×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Алтернативният бюджет на БСП и на „другарката Нинова” – вместо числа, отмяна на реформи


Алтернативният бюджет на БСП и на „другарката Нинова” – вместо числа, отмяна на реформи
Пламен Милев и Корнелия Нинова представиха основните идеи в алтернативния бюджет на опозицията
23 Октомври 2017, Понеделник, 11:28 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Покриване на дълговете на публичните болници, по-големи приходи и разходи, дефицит от 1,5% са сред идеите на партията


Отмяна на редица реформи. Това предложи БСП като „проект за алтернативен бюджет” на пресконференция на „Позитано” 20 с участието на лидера – „другарката Нинова”, както я представи един от експертите в партията.

За първи път те не чакали проектобюджета на правителството, а изработили свой такъв предварително.
До този момент всяка година БСП е изготвяла алтернативни бюджетни политики и алтернативен бюджет. Винаги досега сме се спирали, както каза и другарката Нинова преди малко, винаги ние се базираме на средносрочната бюджетна прогноза, която публикува Министерство на финансите. Оттам черпим нашите данни”, обясни Пламен Милев, който представи някои параметри веднага след Корнелия Нинова.

Лидерката пък каза, че не става въпрос за алтернативи на числа, а на програми.
От думите й стана ясно, че БСП предлагат през бюджета отмяна на редица реформи в различни сектори и връщане на стари практики.

Така например в образованието се премахва принципът „парите следват ученика”, в същото време обаче остават делегираните бюджети. Един учебник по учебен предмет – е друга реформа, предлагана от БСП, както и спиране на финансирането на частните школа.

Според Корнелия Нинова, БСП сега иска промяна на моделите.
„В този бюджет предлагаме не лечение на последиците, а отстраняване на причините на проблема. И имаме няколко приоритета”, обяви лидерката.

Един от приоритетите е „болниците вече да не са търговски дружества, а да са регистрирани по закона за лечебните заведения”.
Същевременно БСП предлагат държавата да покрие всички дългове на държавните и общинските болници, които са достигнали вече 500 млн. лева.
Според партийната стратегия, системата ще се оправи чрез подобряване на контрола и на мениджмънта в лечебните заведения.

От БСП предлагат промени в данъчната система. Едната идея е да се въведе необлагаем минимум, който да е равен на размера на минималната работна заплата. Данъците ще се вдигнат, но само на 29 000 души, които имат много големи заплати. Така например тези с възнаграждения от над 10 000 лева ще плащат 20% налог.

БСП подчертаха на няколко пъти, че реално данъците биха намалели на почти всички близо 3 милиона работещи заради въвеждането на необлагаемия минимум. Средно един работник ще получава с по 50 лв. повече и така ще се повиши потреблението, смятат „червените”.

Всички пенсии щели да бъдат преизчислени, но засега числа не бяха представени. По-голяма конкретика щяло да има на Конгреса в събота, където се очаква алтернативният бюджет да бъде обсъден.

БСП предлагат запазване на корпоративния данък на 10%, но увеличаване на данък-дивидент – от 5 на 10%. Увеличаване на максималния осигурителен праг от 2600 на 3300 лева, е друго по-съществено число, представено днес.

Атанас Зафиров коментира след въпрос на „Флагман”, че БСП предвижда 581 млн. лева повече за сектор „Сигурност”. 12% ще е ръстът на заплатите, уточни той.

За нови изтребители също са предвидени средства, но те ще са извън бюджета на Министерството на отбраната, както било и в действащият републикански бюджет.

Драгомир Стойнев представи друга идея за сектор икономика, където се предлагат два нови фонда, с които да се финансира регионалното развитие, най-вече в Северозападна България и в района на Странджа-Сакар.

Брутният вътрешен продукт за 2018 г. според БСП ще бъде 106,765 млрд. лева.
Въпреки данъчната реформа с подходящи мерки за вдигане на събираемостта можело да има много повече приходи в хазната, обясни Пламен Милев.

БСП залагат на повече разходи – за преразпределение, за публични инвестиции (най-вече такива със социална насоченост). Вследствие на това е предвидено да похарчат с 2 млрд. лева повече в сравнение със заложеното в средносрочната програма на правителството за 2018 г. Въпреки това бюджетният дефицит щял да се запази на 1,4-1,5%.

БСП предлагат помощите за дете между 1 и 2 г. да се увеличат от 340 на 510 лева. Както и повече бедни деца да получават помощи – не само тези в първи клас, но и във втори, трети и четвърти клас.
Крум Зарков обясни, че залагат достигане на „заветния 1%” за култура. Това включва раздаване на ваучери за по 200 лева на всеки, навършил 18 години, които ще се ползват за посещение на културни събития.



В категории: Политика


11
Коментара по темата
11.
!!!
24.10.2017 14:21:51
0
2
Е па нямаше я бездънната яма наречена "европрект изграден с евросредства"
10.
dino
24.10.2017 01:54:02
4
2
Ей Drugar,ей откачалник.БСП управлява Бургас 12 години.За това време една уличка,едно училище не можахте да ремонтирате.
9.
Drugar
23.10.2017 20:17:07
2
4
Автора Лисицов изглежда не е запознат, че във всички социалдемократически партии по света, немска, австрийска, френска и прочие е прието вътрешното партийно обръщение другарю/ комрад/. А бюджета е много разумен ако се хванете да го прочетете.
8.
Позитивен
23.10.2017 17:14:36
1
4
Пари за това, пари за онова. То хубаво звучи ама откъде ще се вземат.
Ето отговора - с подходящи мерки за вдигане на събираемостта можело да има много повече приходи в хазната, обясни Пламен Милев.
Смях, смях....
Само един дребен въпрос - защо не го направихте като бяхте на власт. С какво сега сте по-различни, че да ви повярваме, че този път ще го направитe.
7.
само да питам
23.10.2017 17:06:29
0
7
Да пишеш по цял ден коментари от служебния компютър в поне десет различни форума (и то само безмислени идиотии и вулгаризми) и да вземаш заплата за това паразитизъм ли е?
6.
До 5 и хората с амнезия
23.10.2017 15:32:47
2
4
Когато БКП си направиха вътрешния преврат, улиците на Бургас бяха празни. Първия митинг беше едва след месец и той нищо не промени! Последваха избори и сетете се кой ги спечели...Дори днес ни управлява поредния пребоядисан член на БКП!
Така че, никой и от нищо не си освободил!
5.
Фюрера
23.10.2017 14:34:29
5
9
Доживяхме комунисти да ни
казват колко пари да им даваме
Колко пари те да ни дадат.
Никога повече!
Никога!!!!
През 1989 протестирахме из целия Бургас
срещу тези мутри които ни държаха
като в затвор цели 50 години.
Те банкрутираха държавата 2 пъти тайно
и после ходиха да се молят на Германия за пари.
Те дадоха архивите и златото ни на Кремъл,
за да издържаме руска войска със долари цели 6 години на наши издръжки докато те ни изнасяха фабриките и технологията от тук по заповед на Сталин.
През 1989 всички млади хора ученици в Бургас се вдигнаха по училищата по улиците и протестирахме. Нашите родители ги беше срах
да излязат да не би да ги уволни партията утре.
Заради нас младите хора се освободи България.
Младите хора освободиха Бургас от паразитите на Комунизма, Кремъл и София.
Бургас uber alles.
Fuck Sofia and Moscow.
Бургас трябва да се развива самостоятелно.
Бургас е търговски град и ако не си бизнесмен и технолог тук, нямаш място тук.
Тук е бъдещето на свободния свят!!!
Тук не във централата на комунистите.
Бдете хора, комунизма в змия и омраза преоблечена като света вода ненапита.
ПараЗити са!!!
Нищо не са създали!!!
4.
Гейови новини
23.10.2017 14:17:42
4
7
Някой някога да е работил в тази комунистическа партия и да е осигурил работа на Българи?
Няма такова нещо.
Комуниста е илюзионист.
3.
Е
23.10.2017 14:16:03
3
8
Най големия паразит в една комуна е главния комунист.
2.
Васил Левски говори
23.10.2017 14:14:22
5
6
Комунист къща не храни.

Комунизма е паразитизъм срещу данъкоплатците.

Комунизма е субсидиране на мързеливите и професионалните мързели --- политиците.

Комунизма е партия на Кремъл която цели доразрушаването на Балканите за да не може да станат център за инвестиции който да отслаби нуждата от войни. Досега Русия все е водила войни тук за да мачка хората и да си взима работна ръка за студените гадни територии в които никой не иска да живее и отглежда деца.

Социализма е част от комунизма стъпка към краденвто на най произвеждащите части на обществото.

Който не работи няма да яде. Нинова не е произвела едно цвете през живота си. Откъде накъде тя ще казва какъв е бюджета и какви данъци кой ще плаща.

Никой не трябва да плаща данъци.

Само свободния пазар и ниско облагане ще ни направи свободни.

Свобода не комунизъм.

Работа не комунизъм.

Закони, не комунизъм.

Честност, не комунизъм.

Откритост, не комунизъм.

Фермерство, не комунизъм.

Свобода и право на оръжие, не социализъм.

Човека, не комуната.

Полезност, не политика.

Долу враговете на България, тея паразитни комунисти.

Историята показа че най бедните държави са тея които тренират децата си не на пазари и технология ами на комунистически мафиотизъм.

Един разумен човек, никога не би тръгнал срещу свободния пазар за да става комуноид паразит мързеливец.
1.
Факт
23.10.2017 13:49:58
8
9
Г-жа Лъжа, т.е. Нинова е най-противното и гнусно едноклетъчно на света!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора 
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори