×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Байчев и Али в спор да се възстановят ли задължително всички турски имена след „възродителния процес”


Байчев и Али в спор да се възстановят ли задължително всички турски имена след „възродителния процес”
Бургаските депутати Тодор Байчев и Севим Али изложиха аргументите се културно, докато други предизвикаха скандали
01 Ноември 2017, Сряда, 17:04 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимки: Авторът)

В момента администрацията продължавала да унижава малцинството


Възродителният процес” стана причина за нови яростни спорове и нападки в парламента между ДПС и „Обединените патриоти”. По темата обаче имаше и градивни изказвания, каквито направиха бургаски депутати.

От ДПС отново предложиха промени в Закона за гражданската регистрация, като те се аргументираха, че от различни администрации периодично искали на техни членове и симпатизанти документи, свързани с българските имена, които те са получили насилствено по време на „възродителния процес”.
От формацията на Доган настояха чрез закона институциите да бъдат задължени автоматично да върнат турско-арабските имена на всички, преименувани насила по време на тоталитарния режим, включително и на тези, които са починали.


Бургаският народен представител Севим Али от ДПС каза: „Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, който внесохме ние от „Движението за права и свободи”, касае стотици хиляди български граждани, които в началото на 70-те и в края на 80-те години са били подложени на една огромна репресия, гонение от страна на тогавашния тоталитарен режим по време на т. нар. възродителен процес чрез насилствена смяна на имената, като една част от тези хора са лежали по затворите, а друга част са заплатили с цената на живота си за това, че са отстоявали своето фундаментално право – да се самоопределят такива, каквито са се родили, т.е. така, както са ги кръстили техните родители.”

ДПС работили за това никога нито един български гражданин вече да не бъде подлаган на подобни репресии и натиск.
„Но, уважаеми колеги, за съжаление в европейска България днес именно на тези български граждани, които касае законопроектът, им се налага много често да им се напомня за онова мракобесно време, за онзи период (когато насилствено са им били сменени имената), когато те отидат в община или в някое държавно учреждение за някакъв документ. Ние от ДПС сме далеч от мисълта, че чрез приемането на този законопроект ще намалим болката на тези хора и ще заличим горчивия спомен от историята, но поне ще премахнем тази административна тежест, това унижение на тези хора – всеки път да им се напомня за онзи период от нашата обща история”, каза още Али.

Макар че никой не взе думата за реплика, веднага след него изказване направи друг бургаски депутат – Тодор Байчев от БСП (партията–наследник на БКП, която е извършител на „възродителния процес").
Той очаквано беше на обратното мнение: „Разбирам желанието на ДПС да поправи едно явно неправилно решение, но начинът, по който се предлага настоящият законопроект, води до друго неправилно решение. И повярвайте ми, колеги, две неправилни решения няма как да породят една правилна правна последица. Защо го казвам това? Що се отнася до желанието ви относно тези граждани, които са починали - имената им да бъдат възстановени по административен ред, мога да ви кажа, че и в настоящия момент съществува такава правна възможност в Закона за гражданската регистрация, а именно – чл. 19а. И това зависи само и единствено от техните наследници. Много пъти вие говорите, че сте разговаряли с тях и те са ви обяснявали, че има някаква пречка. Напротив, няма никаква пречка. Административно е, безплатно е, става с нотариална заверка на подписите на заявлението.”

Според Байчев има и друг проблем – че така предложеният законопроект нарушава основни фундаменти на правото, що се отнася до правоспособността и дееспособността на тези, които са живели в периода 1989 – 2001 г.
„Те са имали правната възможност да поискат имената им да бъдат възстановени. Аз не мога да кажа защо не са се възползвали от тази възможност, но ние в момента административно им налагаме отново те да бъдат преименовани. Аз не съм съгласен с това нещо и с подмяна на фундаменти в правото”,
каза Байчев, който също не бе репликиран.

Припомняме, че законопроектът предизвика мощен скандал между депутати от ДПС и „Обединени патриоти”, между които и протече основно спорът.
От ГЕРБ предпочетоха да не вземат отношение по темата.
В крайна сметка „за” гласуваха единствено ДПС и „независимият” Ангел Исаев – бивш техен депутат, и така законопроектът бе отхвърлен.

В категории: Бургас , Политика


16
Коментара по темата
16.
КУХИ
02.11.2017 15:26:30
0
4
Още един изгорен ден на депутатите , с народна пара и за безмислени идеи .
Аман от тъпи инициативи и имитация на дейност . Ако Хасан и Георги получаваха колкото един средно европеец , все им е тая как се казват .Името не пълни хладилника .
15.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
02.11.2017 07:14:19
0
2
Много успешно промиваме мозъците на безгръбнчната нация. Нека да търкат цървулите,нашата работа става.супер театър.
14.
тюрк
02.11.2017 06:58:25
10
5
А бе Ганьовци смотани... Една Албания може да признава 60 хиляди за българско малцинство, а вие не можете да признаете 1 милион турци за малцинство. Какво искате, война ли? Така ако продължавате ще я има.
13.
Петър
01.11.2017 23:00:44
4
4
Става ли ясно на коментиращите:
ОР се има за Българин, а говори за руско-турската война, от която Българите сме ограбили горките турци!!!
12.
Петър
01.11.2017 22:41:22
0
3
ОР, Бог, на мохамеданите не пази неверниците!
11.
Ор
01.11.2017 21:59:54
6
4
Петре,а България кога ще върне имотите на прокудените турци,когато са грабени имотите им след руско-турската война.То вашите апетити са ясни,България на три морета,четири океана,пет галактики и т.н.
10.
Петър
01.11.2017 21:46:39
4
9
ОР, а нежеланието на Турция да върне имотите на прокудените Българи? Желанието на Турция да присвоява имперски територии, какво е?
9.
Ор
01.11.2017 21:37:24
8
4
Нежеланието да се възстоновят именатана на турците показва една скрита подкрепа към действията на комунистическата държава.Както се казва вълка кожата си мени но нрава не.
8.
ГЕРБ
01.11.2017 21:22:04
3
10
Алооооуууу. Нашите.....Не ви ли е срам? Може ли само Байчев да защитава българите в Бургаска област? И за капак той пък от БСП. Оядохте се вече и не ви се занимава с нас ли? Продажни душици имате. За свещида си пръснете заплатите дано.
7.
Петър
01.11.2017 21:08:11
6
10
Българите няма как да имат турски имена! Българи изповядващи ислям, не са турци! Ако се имат за такива, то Държавата да им отнеме гражданството, но не и имотите, по подобие на т.н. турци.
6.
*********
01.11.2017 20:43:20
7
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
KITAY
01.11.2017 20:33:25
6
14
Işte bizim Milletvekilimiz SEVIM ALI. dil Durhan bo kluu gibi aç köpek çalmaktan var mı yok mu belli dildi mecliste
4.
Курдов
01.11.2017 20:24:25
10
5
Искат да ги преименуват на Педал Педиоглу, завърнали се от голямата екскурзия, но втори тото шанс няма да имат, след еднопосочния билет!
3.
Меди Доганов
01.11.2017 20:12:49
5
9
Нека депутатите да спорят колкото си искат, но трябва да се знае, че тези хора носят вече трето име.
Първото е рождено име, да речем Хасан Хасанов.
Второто име е от българските комунисти (т.нар. възродителен процес), да речем Асен Асенов.
Третото име е от протурските терористи и националисти (протурски контравъзродителен процес), да речем Хасан Хасаноглу.
Какво искат да връщат тия тъпаци, не е много ясно. За четвърти път ли ще ги преименуват?
2.
Марулка
01.11.2017 20:03:59
1
13
Подобряване на жизнения стандарт и вдигане на доходите на българина трябва да разглеждат нашите депутати обаче все се правят на глухи и ни занимават с неща със задна дата.
1.
ALF
01.11.2017 19:14:52
5
14
Всеки има право да се самоопределя както си иска.
Задължително да се остане окончанието на бащиното и фамилното име - ов, ова, ев, ева, ски, ска, характерно за българската традиция.
Сега не мое да се разбере - мъж ли е или жена.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Целта й е да се осигури благоприятна жизнена среда и условия за подобряване на качеството на живот на гражданите Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Община Царево с подкрепа към инициативата 1 SEA Жената на Веселин Маринов го угои Жената на Веселин Маринов го угои Изпълнителят на „Да се събудиш до мен“ винаги се е грижил за фигурата си, но откакто се събра с Веселина Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Стана ясно, че няма как да продължаваме с тези експерименти, работим за победа, изтъкна депутатът от ГЕРБ - СДС Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Първата ни работа трябва да е да я изплакнем под течаща студена вода, за да предотвратим допълнителното навлизане на цвета в тъканите на дрехата Кой диктува в слушалките на ергена Алек Кой диктува в слушалките на ергена Алек Ергенът покорно изпълнява нарежданията на гласа от слушалката Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Направени са й 12 шева Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Представихме нови медицински програми, летни атракции и ски услуга, казват нашите пратенички на световното туристическо изложение Арестуваха изнасилвач на деца Арестуваха изнасилвач на деца Чуждият гражданин бил локализиран и задържан на територията на голям търговски обект в София Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Клиент потвърди, че наскоро е платил близо 44 000 лева за двускатен покрив, а според актуални обяви за такива пари може да се купят имоти в Слънчев бряг и Банско
Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори