×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Екстази в портокали и амфетамини в пълнени чушки: Вижте как вкарват дрогата в българските затвори


Екстази в портокали и амфетамини в пълнени чушки: Вижте как вкарват дрогата в българските затвори
Преди месеци в Бургас служители задържаха чехли за баня, в които бяха намерени и две найлонови пликчета с метамфетамини
07 Октомври 2017, Неделя, 00:40 ч.

Марихуаната пристига в кроасани, хероинът - в хастари, често ползват за мулета и невръстните си деца


Екстази в портокали, амфетамини в пълнени чушки, марихуана в кроасани, хероин в хастара на анцуг и в джоба на невръстно дете. Това са едни от иновативните методи за вкарване на наркотици в затворите по цялата страна.

За тях споделиха от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", съобщава "168 часа".

Няма обаче точна статистика за броя на тези опити. Институциите все още се колебаят дали наркотиците се вкарват за собствена употреба, или за продажба и разпространение вътре в затворите.

Осъдените са единни в своето мнение:

"По-лесно мога да си намеря наркотик и да се дрогирам зад решетките,

отколкото навън

Същото е и с разпространението му", споделяли наркозависими затворници пред своите адвокати.

Оказва се, че най-желани от пандизчиите са марихуаната, амфетамините и хероинът. Най-често последните два се срещали в заловените пратки или по време на свиждания под формата на прах и много по-рядко като хапчета или спринцовка. На лишените от свобода им е нужно малко количество от тях, тъй като те си имат своите начини да го направят в пъти повече.

"Така например, ако успешно в подгъва на някоя дреха или в обувки им се вкара 1 грам, те го смесват с аналгин или аспирин и сами увеличат количеството", разказва източникът на изданието.


Близките на затворниците, които се опитват да внесат нелегалните вещества, са най-често съпруги, майки или бащи и приятели

Хапчетата не са проблем за тях, тъй като могат да си ги набавят лесно и бързо от лекаря, намиращ се в съответния затвор, казвайки, че ги боли глава или им е лошо. С течния хероин въпросът стои по друг начин. За него изобретателните затворници крадат инжекциите от медиците, докато те им търсят лекарство за "дискомфорта" им.

Всъщност наркотиците в колетните пратки са предназначени

само за лишените от свобода чужди граждани

Единствено те имат право на това, тъй като при тях свиждането им с близки е по-трудно. За българите, които прекарват живота си зад решетките, наркотици могат да се сложат във всички вещи и предмети, които получават по време на свиждане или при прибиране от домашен отпуск. За да бъде възпрепятствана тази порочна практика, органите на реда използват различни методи за проверката на пратките и багажа. Както и на самите хора, които посещават затворниците. Разчита се основно на скенери, показващи съдържанието на чантите, металдетекторите и традиционната физическа проверка. Вследствие на тях са констатираните множество опити за внасяне на наркотични вещества по различни начини. Така освен в плодове и зеленчуци, хранителни продукти, кафе на зърна и кексове вещества са намирани и в подгъвите на дрехи.

Има и друг метод за вкарване на наркотици, който не залага на свиждания и колети. При него се изисква единствено някой да хвърли наркотиците над стената на затвора.

За да може дрогата да има по-голяма тежест,

много често е прикрепена към камък

Самият затворник чака вътре на определено място, за което се е разбрал по-рано с доставчика.

Преди година в Пловдив бе заловен наркодилър, докато доставял дрога в затвора в Пловдив. 39-годишният Ивайло Сантиров бе хванат, след като подхвърлил топче с хероин над оградата. Преди да бъде задържан на покрива на стола на пандиза, били открити няколко станиолови пакетчета, съдържащи наркотик. Полицаите му устроили засада. Сантиров влязъл в капана и бил арестуван, докато мятал поредните дози от другата страна на оградата. По-късно, при обиска на колата му са намерени още няколко плика със забранени вещества.

Най-фрапантни си остават тези случаи, при които е направен опит да се внесе наркотик чрез деца при провеждане на свободно свиждане. На това мнение са и от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". При тези случаи малчуганите отиват на посещение при свой роднина, а в джоба си или някъде по дрехите носят и наркотика. Интересното е, че дори се е случвало родителите на въпросното дете, след като вече е хванато с дрогата, да кажат, че не знаят откъде я е взело и защо е у него. Последният такъв случай е отпреди 10 години и си остава най-емблематичният.

Близките на затворниците, които се опитват да внесат нелегалните вещества, са най-често съпруги, майки или бащи и приятели. При един от тях 48-годишна жена от Пещера е задържана от полицията в Пазарджик

при опит да внесе наркотици

в затвора. Преди няколко месеца тя се пробва да достави дрога по време на свиждане на 28-годишния си син, който изтърпява присъда в местния зандан. При проверка на багажа надзирателите открили прикрито в туба с душгел полиетиленово пликче, съдържащо прахообразно вещество.


Най-желани от пандизчиите са марихуаната, амфетамините и хероинът

Дамата пуснала пратката директно в течния сапун, като преди това изляла малка част от него, за да не прелее. След направения полеви наркотест се оказало, че това е амфетамин. Дрогата била иззета, а майката е задържана в ареста на пазарджишкото полицейско управление.

Друг фрапиращ случай е на двама родители, също от Пещера, които използвали посредник, чрез когото

да внесат 10 дози хероин

отново в пазарджишкия затвор. Там синът им излежава присъда за разпространение на дрога и за кражби. Забраненото вещество било скрито в портокали, изрязани със специално ножче, което отделя пълнежа и запазва кората здрава. След пълненето с наркотика горната и долната част на плода са залепени, за да не буди подозрение. При този случай всяка една доза била увита в найлонови пликчета. Преносител на колета бил 45-годишен мъж от Пещера, който при задържането му признал, че хероиновите портокали са приготвени от семейството на 23-годишния Георги Митрев.

През 2014 г. служителите от бургаския затвор откриват пратка с кроасани и сухи пасти, които 21-годишна жена донесла на приятеля си. Намерени са и са иззети пет топчета със суха зелена тревна маса - марихуана, скрити в кифлите. Преди броени месеци отново в Бургас служители задържаха домашни принадлежности, сред които чехли за баня, а в тях са намерени и иззети две найлонови пликчета с метамфетамини.

Според законите всички лица, направили опит да внесат наркотични вещества в затворите, подлежат на наказателна отговорност. Присъдата за всеки конкретен случай зависи от съответните съдилища. Към момента има немалък брой осъдени лица за такива престъпления, но за това точно какви наказания изтърпяват, не се води статистика. Не съществуват и данни какви са профилът и наказанията, които изтърпяват получателите на дрогата в затворите. Според Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" наркотиците са били предназначени

основно за социално слаби,

лишени от свобода. Или под натиска на други затворници. Тоест част от получателите са своеобразен вид мулета.

Схемата обикновено е една и съща. Пандизчията, който ги е принудил да поискат от близките си нелегалните вещества, прибира стоката, след като тя е вкарана успешно зад решетките. Каква е съдбата на този осъден, който не успее да я внесе, не е ясно.

Факт е, че голяма част от затворниците са наркомани. Малко на брой, но все пак има и хора, носители на ХИВ. Вероятно затова и заради използването на една и съща игла заразяването става бързо. Оказва се, че дори спринцовката да се счупи от прекомерна употреба, лишените от свобода намират начин да продължат да се боцкат с нея. През 2009 г. статистиката показва, че от всички 9000 затворници в страната общо 3000 са наркозависими. През 2010 г. данните показват, че в софийския затвор с ХИВ са заразени над 30 човека, но реалната им бройка няма как да се разбере. Самите затворници

отказват да се подложат на тестовете,

защото те не са задължителни. Успокоителното в случая е, че от 2009 г. броят на наркозависимите в затворите постепенно намалява. Примерно през 2015 г. от 10 хил. затворници 1500 са наркозависими, като изключително малка част от тях се лекуват. За сравнение - три години по-рано те са 2000, като само 40 души са били на метадонова програма.

Все още няма данни каква част от наркоманите са роми. В 12-те затвора и 23-те затворнически общежития има общо 7000 души от този етнос, а българите са 3000.

В категории: Крими


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Петър Петров демонстрирал пренебрежение към институцията Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Привлеченият дялов капитал през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Собственикът „Бермар инженеринг“ дава втори частен съдебен изпълнител на прокурор заради опита за неправомерна продажба Откриха издирвано 13-годишно момче Откриха издирвано 13-годишно момче Предадено е на родителите в добро здравословно състояние
Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори