×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

У нас няма условия за съществуване на групи за отвличания като в Южна Америка


У нас няма условия за съществуване на групи за отвличания като в Южна Америка
Нелогично е да се появи нова банда, която да се прицели в не особено заможен човек, казва Гунев за случая с изчезването на Адриан Златков
31 Август 2017, Четвъртък, 14:24 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Такава форма на организирана престъпност не би била толерирана – просто е политически неприемливо, смята бившият зам.-министър на вътрешните работи


Филип Гунев е на 44 г., експерт-криминолог. Заместник-министър на вътрешните работи в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки и в кабинета „Борисов 2”. Доктор по криминология от Лондонския икономически институт. 

- Г-н Гунев, МВР адекватно ли е реагира в ситуацията с изчезналия Адриан Златков – син на бизнесмен?
- Отвън е трудно да се каже, защото това са конкретни оперативно-издирвателни действия, които те са предприели. А доколко са изчерпателни – ако работят по всички версии, би трябвало да се смята, че адекватно изследват всички възможности. Но тъй като се вижда, че той е оставил и телефон, и кола, и всичко, следва да се водят разпити със свидетели;  да се говори с баща му. Това, че баща му казва, че е отвлечен, би трябвало да означава, че бащата смята, че има причина синът му да бъде отвлечен. Още повече, че предисторията на тази автокъща показва, че явно там има някакви проблеми.

- Какво имате предвид?
- Доколкото разбрах, там е имало палежи преди месеци или миналата година, което показва, че там явно има някакви проблеми – дали е с конкуренция, дали е с длъжници, е трудно да се каже. Но ако бащата смята, че той е отвлечен, най-вероятно има причина да смята, че това може да се е случило. И най-вероятно става дума за някакви неуредени сметки. В същото време, ако бащата просто смята, че е отвлечен, тъй като си е оставил ключовете, колата, телефона и го няма, това по-скоро би било грешка, тъй като има много хора, които решават по лични причини да изчезнат. Това е ежедневие в полицията – периодично някой изчезва. А роднините казват – той си е оставил телефон и кола и всичко и го няма. Това се случва често и тогава те изчезват по лични причини и много добре знаят, че за да са непроследими, си оставят абсолютно всичко.

- Какви други случаи на изчезване са възможни?
- Ами някой решава просто да изчезне по лични причини. Затова следва да си видят всички версии – дали е бил психически уравновесен, дали е оставил нещо, дали се е подготвил – може да е изтеглил някаква голяма сума пари, да е взел пари назаем. Има доста неща, които трябва да се огледат, преди да се стигне до заключение, че не е просто изчезване, а е отвличане. А вече като е отвличане, основното е да се търси мотивът. И там мотивите най-вероятно се въртят около семейния бизнес.

- Знаем, че при отвличане информация за него изтича доста дни, а понякога и месеци, след като то се е случило. А сега такава информация изтече още същия ден. 
- Това е само предположение (че е отвлечен – б.а.). 

- Но това не поставя ли под много сериозен риск живота на похитения? Какъв избор имат оттук нататък похитителите му?
- Първо, все още е рано и по никакъв начин не могат да се правят сравнения с нещата отпреди десетина години и да се казва – това тук е нова банда за отвличания. Това е единичен случай и въобще такива твърдения според мен са неуместни. Ако има няколко такива случая, тогава вече ситуацията ще е друга. Второ, в предишни случаи, въпреки че се знаеше, че има отвлечен, впоследствие сумите бяха платени и без намеса на органите някои от хората бяха освободени, въпреки че продължаваха да издирват похитителите. Така че това, че случаят е станал известен, не мисля, че задължително създава риск за живота.

- Но вече е ясно, че МВР следи бащата и няма как похитителите да направят връзка с него, ако искат откуп. Не е ли така?
- Не е така. Как го следят? Има хиляди начини да стигнат до него, особено ако познават бизнеса му. През посредници, през имейли и всякакви форми, които са трудно проследими, може да бъдат доставени послания и да се установи контакт. По-трудно е, но не е невъзможно. Но мисля, че би било странно и нелогично - изведнъж се появява нова банда за отвличания и се прицелва в някакъв такъв не особено заможен човек (или поне така изглежда отстрани), а не в някой от добре познатите милионери, които се знае, че може да платят сериозни суми. Но това са хипотези и предположения.

- Вие доскоро бяхте заместник-министър на вътрешните работи. Според Вас има ли условия в България за възраждане на този вид престъпления?
- Не, не виждам. Този вид престъпления ги има във всякакви държави.

- В Европа ги няма.
- Не е така. Във всяка страна може да се случи, въпросът е да не оставиш да стане практика, както е в Мексико или в Южна Америка, където има десетки групи, които се занимават с това. Там това е форма на организирана престъпност, която съществува. Тук очевидно нямаме такъв тип добре изградени структури. Имахме тази една група отпреди години. Но тази група бе реализирана и участниците в нея бяха задържани, което показва, че няма условия. Ако имаше условия, то щеше да се появят други такива групи и те да си съществуват и да си работят безнаказано, какъвто е случаят в такива страни, в които е масово. Тук очевидно няма кой да ги остави да работят безнаказано. Там е форма на организирана престъпност. Те си имат достатъчен финансов ресурс да подкупват и да се измъкват.

- Не сме чак като в Южна Америка, така ли?
- Не мисля, че такава форма на организирана престъпност би била толерирана, дори и от корумпирани магистрати или служители. Затова не мисля, че има условия – просто е политически неприемливо да има такъв тип ненаказана престъпност. Мисля, че сме на такъв етап в развитието си.

В категории: Крими , Политика


5
Коментара по темата
5.
Гъз
02.09.2017 08:15:16
0
0
Тоя пък кога взе да разбира от престъпност?
През живота си не е виждал престъпник ама специалист....Аман от педали, юпита и невежи!
4.
стига
31.08.2017 22:08:18
0
5
с тези кухи интервюта трябват професионалисти законност и работа.
Че то мвр то не е мръднало от 15 г.когато беще оглавено от СИК и започнаха едни интервюта...рекламни.
В БГ само престъпността е организирана.
При такива тежки престъпления статистиката не помага.
3.
ivana
31.08.2017 19:37:15
0
2
politikata na gerb shte dokara o6te po updatnaiti prestupnici kolkoto ima tam. sa6toto e kak vrusat razviva rezistencia kum antibiotika , sled koeto kum daden organizum stava o6te po zle
2.
Zduhaci
31.08.2017 18:30:55
0
0
Hahaha ti lud li si be ujna amerika pasti da qde
1.
имало едно време в бургас....
31.08.2017 18:30:35
0
2
За какво е да има групи, като в Южна Африка? В Бургас, бившият началник на ОДМВР Милен Димитров, прокурор Ангел Георгиев, Ангел Ангелов, Емил Христов държаха хора по арестите с години без доказателства. Дело Гранити. Навързани като свински черва със съдии пиянки като Захарин Захариев, който да им подписва всичко което искат. Прикриваха истинските извършители на престъпления, като ги правеха защитени свидетели, а разбиваха бизнеса на други и пак за пари.
Всичко това под дебилският поглед на Боряна Димитрова.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори