×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво стана, нали БСП щеше да се променя?


Какво стана, нали БСП щеше да се променя?
С подобен антураж Корнелия Нинова няма как да ни убеди, че иска да бори корупцията
20 Септември 2017, Сряда, 16:00 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимки: Авторът)

Корнелия Нинова се провали в най-важния тест – гласуването за Висшия съдебен съвет


Народното събрание днес одобри новите 11 члена на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Въпреки че от БСП многократно уверяваха, че няма да влязат в задкулисни договорки, това бе категорично опровергано.
Разпределението пак бе по партийни квоти и то точно такива, каквито бяха предсказани от медиите и от лидера на „Воля” Веселин Марешки преди няколко месеца - 4:3:2:2 (съответно за ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП).

БСП имаше шанса да разбуни статуквото в системата на правосъдието и да хвърли камък в блатото на политико-съдебната мафия. ГЕРБ, ДПС и „Обединените патриоти” си бяха разпределили квотите за ВСС. Всичко обаче бе в ръцете на БСП, без които нямаше как да се събере квалифицирано мнозинство от 160 депутати (такова се изисква за първи път след промените в Конституцията от 2015 г.).

Надеждите бяха в новия лидер Корнелия Нинова, която от година твърди, че е тръгнала на борба с мафията и с така наречената от нея „паралелна държава”. Това по думите й минавало през промяната в партията й. Затова и Нинова бе подтиквана от правозащитници да го докаже с избора за ВСС, който е повече от ключов.

КЪДЕ Е ПРОМЯНАТА?!
Истинската съдебна реформа всъщност минава точно през промяна в партиите и в начина на тяхното функциониране. И тъй като в ГЕРБ, ДПС и ОП няма такива наченки, логично надеждите бяха в БСП и бойките заявки на Корнелия Нинова.
Още повече че миналата седмица изненадващо от програмата на парламента отпадна  гласуването за ВСС. Т.е. нещо не се бяха разбрали.

КАКВО ОБАЧЕ СЕ СЛУЧИ ТАЗИ СЕДМИЦА?
По информация на „Флагман” във вторник вечерта е имало събиране на парламентарната група на „БСП за България”, където въпросът бил обсъден. Настанала караница, но тя не била за това как да гласуват за спорните кандидатури, предложени от ГЕРБ, ДПС и ОП. Проблемът бил защо ще оставят на ГЕРБ да изберат кои трима кандидати от шестте, номинирани от БСП, ще влязат във ВСС. Както и защо не са успели да се преборят за четвърти човек. На заседанието бил и Кирил Добрев, макар че
от няколко месеца не е депутат. Той е считан за близък до Делян Пеевски и за „свръзка” с главния прокурор Сотир Цацаров.

А Добрев бе издигнат от „реформаторката” Нинова до зам.-председател и нейна дясна ръка (отговорник за организационните въпроси в БСП).

Лидерката на БСП, която е с мозъчно сътресение след катастрофа и трябва да почива, също е присъствала на заседанието снощи с шина на врата. Очевидно не за да убеди съпартийците си, че е нужен нов подход, а че трябва да гласуват за статуквото.

Днес в пленарна зала зам.-председателят на парламентарната група Жельо Бойчев бе поел ролята на координатор. Именно той стоеше прав отстрани и подсказваше как трябва да гласуват съпартийците му.
Като например за единия кандидат на ДПС Стефан Гроздев.
„За” сме – той е от ДПС,
повдигна рамене Бойчев пред въпросителните погледи на депутатите от БСП.


От другата страна парламентарният шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов също подсказваше на своите според поквотното разпределение, което беше предначертано в списъка на изпълнителя Данаил Кирилов.



Невинният младеж от БСП Крум Зарков, който няколко седмици уверяваше как няма да има договорки, пък обясни от трибуната, че концепциите на всички били добри и нямало слаби кандидати за ВСС.
А всъщност почти всички кандидати бяха слаби и това бе очевидно на изслушванията. Защото изборът не бе за младши съдии или прокурори в Горно Нанадолнище, а за така нареченото правителство на съдебната власт. Все пак летвата трябва да е високо, нали?

Тези лица в следващите пет години ще кадруват на всички нива в съдебната система, те ще изберат следващия главен прокурор. А вероятно първият им ключов избор ще е за председател на Върховния административен съд (при очаквано вето на президента за избрания Георги Чолаков).
ВСС решава кой съдия и прокурор да бъде „опраскан” с дисциплинарно производство и кой – не.
И най-вече той е единственият орган, който може да контролира действията на главния прокурор и дори да го свали от власт. Между впрочем Сотир Цацаров даде неколкократни „заявки” за това, но в отиващия си ВСС нямаше кой да му потърси сметка, освен 4-5 донкихотовци. В новия ще има ли такива?

При изслушването в правната комисия кандидатите в болшинството си меко казано не показаха, че са готови за борба с корупцията в системата на правосъдието. Повечето от тях предпочетоха да четат концепциите си от листи. Да не говорим, че на някои и това им беше трудно. Т.е. няма как да говорим нито за качество, нито за почтеност.
Посредствените магистрати ще бъдат послушни – затова и се бутат нагоре, до върха на системата. Това вече се отиграва няколко пъти през последните десетилетия и днес отново се препотвърди.

Новите 11 члена от парламентарната квота са съгласувани между Пеевски, Кирил Добрев и Цветанов, коментират гневно депутати от БСП.
Някои от тях се оплакаха, че са били принуждавани да гласуват за компрометирани кандидатури като Боян Магдалинчев (предложен от ГЕРБ), Стефан Гроздев (ДПС) и други.
Драгомир Стойнев – другата свръзка с Пеевски, тази сутрин лично съгласувал нещата с парламентарната група на ДПС. Някои от народните представители от БСП обаче се разбунтували и не гласували за част от посочените кандидати за ВСС.
След това Стойнев искаше на висок глас в кулоарите на парламента списък с „провинилите” се.

Любопитно е къде е сега новата гражданска квота на БСП – Елена Йончева, проф. Иво Христов… Моралните стожери.
С днешните си действия БСП и останалите партии в Народното събрание обезсмислиха конституционните промени и съдебната реформа. Поне за следващите пет години.
Антикорупционният орган, предлаган и от ГЕРБ, и от БСП, е прах в очите, защото той няма нищо общо със съдебната система. А и едва ли ще заработи с кадровия подход на водещите партии. Защото кадрите са всичко.

В категории: Темида , Политика


3
Коментара по темата
3.
БСП
21.09.2017 08:51:11
0
2
БСП ще се промени, когато хора, които вече 50 гадини се хранят от това, което наричат политика, а то е бизнес, стоят на хранилка и близо до баницата.
2.
Кщ
20.09.2017 20:12:04
0
5
Ако някой мисли че БСП ще се промени ,той е .....
1.
aa
20.09.2017 20:01:03
0
3
Ще има още много на терминал 1.накрая ще си останат само те. ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той събра 800 гости за юбилея си, а сега разпродават имотите му в Бургас за милионни дългове Той събра 800 гости за юбилея си, а сега разпродават имотите му в Бургас за милионни дългове Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Валерия е категорична, че ѝ е било много трудно да се впише сред останалите участнички Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Инж. Тодор Христов от училище „Н.Й.Вапцаров“ е сред най-добрите преподаватели от региона  Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Много е опасно изказването й, защото става въпрос за един чужд геополитически проект, коментира Любчо Нешков  Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Задигнали му джипа, обрали го в супермаркет... Цената за нощувка в този летен курорт е смешна, а бирата е по 3 лева Цената за нощувка в този летен курорт е смешна, а бирата е по 3 лева Опитваме се да запазим цените на същото ниво като миналата година въпреки инфлацията, увери Клаудио Суичила Отглеждаме инфантилни поколения, жадни за низки страсти Отглеждаме инфантилни поколения, жадни за низки страсти о нашите ширини обаче такива младежи обикновено живеят с чувство за безнаказаност Университет „Проф. д-р Асен Златаров” представя архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация Университет „Проф. д-р Асен Златаров” представя архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация Сградата на Факултета по фармация ще се намира между корпус „Mедицински науки” и общежитие N3 Измамници на лов за наивници край Пловдив, плащат им с фалшиво злато Измамници на лов за наивници край Пловдив, плащат им с фалшиво злато „Ужилените“ създадоха работа на златарите в града под тепетата, десетки пръстени с печати за 18 карата се оказаха ментета Опел потегли сам и прегази собственика си в бургаския ж.к. "Изгрев" Опел потегли сам и прегази собственика си в бургаския ж.к. "Изгрев" Мъжът се оказа леко пийнал - с 0,32 промила
Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори