×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В съда: „Лукойл“ и прокуратурата удариха рамо на Винарско и Вратица срещу концесията на „Хидроминерал“


В съда: „Лукойл“ и прокуратурата удариха рамо на Винарско и Вратица срещу концесията на „Хидроминерал“
Адвокатката на „Хидроминерал“ (вдясно) се изправи срещу Динка Георгиева (отпред, в бяло), Стайко Манев (вляво) и други жители на Винарско
06 Ноември 2017, Понеделник, 16:02 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът

Оказа се, че под находището „Каята“ минават важни комуникации на нефтената компания, както и на „Булгартрансгаз“


Върховната административна прокуратура се застъпи за жителите на село Винарско и Вратица. В понеделник се гледа делото във Върховния административен съд (ВАС) във връзка с концесията за каменната кариера в находището „Каята“, дадена на дружеството „Хидроминерал“.

На първа инстанция Административен съд-Бургас отмени положителната Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), издадена от Регионалната инспекция за околната среда и водите-Бургас. Решението е от 8 февруари 2017 г. Това на практика блокира концесията. РИОСВ-Бургас, както и концесионерът обаче обжалват пред ВАС.

На делото присъства и прокурор, който изрази мнение, че решението на бургаския съд следва да бъде потвърдено.

Той обясни, че е вярно, че в района няма водоизточници, но там имало водоснабдителна площ. Според прокурора институциите е следвало да обърнат внимание на това. Именно заради очакваните проблеми с водата протестират и жителите на двете села  Винарско и Вратица, намиращи се в община Камено. Те организираха пореден митинг, но този път в София, както „Флагман“ съобщи.

Прокурорът обяви, че за концесията е нужна и Оценка за съвместимост по съответната наредба, както е изтъкнал бургаският съд.

Любопитното е, че РИОСВ-Бургас не бе изпратил адвокат или юрисконсулт, който да защити жалбата им във ВАС. Това обаче бе направил концесионерът.

Адвокатката Кънева, представляваща „Хидроминерал“, обясни, че решението на Административен съд-Бургас следва да бъде отменено. Тя не прие аргументите, че е нужна и Оценка за съвместимост за конкретния случай.

Кънева каза, че районът не попада в защитена зона, а такава имало чак на 14 км от мястото на концесията. Тя се позова и на становище на Министерството на околната среда и водите.
Действително това инвестиционно намерение няма как да окаже значително въздействие върху околната среда,
заключи адвокатката.

Според нея цялата кореспонденция след 11 юни 2014 г., когато ОВОС е приключена, е правно нерелевантна и не би следвало съдът да я взима предвид.

В един момент адвокатката изпадна в леко комична ситуация. След като направи дълга пауза, тя попита съдебният състав: „Извинявайте, какво ви казах, че много се ядосах“.

Една от причините за лошото й настроение се оказа ново писмо на „Лукойл“. То бе приложено като доказателство по молба на Динка Георгиева – председател на сдружението „Винарско за достоен живот“, което е страна по делото и е против концесията.

Документът е с дата 4 септември 2017 г. и е адресирано до Министерството на енергетиката, до областния управител на Бургас Вълчо Чолаков и до кмета на Камено Жельо Вардунски.


От писмото става ясно, че „Лукойл“ изобщо не е бил уведомен за концесията, при положение че в района минават важни подземни комуникации. От нефтозавода научили за проблема от протестите на жителите, които се проведоха в Бургаско преди няколко месеца.
„Едно от тези съоръжения е магистрален тръбопровод, собственост на „Лукойл България“ ЕООД. Той е с диаметър DN 300 мм и работно налягане Р = 6,4 Мра“, се казва в писмото, подписано от Г. Раков – ръководител отдел „Експлоатация и тех. политика“ в „Лукойл България“.


От него става ясно още, че в непосредствена близост до тръбопровода е разположен преносен газопровод и други съоръжения към него, собственост на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

От „Лукойл“ се свързали с „ Булгартрансгаз“ и установили, че и те не знаят за концесията. Това не било редно, тъй като ставало дума за няколко инфраструктурни обекта с повишена опасност. Всички тези съоръжения пресичали и автомагистрала „Тракия“, която е в близост.

В писмото на представителя на „Лукойл“ се посочва, че за друга подобна кариера в Старозагорско са били уведомени от Министерството на енергетиката, за разлика от случая в община Камено.

От компанията изтъкват, че според нормативни документи в Република България около газопроводите са регламентирани различни ограничителни зони.
Както и че бизнесът следва да се развива и да създава работни места, но не и за сметка на друг бизнес.

„Трябва да се има в предвид, че авария на тръбопровода в следствие на взривовете ще създаде екологични щети, свързани с разлив на горива и замърсяване на почвите в землището на съответните села.
При скъсване, пробив на газопровода ще доведе до изхвърляне в атмосферата на значителни количества природен газ и загазяване на района.
Моля, да ни предоставите необходимата техническа документация, свързана с предстоящата експлоатация на кариерата“,
завършва писмото на г-н Раков до институциите.

Адвокатката на „Хидроминерал“ обаче контрира, че това лице нямало компетентност и не следвало документът да се взима предвид.

Прокурорът и жителите от района, които бяха в съда, обаче отново обясниха, че има куп пропуски на институциите във връзка с даденото разрешение за концесия. С което поискаха ВАС да потвърди решението на Административния съд в Бургас.

Динка Георгиева предостави на съда и нови доказателствени средства, свързани с кадастъра. Тя посочи, че на кадастралните карти никъде не е отбелязано, че в района има вододайни източници. Според нея това е пропуснато нарочно от институциите през годините заради интересите на концесионера.
Тя попита и защо не се задейства ВиК-Бургас.


Според Георгиева, там следва да се изградят охранителни зони, каквито са изискванията, свързани с безопасността на питейната вода.

Тя обясни и че кариерата заплашва не само двете села, но и езерото Вая в община Бургас. То също можело да бъде засегнато, тъй като в него биха се влели продукти от взривовете.


И автомобилите на магистрала „Тракия“ били под заплаха от инциденти. Взривовете щели да са само на около 700-800 метра от аутобана и имало опасност дотам да достигнат отломки. 

Отделно от това адвокатка на „Винарско за достоен живот“ също разкритикува защитата на концесионера, чийто анализ на част от нормативните уредби бил „абсолютно погрешен“.

Тя обясни и че в района на концесията се намира единствената мера, която се ползва от местните, за да пасат техните животни.


Думата взе и кметът на Винарско Стайко Манев. Той се възмути, че концесията обхващала дори земи на баща му и попита на какво основание държавата е позволила да се прави кариера в частната му собственост.
Манев се обърна и към адвокатката на „Хидроминерал“, като заяви: „Какви са тези членове, ние говорим за човешки живот“. Той я попита дали тя би се прибрала у дома си, ако няма вода.

Кметът обясни и че в района има археологически находки и че водоизточниците там са ползвани още от римски времена.

Още един жител на Винарско - Петър Георгиев, взе думата, като се обърна към съда: „Искаме само вода и чист въздух. Нищо повече.“

Очаква се до месец ВАС да вземе окончателно решение по казуса. Любопитното е, че в Шесто отделение, което се занимава с делото, доскоро е бил и новоизбраният шеф на съда Георги Чолаков. Той пък е считан за протеже на Георги Колев, когото наследява.

Колев е смятан за близък до статуквото около главния прокурор, ДПС и премиера Бойко Борисов. Дали това ще повлияе на решението на съда, можем да гадаем.

Дори и ВАС да отмени окончателно ОВОС, това едва ли ще означава край на битката.
Жителите на Винарско и Вратица смятат, че концесионерът няма да се откаже и ще продължи да се бори за каменната кариера чрез рестарт на съответните процедури.


Генералното решение би било държавата да отмени концесията.

В категории: Темида , Камено


5
Коментара по темата
5.
007
07.11.2017 00:36:01
0
2
да ама РП-Айтос прикрива, кой са наглите имотни измамници от айтос,които крадът атрактивни наследствени имоти в айтос
май защото никой не им е предложил щедро възнаграждение ,за да си свърши работата45
4.
rwe
06.11.2017 23:42:53
1
0
kmeta na vinarsko e bokluk i mosenik....bese i yli4en 4e luje ..kato durt ciganin...no ne go yvolnixa...gerbadjii mrasni.....
3.
Дааа
06.11.2017 21:19:38
0
6
А кариерата в Банево кога ще я закрият? Когато след някой взрив пресъхне минералния извор ли?
2.
Браво
06.11.2017 20:00:44
3
9
Най после отровителите на региона, Лукойл да вземат страна и да защитят концлагеристите населяващи техните газови камери. А къде е Желчо Къртунски които заставаше зад населението на Винарско и Вратица.
1.
Димо
06.11.2017 19:40:37
0
10
КОЙ е концесионерът ? Кой е ? Осветете го ! Поредния наглец ! Готов е да остави хората без вода за да си натъпче зурлата !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори