×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Китай инвестира милиарди на Балканите, но избягва България


Защо Китай инвестира милиарди на Балканите, но избягва България
Дори Македония може да се похвали с по-големи вложения от нас
Ключови думи: инвестиции, китай, българия
26 Септември 2017, Вторник, 15:56 ч.
Автор: Флагман.Бг

Сърбите не са в ЕС, но привлякоха 15 пъти повече пари

България остана на последно място на Балканите по размер на китайски инвестиции. Докато съседите договориха милиарди долари, София все още остава в периферията и не намира начин да привлече тук втората по могъщество икономика в света.
Китай от дълго време търси сериозен партньор в Европа, чрез който да затвърди присъствието си на пазарите на Стария континент. И изглежда Пекин ще заложи не на някоя водеща европейска сила, а на неочакван играч - съседна Сърбия, пише Money.bg
Само от началото на годината китайски компании, предимно държавни, обявиха редица инвестиции в страната, като вложенията в повечето случаи са свързани с инфраструктурни проекти. Тези милиони долари обаче са малки капки в големия океан от планове на Пекин за ролята на Белград.
Неслучайно властите в Китай избраха дунавския индустриален град Смедерево за център на своя амбициозен план за "Нов път на коприната", изчисляван на 900 милиарда долара. Според публикация на The New York Times с този ход страната ясно заяви, че е готова да даде милиони и дори милиарди, за да спечели партньор на югоизточния европейски фланг.
Именно в Смедерево, което е на няколко десетки километра от сръбската столица, президентът Си Цинпин обеща да направи мащабни вложения, за да изгради транспортен коридор за доставката на китайски стоки до Западна Европа. Той трябва да тръгва от азиатската страна и да стига до Германия, като минава от Пирея през Балканите.
Какво обаче могат да означават китайските милиони за икономиката на съседката ни?
Безспорно приносът на Пекин ще бъде голям. Работата по инфраструктурните проекти ще отвори нови работни места, ще вдигне нивото на стандарта на живот и ще даде тласък на икономическия растеж. По-важното от политическа гледна точка обаче е, че Белград ще спечели силен партньор срещу настояванията на Брюксел да признае независимостта на Косово.
Началото на тези промени беше дадено в Смедерево, където обещанията на Си Цинпин спасиха 5200 служители, стигнали до ръба да изгубят работата си. Градът със 100 хиляди души население десетилетия наред е разчитал на завода за преработка на стомана там.
Той обаче беше пред затваряне, но китайското държавно дружество HBIS Group го купи за 46 милиона евро. Предишният му собственик, американската Steel, го продаде на сръбското правителство през 2012 година за символичната сума от 1 долар.
Китайските инвестиции в България са 5 пъти по-малки от тези в Сърбия
Въпреки стабилния икономически растеж през последните години, България все още остава встрани от фокуса на Пекин за сметка на всички останали съседни държави на Балканите. Данни на American Enterptise Institute показват, че за периода между 2005 и 2017 година вложенията на китайски компании у нас не надхвърлят 330 милиона долара.
За сравнение през тези години Сърбия е успяла да привлече инвестиции в размер на 4,95 милиарда долара или казано по-друг начин 15 пъти повече, отколкото България. Дори Македония може да се похвали с по-големи вложения - 400 милиона долара.
На първо място в това отношение обаче далеч не е сръбската страна, а Турция където през последните 12 години китайски компании са "налели" 13,5 милиарда долара. Наполовина са тези в Гърция - 6,72 милиарда долара. В Румъния вложенията възлизат на 2,52 милиарда долара.

В категории: Бизнес


12
Коментара по темата
12.
емил
30.09.2017 16:10:54
0
0
Така е, но не си посипвайте косите с пепел. Държави като Полша и Чехия видяха и дригата страна на инвестициите- заплати между минималната и средната, поюечалбата отива на Запад, плащат малко данъци, защото са им обещали данъчни облекчения. Такива инвестиции хранят една шепа хора със малко над минималната заплата. Това е единствената полза.
11.
сотко
27.09.2017 10:48:27
0
1
Щом като китайците не идват, смятайте за какво "Дране" става въпрос в Кенефистан!!!
10.
Кибик
27.09.2017 07:28:35
0
6
Това доказва, че няма законност, няма държава, има една територия управлявана 10 години от Мафията" Суджук"и никой нормален бизнес не иска да има вземане-даване с ненаситни бандюги владеещи територията.
9.
ко ши ям
26.09.2017 23:47:32
0
4
при 40 % комисионна от всеки лев къф бизнес в тази скапана държава да правиш и да инвестираш
8.
Лапамногоэвракис
26.09.2017 17:45:43
2
5
ПИРЕЯ е китайската ЗЛАТНА врата към ЕС всичкото китайскко карго-гащи обувки лаптоп тв плазми ще минава от там ПИРЕЯ после с ТИРове към СЪРБИЯ и ЕС.Още преди 5години Гърците подписаха договор за 5.5милиардаЭ и5700 работни места с СОSСО-НАЙ-големия световен и китайски оператор на КОНТЕЙНЕРНИ услуги -контейноровози.Така ПИРЕЯ измества РОТЕРДАМ.Отделно хитрите гърци са си "вързали гащите" сключили са туристически контракти хиледи богати китайци да ПЛУВАТ с гръцките КРУИЗНИ КОРАБИи да ПОЧИВАТ по стотиците о-ви целогодишно(МЕГА тласък за гръцката икономика- частнни хотели ресторанти рента кари рибарски лодки ).Гърците -Сърбите-Руснаците са комбина.Парите на сръпския диктаторр МИЛОШЕВИЧи сина му МАРКО(около 5милиарда Э)са инвестирани в гръцки ии кипърско(гръцки) банки офшорки и производства разбира се под крилото на ПУТИН(сборноя дружина ФСБ+КГБ)
7.
Дернев
26.09.2017 16:14:55
1
5
Защото докато САЩ, ЕС и Русия си мислят, че може да се върне старото статукво,
и си мдрят някаква работа, Китай атакува на слабите места. Балканите отдавна трябваше да са приобщени и да има обща, единна армия и СЕЩ ,които да си пазят границите и интересите. Ако продължава така, Китай трудно ще може да бъде озаптен. Това е пагубно за Европа, а и засвета.
6.
До Пешо
26.09.2017 15:46:45
0
7
Отговорът е в коментарите
5.
Пешо
26.09.2017 15:35:33
2
6
и все пак - ЗАЩО??? ни избягват... няма отговор в статията
4.
bai kosta
26.09.2017 14:53:33
0
16
Помните ли големите обещания на Бойко и на Димитър Николов?
3.
Да видим!
26.09.2017 14:31:27
0
23
Те нали една кохорта герберски представители ходиха в Китай преди няколко дни на посещение!!! Върнаха се и ни вопъл, ни стон какво са договорили, за какво са се споразумяли или поне какво са предложили??? Разходка с народни пари, нищо повече не им е по възможностите!
2.
Еми
26.09.2017 13:47:39
0
27
Ами избягват Бг поради същата причина, поради която пакистанците не развиха района около село Равнец - просто Митето и Господ Бог - Негово Величество Бат Бойко Кратуната искат прекалено големи комисионни и хората предпочитат по-благоприятни и стабилни за бизнес държави
1.
то ясно
26.09.2017 13:34:12
0
30
Те дойдоха хората ама нашите много големи комисионни си поискаха явно. ББ , ЦвЦв не се наядаха и те.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори