×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министри осъдени за корупция в света, у нас - няма


Министри осъдени за корупция в света, у нас - няма
В България няма осъдени министри за корупция
Ключови думи: присъди, министри, Европа
16 Декември 2017, Събота, 21:48 ч.
Автор: Флагман


Съд в Москва постанови за бившия руски министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев 8 г. колония със строг режим и глоба 130 млн рубли (около 2 млн евро).
Той беше обвинен в получаване на подкупи в размер $2 млн.

Агенция ТАСС е направила справка за присъдите през последните години по обвинение в корупция в други страни, пише Блиц.

Присъдите в Европа

През октомври 2013 г. бившият гръцки военен министър Акис Цохадзопулос беше осъден на 20 г. затвор за получаване на подкуп при придобиване на военна техника, докато оглавяваше военното ведомство (1996-2001). Получените пари той „изпирал” през свои офшорни компании. Според съда бившият министър и още 18 „съотборници” са нанесли щети за 55 млн евро.   На 27 януари 2014 г. италиански съд оправда бившия министър по актуализация на програми в правителството на Клаудио Скайолу (2003-2005) поради недоказаност на престъплението. Той беше обвинен в получаването през 2004 г. рушвет от предприемач за изплащане на част от кредита за покупка на престижно жилище в Рим пред Колизеума. Прокуратурата искаше за Клаудио Скайола 3 г. затвор. 

През януари-май 2014 г. в Чехия премина съдебен процес над бившия военен министър Мартин Бартак. Той беше обвинен, че е искал рушвет от бившия посланик на САЩ в Прага Уилям Кабанис. През 2006 г. Кабанис приключи дипломатическата си кариера и премина на ръководна длъжност в чешката автомобилостроителна фирма Tatra. Той заявил в полицията, че през 2008 г. Бартак му предложил съдействие в получаването от Tatra на поръчка за доставка на камиони за чешката армия.

Стойността на сделката се оценявала на $150 млн и Бартак уж искал за услугите си $5 млн. Накрая Бартак беше оправдан.   В Румъния също имаше осъдени министри за получаване на подкупи, но ТАСС ги е пропуснала.   В България няма осъдени министри въпреки изключителната строгост на прокуратурата и педантичната безкомпромисност на съда. Причината е, че българските министри не вземат подкупи нито за себе си, нито за партийните каси. Прокурорът Роман Василев просна на колене бившия военен министър Николай Цонев, но съдът доказа неговата безупречна честност и сега Цонев съди държавата в Страсбург.   

В Азия

На 8 юли 2013 г. съд в Пекин призна бившия министър на китайските железници Лю Чжицзюн (2003-2011) за виновен в получаване от различни лица на сумата от 64,6 млн юана ($10,53 млн). Съдът го осъди на разстрел, но през декември 2015 г. присъдата е заменена с доживотен затвор.   На 12 януари 2015 г. за корупция на 15 г. затвор е осъден бившият заместник-министър на обществената сигурност на КНР Ли Дъншен. Според обвинението, Ли Дъншен  „в периода от 1996 до 2013 г. използвал служебното си положение в интерес на трети организации и отделни граждани”, като получил подкупи на обща стойност почти 22 млн юана (около $3,35 млн)   На 8 юни 2016 г. южнокорейски съд призна за виновен в корупция и осъди на 2,5 г. затвор бившия министър на здравеопазването и социалното осигуряване Мун Кен Пхе (2013-2015). Той работил в интерес на корпорацията Samsung.   На 5 ноември 2017 г. по обвинение за вземане на подкупи и пране на пари е арестуван министърът на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Адел Факих. Сега го очаква съд.  

В Латинска Америка

На 16 юли 2014 г. Върховният съд на Колумбия осъди на 17 г. затвор бившия министър на селското стопанство Андрес Фелипе Ариаса (2005-2009). Признат е за виновен в получаване на подкупи от бразилската строителна компания Odebrecht в замяна на сключване на изгодни договори. Малко преди произнасяне на присъдата избягал в САЩ, но е задържан и екстрадиран в Колумбия.   На 26 юни 2017 г. е осъден на 12 г. затвор бившият бразилски финансов министър Антонио Палоци (2003-2006) за далавери в държавната нефтогазова компания Petrobras.

В категории: Темида


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори