×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БСК: В София, Пловдив и Бургас имаме остър дефицит на работна сила, заплатите ще растат


БСК: В София, Пловдив и Бургас имаме остър дефицит на работна сила, заплатите ще растат
58% от анкетираните работодатели заявяват, че през 2018 г. ще увеличат възнагражденията, сочи проучване на БСК
18 Декември 2017, Понеделник, 16:33 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът

От камарата продължават битката за премахване на т. нар. клас прослужено време и на минималните осигурителни прагове


В София, Пловдив и Бургас имаме остър дефицит на работна сила. Това обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков на пресконференция в понеделник в столицата.

На нея бяха представени резултатите от проучване, проведено сред 790 участници, свързани с управлението на предприятия у нас, за което „Флагман“ съобщи.
6% от анкетираните оперират в Югоизточния регион; 32% - в Югозапада, 17% - на Северозапад; 16% са в Северен централен; 15% - в Южен централен; 14% - в Североизточен регион.

Димитър Бранков обясни, че БСК ще продължат действията си в посока на отмяна на праговете за осигурителен доход и на т. нар. клас прослужено време.
„И двете практики, и двата режима практически вече не се прилагат в новоприсъединилите се държави-членки от Източна Европа“, категоричен е той.

По отношение на минималните осигурителни доходи за различните браншове г-н Бранков обясни: „Единодушни сме и с останалите работодателски организации, че това е една практика, която ограничава гъвкавостта на пазара на труда. Натоварва с допълнителни разходи най-неквалифицираната работна сила, най-нископлатената част на работната сила, тъй като увеличава данъчно-осигурителните задължения точно върху този тип работници. И ако трябва да бъдем конкретни, в София може би това не се чувства по този начин, но в общини, депресивни икономически райони в страната - ние имаме общини в момента с 60% регистрирана безработица, при все че имаме в големите градове, София, разбира се, на първо място, в Пловдив също, в Бургас имаме остър дефицит на работна сила. Беше показано много ясно данните на макрониво как изглеждат и по отделни професии, по длъжности.“

Зам.-председателят на БСК констатира, че няма значителен напредък в дебата с правителството и синдикатите и по отношение на формирането на минималната работна заплата.

За добавката за прослужено време Димитър Бранков коментира: „За клас време - 2010 г. от днешна гледна точка мога да дам лично становище, че неправомерно и по неподходящ начин беше отменен за държавните служители. Тъй като доколкото тази практика съществува в момента в държави-членки на ЕС, в САЩ, тя обхваща преди всичко държавната администрация. Този режим у нас е исторически въведен през 1951 г. за цялата работна сила, като е разпрострян режимът за държавните чиновници и върху реалния сектор тогава след приключила национализация между 1947 и 1951 г.“

По думите на Бранков независимо от противоречивите мнения, включително и на експертно ниво, юристите на БСК, а и от други работодателски организации имат категорично  становище, че е налице пряко противоречие с Конституцията на Република България и то по четири критерия.

„Знаете, че отнесохме въпроса към всички институции, които имат право да сезират Конституционния съд, с предложение да се възползват от това си пълномощие. Нямаме, както може да се очаква, ентусиазъм в тази посока. Но за нас въпросът не е приключен“, отсече зам.-председателят на БСК.


Димитър Бранков и Камен Колев (отляво надясно)

Друг зам.-шеф на камарата – Камен Колев коментира от своя страна, че дефицитът на работна ръка ще доведе до ръст на заплатите през 2018 г.
Любопитното е, че според представеното проучване 58% от работодателите са отговорили, че през 2018 г. ще увеличат възнагражденията в собствените си фирми. А 0% (нула процента – няма грешка) са отговорили, че ще ги намалят.
30% са казали, че няма да променят заплатите, а 11% още не са решили.


Камен Колев каза: „Това, което синдикатите най-много ги интересува – ще растат ли заплатите. Ясно е, че този ръст се споделя и от работодателите. Ще растат заплатите. Каква е причината – ясно, това е (голяма част) дефицитът на работна ръка.“



В категории: Бизнес , Бургас


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
6
Коментара по темата
6.
4903
20.12.2017 12:01:14
0
1
Поддържат заплатите ниски и условията като за Третия свят и си го получиха! Много ще страдате алчни копелета имащи се за големи бизнесмени, а всъщност измикяри и мизерници ...
5.
1500-2000 лв
19.12.2017 12:59:04
0
2
Заплати и ще си решите проблема
4.
Пешо кура
19.12.2017 12:57:44
0
2
Кой ще ви бачка за 6-700 лв вие луди ли сте
3.
Хм
19.12.2017 12:30:38
0
0
Аз не работя в Бг но имам клас прослужено време. има го за да задържат хора на които знаят историята и началникът пише характеристики всеки два месеца.
2.
hm
18.12.2017 21:58:55
0
6
Нищо не разбирам от тази статия!!!
1.
Петър
18.12.2017 21:13:20
1
18
Когато говорим за частния сектор, то реално доходите трябваше да се вдигнат още преди 10 години! Защо това не се случи, е видно във всеки един град, за което Държавата ехидно си трае!
Как ще повишите доходите в частния сектор, след като 10 години сте прикривали неговото реално измерение?
Прослуженото време не трябва да се премахва, поне докато все още говорим за МРЗ, която е равна на смъртността в Държавата!
Доходите ще се повишат тогава, когато работодателите спрат да крадат от работници, и Държава! Но, за това нито БСК, нито пък работници могат да променят статуквото! Това го правят политиците! Който не разбира, да пита!
Колкото до Държавния сектор... там доходите ще се повишат "реално", когато Държавната администрация се свие на 40% процента, и когато данъчната тежест се разрпедели, или премахването на плоския данък, и въвеждането на прогресивен, или както го наричат!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата
САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори