×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лиляна Павлова допуснала голям гаф при безплатното саниране, почва разследване


10 Октомври 2017, Вторник, 14:26 ч.
Източник: Вестник Сега

Похарчени са надлимитни средства, показа одитът на Сметната палата

С програмата за "безплатно" саниране през 2016 г. управляващите са погазили Закона за публичните финанси. Вината за това е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което контролира програмата. Това сочи публикуван вчера одитен доклад на Сметната палата за изпълнението на държавния бюджет за 2016 г. Заключенията на палатата са само констативни и не водят до правни последици.

При Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради има нарушение на бюджетната дисциплина и не са спазени изисквания от Закона за публичните финанси, посочват от Сметната палата. Регионалното министерство е превишило уточнения план на максималния размер на ангажиментите за разходи, поети през 2016 г. с държавния бюджет, с над 1.096 млрд. лв. А не би трябвало да се допуска започването на програми или проекти, разходите за които не са предвидени в Закона за държавния бюджет. В същото време, съгласно постановлението за приемането на програмата, разходите за безвъзмездна финансова помощ за следващите години трябва да се предвиждат по централния бюджет за съответната година.

Заложените по времето на Лиляна Павлова пределни цени се оказаха неколкократно по-високи в сравнение с подобна програма, изпълнявана с европейски пари, при която собствениците имаха самоучастие.

По данни на регионалното министерство държавата е платила средно по 17 359 лева за един апартамент. Предварителните изчисления бяха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. Регионалното министерство се оказа принудено на два пъти да намали пределните цени за обновяване на един квадратен метър.

В края на миналия месец регионалният министър Николай Ненков обяви, че изцяло "безплатно" саниране на блокове вече няма да има. "В бюджета за 2018 г. няма да се искат средства за саниране на частни жилищни сгради. Сключените досега договори с етажните собствености ще бъдат довършени по досегашните правила", каза той.

От 2019 г. програмата ще продължи отчасти със средства от бюджета, но по нови правила, които тепърва ще се обсъждат. Най-вероятно собствениците също ще дават пари за обновяването на блоковете си. Точен процент не бе споменат, но се обсъжда той да е между 20 и 50%.

При санирането няма правила да се влагат само материали, които осигуряват защита от пожар. За това алармира вчера пред БНР Йордан Николов - изпълнителен директор на Българската асоциация за изолации в строителството. В МРРБ по принцип има създадена работна група по въпроса, но тя все още не е започнала работа.

Според Йордан Николов би трябвало при сградите, високи над 28 метра, да се използват само негорими материали. По програмата за саниране обаче такова изискване няма, макар оскъпяването за високите сгради да е не повече от 5-6 лева на квадратен метър.

ПРАХОСНИЦИ

При четири от първостепенните разпоредители с бюджетни средства е установено превишение на отчетените разходи за персонал над уточнения план, сочи одитът на Сметната палата. При Министерството на културата то е с 3.111 млн. лева, или с 3.5% спрямо предвиденото, при Министерството на земеделието и храните - с 1.514 млн. лева, или с 1.2%, при Националната служба за охрана (НСО) - с 847.9 хил. лева, или с 2.9%, и при Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с 57.3 хил. лева, или с 0.92%. В крайна сметка обаче Сметната палата посочва, че отчетът за изпълнението на държавния бюджет за 2016 г. е изготвен и представен при спазване на изискванията на нормативните и вътрешните актове на Министерството на финансите.

В категории: Политика


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
Alo
11.10.2017 06:00:40
0
0
Аве крайно време е да си подават оставката!!!Всеки ден скандали,простотий!!!
8.
ГРАЖДАНИН
10.10.2017 16:20:23
0
6
Абе, знаех си аз, че и тая с ТеКеЗеСарската визия си топи ръцете в меда до лактите...
7.
саниране
10.10.2017 14:55:01
0
2
Думата „саниране” буквално означава оздравяване (от латинското „sano” – здраве, лекувам; правя здравословен; освежавам; заздравявам).

Оздравяването на сградите всъщност е тяхната реконструкция – чрез нея се постига надеждност на конструкциите, пестене на енергия и подобряване на условията за обитаване, и не на последно място – повишаване на цената на имота.

http://www.knaufinsulation.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5
6.
Калиман Георги
10.10.2017 14:15:47
0
4
Не сте прави скъпи съграждани. И те са хора и те семейства хранят. С тези мижави заплати,където взимат, питате ли ги какво им е?!?!?! Кой знае завалийките как свързват двата края. Това да не са българските пенсионери с големите пенсии дето се чудят как да си изхарчат парите. Моля ви проявете толерантност.
5.
А, сетила се Мара...
10.10.2017 13:33:28
1
10
Когато ние пишехме, че сумите за всеки жилищен блок са баснословни, никой не реагира! Само някои даваха акъл, че то не било просто саниране, а нам'кво си, нам'що си...Не сме били компетентни...То от Луната се виждаше, че схемата е ЗА КРАДЕНЕ на пари, че се избират неслучайни фирми, които дори си нямат хал-хабер от саниране до преди това, ама не! Сега "отговорните другари" да бъдат яко глобени, че след тях други да не опитват вчерашната манджа...
4.
asaa
10.10.2017 12:30:01
3
17
Първо крадяха от магистралите
Второто Грандиозно крадене беше КТБ
Треттото правителство краде от санирането.
ГАРАНТИРАНО от ГЕРБ
3.
до2 БРАВО ТОВА Е ИСТИНАТА
10.10.2017 12:02:47
1
8
КРАЖБАТА ЗА СЕЗОНА СЕГА ЗАПОЧНАХА С НОВИ СХЕМИ/ДОКАТО РАЗБЕРАТ ГРАЖДАНИТЕ/
2.
4000-8000-17359
10.10.2017 11:53:47
2
20
Добре ли е??? Къде са 4,къде са17бона???И сега,какво ще се окаже,че санирането струва не повече от 400-500млн.,а са гласувани 2млрд.1.5,1.6млрд. са откраднати за 2г.от такива,като тази дебела лъжкиня,оня дето ми го натрапвате Главчев,които усмихнато лъже за всичко(верния милиционер)на Бочка и разбира се Цвъки.Преди два дена имаше статия за санирането в Бургас и имаше много мили думи от тролчета разбира се,че колко много Герб прави за хората!!!!Умулих се от тези думи.Разпраха се да лъжат и обират народа.
1.
предлагам
10.10.2017 11:40:48
1
20
Да се направи разследване къде са разходвани средства на ръка при така нареченото саниране - за общински служители, за надзорници, за домоуправители .....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори