×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не очаквам резултати в борбата с корупцията - хората не си защитават интересите, а седят, гледат и мълчат


Не очаквам резултати в борбата с корупцията - хората не си защитават интересите, а седят, гледат и мълчат
„Основите на корупцията са в това, че България няма икономика“, казва народният представител Димитър Стоянов
05 Септември 2017, Сряда, 00:09 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът

Имаме изключително голяма съдебна система, а от другата страна стои изключително развита престъпност, ние сме общество на парадокси, смята народният представител от БСП

Димитър Стоянов е на 65 г., юрист. Бургаски депутат - първи мандат от „БСП за България“, избран е с преференции. Член е на Комисията по правни въпроси и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Бивш служител на МВР.


- Г-н Стоянов, Корнелия Нинова уверява, че БСП наистина иска борба с корупцията. Но антикорупционният законопроект на вашата партия може ли да гарантира това?
- Всеки един закон може да гарантира някаква борба с корупцията, в т.ч. и проектът на БСП. Но за мен по-важното е какви ще бъдат резултатите от тази борба. Защото не се вземат мерки за преодоляванене на корупцията, а се предприемат правно-административни мерки, които да всеят чувството на страх. Пред закона отговарят само тези, които са хванати. Всеки, който тръгне да се занимава с корупция, смята, че няма да бъде хванат. Основите на корупцията са в това, че България няма икономика. Има един малък обществен ресурс, който трябва да бъде усвоен от група играчи, които имат такива възможности. И България е страна без цел. Единственото в момента е боричкане за усвояване на еврофондове, а не за създаване на национален продукт. Лично моето мнение е, че европейските фондове не носят необходимия ефект за развитието на България. До 2007 г. страната вървеше по друг път. Тогава нямаше европейски фондове. Може би и тогава е имало корупция, но работата вървеше. Докато сега положението е отчайващо.

- Какво мислите за антикорупционните проекти на БСП и на ГЕРБ?
- Законопроектът на БСП е изключително силов. Този на ГЕРБ е значително по-мек. Ако двата закона се разглеждат в един и същи момент, може да се стигне до средно и балансирано положение. Но аз не очаквам някакъв съществен резултат. Досега бяха създадени много закони за борба с корупцията и продължаваме да ги създаваме и въобще не се прави отчет – защо не сработиха тези закони. В момента върви пакет от законодателни мерки – наказателни и наказателно-процесуални, с което ние казваме на обществото и на света, че България има проблем с корупцията във властта. Лично аз съм песимист от гледна точка на резултатите, които се очакват. Не е тайна, че аз дълги години съм работил в системата на МВР и моята специализация е била в икономическите престъпления, но съм работил в една друга среда. И тогава в някаква степен ги овладявахме, сега ситуацията е коренно различна и аз се съмнявам. На първо място, за да има ефективна борба с корупцията, пред обществото трябва да се постави цел за развитие в близките 20-30 години. Защото борбата срещу корупцията е, за да създадат условия за постигане на определени цели. А нашата борба с корупцията е, за да ни харесат; да ни хареса някой отвън и да каже „браво, вие се преборихте“. И какво от това?

- Ама те никога не ни казват, че сме се преборили.
- Те нямат интерес. Те имат интерес да ни държат на някой вход и да не ни пускат – да сме втора ръка хора. Те си защитават собствените си интереси. Важното е ние да си защитим нашия интерес.

- В парламента сред колегите Ви депутати има ли страх от главния прокурор? Какво Ви е усещането?
- Не, не мога да кажа, че има такъв страх. Аз мога да говоря повече за моята парламентарна група. Но аз считам, че ние като депутати не сме страна в борбата, която се води между прокуратурата и ръководството на съда.

- Защо реформата на прокуратурата продължава да е тема-табу за парламента?
- Главният прокурор не подлежи на парламентарен контрол. Така е създадено по Конституция с оглед разделението на властите.

- Това е ясно, нека да е така. Въпросът е, че когато една система не работи, парламентът има право да я реформира, нали така?
- Да, но тогава трябва да се създаде необходимото мнозинство за реформа. Може би трябва да има промяна и в самата Конституция. Това, което в момента прави парламентът, е да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс, което се и случи. Аз лично бях против.

- Този антикорупционен орган, който ще се прави, не трябва ли да има прокурорски функции, както е примерно в Румъния – там има видими резултати?
- Дали трябва да има прокурорски функции – не знам, но при всички положения трябва да се работи в тясно единодействие с прокуратурата и всичко да работи в екип. Затова говоря за целите. Когато имаме определена цел, която е поставена, тогава лесно всеки един може да каже какво трябва да се направи. Тогава е ясно. Когато нямаме цел, всеки може да си го разтяга, както си иска.

- В случая каква цел според Вас трябва да се постави?
- Икономическо развитие. Да се започне диалог в обществото къде искаме да бъдем след 20-30 години...

- Това е на теория. Вие знаете, че има огромна обвързаност между различните власти – прокуратура, изпълнителна власт и т.н. Когато има корупция, тя се прикрива. Каквито и цели да си поставим, няма смисъл.
- Всичко е въпрос на време. За мен проблемът е, че обществото не си защитава интересите. Всеки един човек трябва във всеки един момент да си знае интереса. Когато хората седят, гледат и мълчат (тука не говоря, че трябва да се излезе) – ами то трябва и по вестници и по медии да се тръби.

- Медиите и те са свързани с...
- Всичко е свързано. Аз затова ви казах – в момента ние сме общество на парадокси. Изключително развита и голяма съдебна система – закони, съд, прокуратура, МВР... Въобще много – и от другата страна седи една изключително развита престъпност. Много медии – никаква свобода на словото. Много лечебни заведения – лошо здравеопазване. Всичко е на някакви количествени показатели, в които няма нищо. Това са въпроси, по които трябва да се създадат съответните настроения в обществото. Трябва да има политическа сила с воля, която да ги реши. Съжалявам, но в момента виждам пазене на статуквото, а не решение на въпроси.

- В парламента има ли такава политическа сила, която да е готова да направи това, за което Вие говорите?
- Аз не знам дали има такава политическа сила, защото това не съм го чул от никого. Предполагам, че може би има, но аз съм склонен да вярвам, че във всички парламентарни групи има хора, които разсъждават като мен. И това не е въпрос на една политическа сила, това е въпрос на цялото общество.

- Тогава гражданите лош избор ли правят, когато гласуват?
- О, не. Глас народен – глас Божи. Не мога да кажа, че правят лош избор. Но гражданите винаги могат да направят друг избор. Те са го решили по този начин.

В категории: Бургас , Политика


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
9
Коментара по темата
9.
43
08.09.2017 22:01:38
0
0
Тези които ще се борят с корупцията по високите етажи нали ще ги назначават тези ,на високите етажи ,които са най -корумпирани. Всичко е ала бала само лъжат хората и губят време ,за което продължават да взимат големи заплати ...ми то при тях тва е голяма корупция също..само имитират за пред хората а в същото време ако нещо се получи от тези приказки пак ще са си добре ,
8.
Щом този е депутат
08.09.2017 07:55:24
0
0
егати парламента
7.
Буров
06.09.2017 21:54:56
0
2
Вижте клиентите на този адвокат/депутат/ и ще разберете какво говори.
6.
Хмммм
06.09.2017 12:57:42
0
8
А вие какво правите? Заловен с подкуп корумпиран прокурор Ангел Георгиев, продължава да е на "работа" и матряла да му плаща заплатата
5.
Wer
06.09.2017 10:36:24
2
5
Много точен коментар! Но блатото е толкова голямо и дълбоко, че трябват няколко месеца , за да се изрине с цяла бригада от багери!
4.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
06.09.2017 09:59:07
1
5
Хората си мълчат, защото всеки си е продал душата на някой от тея изброените.
3.
ixo
06.09.2017 09:53:29
1
7
докато има Винету и Винкел така ще е
2.
Оф
06.09.2017 09:04:29
0
14
И медиите ни тъпи и депутатите ни тъпи, а се опитват да изкарат народа прост. Точно заради съдебната ни система, хората ги е страх да си търсят правата. При положение, че никой не може да ни гарантира сигурност, няма как да се борим с корупция, престъпност и какво ли още не. Затова се стига и до акции като тази на Валери Симеонов.
1.
ИНДИАНЦИ
06.09.2017 08:23:39
3
14
прав е човека , овчи народ , само си мисли , че Е НЕЩО
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори