засега, поне за времето на европейското ни председателство, драматичните ситуации изглежда са отложени. Все пак важните неща, които се случиха още миналата година в света, са референдумът за Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Изглежда, че англосаксонският свят със своята нова изолационалистична политика абдикира от позицията си на лидерство в света, позиция, каквато Великобритания и САЩ са имали поне през 20-ти век. Великобритания и САЩ създадоха либералната демокрация, която победи тоталитаризма през миналия век, а сега демокрацията изглежда застрашена от новия национал-популизъм и религиозен фундаментализъм. Много се надявам, че Европейският съюз ще запази своето единство и ще продължи да се консолидира, за да може да бъде реална, единна световна сила, която определя не само своето бъдеще, но и бъдещето на света, бъдещето на света като либерална демокрация, а не опресивна диктатура.

В личен план, за мен 2017 беше година на равносметка. Станах на 60 години. Издадох две книги по този повод — “Любов на площада” (избрани стихове писани през последните 37 години, издателство Жанет-45) и “Краят на една епоха: мутренската култура и залезът на Запада” (избрани есета на политически, социални и културни теми, издателство “Ерго”). Не мога да повярвам, че съм станал на 60. Човекът е адаптивно същество, което свиква с всичко. Но аз не се чувствам по-различно от времето, когато бях млад.

- За настъпващото българско европредседателство премиерът Бойко Борисов е много притеснен да няма протести и критики срещу управлението. Оправдани ли са неговите страхове? Какви са Вашите притеснения?
- Аз се надявам, че българското европредседателство ще мине успешно, защото това е добре за България. Но това не значи, че проблемите ни са решени. Важно е все пак пред света да имаме едно лице и да не използваме външни сили за вътрешни тясно партийни интереси.

- Чуват се тук-таме гласове, че у нас се налага пълзяща диктатура. Имат ли те основание според Вас?
- За сега не виждам основания за подобни страхове. Все пак управляващите имат желание България да бъде европейска страна, част от Европейския Съюз, а това значи, че принципите на демокрацията и правовия ред трябва да се спазват. Все пак не сме в окаяното положение на Русия (казвам това с братско съчувствие към руския народ), където на практика политическа опозиция е невъзможна. Представяте ли си Путин да подаде оставка? Всеки, който би могъл да бъде реален опонент на Путин, бива отстранен. Слава Богу, България, която беше на практика покорна съветска колония в миналото, е далеч от това днес. Но нещата могат много бързо да се променят, ако не сме достатъчно бдителни. Демокрацията трябва да се защитава всекидневно. Тя не е даденост, а нещо, което ние сами създаваме.

- Какви са Вашите страхове за България?
- За мен големият проблем в България е корупцията и срастването на мафията с властта. Съдебната реформа още не се е състояла. Няма гаранции, или усещане сред българите, че те могат да разчитат на съдебната система, на прокуратурата, да се защитават правата на хората, а не интересите на мафията и олигархията. Виждам че има тенденция да се десемантизира думата олигарх. Олигарх означава не просто богат човек, а богат човек, който влияе пряко на властта, или я използва за свои интереси.

- А какво позитивно виждате за страната ни?
- Виждам много позитивни неща. И много пропускани за сега възможности. България е прекрасна страна. Познавам доста англични и американци, които много харестват страната ни и искат да живеят тук. Прекарвам голяма част от свободното си време в едно родопско село, Полковник Серафимово, където живеят много английски семейства. На толкова малка територия ние имаме такова огромно природно разнообразие и красота — от най-високия връх на Балканите, до морето, тракийската и дунавската равнина. Но голям национален потенциал са и младите хора, които се занимават с информационни технологии, компютърните специалисти. Те, доколкото ми е известно, вече създават голяма част от българския брутен национален продукт.

- Вие сте преподавател, работите със студенти. Виждате ли промяна в манталитета на българите и в каква посока?
- Аз съм преподавател в Американския университет в България, в Благоевград, макар че съм преподавал и в Софийския университет Творческо писане. В АУБ само половината от студентите ни са българи, имаме студенти от Албания, Македония, Сърбия, Косово, Русия, Украйна, Беларус, Грузия, Армения, Казахстан, Монголия и много други страни, включително САЩ. Всички те, включително българските деца, са най-често интелигентни млади хора - трудно е да познаете точно от коя страна са като ги видите. Отмина това време, когато студентите се различаваха видимо, по начина по който се обличат, общуват или мислят. Ние всички все повече сме граждани на света преди всичко, хора, всички сме хора, и трябва да мислим за общия ни дом - Земята.

- Как се променя културата на гражданите у нас? Има ли проблем?
- Мощната протестна вълна, провокирана от опита за назначаване на Пеевски като шеф на ДАНС и срещу правителството на Орешарски преди три години, показа, че у нас има гражданско общество. Ако няма гражданско общество, което постоянно, а не само по време на избори, контролира властта, не може да има истинска демокрация.

- А културата на политиците?
- Нормално е да има “политическа класа”. Но ако това са хора, които нямат никаква професия, никаква способност да се реализират извън политиката, те неминуемо ще бъдат податливи на корупция. Защото излизайки от парламента такъв човек, без възможност за професионална реализация, ще бъде никой. И ще използва властта за лично облагодетелстване.

- Кой е по-отговорен (и виновен) за състоянието на държавата – народът или елитът?
- В една правова държава думата “вина” трябва да има съвсем конкретен смисъл. Не може всички да са виновни, че определени хора са крали или престъпвали закона. А думата “народ” трябва да се ползва много внимателно. Тоталитарните диктатори винаги говорят от името на народа. И се прикриват зад народа. Но на практика “народът” се състои от свободни индивиди. И всеки трябва да има лична отговорност за делата си, особено индивидите принадлежащи към така наречения “елит”. Кой е опълномощен да говори от името на “народа”? В една представителна демокрация, народните избраници, тези за които хората са гласували, никога не трябва да забравят, че те са избрани, за да защитават интересите на своите избиратели, а не на тези, които имат пари да ги купят.

- Демографската криза и обезлюдяването на определени части от страната сериозни проблеми ли са според Вас?
- Разбира се, че демографският проблем е сериозен. Но това обикновено е проблем на по-богатите държави. Повечето европейски държави го имат. Проблемът с ниската раждаемост. Лошото е ако има и висока смъртност. При нас има и нещо друго обаче. По време на комунизма над 90% от българите не можеха да напускат страната (поне в западна посока). От 90-те години насам близо 2 милиона са напуснали България. Това обаче не трябва да се приема като някаква трагедия. Има огромни руски, полски и други източно-европейски общности в западните страни. Има повече евреи, арменци или ирландци в САЩ отколкото в Израел, Армения или Ирландия. Това не е трагедия за съответните народи. Освен това, много българи, които са живяли в САЩ или Западна Европа, се връщат. Аз съм един от тях. Важното е обаче, ако искаме тези хора да се връщат, държавата да създаде такива условия, че трудът им тук да се заплаща така добре, както и там.

- Кои трябва да са приоритетите на България в средносрочен план?
- Най-мъдрата инвестиция е инвестицията в образование. Това е инвестиция в бъдещето. Освен това няма никаква полза от ниските данъци за привличане на чуждестранни инвестиции, ако няма в страната ни действаща ефективна съдебна система, която да гарантира на инвеститорите, както и на българските граждани, справедливост и предвидимост. Много е важно най-сетне да се случи и у нас така нареченото електронно правителство, което ще елиминира бюрократическата корупция. Това трябва да бъдат приоритетите — образование и премахване на корупцията. Проблемите в здравеопазването са също въпрос на елиминиране на корупцията. Иначе — българите са предприемчиви и трудолюбиви хора. Важното е държавата, ако не им помага, поне да не им пречи.

В категории: Темида , Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
18
Коментара по темата
18.
Mafia GERB
27.12.2017 19:20:14
0
6
В България корупцията е Огромна, защото герберската мафия е на власт.
17.
Пази боже
27.12.2017 14:47:45
0
2
Да нямате такива племенници като на Сийка децата ,които явно заради корупцията в Айтос успяха да заблудят и измамят лелите си и да ги лишат от полагащите им се дялове от наследството на баща им и майка им на ул.Москва 18 и в с.Черна могила
Но да уточня ,че на едната мъжа и е ПОЛИЦАЙ,а той познава важни адвокати,прокурорки и съдийка и те много им помагат ,като повторно заблудиха и измамиха лелите на племенниците пр.пр 667/16 от 16.06.2016г+решение 38/07 на РС-Айтос на Мария Джанкова/искат за делба на наследствен имот от наследниците бил неснователен и недоказан,а те имат нот.акт за собственост +Акт за смърт на баща им+удостоверение за наследници +скица+данъчна оценка/ .Т.е. всички необходими документи и писмени доказателства че имотите са на баща им ,а те са неговите преки наследници
16.
Тъй ли? Ама на истина?
27.12.2017 14:29:07
1
4
Левчев ти откри топлата вода. Всеки който иска власт и говори това което всички знаем! Аман от борци с мафията Тиквата,Бареков,Доган,Биков,Симеонов знайни и незнайни! И щом пипнат кацата с меда,да го ду.ат бедните! Айде моля ви се интелектуалци-курбанджии и крадци като Ефенди Михайлов! Хахаха
15.
Учителката от първи клас
27.12.2017 14:24:54
1
2
"срастването на мафията с властта"

Абе, флагмански неграмотници, знаете само да пишете глупости и да триете това, което не ви изнася!
Нямаше ли поне един между вас, да "светне" и останалите, че "мафия" означава срастване на криминалната престъпност със властта и поради което няма как "властта да се срасне мафията" - това е пълна глупост!
14.
Що?
27.12.2017 13:32:49
3
5
Що не си остана в Америка, бе кретен? Като пощальон! Сигурно е доходна професия!
Политическият анализ нещо не ти се отдава, повтаряш лъжите за растеж, стабилност...с които ни заливат като с помия, всеки ден! Да припомня, че Любомир Левчев ( бащата на тоя "демократ" ) беше от най-близкото обкръжение на Людмила Живкова ( няма лошо в това), тя подбираше качествени хора около себе си! И сега..."демократът"- литератор изказва политическо мнение...!
13.
олигарх
27.12.2017 12:20:10
1
2
за да спазиш закона и бюрокращината ще дадеш 5000лв, а благодарение на корупцията ще се разминеш с500лв ,кой вариант ще предпочете бедния българин.
12.
Янош
27.12.2017 12:12:32
0
2
Я си гледайте работата ,ще ви дам една корупция в общината,няма такова нещо и никога не е нямало
11.
Какво е корупция?
27.12.2017 11:27:09
0
3
Корупция има и без намеса на държавата. Има копупция между частни лица и фирми. Работник от една частна фирма получава тайно подаръци лт друга частна фирма. Това как се нарича?
10.
Секс бомбата
27.12.2017 10:44:32
0
3
Най-голяма е корупцията в Съвета после в съда и най-малка в прокуратурата на айтос
9.
Духайте супата уе бедняци
27.12.2017 10:02:28
1
2
Ква корупция, кви 5лева, ква полиция, ква прокуратура и съд ....МАРШ В ЦПЗ -то Бургас
8.
до СНАХАТА
27.12.2017 09:54:27
0
3
Министъра на правосъдието знае че е лош човек но "не носили отговорност за действията на нотариуса от Айтос"
Поуката е ПАЛИ КЪЩАТА И БЯГАЙ В ЧУЖБИНА
7.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
27.12.2017 09:26:59
0
6
Няма мафия и корупция изобщо, питайте гласуващите овце. Вечно бедни и вечно глупави.
6.
до СНАХАТА
27.12.2017 09:26:58
0
4
Лош човек ,ама най-богатия....естествено благодарение на хубавата корупция в Айтос съда и прокуратурата!
5.
........
27.12.2017 09:23:04
0
7
Господинът се е прехранвал цял живот с писане и говорене, не може да се очаква от такъв човек да разбира от законодателство. Айтос, не е само при Вас. Дано ви чуят!
4.
СНАХАТА
27.12.2017 09:21:39
1
4
Айтоски нотариус от станциона е лош човек"
3.
АЙТОС-ШАМПИОНИ ПО ИМОТНИ ИЗМАМИ
27.12.2017 08:55:48
0
5
Най-голямата корупция е в ПРОКУРАТУРАТА/РП-Айтос/ +СЪДА/РС-Айтос/+ОБЩИНАТА
2.
Айтос
27.12.2017 08:50:54
2
7
прокуратура+съда+общински служители=мафия
1.
Chechi
27.12.2017 08:45:01
2
5
Умен човек !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори