×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Моята цел е да променя отношението към онкоболните в България


Моята цел е да променя отношението към онкоболните  в България
Д-р Филип Маринов е водещ онколог, началник на отделението по медицинска онкология към УМБАЛ „Дева Мария“
18 Октомври 2017, Сряда, 09:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Бургас е на едно от челните места по онкозаболявания и това поставя в невъзможност наличните здравни заведения да обслужат всички, които имат нужда

- Д-р Маринов, повече от 20 години се занимавате с онкология и със сигурност сте от имената, които правят много за онкоболните в България. Освен това сте един от създателите на онкологични клиники в София и Пловдив, а днес Ви намираме в Бургас. Как се озовахте тук?

- Отделение по медицинска онкология е проект, по който работим от много време със собственика на университетска болница „Дева Мария“- г-н Семир Абумелих. Идеята е да се подобри достъпа на онкоболните от Бургас и региона до съвременна онкологична помощ. За никого не е тайна, че броят на онкоболните расте всяка година. По-добрата диагностика и удължената преживяемост на хората са факторите, които заедно с влошената заобикаляща среда, са причина за нарастването на регистрираните заболели. Ясно е, че колкото е по-възрастен човек, толкова е по-голяма вероятността да се появи онкологично заболяване.

Новодиагностицираните болни са около 33-35 000 човека годишно. Заедно с тези, които преминават през лечение и тези, които са под наблюдение онкоболните в момента в България са над 350 000 човека. Населението на Бургаска област е над 410 000 души. През 2012 г. показателите на фактическата заболяемост от рак достигат 556.3 на 100 000 при мъжете и 449.9 на 100 000 при жените. За Бургаска област това означава, че 1127 мъже и 952 жени заболяват от рак годишно. Болестността е 3818.3 на 100 000 души, т.е. в Бургаска област живеят около 15 700 онкоболни, които имат нужда от наблюдение и грижа.

Бургас е на едно от челните места по онкозаболявания и това поставя в невъзможност наличните здравни заведения да обслужат всички, които имат нужда.На много от болните им се налага да пътуват до Варна, Пловдив и София за лечението си. Транспортните разходи за голяма част от болните са непосилни, дори имам примери на хора, които отказват лечение, защото не могат да си ги позволят. Ние искаме да осигурим адекватна и навременна клинична помощ, да улесним максимално лечението.

- Ваше отворено писмо разтърси интернет преди време. В него остро негодувахте срещу нередности в здравеопазването, свързано с лечението на онко-заболяванията. Защо смятате, че има нещо нередно в отношението към онкоболните в България, което трябва да бъде променено?

- Нередното е в две посоки. Откакто онко-заболяванията се финансират от НЗОК, качеството на онкологичната помощ рязко се подобри. Направиха се много инвестиции, създадоха се частни онкологични звена. В случая негативното е, че в малките населени места и окръжни центрове онкологичната помощ не е на нивото, на което е в по-големите центрове като София и Пловдив. Самата реакция на повечето институции към онкологията е като към област, в която само се вдигат разходите за лечение на болните. Никой не иска да отчете, че тези разходи са свързани с удължена преживяемост, с по-добро качество на живот.

Големите медицински постижения имат своята цена, която освен в пари, се измерва и в човешки животи и качество на живот. С новите технологии и лекарства се постигат по- добри медицински резултати, но и се заплаща по- скъпо. Все още има колеги и институции, в които ако се случи онкоболен да потърси помощ за нещо, дори различно от онкологичното си заболяване, отношението към него е като към обречен.

Ако трябва да обобщим, негативите са от институциите, обществените нагласи, недобре изградените структури по места и недостатъчния брой специалисти.

- На какво ниво е лечението на онкологичните заболявания в България спрямо световните стандарти?

- Считам, че сме на най-високо ниво. Не говорим навсякъде, но определени центрове- като условия, като изградени специалисти. Хората, които се лекуват в чужбина от онкологично заболяване, дори и в Турция, няма да получат по-добро лечение от това, което ще намерят тук. В момента имаме почти всички одобрени в световен мащаб медикаменти, касата ги реимбурсира. Това е една от причините за непрекъснат растеж на разходите на Здравната каса- на практика имаме достъп до всички модерни медикаменти и големият плюс е, че всичко за онкоболните е безплатно. При тях няма доплащания, избори на екипи, това е абсолютно регламентирано от ЗК.

На практика един болен може да получи качество на лечение в България на най-високо ниво.

- Какво ще посъветвате онкоболните, които обмислят отказ от химиотерапия от страх?

- Има такъв момент. Ще ги посъветвам да поговорят по-задълбочено с лекуващия онколог, с психолог за рисковете и ползите. Има хора, които заради страховете си от лечението се отказват, а реално би могло да им се помогне много.

Ние си партнираме с центъра за немедицинска грижа за онкоболните „Дара хелп“, като в Бургас също ще има представителство.

Дара Хелп е създадена за да подпомага пациента с онкологично заболяване и неговите близки в немедицинската грижа съпътстваща диагнозата. Екип от професионалисти развива индивидуален подход  за всеки пациент с онкологично заболяване и неговите близки, с цел подпомагане запазването на качеството му на живот и ежедневните активности. Основна цел е, да се улесни пациента и неговите близки в терапевтичните и социалните аспекти в борбата с рака, да се подпомогне постигането на по-добри терапевтични резултати и запазването на качеството на живот.

Не изключвам алтернативните методи, но те могат да бъдат допълващо, а не основно лечение. Ако ще се започва подобно лечение, е задължително да се направи консултация с лекуващия онколог. Преди, а не след това!

- Участвал сте в повече от 30 международни клинични проучвания, в 4 сте съавтор. Какво е бъдещето на лечението на онко-заболяванията?

- Много сериозно цялата фармацевтична индустрия работи в посока подобряване лечението на онкологични заболявания. Търсят се индивидуални генетични маркери, като целта е на базата на човешкия геном да се назначава персонализирано лечение за всеки един отделен случай. В медицината все още има големи неясноти защо възникват
раковите заболявания и защо протичат по определен начин.

С напредването на разчитането на човешкия геном това ще стане ясно на науката. Генералната цел е ракът да бъде превърнат в хронично заболяване. Преди 100 години хората, които са били с диабет, са умирали от заболяването. Днес диабетът се контролира и е превърнат в хронично заболяване. Надяваме се скоро това да се случи и с рака.

- Възможно ли е след време и в Бургас да се провеждат експериментални лечения?

- Категорично да. Центърът, който правим в момента, има всички условия за провеждане на клинични проучвания.

В категории: Бургас


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори