×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Марешки дава подкрепа за кабинета "Борисов 3" поне до 2019 г., осигурява ново парламентарно мнозинство


Марешки дава подкрепа за кабинета "Борисов 3" поне до 2019 г., осигурява ново парламентарно мнозинство
"Воля" няма да подкрепят вота на недоверие, стана ясно след срещата им с БСП днес
09 Ноември 2017, Четвъртък, 07:58 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимки: Авторът)

"Воля" ще поддържа правителството и след евроизборите, ако ГЕРБ ги спечели


Лидерът на „Воля” Веселин Марешки отряза опозицията за вота на недоверие срещу правителството. По покана на БСП групата му днес преговаря с тях в парламента по темата.
„Воля” няма да подкрепи вота, с което затвърди, че вече е част от управляващото мнозинство в Народното събрание.

„Много е вероятно ние да гласуваме „въздържал се” на този вот. По този начин показваме още веднъж разграничаването си от всички тези формации, които са управлявали България през всичките тези години”, обясни Веселин Марешки.

Според него БСП и ГЕРБ разигравали театър, че са си алтернатива един на друг. Това правели и националистите и ДПС.
След въпрос на „Флагман” – защо тогава „Воля” подкрепят бюджета, предложен от правителството, при положение че това е своеобразен вот на доверие към властта, Марешки отговори: „Всички сме наясно, че в момента който и да е от нас да стане министър-председател, портиер, въобще всеки един български гражданин (ние не считаме, че 80% от българските граждани са дебили, считаме, че всички сме нормални български граждани), който и от нас да стане министър-председател, в държавата няма да се промени нищо. Т.е. да се вземе властта, за да не се променя нищо – това е най-лесното упражнение.”

След това Веселин Марешки на практика обясни, че влиза в управляващото мнозинство. Той коментира ситуацията така: „Нашата идея обаче е, че има нужда от промяна. Тази промяна обаче изисква друго парламентарно мнозинство. Така че ние, естествено, ако сме управляващи, ако бяхме получили голяма подкрепа, виждате как са цените на горивата, така щеше да бъде в цялата страна. Ние щяхме да направим революционни промени и в здравеопазване, и в образование, и във всичко. Но в ситуацията, в която сме, ние единственото, което можем, е да бъдем прожектор и да напомняме за обещанията, които са дали парламентарно управляващите партии, от една страна. Т.е. ние изискваме повече. Ние искаме да си спазят обещанието за 300 лева пенсии. Няма как да не подкрепим каквото и да е увеличение. Т.е. те вдигат пенсиите от 160 на 200 лева, ние не можем да не го подкрепим. Те са приели с 400 милиона повече за здравеопазване, 500 – за образование, за полицията и т.н. И ние не можем да не ги подкрепим. Да, ние искаме милиард и четиристотин и по-ефективно, естествено, с реформи, но няма как да не подкрепим и малкото, което все пак се отпуска на различни слоеве от населението на България.”

Веселин Марешки смята, че правителството „Борисов 3” следва да остане на власт поне до евроизборите, които трябва да са през пролетта на 2019 г.
„Лично ние считаме, че ако няма някакви тежки корупционни скандали, някаква друга дейност, извършена от правителството, която да провокира такива избори, ние считаме, че тези избори могат да бъдат най-рано след евроизборите, които ще покажат нагласите в обществото – одобряват ли тази политика на това правителство или искат други формации да вземат властта. И всъщност вотът там – ако ГЕРБ спечелят отново, няма да има на какво основание да се искат предсрочни избори. Но ако има по-голяма подкрепа за опозиционните партии, тогава естествено, че трябва да се иска оставка и да се върви към нови избори”, коментира Марешки.

Иначе той обясни, че с БСП имали съвпадение за оценката за ситуацията в страната по отношение на проблема с корупцията.
„От друга страна ние като прагматици и професионалисти не можем да участваме в едно празноговорене. Т.е. темата за корупцията, картелите, контрабандата ние ще я изнасяме всеки ден пред всички медии и не е необходимо да използваме такъв механизъм като вот на недоверие, за да можем да се изкажем в още един ден”, каза още лидерът на „Воля”.
От формацията не считали за нормално пред коледните празници и пред европредседателството да се използва този парламентарен механизъм.

Веселин Марешки разкритикува опозицията, че атакува само Валери Симеонов, но не и Красимир Каракачанов и Волен Сидеров по отношение на националистите.
„Ако идеята е да се направи правителство между БСП, ДПС, „Атака” и ВМРО, да излязат и да ни го кажат. Тогава ще преценим тази ситуация, а иначе и двете формации ясно казахме, че в момента няма така наречената критична маса от хора, които искат влизане отново в предсрочни парламентарни избори”, добави лидерът на „Воля” след разговорите му с БСП.

Обратът в поведението на Веселин Марешки може да е ключов. Така той дава сигурност на кабинета при хипотетична ситуация, при която някоя от националистическите партии в „Обединените патриоти” реши да мине в опозиция. Като най-рискова такава се счита НФСБ на Валери Симеонов.

Жельо Бойчев от БСП коментира след преговорите с „Воля” за вота на недоверие: „Със съжаление трябва да кажа, че не срещнахме разбираме в колегите от „Воля” за подкрепа на тази наша парламентарна инициатива”.
БСП щяла да продължи да търси начин да свали правителството. 
Вотът обаче ясно щял да покаже кой подкрепя правителството и кой е против него.
След въпрос на „Флагман” как си обяснява обрата при „Воля”, Бойчев отговори, че следва те да бъдат питани за това, и добави: „Но аз виждам, че те и вчера подкрепиха двата бюджета, най-вероятно и днеска и този, така че поздравете г-н Цветанов, добре се справя”.

Припомняме, че вчера БСП и ДПС постигнаха съгласие да предизвикат вот на недоверие след окончателното приемане на държавния бюджет за 2018 г. 





В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
Наблюдател
09.11.2017 17:40:35
1
1
Правилно решение, поздравления г-н Марешки!
7.
ops грешка
09.11.2017 16:59:11
0
0
е изключително обигран
6.
Ако
09.11.2017 16:56:11
0
0
Ако сте чули изказването на Доган, който доста време не се беше появявал на политическата сцена,ще разберете какво предстои.Не го харесвам, но този политик не е изключително обигран, много хитър и разполага с мощни политически,финансови и прочие лостове за да постига целите си.Нито Воля, нито ОП, нито ГЕРБ могат да му се противопоставят ефективно.Струва ми се, че пак той ще разпредели порциите във властта.
5.
Taxi 2
09.11.2017 13:46:41
1
6
Mareshki ne samo podkrepa shte dava. I dupe da mu poiskat shte dade. Tova e polojenieto.
4.
....
09.11.2017 13:26:41
1
7
Марешки си пази и бизнеса, и живота - нали каза, че не иска да свърши като Мишо Бирата? А и след толкова изглежда поръчани проверки от данъчни и прокуратура какво да се очаква друго............
3.
Chechi
09.11.2017 12:27:51
1
6
Уплаши се да не го почнат пак данъчните. Пък и не се знае какъв ще е келипира за тази подкрепа.
2.
Петров
09.11.2017 12:12:04
1
8
МНОГО СЕ ПРАВЕШЕ НА ВЕЛИК МАРЕШКИ И КВО ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА И ГОРИВОТО МУ ПОСКЪПНА НАЯДЕ СЕ И ТОЙ ОЛИГОФРЕН
1.
хахаха
09.11.2017 11:38:27
2
9
е как, нали ако подкрепи правителството пада, а падне ли - тия никога повече няма да седнат на топлите, високоплатени депутатски места. питам аз -----защо е нужно депутатстването да е превърнато в професия; и на партиите да се плаща от народната пара??? питам и знам, че отговор няма , но продължавам даси питам. Я да ги направят депутатите доброволци, т.е. да работят на ползу роду, а партиите да си набират средства от членски внос, тогава ще е интересно да се види колко и какъв ще е напливът към парламента. Питам си !!! и си предлагам но ГЛАС В ПУСТИНЯ. ДОКОГА???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори