×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Банка притиска хотел в Приморско - иска му парите от клиент, платил с чужда кредитна карта


Банка притиска хотел в Приморско - иска му парите от клиент, платил с чужда кредитна карта
Управителят на "Престиж Холидейс"АД Златина Бикова смята, че има и други хотели, с които банките се гаврят по подобен начин
09 Декември 2017, Събота, 23:59 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: Светлозария КИДЕРОВА

Ако е извършена транзакция от престъпник, ние каква вина имаме, пита хотелиерът

Огромен скандал се вихри след края на сезона в Приморско, свързан с голяма банка, чиято репутация е срината, а името й вече е синоним на рекетьор и изнудвач. Случаят вече е придобил достатъчно голяма гласност сред местния бизнес и е заради една кредитна карта, с която клиент на местен хотел е заплатил престоя си край брега. Банката настоява, че транзакцията била с престъпен характер и заради това хотелът трябвало да й върне парите, за да можела банката да ги възстанови на истинския картопритежател. Не става ясно обаче защо хотелският комплекс е виновен и защо банкерите първо не сезират компетентните органи, а се нахвърлят като граблива птица върху местния предприемач?

Управителят на „Престиж Холидейс“ АД Златина Бикова настоява Флагман.бг да даде гласност на проблема, за да се вземат мерки от МВР и Прокуратурата подобни случаи да не стават практика.

Ето какво разказа тя пред Флагман.бг:

Като във всяка цивилизована хотелска база и ние предлагаме услугата заплащане с кредитна карта. Ние сме корпоративни клиенти на банка и пос терминалите ни са предоставени от тях.

През август т.г. получихме резервация по имейл от чужденци, изпратихме оферта на клиентите, водихме съответната кореспонденция и след като бяха одобрени условията, обяснихме, че е задължително да се преведе депозит по сумата, каквато е политиката на хотела ни. Изпратиха ни данните от кредитната карта, след което преведоха и сумата по резервацията. Гостите ни пристигнаха, настанихме се и преди да си заминат благодариха за престоя в слънчево Приморско.

На 9-ти октомври т.г. получихме писмо от банката, че се натъкнали на измама чрез транзакция на стойност 1000 лв. Притежателят на същата тази карта се свързал с банката и твърдял, че нашият клиент не бил истинският картодържател. Поради което банкерите настояват ние да им преведем 1000 лв.

Ако действително е налице финансово престъпление, защо бързат да се обърнат към нас, а не към  компетентните органи, които да се заемат с разследване?  От наша страна предоставихме цялата документация - фактура, касови бележки, аргументиран отговор, че отказваме да възстановяваме каквото и да било, защото това е договор между хотела и клиента ни и не касае банката като трета страна. Смятахме, че повече няма да ни безпокоят. Току-що отново получихме ултимативно писмо, в което пише: „Банката-издател на картата инициира рекламация на транзакцията като основание измамни транзакции. В рекламациите бяха отхвърлени предоставените от ваша страна документи“.

Поразително е, че никой от тази банка не ни е предупредил, че можем да бъдем част от такива измами. Ние сме хотелиери, а не сме банкери, или полицаи. След като взимат комисиона от корпоративен клиент, на който са предоставили пос терминал за обслужване на клиентите, би трябвало да го запознаят с рисковете. Таксата за преводите е 4 %, т.е. след всяко теглене от карта от нас банката  взима 4 %. На въпросната сума от 1000 лв. комисионната беше 40 лв.

Заплашват ни с арбитражна комисия. Отделно да заплатим и сумата от 500 евро. 250 евро за разглеждане на казуса и още толкова - административна такса. А ако не предприемем действия, щели да изтеглят сумата от нашата сметка, казаха от банката.
Водя кореспонденция с г-жа Агнеса Гинчева - главен специалист към въпросната банка. Тя се държи грубо, на ден получавала по 50 обаждания от хотелиери за подобни проблеми. В едно от писмата до нас директно ни обвиниха, че работим със сайтове като букинг, подписвали сме договори с неоторизирани търговски туроператорски агенции и т.н.

Сумата от 1000 лв., която трябва да възстановим, не е голяма, но въпросът е принципен!

Ние получаваме резервации предимно от чужбина, предоставят ни данни от кредитната карта, аз тегля сумата, гостите идват и си тръгват, има резервации, които са и по 2-3 хил. евро. Всички ни представят  документи за самоличност. Но ние нямаме право да снимаме лични карти или кредитни карти. А и как да различим престъпника от почтения гост?!

Най-противното е, че искат ние да върнем парите и случаят да приключи.Но в нашето положение сигурно са десетки колеги

Флагман.бг написа писмо до въпросната банка по Закона за достъп до обществена информация. Очакваме отговора в законовия срок. Името на банката ще съобщим във втората част на нашето разледване.

В категории: Разследване


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
13
Коментара по темата
13.
Същия случай
11.12.2017 18:22:04
0
1
До номер 5 ХО , кажете кой адвокат да наемем , защото на мен ми обясниха че не мога да се боря с тях . Имам в предвид банките !Адвокат ми го заяви !
12.
Същия случай
11.12.2017 17:19:52
0
3
Аз съм в същото положение . Само че при мен нещата седят така : Имам търговски обект , в който ми пазариха две рускини . На края на сезона , попитаха за разпродажба и си накупиха доста , като платиха с карта през пост терминала . Транзакцията беше успешна и всичко беше наред до .....След месец и половина получавам обаждане от банката,че трябва да занеса бележката от пост терминала , и че има съмнение за крадена карта . Нося отчет от пост терминала и от касовата книга , че всичко е законово и редовно , но ..... разбирам че ми е блокирана сметката . Моля ви кажете към кого да потърся и аз помощ .
11.
Крадливите банки в България
11.12.2017 09:11:04
0
5
Отношението на банковите служители в България е пштресаващо и грубо.Никоя нормална банка с репутация не праща мутри да те плашат,за да си платиш вноската или пък да ти звънят откачени лелки и момиченца,които не знаят защо са там.Първа инвестиционна,Пощенска,Райфайзен...Всички са от един дол дренки.
10.
До 10
09.12.2017 08:59:31
2
11
Ти да не си служител на Райфайзен тъпунгер?! Каква нигерийска мафия, кви 5 лв?
Не разбра ли, че това е нова схема на пияните англичани за безплатни почивки? Туроператорите ги отсвириха за "лоша храна", "натравяния", "подхлъзване в коридора" и т. н. Минаха на друга схема за безплатни почивки!
Не четеш ли че само в Райфайзен имало по 50 такива обаждания от хотелиери на ден!
9.
Бай Пенчо
09.12.2017 08:37:56
14
4
Банката е права, а тези от хотелса се правят на ударени. Това е престъпна схема на нигерийската мафия. Съществува от над 10 години. Предоставят данни от крадени кредитни карти, искат скъпи услуги, а после търсят начин да си вземат част от парите. Няма хотел или фирма, която да не еполучавала подобно предложение. Да не се правят на утрепани ами д авнимават какви ги вършат.
8.
Gshsj
09.12.2017 07:58:35
2
16
Банката си има застраховка и да не се прави на интересна. Застрахователя да плати сумата.
7.
Sarafovo
09.12.2017 00:01:59
2
1
И ние точихме карти, но другите банки си взеха пос терминалитеч
6.
*********
08.12.2017 22:46:21
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
хо
08.12.2017 21:32:30
1
9
ПОС терминала върви с договор с малки шрифтове и 1000 различни общи условия. Една част от тези условия ограничава картодържателите в срока на заявяване на неправомерната транзкация. При условие, че е минал повече от един месец, всеки некадърен адвокат трябва да може да оправи ако заведе дело. В случая банката няма нищо общо. Виза или Матеркард вече са се произнесли по оспорването, взели са парите от банката и сега банката си ги търси от търговеца. Това е защото някой некадърник в банката не е обжалвал оспорването както трябва и не е наблегнал на сроковете за заявяване на черджбак. Таксата от 4% е супер висока. Защо изобщо някой ще си взима ПОС терминал от българска банка? Има много възможности да ползвате чуждестранни банки и дружества за същото с по ниска такса, законни при това, без риск от запори и други неудобства.
4.
До клиента
08.12.2017 19:43:26
1
17
Дайте им 1000лв. и да изчезват направете кампания срещу тях и ще загубят два пъти повече .Нали знаете с вестник какво се убива банка и муха .Всички бизнес клиент от Приморско да отидат и да им върнат ПОС терминалите и ще почнат да си бъркат по дупките .
3.
Бай Х..
08.12.2017 18:24:57
1
26
Баси схемата! Тая банка ме разби направо! И си дръпнали и комисионната иначе...
И кво се получава сега:
1. Резервирам си почивка някъде
2. Плащам предварително с карта
3. Изкарвам си 20-ина дни на море или планина
4. След 2 месеца пускам жалба за "измамна транзакция"
5. Банката дърпа парите от сметката на хотела и ми ги връща
6. Хотела е нае*ан, аз съм една почивка напред
Да живеят българските банки!
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
2.
Един
08.12.2017 17:55:14
0
30
Конкретната банка е Райфайзен. Но не само тази банка действа по този начин. Не се споменава каква е била картата, но примерно всички транзакции с Visa и Mastercard са застраховани - тоест, парите ще се вземат от застрахователя. Виж тъпаците от райфайзен няма да тръгнат да се разправят със собственика на бранда карта, щото ги е страх да не им променят условията за в бъдеще. По лесно е да тормозиш твоя си клиент - за наште малоумни банки, клиентът е враг и не е в твоя отбор.
1.
BSS
08.12.2017 17:39:19
2
26
Коя е банката че да идем всички и да си изтеглим парите от там.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори