×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Автобусът на нашата младост (СНИМКИ)


Спомени от соца: Автобусът на нашата младост (СНИМКИ)
Двигателят му осигуряваше прилична скорост почти като на днешните междуградски луксозни автобуси
17 Ноември 2017, Събота, 00:00 ч.
Източник: retro.bg

Ето как изглеждаха автогарите през онова време

Един автобус е неразривно свързан с нашето детство и с  ученическите ни екскурзии. Това е модерният за времето си межуградски модел „Чавдар” 11М4. Произвежда се от 1977 г. почти до края на социализма.

За разлика от предшественика си 11М3 този е със самоносеща конструкция и окачване на въздушна възглавница. Беше много добър за времето си автобус, произвеждан по лиценз на Kassbohrer Setra. Возеше изключително меко, имаше и модели с климатична инсталация. Двигателят беше 6-цилндров, 216 к.с.   Raba по лицнез на MAN, произвoдство в Унгария. Осигуряваше му прилична скорост почти като на днешните междуградски луксозни автобуси.

Именно този модел рейсове притежаваше и БМТ "Орбита" (Бюро за младежки туризъм). С него сме ходили на екскурзиите в периода 1984 -1986 г. до Смолян и Пампорово, до Мелник и Роженския манастрир, до Габрово(Етъра), Дряново и В.Търново. Автобусната линия от Пловдив до село Златовръх също оперираше с него, а когато на смяна беше чичо Кузма(бащата на двама братя мои прятели) от нашето село, ми спираше пред портичката на дядовата къща като маршрутка.

Вижте как изглеждаха автогарите през онова време:


Бургас


Ямбол


Варна


Толбухин


Димитровград


Хисаря


Ловеч

*Снимки: socbg



В категории: Животът


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
До празните тикви
18.11.2017 17:25:27
0
1
Мечтаех с чавдара да попадна в Москва,
но се натъкнах на това:
Дирла дирла дишка,
Свиря на.....
10.
и аз си спомням
18.11.2017 16:53:55
0
5
До N 2.Вие сте отразил истината, такава, каквато беше.
9.
спомени от соца
18.11.2017 16:51:44
1
2
До N4.ха, ха, и смешно и тъжно но точно така си беше
8.
До празните тикви
18.11.2017 14:11:33
8
13
Толкова много работихте,такава призводителност имахте,че за това накрая социализма ви рухна,а държавата фалирала! ”Качествената” ви продукция никой не я искаше! Това че са ви возили като овце в тези грозни автобуси,да отивата да бачкате,не означава че сте били много добре! Тъп като комунист! След посещение на Тодор Живков в ФРГ и Япония,посешавайки техни заводи и фабики,прибирайки се в София заявява: Капиталистите са 100год преди нас,тяхното ороизводство е недостижимо за нас! Това се случва 1980-1981год Има документален филм за това! ” Прост човек и силен вятър,нищо не ги спира” Ей за това са ви ниски пенсиите и мизерствате,защото много сте произвеждали,и защото ваще другари ограбиха квото имаше,и си поделиха баницата,и сега ви управляват същите некадърни наследници на онези комуняги! Качвай се в Жигулата или Москвича,и като минаваш покрай Мерцедес или БМВ,или някоя друга кола на омразните капиталист,гледай и се постарай да разбереш кой какво е произвел! Пенсиите са им пет пъти колкото ваще,заплатите също! А вие пак ревете за онова време,и смешните ви автобуси! Много прости хора,ама много!
7.
6д9
18.11.2017 14:04:44
8
9
Възрастните жадуват за младостта си. Тогава всичко беше хубаво,нали пенсионери?Особено като не са те пуснали да видиш как е другаде.!!!
6.
Таляна
18.11.2017 11:45:56
6
9
Автората в Бургас е произвидение на изкуството от 1930-те години. (преди 9.9.1944 г.). Жалко е, че успя да преживее социализЪа, обаче преди 2-3 години беше унищожена
5.
От Тълпата
18.11.2017 10:06:45
10
20
А нещо за цената на билетчето за градския транспорт от 2 стотинки? А на чичо Вичо : автобусите бяха претърпкани от хора пътуващи за работните си места. Сега са лъскави и празни защото се ползват от ученици и пенсионери, работници няма, няма и работни места.
4.
до вичо
18.11.2017 10:06:04
15
21
Кажи му психоДЕСЕН , и не го обиждай повече ! Вичеееее , Виче ... Тогава пич наистина произвеждахме не само автомобили , а ДАЖЕ И АВТОБУСИ ! При това - собствена разработка и собствена МАРКА ! Ама видите ли - били таралясници , били боклуци ... Боклуци приятелю , ВНАСЯМЕ ДНЕС ! За пари ! Ама съвсем в буквалния смисъл на думата ! И скадираме на Европа боклуците за момента само в Провадийска околия ! А във времето което ти плюеш ПРОИЗВЕЖДАХМЕ даже и КОМПЮТРИ !!! Че ги и изнасяхме ! А сега произвеждаме КАКВО ??? Моля те да ме подсетиш, че май за нищо не се сещам ! А що се отнася до комунистите - те ПАК са си на власт , само , че пребоядисани ! Разликата е , че днешните МОЖАХА да откраднат 4,7 милиарда ( от КТБ) а предишните НЕ МОЖЕХА !!! Щото тогава имаше 1000 пъти повече ДЪРЖАВА от днес ! Само да напомним , че по онова време комунистическото синче Янчо Таков ВЛЕЗЕ в затвора за 2 корекомски кожуха ! А Цар Киро беше също ВЪТРЕ ВЪВ затвора, заедно с Доган ...
3.
Георги
18.11.2017 09:57:21
15
17
Браво номер 2. Подкрепям напълно коментара ти. Радвам се че има още здраво мислещи хора.
2.
Чичо Вичо
18.11.2017 09:06:14
19
24
Автобусите от нашата младост, казано накратко бяха:
Отвратителни кочини, които се пръскаха по шевовете от народ, защото минаваха много нарядко и по спирките се събираше огромна тълпа. При пристигането на поредния издухан таралясник, народът тръгваше на щурм и всеки се оправяше по закона на джунглата. Една част от чакащите оставаше пак да чака следващия таралясник, по правило счупен, мръсен и студен - съответно горещ като в пещ, според сезона. Шофьорът не тръгваше, докато не се приберат (или слязат) висящите от вратите пътници. Шофьорите си имаха малък трик, за тези случай - тръгваха за малко и набиваха спирачки и превърнатите в стадо хора се понаместваха, за да се затворят вратите. Едно от редовните оправдания на закъсняващите за работа бе - ами автобусът се счупи, или закъсня, или - не тръгваше от спирката заради висящи пътници.
Такова беше отношението на комунистическите престъпници към хората, които бяха редовно облъчвани с пропаганда, че живеят в "най-добрия и хуманен строй в света". Като винаги, комунягите бяха решили да правят икономии за сметка на народа, защото те се возеха в автомобили, а някой от тях в държавни автомобили с шофьор.
Та, такива ми ти работи за автобусите от нашата младост, която от своя страна премина в скверно време, когато добре бяха само доносниците и комунистическите престъпници. Дано това време завинаги да си е отишло заедно с издуханите таралясници, със скъсани гюруци, скъсани седалки и пълни с мръсотия.
1.
Васил Левски говори
18.11.2017 08:46:35
9
6
Вземи ме лодкарю на своятя ладия лека!
Да тръгнем ние двама с тебе по лунна пътека!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори