×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Оскверняването на паметника на жертвите на комунизма в Бургас стигна до парламента


Оскверняването на паметника на жертвите на комунизма в Бургас стигна до парламента
Грозното дело бе споменато по повод 9 септември в декларация на Съюза на репресираните от комунизма
09 Септември 2017, Събота, 17:03 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимки: Авторът

От сдружения на репресирани от "червения" терор са готови да простят за зверствата, но все още чакат извинение


Скандалът с оскверняването на паметника на жертвите на комунизма в Бургас застигна българския парламент няколко месеца по-късно.
В петък, в навечерието на 9 септември, представители на сдружения на репресирани от комунизма се срещнаха с депутати от ГЕРБ. Те призоваха БСП да не правят тържества по повод годишнината от налагането на 45-годишния тоталитарен режим у нас.



На брифинг в парламента от Националния съюз на репресираните от комунизма в България бе изчетена декларация, в която бе споменат и случаят от 1 май в Бургас. Тогава младежи изрисуваха с шаблон и спрей лика на Георги Димитров – шеф на българските комунисти на 9 септември 1944 г. и основен вдъхновител на репресиите, последвали тази дата.



В декларацията си от съюза на репресираните от комунизма обявиха, че днес истината за нечовешкото поведение на комунистическия режим удобно и успешно е подменена.
„Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгънат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен – българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Този подмолен сценарий за измитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес, когато опетнените от привилегии наследници на комунизма в Бургас открито показаха своята морална същност, като оскверниха паметника на репресираните от комунизма, изобразявайки образа на главатаря на репресиите и изписаха закана, че той пак ще се върне“, се казва в декларацията.

Припомняме, че под лика на Георги Димитров бе изписано на английски: „I'll be back” (“Ще се върна“). 

В декларацията на репресираните от комунизма бе изнесена статистика, че „народният съд“ под окупаторския диктат на съветската армия е издал 2730 смъртни присъди и 1300 доживотни присъди, а 30 000 са убити без съд и присъда.

„Разделението ще го има дотогава, докато стане извинение (...). Не можем да простим на тези, които досега не се извиниха. Тази страна, изстрадала, но горда, иска да тръгне по един справедлив път на развитие, а той може да бъде справедлив само тогава, когато е изграден по пътя на извинението и прошката. Тогава идва Съединението“, каза жена, която се представи като председател на Съюза на репресираните от комунизма „Памет“.



Въпреки призивите да няма празненства по случай 9 септември от БСП не се отказаха да организират такива.

В категории: Бургас , Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
8
Коментара по темата
8.
бургазлия
10.09.2017 17:30:33
1
1
Интересно за кави репресирани се считат Томито И Тонито като са именно рожби на свободата .
7.
СОКРАТ
10.09.2017 08:54:02
7
15
Стига с този комунизъм!Вече наближавам шестдесет години и се наслушах да се натяква миналото!През детските ми години за всичко беше виновно Турското робство ,после стана монархофашизма сега комунизма!!!а истината е проста ние сме прост народ!!!!
6.
ссфф
10.09.2017 08:41:02
3
6
нема ли камери да се види кои терористи са участвали в този атентат
5.
100години преход
10.09.2017 08:30:35
5
14
Комунистите в България са Били ИЗРОДИ лошото е че скоро няма да се отървем. В ГЕРБ май са повече от БСП.
4.
Георги
10.09.2017 08:20:23
4
17
Най-забавното е, че огромна част от гербаджиите са бивши членове на БКП и комуняги: Бойко, Цецка, Цвъчко. Абе страшно лицемерие, страшно нещо.
3.
на кого му пука
10.09.2017 07:10:07
7
14
че някакъв измислен от никому неизвестни "активисти" "скандал" е стигнал до най-голямото сметище на България ....
2.
дърт комуняга
10.09.2017 00:17:59
15
23
След извинението трябва да последва премахване на създадените от престъпния комунистически режим, паметници на терористите, убивали българи в името на имперските амбиции на болшевишка Русия.
Както Ангела Меркел, при посещението си в Израел, падна на колене и поиска прошка,така и Кур-нелия да падне на колене пред невинно избите българи и да поиска прошка.
А, дано, ама надали!
Репресираният от комунистите писател Димитър Талев каза: "Последният комунист в света, ще умре в България"!!!
Позор!!!
1.
СЕЙКОВА ЛИ ОСКВЕРНИ
09.09.2017 22:42:13
8
11
ПАМЕТНИКА ТАЗИ ДЪРТА ПАЧАВРА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори