Най-мазната салата се оказа, че е най-полезна
15 Октомври 2017, Неделя, 12:09 ч.
Учени съветват да слагаме повече олио или зехтин в салатата, защото така витамините се усвояват по-добре, съобщи "Интернешънъл бизнес таймс", цитиран от БТА.
Ефектът може да се постигне и с други източници на мазнини, като ядки и сирене. Оптималното количество е 32 гр мазнина, което е равно на две супени лъжици.
Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки, сред които витамините А, Е и К, които предпазват от рак и подобряват зрението. При двойно количество мазнина се удвоява и усвояването на витамини.
Според предишни изследвания олиото подобрява усвояването на ликопена от доматите и бета-каротина от морковите.
Изследването за усвояването на хранителните съставки е извършено от учени от университета на Айова. Те са работили с 12 жени, като са им давали салати с 0, 2, 4, 8 или 32 гр соево олио, добавено към соса. Максимално усвояване на полезните съставки имало при 32 гр мазнина.
В категории:
Здраве






Зрелищна катастрофа в Бургаско
18/06/2025, Сряда 10:00
0

УМБАЛ-Бургас вече има и Клиника по ревматология
18/06/2025, Сряда 09:48
2





Ден на траур в Киев
18/06/2025, Сряда 09:21
0

Любопитно събитие в Бургас
18/06/2025, Сряда 09:00
0

56 хиляди млади българи ще показват знания
18/06/2025, Сряда 08:30
0

Поличбите за днес гласят...
18/06/2025, Сряда 08:00
0





Предимно слънчево по Черноморието
18/06/2025, Сряда 07:03
0

Туристи се стреснаха от акули в...
17/06/2025, Вторник 22:00
0
Добре, че е този просташки сайт....иначе сме загинали!