×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възроди ли се идеята за градска железница на Бургас? Националната компания проучва трасето


Възроди ли се идеята за градска железница на Бургас? Националната компания проучва трасето
Това е проектното трасе на градската железница. В основната си част то покрива релсите на теснолинейката
19 Октомври 2017, Четвъртък, 11:48 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Представиха ни проектно трасе, но се изисква задълбочено обследване, каза главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева

Идеята за градска железница на Бургас изглежда се е възродила, след като през годините редовно се „вади от гардероба”, претупва и хвърлят няколко медийни бомби. Сега обаче не става въпрос за предизборно обещание, а за процедура, която е стартирала държавата.

Националната компания „Железопътна инфраструктура”(НКЖИ) е започнала проучване на терена на бъдещата градска железница. В основни линии тя ще се движи по съществуващото към момента трасе с едно отклонение – към летището.

Пред нас са предоставили проектно трасе, ние сме дали показания и предписания, но се изисква задълбочено обследване”, уточни пред Флагман.бг главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева. Тя отказа да влезе в конкретика, защото проектът не е общински, а държавен и правителството ще реши дали да го финансира.

В началото на тази година тогавашният министър на транспорта Христо Алексиев, който бе част от служебния кабинет „Герджиков”, анонсира че предстои нещо голямо да се случва в сферата на железопътния транспорт в Бургас. Никой обаче не възприе думите му сериозно предвид временния му статут. 

Тогава обаче Алексиев каза нещо много важно – че проектът е приоритетен за финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”, а както е известно през новия програмен период акцент ще железопътната инфраструктура.

От думите на служебния транспортен министър стана ясно, че това е първи лот на проекта, а за него са отделени 70 млн.лева. Вторият лот ще е от летището до Слънчев бряг.

На днешното заседание на правната комисия се разглеждаше ПУП на терен в близост но „Елкабел”, където е предвидено да има спирка на бъдещата градска железница. Общината е съдействала с проучванията и всички процедури на НКЖИ и само от държавата зависи кога точно ще започне строителството.

В категории: Бизнес


18
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
18
Коментара по темата
18.
Бургазлия
17.03.2018 23:46:56
1
3
Голяма простотия!!! Абе не се ли наядоха тия ? Кой ще опъне комисионната!??
То голям наплив към летището особенно от октомври до края на април. Подигравка с всички нас данъкоплатците!!!
17.
мнение
17.03.2018 18:39:53
1
1
Обзалагам се, че този проект ще бъде поредния майтам на майтапчий, ако не се свърже с меден Рудник, най- големия комплекс. Каква е целта иначе??? Влак до ел кабел и крайна спирка гарата. Ами че то и сега автобуса си е до гарата или само имитация кипяща дейност и да лапнем парички и незаслужена слава.
16.
Предложение!!!
17.03.2018 18:34:32
1
1
Какъв Ел.кабел, там е промишлена зона и на никому не е нуйна спирка. Помислете за Меден Рудник, те също пътуват със самолет:) Все сами ги мислите тези проекти от хора, които носят глава на раменете си само за да им тежи. Допитвайте се до народа, какво иска и кое е най- удачно. Вие хвърляте само пари на вятъра за да доведете нещо само до кривата круша.
15.
запознат
17.03.2018 18:29:41
0
0
Хубаво, но пак недообмислено. В Дюселдорф например от и за летището влакът преминава и покрай града, където има няколко спирки. В Бургас само на Ел. кабел? И от там такси и в желаната посока. Български половинчати работи. Вижте как е в Европа като не можете сами да го измислите.
14.
681
22.10.2017 23:20:24
0
5
поредният пиар кьор фишек, след ит инвеститорите- Hp, imb, френски иновативен завод, алибаба, китайския влак, китайска фабрика за олоУ, аутосорсинг дестинация, сега идва железницата, следващия път направо летящите чинии
13.
Нефта
20.10.2017 19:53:35
2
3
Прекрасно надграждане на идейния проект от преди 30 години. Железница от централна градска част /западно и източно трасе / до Нефтохима.Тогава там работеха над 12000 специалисти.Дай боже ама надали?!!
12.
Тез..пък
20.10.2017 15:21:25
2
5
Що направо не минава през мегаспирката? Да пускат релсите през пътя и до тях летище да направят.Купуват пичовете 2-3 влака на метан, един самолет на ток.....И ставаме икономически център на света.
11.
ве
19.10.2017 23:04:38
6
8
в цялата тази недъгава транспортна схема и тия нескопосани кръстовища само железница липсва и хаосът ще е още по-голям
10.
авъх
19.10.2017 23:03:12
3
15
кви железници, бе хора, 21 век сме, ако правите нещо правете метро, ама на тоя град най-първо му трябват инвестиции, за да спрат да бягат младите хора от него, всичко друго е само усвояване на пари
9.
Дернев
19.10.2017 21:14:14
1
10
Общината да не чака на държавата, а те да вземат инициативата за надземно метро по това трасе доСл. бряг. От гарата по надморския булевард, за който ви говоря от доста време. Цялото това рсзстояние ще става все по-населено. Трябва метро, а това не е работа на БДЖ. Теднолинейката и линията до поморие могат а се използват, но ги вземете от държавата, за да ги включите в ощинската транспиртна схема. Инициативнист трябва за този град. А тя ви липсва.
8.
ALF
19.10.2017 20:47:25
1
9
Да се продължи и в посока Меден рудник. Достига до Победа-може да се удължи под формата на S или У-бан.
Ако бъде и монорелсова ще бъде чудесна инвсетиция в бъдещето.
7.
koko
19.10.2017 20:36:29
4
10
железницата е задължителна и трябваше вече да е факт-евтин транспорт между бургас и слънчака ще могат бургаските батки и поморииските дилари да ходят да си мерят мусколите в дискотеките на курорта цяла зима.сл, бряг става целогодишна дестинация а в бургас отварят няколко международни университета-студентите ще живеят на слънчака новият студентски град,към всичко това се включват и братя диневи изграждаики лифт над свети влас превръщаикиго в ски дестинация
6.
Smith
19.10.2017 20:19:39
2
6
Селянката веса, дето мисли само как да изкара някоя стотинка от разрешение за презастрояване, щяла да се занимава с урбанистика! Това някакъв ВИЦ ли е?
5.
ko
19.10.2017 17:54:38
6
19
в тоя заспал град един булевард свестен няма,те влакче искат хахах за какво ве?това е малък град без туриститески атракции,всички туристи са в моловете егати срама.
4.
до 1
19.10.2017 16:21:52
3
19
А целта не може ли да бъде туристите да се качват на влака от самолета, а да не чакат стотиците автобуси да ги извозят до курорта, като натоварват прилично пътя?
3.
До 1
19.10.2017 16:04:44
3
13
Нали има пари друго какво ги е грижа?
2.
Най-новата транспортна схема
19.10.2017 16:01:08
4
17
Тази ще е по-яка и от паметника на великата кражба "ЦАС"
1.
Гост
19.10.2017 15:58:07
12
18
ЖП линия до Слънчев Бряг - ОК, ще е от полза и ще се ползва, ама до летището защо? С влак, че е три пъти по бавно от автобуса и пет пъти по-бавно от автомобил нещо не ми излизат сметките. НИЕ локомотиви и вагони нямаме, ама иначе ново трасе ще опъваме.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори