×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лъжата за социализма роди чудовища при капитализма


12 Ноември 2017, Неделя, 20:46 ч.
Източник: Вестник Сега

Липсата на искрен и правдив разказ за миналото не само прави днешните хора недоверчиви спрямо авангарда, който ги наставлява как да живеят, но и сее носталгия

Тия дни пак се чуха обвинения към българите. Повод станаха данни на социологическа агенция "Тренд" за ценностите на хората, обитаващи държавата. Резултатите показаха, че мнозинството българи искат безплатно образование, здравеопазване, правителството да им осигурява работа, като в същото време желаят да се намалят данъците, които биха били източник на тези придобивки. Не малко от хората харесват единоначалието.

Медии и общественици заклеймиха "социалистическия и сбъркан начин на мислене". Всъщност нито данните, нито клетвите са нови - иде реч за познатата и устойчива носталгия по миналото. От нея извират масовите днешни възприятия за добро и зло. Това, което не се анализира впоследствие обаче, а и се е спестявало често, е отговорът на въпроса -

защо българите тъй много линеят по благинките

на социализма; каква е причината да разсъждават по алогичен на пръв поглед начин.

Темата е необятна. Предизвикателство не толкова за социолози, колкото за (народо)психолози. Ще разкажа моята гледна точка. Покрай 10 ноември със сигурност ще се чуят още.

Първо трябва да се направи уточнението, че част от отговорите в изследването на "Тренд" са най-нормални, скандал в тях няма. Най-естественото нещо на света е огромното мнозинство (91-92%) да поиска безплатно образование и здравеопазване. Целият път на човечеството, цялата модерност (пред и пост), през която животът главоломно се промени в последните няколко века, са стремеж към по-достъпно и равнопоставено реализиране на жизнените функции (храна, подслон, отмора, здраве, отглеждане на деца...). Безплатен обяд няма, но има общества, в които цената му е по-поносима. Как го постигат е дълга тема (преразпределение, растеж, колониален грабеж в едни по-стари времена и т.н.), но е факт, че за здраве и просвета българите плащат непосилно много спрямо доходите си. Казвайки, че трябва да са безплатни, те всъщност настояват да са достъпни. Това желание е нормално. "Сбъркаността" в мисленето се появява след това - настояването за по-ниски данъци. Няма социална държава с ниски налози, следователно теорията "ще потребяваме без да плащаме" е нонсенс. И тук обаче има нещо логично - българинът живее с усещането, потвърдено от стотици проучвания, че е ограбен - от власт, олигарси, външни сили... И когато 2/3 съобщават, че не искат да им се пипат данъците, всъщност казват, че са

против да се събуват на босия цървулите.

"Спрете да крадете, преустановете контрабандата, стоп на разграбването!", крещи българинът и счита, че именно от тези "пера" могат да дойдат социалните благини.

Много истина има в този вик. Но и утопия. Колкото и да се затегне редът, дори най-честните политици да имаме, нито съществува социален рай, нито би имало социални благини без високи данъци - суровата реалност е такава. Стигаме обаче до много съществен проблем. "Не, напротив, бяхме доближили рая, живяхме такъв живот. Това е социализмът", казват по-възрастните българи. "Да, социализма!", възкликват и все по-млади. На пръв прочит издават присъда спрямо настоящето - когато живееш зле, неистово се нуждаеш от надежда, а след като липсва в бъдещето, намираш я в миналото. Но в същината си носталгията по социализма е не само присъда спрямо реалността. За много българи тя е искрена вяра, че той е бил по-добро обществено устройство. Но така ли бе наистина? Сигурен съм, че днешният българин яростно ще поиска капитализъм, ако следва да чака ред за кола, да се облича в два вида конфекция, да си купува точно три вида телевизор (по силите му - един), децата му да не могат да се образоват в чужди университети (на запад - само за отбрани родители!), да се реди на опашки за бира и да има режим на тока (късния соц). И този днешен българин по нищо няма да се различава от предишния, за когото дънките и "бананите не само по Коледа" бяха най-примамливите достижение на капитализма.

Социализмът не беше рай, но откъде идва това впечатление за него? Защо е жива утопията, че социалните блага са възможни както при старото време - "потребяваме безплатно"? Защото социализмът бе грешно разказан от постсоциалистическите разказвачи.

Те избълваха страшно много пропаганда и лъжи.

Скриха действителната причина за провала на социализма. Истината е, че той се сгромоляса не защото масовият българин живя зле, както твърдят разказвачите. Или защото "Горбачов предаде Източния блок" (друга теория - от левите идеалистични среди). Провали се, защото е утопия. Защото може да съществува изолирано, за кратко, защото чисто практически нямаше как да оцелее.

Разказът на днешния авангард - журналисти, писатели, поети, историци - е, че социализмът в България е бил много лоша система: Народен съд, жертви, партийни велможи, пионерски връзки, роднински връзки, изолираност, изостаналост... Образованието било кухо, здравеопазването - лошо, баничката - евтина, ама заради нея се трупал външен дълг. Сигурност по улиците нямало, само така ни се струвало, понеже вестниците премълчавали престъпленията. Това е вярна картина, но отчасти. Тоталитаризъм, жертви, чл. 1, изолираност - истина е. Но образованието бе много по-достъпно от сега, здравеопазването - несравнимо по-хуманно (дори и спрямо някои капиталистически държави), а хората не си заключваха къщите.

Социалният модел, какъвто го усещаха българите,

в никакъв случай не бе лош. "Те не страдаха особено при Живков. В България, както казваше Вера Мутафчиева, няма гладни гробища", правдиво описа преди време ситуацията психологът Николай Михайлов. Но социализмът в същността си бе обречен на провал - не защото не произвеждаше хубави блага, а защото нямаше как да го прави дълго време. Формата му за производство и разпределение на капитал очевидно не бе ефективна. Затова след растеж (докъм 1970 г.) и застой (следващото десетилетие) настъпи упадък. Системата технологично изостана, не можеше да черпи ресурси, да ги възпроизвежда, обедня, сама се сгромоляса. И нямаше друг начин. Оказа се утопия - красива, но кратка. Невъзможна.

Честният разказ за социализма трябваше да бъде такъв: "Той предоставяше евтини социални блага, но нямаше как да го прави вечно; икономически нерентабилно бе". Разказът следваше да бъде допълнен с: "Част от цената на достъпните блага бе липсата на свобода. Няма свят, в който благата да са безплатни". Сигурен съм, че откровеността щеше да е полезна днес. Щеше да стане ясно, че сме живели в социално не лоша, но експериментална система, в която за кратко, пробно и очевидно неуспешно опитахме "да потребяваме без да плащаме" (дори научната теория сочи този вид социализъм за експеримент; Маркс не го е предвиждал по пътя на принудата). Липсата на искрен правдив разказ за миналото не само прави днешните хора недоверчиви спрямо авангарда, който ги наставлява как да живеят, но и сее носталгия - българите просто не разбраха, че социализмът, във вида в който го живяха, бе невъзможен повече от 4-5 десетилетия.

Защо интелектуалният авангард не разказа честната история на социализма, е друга тема. От лъжата обаче изникнаха чудовища. Постоянна потребност от месия е едно от тях.

В категории: Политика


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
икономист
13.11.2017 16:02:58
0
0
Капиталистическият модел на производство е далеч по-неефективен, от социалистическият. Просто ефективността при пазарната икономика се измерва от първо лице. Тоест от гледната точка на инвеститора, но не и от гледната точка на онези, които плащат екстерналните цени на всяка пазарна транзакция. Давам пример. Всеки ден без изключение Лукойл трови всички бургаски граждани. Множеството последици от това имат ясно икономическо изражение под формата на разходи и пропуснати ползи. Ала благодарение на "магията" на пазара и неолибералната държава тези разходи и пропуснати ползи не са в счетоводството на Лукойл, а в личното счетоводство на всеки бургаски гражданин. Социализацията на загубите, приватизацията на печалбата и капиталистическото определение за ефективност правят Лукойл и останалите корпорации "ефективни", а социалистическият модел на производство "неефективен". Нямам намерение да пиша монография затова няма да навлизам в допълнителни детайли. Ще завърша като отбележа, че "анализа" на флагман, не отговаря на сложността на темата и стандартите на научната истина.
2.
Льолю
13.11.2017 09:29:20
1
8
Болшинството от българите страдат по социализма не заради безплатните облаги ,а заради редът,законността и сигурността в която живееха.Глупостите за портокали,банани,москвичи и лади са само за промивка.И който каже и отрече всичко постигнато през този период е наистина дебил.
1.
1
12.11.2017 22:59:32
0
1
Едно такова странно чудовище ,краде чужди НАСЛЕДСТВЕНИ ИМОТИ В АЙТОС и май с помощта на някоя институция
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори