×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бедни, диви, приличащи на хора същества ли са българските цигани


Бедни, диви, приличащи на хора същества ли са българските цигани
Поне 11 % от населението на българския е от ромския етнос
31 Август 2017, Четвъртък, 23:40 ч.
Източник: Vesti.bg

Средства за интеграция има достатъчно - 7,2 млрд. евро, но потъват в ромски организации

Докато България се готви да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз, Вера Журова, еврокомисар по правосъдието, изрази надежда това да доведе до напредък по отношение на интеграцията на ромите в общността.

Нашата страна е на първо място в Европа по брой на циганите на глава от населението. Като се има пред вид, че основно това е паразитен етнос, който се прехранва от разплод заради детските надбавки и социални помощи, кражби и проституция, това означава, че българските данъкоплатци са най-натоварени да издържат това обгрижвано от всякакви НПО-та малцинство.

По данни на ЦРУ вероятно около 11% от населението ни е от тази етническа група, която се е превърнала във втората по големина след българите.

Надеждите на Журова обаче ще бъдат трудни за реализиране, тъй като интеграцията е двустранен процес, а циганите ясно са показали, че не я желаят. Вицепремиерът Валери Симеонов, който оглавява българския съвет за интеграция на етническите малцинства, преди време много точно описа циганите като: „бедни, диви, приличащи на хора същества“.

Лицемерни либерали побързаха да го критикуват, но всеки нормален човек, който има мозък в главата си и не е предубеден, може да влезе, ако посмее, във всяко циганско гето, да направи снимки и да се види дали обитателите са бедни и диви, както ги нарича Симеонов, или нормално облечени, изкъпани, възпитани и образовани, както трябва да се говори за тях, за да се харесаш на либералите. Масовото лицемерие да виждаш едно, а да говориш друго, защото лъжата е обявена от соросоидни организации за норма, се простира и върху отношенето към циганите.

Всъщност честното мнение на Валери Симеонов се споделя от мнозинството българи. Двете общности живеят в ситуация на постоянно изострящ се конфликт в последните години, за което виновни са основно циганите, които от ден на ден стават все по-нагли и непрекъснато нападат и крадат от българите, основно стари и безпомощни хора, живеещи по селата, бият лекари, че не ги обгрижвали, макар че не плащат и стотинка здравни осигуровки и какви ли не още престъпления.

Циганите съжителстват от векове с българите, но сбърканата европейска политика ги превърна в тотални дегенерати и паразити. Затова напрежението между двете общности никога не е било толкова голямо, колкото сега.

Думата циганин идва от гръцки и означава „недосегаем“. По същия начин наричат и най-ниската каста в Индия, откъдето се предполага, че произхождат ромите.

Там на тези хора се отказва достъп до населени места и обществени водоизточници. Счита се, че докосването до тях омърсява. Често са обект на насилие от хора от по-висшите касти. Легендата разказва, че появата на „недосегаемите“ е свързана с война между две могъщи индийски царствата преди около 1500 години. Победителите постъпили особено жестоко с победените, като им отнели всякакъв социален статут, обричайки ги на унищожение и пълно заличаване като общност. Въпреки това кастата на „недосегаемите“ все още съществува в Индия. А ромите са се разселили по целия свят.

В България те идват за първи път вероятно през XI век, когато страната е по византийска власт. За „асинганите“ (бел. гр., „недосегаеми“) от Египет се споменава в декрет на император Константин Мономах от 1050 г.

Масово обаче цигани се заселват по българските земи под властта на Османската империя няколкостотин години по-късно. И в момента най-многобройната група от тях са хорахане-рома, които изповядват ислям, смесен с редица християнски ритуали и празници.

След освобождението на България повечето от ромите в страната водят полуномадски начин на живот, като изкарват зимата в селища, а през останалото време обикалят села и градове.

По данни на фондация „Фридрих Еберт“ през 1920 г. броят на циганите е бил около 98 хил. или приблизително 2% от цялото българско население. В началното на XXI век те вече са 370 хил. като в годините на прехода се наблюдава истински демографски бум на тази етническа група, на фона на тежка демографска в криза в страната като цяло.

Това е едната от причините за напрежението между българите и ромите. Докато едните намаляват и застаряват, други са все повече и по-млади. Според Центърът за демографска политика в България през 2050 г. ромите вече ще са мнозинство.

И това звучи страшно, тъй като мнозинството от тях в момента са нискообразовани или необразовани Как се стигна дотук?

От една страна конфликтът между циганите и българите е традиционен - между уседналия и номадския начин на живот. Този конфликт в миналото е разделял двете общности.

Всичко се променя с идването на „народната власт“ през 1945 г. Българската комунистическа партия се опитва да наложи контрол над всички сегменти от обществото и полуномадския бит на ромите по никакъв начин не се вписва в нейната концепция за държавно устройство.

Така те са принудително заселени в българските градове и села. Осигурена им е работа - в повечето случаи нискоквалифициран труд. Децата им са вкарани в българските училища. Използват се различни механизми за интеграцията им, като задължителната военна служба. Да се промени бита и културата на цяла етническа общност не е лесна задача, но тоталитарната държава безспорно бележи успехи в тази насока. Само че това е дълъг процес, отнемащ повече от едно поколение.

Така се стига до краха на комунизма през 80-те години на XX век. В края на управлението си, опитвайки се да подобри имиджа си пред света на фона на т. нар. „възродителен процес“, комунистическата партия налага приетото в Европа название „роми“, вместо използваната дотогава дума „цигани“.

Това, което обаче засяга далеч по-силно ромите е съпътстващата политическите промени икономическа криза. Те масово губят работните си места, повечето от които са в тежко засегнати от кризата сектори като селското стопанство. В същото време за разлика от българите, циганите нямат наследствени земи, с които да подпомогнат оцеляването си. На практика, това което се случва на ромите, може да бъде определено като икономически геноцид.

Оставено без средства за препитание и без възможност да намери такива, цяло едно поколение цигани е принудено да съществува извън обществените и законовите норми на България. Тези хора нямат перспективи. Докато тоталитарната власт е свършила доста работа за тяхната интеграция, твърде малко е направено в обратна посока. Българите, напълно основателно, все така се отнасят с недоверие към ромския етнос. Това означава, че по време на кризата, за циганите става почти невъзможно да намерят легална работа.

Само за няколко години всичко постигнато за тяхната интеграция в България се разпада. Отхвърлени от обществото и държавата и оставени без законни начини за препитание те търсят незаконни такива. Подобни процеси вървят и в останалите бивши комунистически страни.

В България обаче социалната система остава сравнително стабилна по време на кризата, което дава стимул на раждаемостта сред ромите, зависещи вече само от социални помощи, като легален приход. Основната причина за демографския бум обаче е разпадането на социалния ред във вече уседналите общности, в които живеят.

Всяко ромско семейство се опитва да се свърже с колкото се може повече други, търсейки защита от рода като обществена институция. А липсата на средства кара родителите да се стремят да намалят периода от време, в който децата им зависят изцяло от тях. Ранните бракове и съответно раждането на повече деца, от историческа традиция се превръщат в житейска необходимост.

Истината е, че в последните няколко години икономическата стабилност, възможността да пътуват и да намират препитание в Европейския съюз и замогването на много ромски семейства, често свързано с нарушения на закона, водят до подобряване на благосъстоянието и забавят демографския бум. Но все пак тенденцията на по-бързо нарастване на ромското население е далеч от обръщане.

Това е ситуацията в момента. След кризата от 1985-2007 г. ромите в България се озовават извън обхвата на обществените норми и законите в страната. За всички е ясно, че те трябва да бъдат интегрирани отново, но поради някаква причина, независимо коя политическа сила е на власт, този процес реално не се случва.

Така се стига и до последния важен аспект от историята на българските цигани. Те са основно средство за решаване на политически избори в страната. Това, че са бедни, зависими от водачите на родовете и в мнозинството си нискообразовани, ги превръща в идеалните гласоподаватели за всеки, който се стреми към властта в България.

Могат ли ромите да бъдат интегрирани? Не. Харчат се за тяхната "интеграция" милиони, но резултатът е нулев. На България от европейките фондове са отпуснати 7,2 млрд. евро за социално включване за периода 2014-2020 г.
Но за целта политическите сили в България трябва да започнат да решават проблема, вместо да се възползват от него.

В категории: Животът


10
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
10
Коментара по темата
10.
Хой
01.09.2017 12:28:21
0
4
Никакво толериране интегриране и т.н. няма да стане ако не се приложи сила. Ако не се респектират и не започнат да уважават българската реч, нрави, образование, ценности, история..и ред други. Преди 25 години ги е било срам да се наричат цигани и са били по ниски от тревата. Която трева е била добре окосена щото е имало кой да я върши тая работа. Трябва хубаво да им се затегне примката на циганите и да разберат ,че тук или ще работят и ще плащат данъци и осигуровки наравно с нас или да бягат в Индия. Аман от организации ромски.
9.
до дядо добри
01.09.2017 12:01:44
0
6
Това е точно така. И сега западът не толерира циганите, въпреки че преселението на народите покрай "бежанските" малоумия им докара хора с много чужда, ориенталска, сбъркана и далечна култура, но германецът не е толкова глупав. Тези племена, които влизат през границите им се дресират лесно. Макар и да виждаме там цвят и свят от бурки и чалми не можем да отречем, че те бързо влизат в синхрона и реда на мощната държава. Циганинът е неподвластен на правила, закони, ред и чистота. Той си харесва номадския начин на живот, а в генът му липсва привързаността, честта, любовта към деца. В генът му има примитивизъм, който циганинът обича УМИШЛЕНО да подхранва и поддържа. Циганинът обаче се страхува от това да живее сам и да разчита на способности. Той е паразит и е щастлив, когато около него има работещи хора. Те го хранят законно у нас, а той има шанса да ги краде и граби незаконно. Вижте, къде живеят циганите ! Само там, където около тях има други етноси и хора. Така, както ние не можем да станем цигани, така и циганите не могат да бъдат като нас. РАЗБЕРЕТЕ ГО хора...И забравете за тази интеграция и пари, които се губят покрай нея. Тези пари са с друго предназначение, а след последните години политическо развитие, вече се убеждавам, че това са пари, имащи за цел да размие нацията ни българска...Няма друга държава, в която нацията да бъде поставяна от управляващите и то умишлено в положение на геноцид от което и да е малцинството там. У нас, ние българите вече сме роби на етноса, насилено наречен - роми.
8.
До дядо Добри
01.09.2017 11:01:37
0
5
През цялата си история циганите от всчки възрасти, проникнали в западната половина на континента, са подлагани на жестоки гонения, експулсиране и съпътстващите ги наказания и мъчения - от убийства, каторга до разпъване. С една дума - на тотален геноцид. Средновековните хроникьори списват циганите като най-долни същества, по-скоро животни. Това убеждение в съзнанието на тогашното общество се превръщат по-късно в закони, които остават непроменени дори до средата на XX столетие. Свиканият през 1496, 1497 н 1498 г. в Ландау и Фрибург Райхстаг обявява всички цигани за престъпници, турски шпиони, и приносители на чумата. Обвинени са в грабителство, магьосничество, отвличане на деца. Император Максимилян І наредил те да не бъдат търпяни на германска земя и разрешава избиването им. В Саксония, електорът Георг ІІ издава декрет за смъртно наказание на всеки заловен циганин. През 1721 г. император Фридрих Вилхелм І наредил всеки хванат да бъде обесен. Обесването през ХVІІ век било популярно в чешките земи, Бохемия и на други места. В 1504 г.
Луи ХІІ заповядва изгонването им от Франция. През 1539 г. Франсоа І отсъжда да бъдат обесвани, а след 1647 то се замени с каторга. От 1716 до 1721 г. циганите в Лотарингия са подложена на опозоряване, жигосване и изгонване. Подобни мерки са прилагани от император Бонапарт и в други райони, на Пиринеите и баските провинции. В Холандия през 1525 г. Карл V издава едикт за бичуване, жигосване, изгонване и изпращането им в каторга. По-късно (ХVІІ-ХVІІІ в.) войската е извършила ужасна сеч, а и на всеки друг е разрешено да ги убива. Това довело до пълното им изчезване. В Австрия ловците на цигани са получавали парични и материални награди. В Швеция след 1637 г. с кралска заповед циганите са изгонени, а ако някой е останал - разстрелван. Чак до 1954 г. са били в сила разпоредбите на Крнстиян V (от 1687 г.,) за изгонването им, а главатарите - екзкекутирани. В Дания Кристиян ІІІ издава през 1563 г. заповед ца изгонването от кралството на циганите, а при залавяне на главатарите - екзекутиране. Заповедта се повтаря през 1643 г. В Швейцария от началото на ХVІ до края на ХVІІ в е организиран лов на цигани по територията на цялата конфедерация. В 1723 г. управителят на Берн нарежда на населението залавяните цигани да се осъждат на смърт. От втората половина на XVI до началото на ХVІІІ в. католическата църква се откроява с особена активност срещу циганите - най-вече в Италия. Това са само някои примери за предприеманите през средновековието в западната част от континента мерки за ликвидиране на проникналите там цигани. В завладените през Втората световна война от Германия страни вермахтът, СС и Гестапо предприемаха системно изтребване на циганското население. Далеч преди това обаче през 1905 г. в Бавария е проведено преброяване на циганите и номадите. С твърдението, че те представляват “напаст”, за проявите на която следвало да се информира създденото в Мюнхен прз 1899 г. специално бюро. В 1926 г баварският парламент приема закон за борба срещу циганите, номадите и лентяите, а от 1928 г. те са поставени под строг полицейки контрол. В лагерите в Дахау, Аушвиц, Биркенау, Бухенвалд са ликвидирани повече от 500 хиляди цигани.
7.
Флегмени интриганти
01.09.2017 08:09:07
0
3
Флегмени това може да питате някоя изнасилена баба по селата...
6.
дядоДобри
01.09.2017 06:11:35
2
11
Има решение! ХИТЛЕР
5.
Кентавър
01.09.2017 00:22:38
0
13
31.08.2017-Цигани биха лекар и са задържани в 4 РПУ бургас. Защо мълчите?
4.
Знаем, знаем...
31.08.2017 22:52:46
0
13
Гарга гълъб не става!
Така циганин българин никога няма да стане!!!
Справка: "Видрица" - автор - поп Минчо Кънчев
3.
Калин
31.08.2017 21:12:28
1
14
По време на османското "присъствие" турчилята нарочно ги докараха в България .
След време в историята,ще пише че мангалите се развиват като население най много по време на управленито на нашите управници от 1990 до 2020 примерно,може и по натам.
2.
Българин
31.08.2017 21:10:35
1
7
Да !
1.
бургазлия
31.08.2017 20:24:44
2
13
Валерката е сгрешил-не са дори приличащи на хора,не може така да се обиждат хората,сравнявайки ги с едни четирикраки всеядни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори