×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Декларация на „БСП за България”: Ставаме простаците на Балканите, Хелоуин е празник на мъртвите


Декларация на „БСП за България”: Ставаме простаците на Балканите, Хелоуин е празник на мъртвите
„Образованите нации се учат от проблемите, необразованите нации влизат в гробището на историята”, обяви Иво Христов
31 Ноември 2017, Сряда, 01:14 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Най-големият проблем на България не е икономически, социален или политически, а преди всичко културен, заяви проф. Иво Христов


Вчера беше Хелоуин. А това е празник на мъртвите. Това обяви проф. Иво Христов в декларация от името на парламентарната група на „БСП за България” по повод Деня на будителите.

„В България върви най-страшната тенденция, за която всъщност много малко се говори – тенденцията българският народ от прусаците на Балканите да стане простаците на Балканите с всички произтичащи от това последици”, обяви проф. Христов.

Той изнесе статистики за това колко много са функционално неграмотните у нас и направи сравнение с положението в България през 1934 г.

Според Иво Христов българските емигранти в момента били около 2 милиона и според някои те произвеждали в чужбина продукт на стойност 100 млрд. лева – колкото е БВП на България.

„И накрая две думи – вчера беше Хелоуин, вчера беше Хелоуин. Гледах едни дечица, които се движеха по улицата щастливи, облечени в маскарадните си униформи. Не знам дали знаете – Хелоуин е празник на мъртвите. Да не се превърне Денят на народните будители в празник на прекратяването на българското образование”, каза Иво Христов.

По думите му най-големият проблем на България не е икономически, социален или политически, а преди всичко културен.

„Образованите нации се учат от проблемите, необразованите нации влизат в гробището на историята”, заключи проф. Христов.

Председателстващият Народното събрание Цвета Караянчева си позволи да изкоментира, като се обърна към депутата от БСП: „И все пак можеше да поздравите с Деня на будителите”.

Декларации за празника изнесоха и останалите парламентарни групи - на ГЕРБ, ДПС, „Воля”, „Обединени патриоти”.

В категории: Просвета , Политика


13
Коментара по темата
13.
до 8
01.11.2017 17:36:10
0
1
Никой нищо не ти забранява. Само ти обръщат внимание, че в Америка не се носят мартеници, няма суровачки и не се празнува Гергьовден........
И още нещо, не си мисли, че като няма мавзолей и всичко ти е уж разрешено си свободен. Свободен си да бъдеш, обедняван и обругаван в родината на СИК и "джингъл бел" само, че не го осъзнаваш. Наздраве!
12.
Мнение
01.11.2017 14:31:08
0
2
Професорът си е истински съвременен будител, но не и за дълбоко заспалите или изпаднали в обострена мозъчна недостатъчност!
11.
Не можеш да забраниш!
01.11.2017 13:35:11
3
1
Можеш да препоръчаш и да възпитаваш. Харесвах професора - днес съм изненадан неприятно от отношението от каруцарския му изказ. Не питай какво другите направиха, а кажи ти какво направи, за да не се опростачва този народ?
10.
Динчева
01.11.2017 13:29:58
0
2
Тази бездуховност, наречена "хелоуин" се натрапва от САЩ! АКо някой реално се опита да попречи тук, веднага ще му спретнат нещо, бъдете сигурни! Ти емат полза от обезличаването на всичко българско!
9.
ХЕЛОУИН
01.11.2017 12:54:14
2
2
ХЕЛОУИН
Св. Николай Велимирович
Като православни християни ние трябва внимателно да изследваме всеки аспект на нашето участие в света, неговите дейности, празници и фестивали, за да бъдем сигурни дали тези участия са съвместими с нашата Свята Православна Вяра.
Сега всичко във външния свят ни напомня, че Хелоуин наближава: в училище децата са заети да рисуват тикви, да изрязват прилепи, духове и вещици, и подготвят идеалния костюм, с който да ходят да събират лакомства. Повечето от нашите училища, обществени организации и забавления по телевизията, радиото и пресата ще участват и извлекат изгода от Хелоуин. Много от нас ще участват в тoзи фестивал като отидат на парти с костюми, или като заведат децата да търсят лакомства в квартала по тъмно на 31 октомври. Много от нас ще вземат участие във фестивала, вярвайки, че той няма по-дълбок смисъл освен забавление за децата.
Повечето от нас не знаят историята на фестивала и костюмите му. Празникът на Хелоуин се е появил в предхристиянските времена сред келтските народи на Бритaния, Ирландия и северна Франция. Тези езичници вярвали, че физическият живот се е появил от смъртта. Следователно, те празнували започването на „новата година” през есента, в навечерието на 31 октомври до деня на 1 ноември, когато те вярвали, че сезонът на студеното, мрачното, упадъка и смъртта започвал. Обучени от техните жреци, друидите, хората изстисквали всички сърдечни огньове и светлини, и мракът взимал надмощие. Според келтската езическа традиция, душите на мъртвите отивали в света на мрака, разрухата и смъртта, и влизали изцяло в общение със Самхаин, господарят на смъртта, който можел да бъде успокоен и поласкан с жертвоприношение, за да позволи на душите на мъртвите да се завърнат вкъщи за този празник. Това вярване довело до ритуалната практика да се скита по тъмното в костюми на вещици, гоблини, феи и демони. Те също вярвали, че душите на мъртвите идвали с голям глад на това празнично посещение. Изводът бил, че всяка душа на мъртъв и неговият имитатор, който не са подсигурени с лакомство, ще предизвикат гнева на Самхаин, чиито ангели и служители ще отмъстят чрез множество проклятия.
В строгата ранна Православна Келтска Църква, светите отци се опитали да противодействат на този езически ритуал като установили празника на Вси Светии на същия ден(на Изток денят се чества на друга дата). Нощта преди празника(навечерието на вси светии) се отслужвало бдение и сутрешно честване на Евхаристията. Този обичай е създал термина Хелоуин(навечерие на Вси Светии). Но останалите езичници, т.е. антихристияни, реагирали на опита на Църквата да измести празника им като разпалили пожар през тази нощ, така че нощта преди християнския празник станала нощ на магьосничество и други окултни практики, много от които включвали оскверняване и подигравка с християнските вярвания и практики. Костюмите на скелети за измислени като подигравка с почитта на Църквата към Светите мощи. Светини били крадени и използвани в светотатства. Практиката на просене се превърнала в система за преследване на християни, които отказвали да участват в тези фестивали. И така опитът на Църквата да противодейства на този езически ритуал се провалил.
Това е само кратко обяснение на историята и значението на фестивала на хелоуин. Ясно е, че ние, като православни християни, не можем да участваме в това събитие по никакъв начин(дори да го приемем само като шега) и нашето участие в него би било идолопоклонническо предателство към Нашия Бог и към нашата Свята Вяра. Ако имитираме смъртта с подходящите дрехи или като скитаме в тъмното, или като просим, тогава доброволно сме сключили връзка със смъртта, чиито господар не е келтският Самхаин, а самият сатана, злият, който стои срещу Бога. По натам, когато питаме „лакомство или номер” нашият диалог не е с децата, а със самият сатана. Нека си припомним нашите предци, Светите християнски мъченици на ранната Църква, както и нашите сръбски новомъченици, които отказвали, въпреки болезнените наказания и ужасните гонения да боготворят, почитат или уважават по какъвто и да е начин тези идоли, ангели на сатаната. Основата на нашата Свята Църква е върху тяхната свещена кръв.
В днешния свят на духовна апатия и безразличие, които са корените на атеизма и отделянето от Бог, човекът е подтикван да пренебрегне духовните корени и практики на разни обичаи, когато техните външни проявления изглеждат обичайни, забавляващи и безобидни. Догмата на атеизма подчертава много от тези практики, отричайки съществуването на Бога и сатаната. Нашата Свята Църква, чрез Иисус Христос, учи, че Господ сам стои и съди всичко, което правим и вярва, че нашите действия са или за Бога, или против Него. Никой не може да служи на двама господари. Следователно, нека ние не правим така, както келтските езичници, да скитаме в тъмното и да имитираме мъртви души. Нека се помолим пред нашите икони и заедно с нашите семейства да се помолим Господ да ни даде вяра и кураж да се запазим като Православни Християни в тези тежки времена, и да ни избави от злото.
8.
bgman
01.11.2017 12:34:37
5
6
Първо се забранява Хелоуин, след това упадъчната западна музика и се завършва с мавзолей на вожда...
7.
до коментиращите
01.11.2017 12:26:32
0
4
Мъртвите се почитат. Не се празнуват с веселби и закачки!!!
6.
67г7
01.11.2017 12:11:06
3
2
Обострена умствена недостатъчност
5.
Aphex
01.11.2017 11:32:21
8
5
Хайде , тогава заклеймете и Задушница!
4.
Hh
01.11.2017 11:15:25
4
4
Все за нещо ще намери да се начумери...
3.
Аз
01.11.2017 10:44:18
8
4
Тъпанари.
2.
Неа
01.11.2017 10:42:26
11
8
2.Въпросните 2 млн на вън вие ги изгонихте . 3.Неграмотността е при ромите
1.
Неа
01.11.2017 10:41:04
13
4
1. Хелоун е на 31.10 а празника на народните будители е на 01.11 . Защо се сравнява едното с другото ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори