×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На върха! Първият български милиардер вече е факт! Това е 29-годишен математик


24 Октомври 2017, Вторник, 11:14 ч.

След години учене, неспирен труд, упоритост и златна бизнес идея Владимир успява да докаже, че човек може да забогатее само с ума и качествата си

България вече си има и първия милиардер. Това е 29-годишният математик Владимир Тенев. След години учене, неспирен труд, упоритост и златна бизнес идея той успява да докаже, че човек може да забогатее само с ума и качествата си. Той завършва математика в университета Станфорд през 2013 г. и заедно със съквартиранта си Байджу Бат създават компанията „Робинхуд“. Само четири години по-късно тя вече е оценена от банкери на Уолстрийт на фантастичните 1,3 милиарда долара.

Анализатори дори коментират, че сумата дори е малка и прогнозите са съвсем скоро да се удвои 2-3 пъти.

В основата на огромният успех стои създаденото от Тенев и Бат мобилно приложение Robinhood, което предоставя безплатна търговия на фондовите борси. Макар и звучащо съвсем просто, изобретението на нашенеца е на път да направи революция на финансовите пазари зад океана. Причината е, че с него всеки обикновен човек може да търгува на борсата през смартфона си, пише "БГ Журнал инфо".

И то без никаква комисиона, за разлика от традиционните брокерски фирми като Scottrade и E*Trade, които начисляват такса за всяка транзакция, за да покрият разходите си за физически обекти, служители по продажби и бюджет за маркетинг.

Към днешна дата приложението вече има почти три милиона клиенти в САЩ. Според основателите досега дружеството е спестило на потребителите си над 500 млн. долара от такси при транзакции за общо 50 млрд. долара.

В свое интервю Владимир Тенев и партньорът му Байджу Бат казват, че целта им е експанзия и в Европа. За целта обаче те се нуждаят от сериозно финансиране за инвестициите си. Това ги кара да потърсят съдружници.

Преди месец компанията получи инвестиция от 110 млн. долара от DST Global на руския милиардeр Юрий Милнер. Участието му е показателно за потенциала пред компанията, тъй като той е известен с успешните си капиталовложения във Facebook, Airbnb, Spotify и много други. Отделно в новия инвестиционен рунд се включиха и досегашни инвеститори като фондовете New Enterprise Associates, Index Ventures и Ribbit Capital. Досега Robinhood е набрала рисков капитал за общо 176 млн. долара, също и от други известни имена в Силициевата долина като Google Ventures и Andreessen Horowitz, както и от знаменитости като актьорите Ащън Къчър и Джаред Лето, рапъра Снуп Дог и певеца Джон Леджънд.

Robinhood прави пари по няколко формули. Фирмата изгради платформа, която позволява на други разработчици да предлагат подобни услуги без такси в собствените си приложения. През миналата година пусна и основния си източник на приходи – абонаментната услуга Robinhood Gold. Тя позволява на потребителите да пропуснат тридневното изчакване за депозити и да правят сделки веднага, както и да вземат на кредит до два пъти над сумата в сметката си, за да търгуват. Цената на Gold е от 10 долара на месец нагоре за потребителите с малки сметки, а има и по-висока месечна такса от 200 долара, която разрешава кредити до 50 000 долара. Тенев е в САЩ от четиригодишен. Израснал е в столицата Вашингтон и от малък се интересува от математика и финанси. Дори в едно интервю признава, че на 12 години е направил първата си борсова транзакция – купува акции на Palm, производителя на PalmPilot, и удря 1000 долара.

Двамата съоснователи се запознават, докато учат физика и математика в Станфорд. След време стават съквартиранти. Впоследствие пътищата им временно се разделят – Тенев започва академична кариера, а Бат навлиза във финансовия сектор. Всичко съвпада с финансовата криза и през 2009 г. Бат се свързва със състудента си с предложение да стартират собствена компания. „Сложихме всичките неща, които притежаваме, в един стар Infiniti Q45 от 1997 г. и пътувахме през цялата страна до Ню Йорк, за да основем малка компания за търговия с акции“, споделя Тенев преди година пред сайта Benzinga. Имат няколко идеи, като едната от тях е да правят софтуер за автоматизиране на борсовата търговия за клиенти като хедж фондове и банки.

През 2011 г. избухва движението „Окупирай Уолстрийт“, което вдъхновява младите предприемачи. „Мнозина загубиха доверие във финансовата система. В същото време някои вътрешни хора имаха информация и достъп до инструменти и решения, които останалите нямаше как да използват“, казва Тенев пред Huffington Post. Така в крайна сметка решават да съсредоточат усилията си върху решения за потребителите. „Видяхме възможност да използваме софтуера зад сложната алгоритмична търговия и да го предоставим на крайни клиенти“, разказва Владимир.

Решението им съвпада с бума на финансовите технологии и така през 2013 г. в Пало Алто се ражда Robinhood. Започват бързо да наемат разработчици и да развиват продукта, а в края на 2014 г. е пусната и първата версия за iOS, последвана от тази за Android. Днес компанията има около 80 служители. „Фокусирахме се върху наемането на по-умни от нас. И ги слушаме“, казва Тенев по време на конференция през миналата есен.

Потребителите растат с бързи темпове. Повечето от тях са именно от милениум поколението (родени между средата на 80-те години и началото на XXI век) – в момента средната възраст на клиентите е 29 години. Създава се и общност – някои от тях обсъждат помежду си инвестиционни стратегии в групи във Facebook и Reddit.

Основателите на Robinhood планират да използват новия капитал, за да разраснат бизнеса си извън САЩ. Експанзията е трудна и заради регулаторните режими и пречки на различните пазари. Отделно Тенев и Бат удвояват усилията си, за да образоват новите потребители – вече работи система за препоръки, която цели да привлече нови клиенти.

Успехите на Robinhood ги правят едни от най-респектираните имена в Силициевата долина. През миналата година Тенев беше обявен за един от най-перспективните млади предприемачи в изданието на Forbes 30 Under 30 в раздел „Финанси“. През тази година Fast Company пък ги нареди сред най-иновативните бизнес лидери. А Тенев и Бат не мислят да спират, а да продължат да нарушават спокойствието на хищните вълци – брокери.

В категории: Животът


16
Коментара
Флагман.БГ Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо 07/05/2024, Вторник 11:40 2
16
Коментара по темата
16.
биг кок
25.10.2017 18:31:50
0
0
Чиста пирамида си е това. Реално човека няма достъп до тези пари. Борда на директорите може да гласува по всяко време за неговото изключване. Самата компания не е листната на борсата, този капитал не е ясно дали съществува. Явно разчитат на ПР.
15.
Георги
25.10.2017 01:23:41
1
2
Скука, скука, скука, скука... Брокери-мрокери, досада, дрън-дрън. Как може най-много пари да се правят с най-скучните и досадни неща във Вселената. Даже не дочетох статията – заспал съм и си ударих носа в бюрото.
14.
Кольо кура
24.10.2017 15:24:35
4
3
И направил тръц и пръц и оцапал гащите..шоколад...имал налягане в системата и облажил калника
13.
g
24.10.2017 14:42:20
2
7
Mnogo zavistlivo pleme... :)
12.
Х
24.10.2017 14:23:37
5
2
Forbes няма никакви доказателва те са измисляри, това са предположения спрямо колко им платиш.
11.
Глупости
24.10.2017 14:21:18
6
2
Скоро ще се окаже че още на 12 години е из композирал всичките симфонии на Бетовен.

На 13 години издоил всички крави във света.

На 15 години вече пиел всичкото мляко на света.

На 16 паднал от върха.
10.
Фии
24.10.2017 14:17:02
1
8
Кмета на Бургас може да се окаже много по богат, той не говори а действа и много хора не знаят как няма такъв журналист който да разследва общината още все едно сме в каменната ера.
9.
Фии
24.10.2017 14:13:59
4
1
Май не знаете разликата между беден милионер и милиардер хора. Как ще знаете. Вижте под кой паметник и под коя ръка минавате на Тройката. Не е на Левски.
8.
Глупости
24.10.2017 14:11:17
3
2
"Потребителите растат със бързи темпове" не че някой ще ти каже ако просто се преместят на другата подобна от 1000ди възможни но нека да върви промоцията на лекенцето. А Forbes го знаел той е като Стършел само че за фантазьори.
7.
Хахо пише пише
24.10.2017 14:03:30
2
0
Wow wow вижте циците на тая.
Wow wow вижте парите на тоя
Wow wow вижте чурката на Путлер.
Wow wow вижте циганите и турците как ние сме по велики.
Wow wow вижте комитета на БСП какви да политици (дето банкрутираха държавата 3 пъти в последните 50 години тайно)
Wow wow вижте ченгетата как ловят марихуана(оказа се че полвината ченгета са дилъри)
Само wow wow и още се кланяте на Aлоша и още пристанището ви е празно и още нямате БДЖ и още нямате летище като хората и никакви фабрики.
Wow wow средния човек живее в панелка гето дори тези във Странджа живеят по гордо във истински къщи със дворове и въздух!!!! Цигани бургаски батки!
6.
Гейови новини
24.10.2017 13:56:18
4
7
Уж бил математик пък всъщност е лайненце дето
се опитва да таксува потребителите на "безплатната " aпликация. Аман от локуми. И какво печели средния читател от него? Какво печели Бургас от някакви измислени жадни за пари хора които дори не дойдат да видят състоянието на болницата в Бургас и Поморие.
Какво печелят пенсионерите със 200 лева заплати във най добрия град на живеене от лъжи?
Много залитате, много хвалите, НИЩО не знаете.
5.
Пръц оръц глупости
24.10.2017 13:52:03
4
2
Хаха бил на върха колкото Щурците са на върха на Рияна. Новината е фалшива и се печата за да се промоутва някакъв руски бизнесмен които заложил някакви пари. Нито е на върха нито е милиардер.
Не се опитвам да го критикувам.
Само искам да ви кажа истината.
Във София има много по успешни и богати хора със компании които вече са по цял свят.
4.
Фюрера
24.10.2017 13:46:34
10
7
Егати фалшивите новини.
Първо той не е собственик на компанията ами има 4-5 човека.
Второ аз живея в Щатите нито някой е чувал З него нито някой използва неговата компанията
Само ще ви кажа че истинските компании като TD Ameritrade и Charles Schwab отдавна имат такива платформи за безплатно купуване.

Пишете лъжи!!!!
Пишете лъжи за да ви чете някой глупостите.
Няма човек който да може да докаже че мижавия пуберитет на снимката има повече от 5-6 милиона и само ако може да продаде фирмата.

Във България Пеев е вече по голям милиардер а няма да говорим за Братя Диневи или за собственика на Лудогорец който има пристанища из света.

Много мразя новинари които лъжат. Това е от комплексираност и от бедност. Типично за Русия и за Москва където омраза и тъпотия са допринесли за диктатори през последните 100 години да оправдават колкозниците там. Русия и Иран са номер едно във фалшивите новини защото са най бедни военни диктатури.

И вие сега без да сте ходили в САЩ без да сте работили във моята индустрия пишете лъжи!!!

Няма такъв милиардер, неговото малко бизнесче не е никакъв хит, този е най обикновен програмист със няколко клиента. В Щатите банките са много големи и въобще имат много по велики специалисти от това говненце комунистически син.

Поне имайте куража да бъдете истински журналисти и да слагате линкове.

Последно, Forbes класациите за богати хора са пълни измислици и често няма никакви доказателва за цифтите.

Журналистиката ви е лъжа и измама както и тази на Щатите и Русия. Некадърници.
3.
do 1:
24.10.2017 13:41:25
5
6
Малоумник, яж си сланината и чесъна и оплювай по-умните как правят пари, а ти колко си нещастен...
2.
дпс,герб ,бсп и патрЕотите
24.10.2017 13:22:10
0
16
Момче, върни се при нас. Там тея те лъжат и са лоши капиталисти. Ела в България, тук е светлото бъдеще! :D ;)
1.
bg
24.10.2017 13:21:18
8
9
mi toi ne e bulgarin be bahuri.Da zavurshi luska da go vidq kuv milqrder shte e na putkin den.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Остава загадка от кого е впечатляващият букет от червени рози, с който Лидия се похвали в мрежата   46% ръст на младежката безработица в България, сочи Евростат 46% ръст на младежката безработица в България, сочи Евростат Страната е една от членките на ЕС с най-драстичен ръст Задържаха жена, пробола с ръжен съпруга си Задържаха жена, пробола с ръжен съпруга си Мъжът ѝ е посочил пред разследващите, че ще се откаже да завежда съдебно дело От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото В Бургас водач на листата на БСП ще бъде инж. Петър Кънев Летището в Бургас ще се развива с парите от туристите, каза кметът на Поморие Летището в Бургас ще се развива с парите от туристите, каза кметът на Поморие Общинските бюджети няма да бъдат ощетени, добави градоначалникът Иван Алексиев Циклон понижава температурите с 8 градуса, очаква се да вали дъжд до уикенда Циклон понижава температурите с 8 градуса, очаква се да вали дъжд до уикенда Най-съществените валежи се очакват в сряда и в четвъртък, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев Неприятна изненада за пътуващите с влакове Неприятна изненада за пътуващите с влакове Средно с 20% плащаме повече за билет Ще поскъпнат ли шоково горивата заради зелената сделка? Ще поскъпнат ли шоково горивата заради зелената сделка? Поне до изборите в САЩ няма да се променят драстично цените на петрола на световните пазари, прогнозира експерт  Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче В Люлин се разгоряла истинска войни между съседи за паркоместа Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Поклонението ще състои на 8 май, сряда от 11 до 13 часа в катедралния храм „Св. Богородица“,  гр. Пазарджик.
Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO)
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори